Portugal

Bacalhôa Buddha Eden, een verborgen parel in Portugal

Wat is het verband tussen een beeldentuin, een miljardair en de Taliban? Daar kom je achter als je Bacalhôa Buddha Eden in Portugal bezoekt. De miljardair José Barardo was zo geschokt van de verwoesting van eeuwenoude Boeddhabeelden in Afghanistan door de Taliban in 2001 dat hij besloot de wereld weer wat kunst terug te geven. Het resultaat van dat voornemen is het spectaculaire beeldenpark Buddha Eden Garden in het plaatsje Bombarral, niet ver van het populaire Obidos. Het park is gigantisch groot en wordt nog altijd uitgebreid. Je vindt er duizenden beelden en zeker niet alleen van Boeddha. In deze blog vertellen we je meer over deze verborgen parel in Portugal en hopen we je te inspireren om deze bijzondere plek ook op jouw reisroute te zetten.

Bacalhôa Buddha Eden in Portugal
Bacalhôa Buddha Eden in Portugal

Een beeldentuin van 35 hectare

Sinds 2001 koopt José Barardo de mooiste Boeddhabeelden en hedendaagse kunst en om dat allemaal kwijt te kunnen kocht hij daar ook een landgoed bij, de Quinta dos Loridos. Daar laat hij druiven verbouwen en wijn maken, maar liet hij ook een spectaculair mooi wandelpark inrichten. De beeldentuin is 35 hectare groot en ligt middenin het landgoed van in totaal 100 hectare aan wijngaarden en olijfbomen. Er zou naar schatting 6.000 ton aan marmer en graniet in de beelden in de Buddha Eden Garden zijn verwerkt. Met die omvang is het de grootste Oosterse beeldentuin in Europa.

Hoewel de tuin al in 2010 opende, is het nog altijd in aanbouw. Tijdens ons bezoek werd een heel nieuw deel aangebouwd. Zelfs de grote kaart van het park bij de entree was al niet meer up to date en miste het deel met de dierenkunst, een van onze favoriete deel van het park. Bij de opening van het park was toegang ook nog gratis. Later werd er een kaartje van € 2,50 geïntroduceerd en inmiddels betaalden wij € 5 entree per persoon. Als je het treintje door het park wil nemen, betaal je daar los voor. Dit is overigens niet nodig, want het park is groot maar wel goed beloopbaar.

Bacalhôa Buddha Eden in Portugal
Bacalhôa Buddha Eden in Portugal

Meer dan alleen Boeddha’s

Het startte ooit allemaal met Boeddha’s en daarvan vind je er dan ook veel, heel veel, in het park. Maar de miljardair is een groot kunstliefhebber en heeft ook andere beelden van zijn collectie in het park gezet. Er is bijvoorbeeld een grote sectie met Afrikaanse kunst, een vijver met rode pagode en een complete dierentuin aan metalen dierenbeelden. Ook vind je er inmiddels horecagelegenheden en een treintje dat bezoekers door het park rijdt.

Het park bestaat grofweg uit deze delen:

 • Palm Lake, een groot en met palmbomen omlijst meer met kooikarpers
 • Modern Art Sculpture Garden, waar hedendaagse beeldenkunst te zien is
 • Bamboedoolhof, waar minder beelden zijn en je dwaalt door bamboelanen
 • African Sculpture Garden met honderden Afrikaanse beelden onder nog eens honderden palmbomen
 • Amfitheater
 • Een blauw terracotaleger van 700 hand geschilderde beelden, verspreid over twee locaties
 • Een monumentale trap met gouden Boeddha’s, een liggende Boeddha en een gigantische Boeddha van 21 meter hoog
 • Een bosrijke heuvels met Boeddha’s en pagoda’s
 • Dertien metershoge Buddha’s langs een meer
 • Pagoda Lake met draken en een pagoda in het midden
Map Bacalhôa Buddha Eden in Portugal

Ieder deel weet je als bezoeker weer te betoveren. De monumentale trap is niet te missen en zeker niet de enorme Boeddhabeelden die hier staan. Je waant je even op een ander continent. Boeddha’s van dit soort afmetingen kennen wij niet zo dichtbij huis. Ook het terracottaleger doet denken aan zijn beroemde tegenhanger in China, maar dan in een bijzondere blauwe kleur die je op meer plekken in de beeldentuin tegenkomt. De dierentuin aan metalen dieren vonden wij misschien wel het leukst. Ieder beeld is uniek en weet het dier prachtig in metaal uit te beelden, maar het geheel ervan is als een onwerkelijke dierentuin.

Bacalhôa Buddha Eden in Portugal
Bacalhôa Buddha Eden in Portugal

Praktische informatie voor jouw bezoek

 • Buddha Eden Garden ligt in het midden van Portugal, ongeveer een uur rijden boven Lissabon.
 • Een bezoek combineer je makkelijk het populaire Obidos dat hier vlakbij ligt.
 • Lees je dat de toegang gratis is? Die bronnen zijn helaas verouderd. Wij betaalden € 5 entree per persoon, wat we ook zeker niet duur vinden voor dit prachtige park.
 • Hoewel er wel wat trappen zijn in het park, kan je hier ook zeker met een kinderwagen heen.
 • Het park heeft vreemd genoeg niet echt een officiële website, maar op deze website van het wijnhuis van José Barardo is wel een pagina gewijd aan het beeldenpark.