Het Middeleeuwse vestingstadje Óbidos in Portugal

Als een stadje zo mooi is dat een koning het cadeau doet aan zijn koningin, weet je dat je deze plek moet bezoeken op je rondreis door Portugal. Het Middeleeuwse stadje Óbidos is een van de mooiste plekken in Portugal en zit vol pittoreske straatjes, fotogenieke doorkijkjes, witte huisjes met gele of blauwe banden, vrolijke bloemen en lanen met kinderkopjes. Breng een of twee dagen door in het idyllische Óbidos, waan je even in de Middeleeuwen en lees onze tips voor de leukste bezienswaardigheden in het stadje.

Obidos

Hoe kom je in Óbidos in Portugal?

Het dorp Óbidos ligt in het centrum van Portugal, dus tussen de populaire steden Lissabon en Porto. Vooral vanaf Lissabon is het een goede optie om een dagtrip te maken, want je bent er in ongeveer 5 kwartier. In Lissabon kan je daarom ook dagexcursies vinden, wat handig is als je geen eigen auto of huurauto hebt om naar Óbidos te rijden. Er gaat ook een trein vanaf Lissabon naar Óbidos, maar die doet er best lang over voor een dagtrip. We raden je dan aan om er zeker een nachtje te overnachten.

In het oude centrum van Óbidos kan je niet met de auto komen, tenzij je een local bent en er woont natuurlijk. Parkeren doe je aan de rand bij het zestiende-eeuwse aquaduct. Je loopt vanaf daar al in twee minuten de stad in.

Tip: vlakbij die parkeerplaats kan je erg goedkoop tanken bij de Prio.

Overnachten in Óbidos

Een dagtrip is leuk, maar eigenlijk wil je ook nog een nachtje blijven plakken. Je kan het fotogenieke dorpje dan ook rond zonsondergang en zonsopkomst bekijken, wat echt een aanrader is! De beste slaapplek in Óbidos is natuurlijk in het kasteel, waar tegenwoordig een prachtig luxehotel Pousada Castelo de Óbidos is gevestigd.

Maar we kunnen ons voorstellen dat dat nou niet bepaald jouw budget is. Zoek dan naar een hotel in het oude centrum van de stad, dus binnen de stadsmuren of echt direct daarbuiten. Aanraders zijn het Literary Man Hotel dat is gevestigd in een oud klooster en Torre de Maneys in ook al zo’n mooi historisch pand.

Obidos city walls

De koninginnenstad van Portugal

Het gebied rondom Óbidos werd al bewoond in de tijd van de Romeinen, maar het meeste van wat je er vandaag aantreft komt uit de Middeleeuwen. Daarvoor waren het de Moren die op deze plek een vestingstadje stichtten door op de heuveltop een burcht te bouwen. In 1148 veroverde de Portugese koning de stad van de Moren en werd het onderdeel van Portugal.

Het stadje werd in 1210 eeuw de Vila das Rainhas, ofwel: de stad van de koninginnen. Toen de Portugese koning en zijn vrouw de stad bezochten, was de koningin direct verliefd op het pittoreske plaatsje en besloot de koning het haar cadeau te doen. Sindsdien bleef het dorp in bezit van de Portugese koninginnen en staat het bekend als de Vila das Rainhas. Tot de zestiende eeuw kon Óbidos daarom rekenen op giften en bezoekjes van de Portugese vorstinnen, waardoor het welvarende stadje steeds rijker en mooier kon worden. In 1755 richtte een aardbeving veel schade aan, maar gelukkig bleven de mooiste bouwwerken intact of konden ze worden hersteld.

Obidos

De 10 mooiste bezienswaardigheden van Óbidos

#1 Beklim de stadsmuren

Het letterlijke hoogtepunt van Óbidos zijn de eeuwenoude stadswallen die nog steeds overeind staan. In 1527 werden ze voltooid en werden ze de belangrijkste verdedigingslinie van de stad. Waar in veel steden nog maar stukken overeind staan van de stadsmuur, is die hier volledig bewaard gebleven. Inclusief doorkijkjes, kantelen, trappen en stadspoorten! Een van de leukste dingen om te doen in Óbidos is een wandeling over de stadsmuren. Op een aantal plekken kan je naar boven, waarvan de makkelijkste direct bij de hoofdpoort van de stad is.

Overal lees je dat je dan de hele stad kan rondlopen, maar dat is niet waar. Rond het kasteel is de muur doorbroken en moet je naar beneden om iets verderop weer naar boven te klimmen. Dat neemt niet weg dat een wandeling over de stadsmuren een absolute aanrader is. Je hebt vanaf de hoge muren een prachtig uitzicht over Óbidos en de omgeving. Hoogtevrees moet je overigens niet hebben, want er is vrijwel nergens een reling als valbescherming en de muur is op sommige plaatsen wel 13 meter hoog.

Tip: wandel over de stadsmuur tijdens zonsondergang om Óbidos in de gouden gloed van het golden hour te zien.

#2 Het Middeleeuwse kasteel van Óbidos

Waar een ommuurde stad is, is ook een kasteel en dat van Óbidos staat net als de stadsmuren nog overeind. Het eeuwenoude kasteel werd in de twaalfde eeuw gebouwd en is een klassiek ridderkasteel zoals je in sprookjes ziet. Dus inclusief torentjes, grote houten poorten en kantelen! Wandel door de kasteelpoort tot achter het Castelo de Óbidos, waar in juli het Middeleeuwse festival en in december de kerstmarkt te vinden zijn. Je ziet er een aantal prachtige vakwerkhuisjes. En wil je slapen in het kasteel? Dat kan! In het historische monument zit nu een prachtig luxehotel.

Wist je dat: het kasteel van Óbidos tijdens een verkiezing door de Portugezen is verkozen tot een van de zeven wonderen van Portugal? Net als bijvoorbeeld het schitterende klooster van Alcobaça.

Obidos city walls

#3 De kapel en hoofdpoort Porta da Vila

De meeste bezoekers komen de stad binnen via de hoofdpoort, de Porta da Vila. Verwacht niet alleen een eenvoudige boog waar je onderdoor kan lopen, maar een soort vestigingstoren waar je doorheen moet lopen. Binnen zie je een extra verdieping waarop vroeger preken werden gehouden en dat prachtig gedecoreerd is. Want wist je dat dit vroeger ook een kapel was? Het plafond is mooi beschilderd, maar het zijn vooral de indrukwekkende witblauwe azulejos uit 1740 die opvallen. De panelen met de witblauwe tegels beelden het verhaal van de laatste uren van Jezus uit.

Vanwege de fijne echo in de poort vind je hier ook vaak straatmuzikanten die jouw entree in Óbidos opleuken met een vrolijk deuntje. Als je vervolgens de stad binnenloopt, kan je direct doorlopen de hoofdstraat Rua Direita in. Of sla linksaf en klim meteen de trappen op, zodat je de poort van boven kan bekijken en je vanaf daar over de stadsmuren van Óbidos kan wandelen. Ook als je de stadsmuren niet verder durft te bewandelen – zonder reling zijn die hoogtes nog best spannend – is het een aanrader om wel de poort te beklimmen voor een mooi panorama over de stad.

#4 Het historische centrum van Óbidos: dwalen door de pittoreske straatjes

Dwalen door het labyrint van pittoreske straatjes in de oude stad van Óbidos is een van de leukste dingen om in de stad te doen. De oude stad bevindt zich grofweg binnen de oude stadsmuren en groot is het niet, dus hoewel het een doolhof van straatjes is, hoef je niet bang te zijn om er te verdwalen. De smalle hoofdstraat is moeilijk om te missen, want die loopt duidelijk vanaf de hoofdpoort naar de kasteelpoort en is de plek waar de meeste winkels en restaurants zitten.

Maar wandel vooral ook naar de kleine straatjes, waar het wat rustiger is. Zeker als je vroeg in het stadje bent, heb je deze straatjes mogelijk nog voor jezelf en kan je de mooiste plaatjes schieten. Het zal je ongetwijfeld direct opvallen hoe vrijwel alle panden wit zijn, zoals wel vaker in hete landen zoals Portugal, maar hier hebben ze daarnaast ook een kleurtje. Op de huizen en winkels zijn onderaan geel of blauwe banden geverfd, wat de straten een extra vrolijke aanblik geeft. Het is jammer hoe de verf tijdens regenbuien afgeeft en bezoekers dan de noodzaak voelen om hun vingers erlangs te halen en in felblauw hun namen op de witte muren te schrijven.

#5 De kerstmarkten in Óbidos

Portugal is niet een land waar je kerstmarkten in overvloed vindt, maar van eind november tot begin januari wordt er in Óbidos uitgepakt. De kerstmarkt is een van de bekendste attracties van het land in die periode en trekt grote hordes Portugezen. December is dus niet de meest rustige maand om Óbidos te bezoeken, maar misschien wel de mooiste. De huizen worden bekleed met kerstdecoraties, overal hangen lichtjes en de winkels zijn in winterse sferen gehuld. Het hoogtepunt van de kerstmarkt van Óbidos vind je binnen de muren van het kasteel.

Voor het deel binnen de kasteelmuren moet je ook toegang betalen voor de kerstmarkt en is het het drukste. Kaartjes koop je vooraf online of bij een van de twee kassa’s in de stad. Je vindt een ticket office buiten de stadsmuur vlakbij de parkeerplaats, maar ook een die wat rustiger is, bij de kasteelpoort.

Tip: kon je juist in de zomer naar Óbidos? Mik dan op de Mercado Medieval tijdens twee weken in juli, wanneer het wordt getransformeerd tot een historische ridderstad.

Obidos kerstmarkt

#6 Een boekwinkel in een kerk

Óbidos heeft zo ontzettend veel kerken dat het kennelijk geen gemis was om er eentje op te offeren als winkel. In de Igreja de São Tiago naast de kasteelpoort zit sinds 2012 de Livraria de Santiago en je bent vrij om daar even een kijkje te komen nemen. Kasten met boeken staan daar nu naast het hoofdaltaar, wat een mooi gezicht is. We geven toe dat het niet zo spectaculair is als de prachtige boekwinkel in Maastricht die ook in een kerk is gevestigd, maar het is zeker waard om hier even binnen te lopen tijdens je bezoek aan Óbidos.

De oprichting van deze boekwinkel zou onderdeel zijn geweest van een marketingstrategie om Óbidos als literair bolwerk te promoten, zodat het nog meer bezoekers zou trekken. Met succes, want in 2015 werd de stad uitgeroepen tot UNESCO City of Literature. Als deze literaire achtergrond jou naar Óbidos trekt, vind je het vast ook leuk om te slapen in dé literaire slaapplek van de stad, het Literary Man Hotel dat is gevestigd in een oud klooster.

Tip: ook in de hoofdstraat Rua Direita heb je een prachtige boekwinkel met kasten van oude kistjes, waardoor het een historische sfeer ademt.

Obidos book store church

#7 Bewonder de Igreja de Santa Maria

Óbidos heeft voor zo’n klein stadje wel heel veel kerken en veel daarvan kan je bezoeken. De mooiste is zonder twijfel de Igreja de Santa Maria op het meest centrale plein aan de hoofdstraat Rua Direita. Toen de Moren het stadje nog in handen hadden, stond hier ooit een moskee. Een van de eerste bouwwerken na de verovering door de Portugese was daarom een christelijke kerk op precies die plaats. Een duidelijk statement dat de Moren verdreven waren. Van alle kerken is deze het mooist gedecoreerd met indrukwekkende en kleurrijke plafondschilderingen, een goudkleurig en kitscherig altaar en vooral veel blauwwitte azulejos. De kerk die je nu ziet komt uit de zestiende eeuw en de decoraties en schilderingen zijn van weer latere datum. En wist je dat hier ooit een belangrijke historische gebeurtenis heeft plaatsgevonden? De latere Portugese koning Alfons V trouwde hier als kind met zijn al even jonge nichtje Isabella.

Obidos Igreja de Santa Maria

#8 Het aquaduct

Vanaf de belangrijkste stadspoort loopt een aquaduct vanaf het stadje het platteland op. Dit was ooit de belangrijkste watervoorziening van Óbidos. Het werd in de zestiende eeuw aangelegd en is nu beschermd Portugees erfgoed. Een groot deel staat dus ook nog overeind en heeft zelfs de aardbeving van 1755 overleefd, al komt het niet erg goed tot z’n recht met een grote parkeerplaats ervoor. Opmerkelijk is ook hoe verderop een stuk van het aquaduct is uitgehakt, zodat er een smalle toegang is voor auto’s naar de woonwijk erachter.

Obidos aquaduct

#9 De ronde kerk Santuária do Senhor Jesus da Pedra

Net buiten Óbidos maar wel op loopafstand van de stad staat het heiligdom Santuária do Senhor Jesus da Pedra, een prachtige kerk die je duidelijk vanaf de stadsmuren van het stadje ziet staan. Het is zeker de moeite waard om de kerk te bezoeken, al was het maar vanwege de ongebruikelijke zeshoekige vorm. De opmerkelijke barokstijl maakt het gebouw ook een spektakel om naar te kijken.

Kerk Obidos

#10 Shoppen in de Rua Direita

De hoofdstraat van Óbidos is niet te missen en loopt pontificaal vanaf de stadspoort naar de kasteelpoort. Het is een vrij smalle straat voor een hoofdstraat, maar het is wel de plek waar de meeste restaurants en de leukste winkels en boetiekjes zijn te vinden. Veel winkels verkopen dezelfde toeristische souvenirs, maar er zijn ook zat leuke boetiekjes gevonden die het wat origineler hebben aangepakt en er een stuk sfeervoller uitzien. Een aanrader is bijvoorbeeld de conservenwinkel – aan het einde, niet ver van de kasteelpoort – die er prachtig uitziet. Ook vind je in de hoofdstraat twee musea: een met moderne kunst en een gewijd aan de geschiedenis van de stad.

Als je door de drukke straat loopt, zal je meteen opvallen dat je vrijwel overal een lokale kersenlikeur kan kopen: de Ginjinha de Óbidos. Deze wordt geserveerd in een bakje van chocolade en is echt een lokale traditie.

Hoofdstraat Obidos

Bonus: bezoek het Bacalhôa Buddha Eden

Vlakbij Óbidos vind je een van de meest bijzondere verborgen parels van Portugal: het beeldenpark Bacalhôa Buddha Eden. Trek zeker een dagdeel uit om dit bijzondere park te bezoeken, als je in Óbidos bent.

Leestip: lees ook onze uitgebreide blog over het Bacalhôa Buddha Eden.

Het is het werk van een rijke Braziliaan die in 2001 geschokt was door de vernietiging van de Boeddhabeelden in Afghanistan door de Taliban en besloot een beeldenpark te creëren om de wereld wat kunst terug te geven. Sindsdien koopt hij de mooiste Boeddhabeelden en hedendaagse kunst om in zijn park te plaatsen met een spectaculair mooie plek als resultaat. Je kan rustig urenlang door het park wandelen – trek hier rustig een dag voor uit – en langs enorme Boeddhabeelden, maar bijvoorbeeld ook een dierentuin aan dierenbeelden te lopen. Het beeldenpark is een van de meest bijzondere attracties in Portugal en als je Óbidos bezoekt, ben je dus al in de buurt. Een kaartje kost maar € 5.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: