Portugal

De 10 leukste dagtrips vanuit Lissabon

De Portugese hoofdstad is een van de leukste citytripbestemmingen van Europa. Maar wil je er een net wat langere vakantie van maken? Voeg dan wat leuke dagtrips vanuit Lissabon aan je reisplannen toe! Binnen maximaal twee uur reizen bezoek je sprookjesachtige paleizen, fijne zandstranden, historische dorpen, eeuwenoude kloosters en UNESCO Werelderfgoed. Wij reisden meerdere maanden door Portugal en verzamelden daarmee voor jou de allerbeste tips. Lees in deze blog onze tips voor de leukste dagtrips vanuit Lissabon!

Fort Nazare Portugal

Huurauto of openbaar vervoer?

Wij zijn dol op roadtrips en zouden een huurauto daarom al snel verkiezen boven het openbaar vervoer.

Sommige dagtrips zijn met minimale moeite met het openbaar vervoer te doen, zoals naar Sintra en Cascais die allebei heel dicht bij Lissabon liggen. Sintra zouden we je zelfs aanraden om niet met een eigen auto te doen, omdat het erg lastig parkeren is. Het is makkelijker om met de trein vanuit Lissabon te reizen en met de speciale toeristenbuslijnen naar de verschillende paleizen van Sintra te gaan.

Voor andere bestemmingen moet je als dagtrip wat meer moeite doen en dat vinden wij zonde van een vakantiedag. Wij raden je aan om te kiezen tussen een georganiseerde dagexcursie te ondernemen en een huurauto voor een dag of langer. Het is niet moeilijk om een huurauto in Lissabon te regelen. Zelf zijn we fan van het gemak en de zorgeloosheid van Sunnycars – lees hier ook onze review van het all inclusive-concept van Sunnycars.

Bacalhôa Buddha Eden in Portugal

Dagtrips vanuit Lissabon

#1 Sintra

Een bezoek aan Lissabon zou niet compleet zijn zonder een dagtrip naar het magische Sintra. Slechts een korte treinrit van een half uur scheidt de bruisende Portugese hoofdstad van dit schilderachtige stadje. Sintra wordt ook wel een van de mooiste plekken in Portugal genoemd. Waarom? Sintra staat bomvol schitterende paleizen en kastelen.

Het dorp Sintra zelf stelt eigenlijk weinig voor. Je komt hier dan ook voor de vele paleizen. En als we veel zeggen, bedoelen we ook veel. Je hebt hier niet een bezienswaardig paleis, niet twee, maar meerdere om uit te kiezen. Het bekendste is het geelrode Pena Paleis, gelegen bovenop een bergtop. Je hebt hier fenomenaal mooie uitzichten over het omliggende natuurgebied. Iets lager op diezelfde bergtop ligt het Castelo dos Mouros, ofwel: het Moorse kasteel. De kasteelmuren hebben een lengte van 450 meter en zijn daarmee behoorlijk indrukwekkend.

Het mooiste paleis van Sintra vinden wij het Quinta da Regaleira. Dit paleis met uitgestrekte tuinen is een unieke mix van bouwstijlen. Door de tuinen lopen is als een bezoek aan de Efteling met steeds weer nieuwe, sprookjesachtige bouwwerken, ondergrondse tunnels of andere creaties.

Iets verderop ligt nog een sprookjesbestemming: het Paleis van Monserrate is als een Duizend-en-een-nachtpaleis. Het werd in de negentiende eeuw gebouwd met Moorse invloeden, dus mozaïek, rijk gedecoreerde bogen en bijzondere details. Van de paleizen van Sintra wordt het Monserrate het minst bezocht.

Nog niet genoeg paleizen gezien? Zet dan Palacio Nacional met bijzondere schoorstenen ook nog op je wensenlijst en je bent compleet.

#2 Cascais

Vanuit Lissabon is het een korte, maar schilderachtige treinreis langs de kustlijn naar Cascais. Deze betoverende kustplaats, genesteld tussen de zonnige oevers van de Atlantische Oceaan en het majestueuze Sintra-gebergte, is de perfecte bestemming voor een zomerse dagtrip. Cascais staat namelijk bekend als een van de fijnste strandbestemmingen bij Lissabon en is een geliefde plek bij zonliefhebbers.

De stranden van Cascais zijn de voornaamste reden om dit plaatsje te bezoeken. Praia da Rainha is een klein en intiem strand, terwijl Praia de Tamariz gonst van energie en activiteit. Beide plekken zijn populair, dus op een zonnige dag is het aan te raden om hier al vroeg een plekje te zoeken. Surfliefhebbers worden getrokken naar Guincho Beach, waar de krachtige golven en sterke wind ideale omstandigheden bieden voor een perfecte surfervaring.

Ook het dorpje zelf is erg leuk om te bezoeken. Hoewel het er nog best druk kan zijn, voelt het nog steeds aan als een schattig vissersdorpje – een wereld van verschil dus met het grote Lissabon. Voor een fijn hapje eten raden we je het House of Wonders aan. Het eten – uitsluitend vegetarisch – is geweldig lekker en je geniet hiervan op een fijn dakterras.

Maak tot slot een wandeling naar de Boca do Inferno (of ‘Hell’s Mouth’). Het is een soort inham in de rotsen met daarboven een boog, waar de zee woest en schuimend binnenslaat. De Boca do Inferno is daarmee een dramatische en indrukwekkende bezienswaardigheid die je niet wilt missen.

#3 Óbidos & Bacalhôa Buddha Eden

Als een stadje zo mooi is dat een koning het cadeau doet aan zijn koningin, weet je dat je deze plek moet bezoeken op je rondreis door Portugal. Het Middeleeuwse stadje Óbidos is een van de mooiste plekken in Portugal en zit vol pittoreske straatjes, fotogenieke doorkijkjes, witte huisjes met gele of blauwe banden, vrolijke bloemen en lanen met kinderkopjes.

Leestip: hier vind je al onze tips voor Óbidos.

In Óbidos waan je even in de Middeleeuwen. Het letterlijke hoogtepunt van Óbidos zijn de eeuwenoude stadswallen die nog steeds overeind staan. In 1527 werden ze voltooid en werden ze de belangrijkste verdedigingslinie van de stad. Waar in veel steden nog maar stukken overeind staan van de stadsmuur, is die hier volledig bewaard gebleven. Inclusief doorkijkjes, kantelen, trappen en stadspoorten! Een van de leukste dingen om te doen in Óbidos is een wandeling over de stadsmuren.

Daarnaast hoort dwalen door de straatjes bovenaan je planning te staan. De oude stad bevindt zich grofweg binnen de oude stadsmuren en groot is het niet, dus hoewel het een doolhof van straatjes is, hoef je niet bang te zijn om er te verdwalen. De smalle hoofdstraat is moeilijk om te missen, want die loopt duidelijk vanaf de hoofdpoort naar de kasteelpoort en is de plek waar de meeste winkels en restaurants zitten.

Vlakbij Óbidos vind je een van de meest bijzondere verborgen parels van Portugal: het beeldenpark Bacalhôa Buddha Eden. Trek zeker tijd uit om dit bijzondere park te bezoeken, als je in Óbidos bent. Je kan eindeloos door het park wandelen en je vergapen aan enorme Boeddhabeelden, maar bijvoorbeeld ook een dierentuin aan dierenbeelden te lopen. Het beeldenpark is een van de meest bijzondere attracties in Portugal en als je Óbidos bezoekt, ben je dus al in de buurt. 

Bacalhôa Buddha Eden in Portugal

#4 Azenhas do Mar

Een van de minder bekende plekken vlakbij Lissabon is Azenhas do Mar. Het is een schilderachtig klein kustdorpje op slechts 20 minuten afstand van het bekende Sintra. Bij aankomst worden bezoekers begroet door het zicht van charmante huizen die gedurfd op en tegen de kliffen zijn gebouwd. Het creëert een dramatisch en tegelijkertijd iconisch beeld waarom Azenhas do Mar bekend is. Met wit gepleisterde huizen die afsteken tegen de blauwe achtergrond van de Atlantische oceaan en de ruige kliffen ontstaat een bijzonder fotogeniek plaatje.

Het iconische beeld van Azenhas do Mar wordt vaak vastgelegd vanaf het uitkijkpunt Miradouro das Azenhas do Mar, ten zuiden van het dorp. Bezoekers moeten een stenen trap volgen, die hen naar dit beroemde uitkijkpunt leidt. Van hieruit heb je een adembenemend uitzicht op de huizen die zich vastklampen aan de klif en de eindeloze uitgestrektheid van de oceaan.

Een unieke bezienswaardigheid en ervaring in Azenhas do Mar is bovendien het natuurlijke zeewaterzwembad, gevoed door de Atlantische Oceaan. Dit zwembad bevindt zich aan de voet van de de kliffen waarop het stadje is gelegen. Het is een idyllische plek waar bezoekers een duik kunnen nemen op een bijzonder fotogenieke locatie, omringd door indrukwekkende rotsformaties.

Azenhas do Mar Portugal

#5 Tomar

Ons bezoek aan Tomar bracht ons naar een van de meest bijzondere plekken van Portugal. Hier vind je namelijk het Convento de Cristo, een spectaculair mooi klooster-kerk-kasteelcomplex met verschillende bouwstijlen en prachtige details. Nog nooit eerder hadden we een bouwwerk als dit gezien en ook na een uur dwalen, bleven we onze ogen uitkijken in weer een nieuw kloosterdeel.

Het hoogtepunt van het complex is zonder twijfel de centrale kerk – de ‘Charola’ – en ook die is anders dan je gewend bent. Het is een ronde kerk – of eigenlijk 16-zijdig – met in het hart een rond altaar met bogen, schilderingen en decoraties. Met enorm hoge plafonds, allerlei soorten decoraties en de grootst mogelijke pracht en praal heb je een aantal rondjes rondom het altaar van deze Charola nodig om te bevangen wat je ziet. Wij snappen wel waarom het kloostercomplex van Tomar op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Leestip: in deze blog vertellen we je alles over het klooster van Tomar.

Tomar zelf is ook zeker aardig om te bezoeken. Het knusse dorp verken je al in een paar uurtjes, waarbij je het centrale plein en de nauwe straatjes niet kan missen. Koffieliefhebbers moeten ook een stop maken bij Insento voor de beste koffie uit de regio.

Vergeet ook zeker niet je huurauto te pakken en naar de rand van Tomar om het aquaduct in de Pegões Vallei te bezoeken. Het aquaduct is hier op z’n hoogst met een hoogte van 30 meter en een dubbele rij bogen. Het maakt hier ook een bocht, wat voor extra mooie vergezichten zorgt. Je kan op deze locatie ook bij een van de waterhuisjes omhoog klimmen en een stuk bovenop het aquaduct lopen!

Convento de Christo Tomar Portugal

#6 Klooster van Alcobaça

In het kleine plaatsje Alcobaça staat een van de grote UNESCO-wonderen van Portugal: het klooster van Alcobaça is een prachtig geheel van kloosters, kerken en binnenplaatsen in een uitbundige bouwstijl. Het klooster ligt niet ver van de Portugese kust tussen Porto en Lissabon en staat garant voor een bijzondere dagtrip vanuit Lissabon!

In de kloosterkerk van Alcobaça ligt een van de Portugese koningen samen met zijn grote liefde begraven en het tragische liefdesverhaal van de twee is daardoor onlosmakelijk verbonden met deze stad. De Portugese kroonprins was getrouwd met prinses Constance, maar vond de ware liefde in hofdame Ines de Castro met wie hij vier kinderen kreeg. Toen Constance in 1345 stierf, was de Portugese koning doodsbang dat zijn zoon nu met zijn toen al aardig invloedrijke minnares zou trouwen. De koning liet Ines daarom vermoorden en zijn zoon was ontroostbaar. Hij liet in de kerk van Alcobaça een extravagant grafmonument voor haar én later voor zichzelf bouwen, zodat ze na de dood eeuwig samen zouden zijn.

De kerk van het kloostercomplex is een indrukwekkend hoge hal met een woud van zuilen. Het plafond en de zuilen van de kerk zijn sober, zeker in vergelijking met andere delen van het klooster. Maar juist die soberheid in combinatie met de grote hoogte maken indruk.

Het klooster werd gesticht in de twaalfde eeuw door de eerste koning van Portugal, Alfonso I, die had beloofd dit te doen als hij een belangrijke veldslag tegen de Moorse bezetters zou winnen. De koning maakte zich er niet makkelijk van af en vervulde zijn belofte door een monumentaal klooster in Gotische stijl te bouwen dat zou uitgroeien tot een van de rijkste en machtigste kloosters van heel Portugal.

klooster Alcobaça Portugal

#7 Nazaré

Wie een bezoek brengt aan Nazaré en zich inleest over deze bestemming, zal direct lezen over de gigantische golven van Nazaré. Vlak voor de kust ligt hier de Nazaré Canyon op de zeebodem, waardoor golven een extra duwtje krijgen om tot monsterlijke proporties te groeien. Dat betekende in het verleden vooral veel vissersweduwen en legendes over zeemonsters, maar de laatste decennia is de kustplaats in Portugal ontdekt door surfers.

Leestip: hier lees je al onze tips voor een bezoek aan Nazaré in Portugal.

In de wintermaanden staan de parkeerplaatsen vol met campervans met surfborden op het dak. De beroemde monstergolven van Nazaré trekken surfers van over de hele wereld die deze huizenhoge watermassa’s willen bedwingen. Inmiddels heeft Nazaré meerdere wereldrecords op haar naam staan, zoals de hoogste golf waarop ooit is gesurft en ook jaar na jaar de hoogste golf van dat jaar. 

Wij bezochten het kustplaatsje in december en zagen inderdaad enorm hoge golven. Helaas niet watermassa’s waar de wereldrecords op worden gevestigd, maar wel hoog genoeg om vanaf een afstand de spetters te voelen. Je bekijkt de golven het beste vanaf het uitkijkpunt bij het oude fort of vanaf de pier bij de ‘Farol Nazaré Pontão Norte’. Als er hoge golven zijn aangekondigd, staat de pier vol met surffans en fotografen met enorme lenzen om de surfers hun kunsten te zien uitvoeren.

Nazare Portugal

#8 Évora

Évora is zonder twijfel een van de mooiste stadjes van Portugal. Denk aan witte huisjes met gele banden, smalle straatjes met keien, historische monumenten, weidse panorama’s en sfeervolle pleinen. Het stadje staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoed-lijst. Het letterlijke hoogtepunt van Évora is de eeuwenoude kathedraal. Extra bijzonder is dat je hier het dak op kan voor een schitterend panorama over de stad en de regio, maar ook een close-up van de bijzondere torens en koepel van de Catedral de Évora.

Leestip: in deze blog lees je al onze tips voor Évora.

Andere bezienswaardigheden die je niet wilt missen, zijn bijvoorbeeld de griezelige bottenkapel Capela dos Ossos, de Universiteit van Évora vol met blauwwitte azulejos-tegels, het achttiende-eeuwse aquaduct buiten de stad en de Romeinse tempel die naast de kathedraal staat. Neem de tijd om niet alleen alle bezienswaardigheden te bezoeken, maar ook zonder doel door de straatjes te slenteren. De wegen van keitjes, de witte huisjes met gele banden, de vrolijk gekleurde bloemen, de doorkijkjes en poortjes maken het straatbeeld eigenlijk tot de mooiste attractie van Évora.

Evora Praça do Giraldo

#9 Coimbra

Op ongeveer 2 uur rijden vanuit Lissabon is Coimbra de verste dagtrip in deze lijst. Dit historische en fotogenieke stadje is een van de populairste bestemmingen in Portugal en is daarmee zeker de rit vanuit Lissabon waard.

Coimbra is vooral bekend om de Universidade de Coimbra, een van de oudste universiteiten van Europa, opgericht in 1290. Het universiteitsterrein is een lust voor het oog met indrukwekkende barokke gebouwen. Een hoogtepunt is de Joanina-bibliotheek, waar duizenden oude boeken en manuscripten te vinden zijn. De universiteit ligt op een van de hoogste punten van de stad en je hebt hier ook een prachtig uitzicht over de rest van Coimbra.

De stad zelf is een charmant labyrint van nauwe straatjes, steile hellingen, smalle trappen en schilderachtige pleinen. Je bent vrijwel overal omgeven door goed bewaarde middeleeuwse gebouwen. Naast de universiteit trekt de Sé Velha, de Oude Kathedraal van Coimbra, veel bezoekers. Het is een prachtig voorbeeld van Romaanse architectuur, met een indrukwekkend houten plafond en prachtig bewerkte kapitelen.

Coimbra

#10 Cabo da Roca

Cabo da Roca ligt aan de kust van Portugal en heeft de prestigieuze titel van het meest westelijke punt van continentaal Europa. Met dramatische kliffen die steil aflopen naar de Atlantische Oceaan, biedt deze locatie een ontzagwekkend panorama. Het is een plek waar het land eindigt en de zee begint, zoals de beroemde Portugese dichter Luís de Camões ooit schreef.

Zodra je aankomt bij Cabo da Roca, zie je de bekende vuurtoren die prominent boven de kliffen uitsteekt. Dit iconische bouwwerk, gebouwd in de achttiende eeuw, is nog steeds in werking. Het is de perfecte locatie om mooie foto’s te maken van deze schilderachtige plek.

Het landschap rondom Cabo da Roca is absoluut indrukwekkend te nemen, met zijn ruige terrein en uitbundige flora. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers en je vindt er veel wandelpaden om de rotskust te verkennen.