Portugal

Nazaré in Portugal: idyllische kustplaats en surfwalhalla

Het kustplaatsje Nazaré in Portugal staat bekend om zijn monstergolven. Het oude vissersdorp verloor in het verleden veel vissers aan de zee, maar heeft de laatste decennia ook een positieve kant van de monstergolven ontdekt. Het strandoord verwelkomt in de zomers hordes toeristen die op de uitgestrekte zandstranden komen ontspannen en is in de winter het walhalla voor surfers. Lees meer over de hoge golven van Nazaré en de leukste dingen om te doen in deze strandplaats!

Nazare Strand

Overnachten in Nazaré

Als je een accommodatie in Nazaré zoekt, is het in de eerste plaats de vraag of je wilt slapen in het hoger gelegen en lager gelegen deel van de stad. Boven heb je schitterende uitzichten en kijk je uit op de surfers. Beneden vind je de meeste eettentjes en het uitgestrekte strand. Leuke hotels en hostels heb je in Nazaré niet heel veel, maar des te meer fijne vakantieappartementen en studio’s.

Casa do Miradouro vind je in het hogere deel van de stad en heeft prachtige uitzichten. Je boekt een eigen appartement met keuken en het mooiste uitzicht over de stad. Alle reviews zijn lovend. In hetzelfde deel van Nazaré vind je ook het appartement Home Sweet Praia Penthouse. Het is erg ruim en gezellig en trendy ingericht. Vanaf het balkon heb je een mooi uitzicht.

In het lager gelegen stranddeel is Nazaré Boutique Apartments een tip. Dit zijn clean en hip ingerichte appartementen vlakbij het strand. Ze zijn niet erg groot, maar wel heel mooi ingericht. Ook Beachfront Apartment Nazaré biedt een appartement bij het strand. Het is schoon, comfortabel en nog vrij nieuw, maar het is natuurlijk vooral die locatie direct aan het strand waar je warm van wordt. Een laatste tip is Batata Estúdios met hip ingerichte studios op enkele stappen van het strand. Iedere studio heeft een wasmachine, airco, tv en keukentje.

Nazare Portugal

De golven van Nazaré

Wie een bezoek brengt aan Nazaré en zich inleest over deze bestemming, zal direct lezen over de gigantische golven van Nazaré. Vlak voor de kust ligt hier de Nazaré Canyon op de zeebodem, waardoor golven een extra duwtje krijgen om tot monsterlijke proporties te groeien. Dat betekende in het verleden vooral veel vissersweduwen en legendes over zeemonsters, maar de laatste decennia is de kustplaats in Portugal ontdekt door surfers.

In de wintermaanden ligt het strand niet langer vol met zongebruinde toeristen, maar staan de parkeerplaatsen vol met campervans met surfborden op het dak. De beroemde monstergolven van Nazaré trekken surfers van over de hele wereld die deze huizenhoge watermassa’s willen bedwingen. Inmiddels heeft Nazaré meerdere wereldrecords op haar naam staan, zoals de hoogste golf waarop ooit is gesurft en ook jaar na jaar de hoogste golf van dat jaar. Golven in Nazaré kunnen wel 30 meter hoog worden, maar daarop is dan nog nooit een surfrecord gevestigd. In 2020 kwam Nazaré in het nieuws, omdat de Braziliaanse surfster Maya Gabeira de hoogste golf van dat jaar in Nazaré had bedwongen. De golf was maar liefst 22,4 meter hoog.

Wij bezochten het kustplaatsje in december en zagen inderdaad enorm hoge golven. Helaas niet watermassa’s waar de wereldrecords op worden gevestigd, maar wel hoog genoeg om vanaf een afstand de spetters te voelen. Je bekijkt de golven het beste vanaf het uitkijkpunt bij het oude fort of vanaf de pier bij de ‘Farol Nazaré Pontão Norte’.

Nazare golf

Wat te doen in Nazaré

De strandplaats bestaat uit grofweg twee delen: het lager gelegen deel met het lange zandstrand en het hoger gelegen deel met het oude fort en de mooiste uitzichtpunten. Tijdens jouw bezoek aan Nazaré moet je zeker allebei bezoeken.

#1 Surfen in Nazaré

Met beroemde monstergolven als belangrijkste trekpleister is surfen in Nazaré natuurlijk de meest populaire activiteit in de stad. Er zijn meerdere surfscholen, waar je lesjes kan volgen. Bedenk wel dat de temperaturen in Nazaré natuurlijk het fijnst zijn in het voorjaar en najaar, maar je de beste golven vindt in de wintermaanden. In de zomer kan het erg heet worden in de badplaats, al is een verkoelende duik dan natuurlijk ook juist erg fijn. Zelf geen fan van surfen? Dan is surfers kijken een van de leukste dingen om te doen. Daarvoor moet je op het viewpoint bij het fort zijn, waar je ook vaak fotografen met enorme lenzen ziet om de mooiste surfkiekjes te maken.

#2 Het zandstrand

Het zandstrand is een grote trekpleister in de zomermaanden, wanneer je hier heerlijk bruin kunt worden en kunt genieten van de warme zeetemperaturen. De kleurige parasols die het strand dan overnemen zijn een vrolijk gezicht, maar geven ook een indruk van hoe druk het hier wel niet is. Ook vind je op het strand rijen met gekleurde vissersboten waarover je meer kunt lezen op de informatiebordjes ernaast, vissersvrouwen in hun traditionele zeven lagen rokken en lange rijen rekken waarop vis ligt te drogen.

Nazare Portugal strand

#3 De kabelbaan

Voor wie niet helemaal naar de kliffen van het hoger gelegen deel van Nazaré wil klimmen, is de lift een optie. Deze kabelbaancabine brengt je in een paar minuten naar boven. Zorg dat je dan vooraan staat of zit voor de beste views over de stad en het zandstrand. Voor een retourtje betaal je € 2,90. Mocht je wel zelf naar boven willen klimmen, dan heb je natuurlijk diezelfde views. Je passeert dan ook een van de populairste instagramspots van Nazaré: de fotogenieke schommel met uitzicht over de stad en het strand.

#4 De visrestaurants en hippe hotspots

In een kustplaats kan je natuurlijk rekenen op veel restaurants met seafood. De beste vis en ander lekkers uit de zee eet je misschien wel in Nazaré. Maar waar toeristen zijn, ontstaan ook hippe hotspots. Wij brunchten heerlijk bij Village Brunch & Coffee waar je voor een scherpe prijs heerlijke pannenkoeken, eieren of andere ontbijtgerechten besteld. Ook bij Sabor’art Café en Casa Sana kan je terecht voor hippe ontbijtmenus in een al even hippe setting. Voor burgers moet je zijn bij het kraampje Le Petit Chef vlakbij de viewpoints boven of Mooo vlakbij het strand.

Nazare Portugal

#5 De postcard-pretty uitzichtpunten

Waar kliffen en een kabelbaan zijn, is natuurlijk ook een fenomenaal uitzicht. Vanaf het hoger gelegen deel van Nazaré heb je een prachtig uitzicht over de stad. Vanaf de plek waar je boven komt – zowel het pad als de kabelbaan komen ongeveer op dezelfde plek uit – heb je meerdere uitzichtpunten over de stad en het strand. Vooral rond zonsondergang is het uitzicht nog mooier dan de mooiste ansichtkaart.

#6 Het fort van Nazaré

Met hoge kliffen aan de zee heeft Nazaré natuurlijk ook een goede strategische ligging en dat vraagt om een fort. Op het uiterste puntje van het hogere Nazaré staat het oude fort, waar nu een felrode vuurtoren – de ‘Farol de Nazaré’ – staat. Het is een goede plek om in de winter surfers hun kunsten te zien vertonen, maar ook tijdens zonsondergang is dit een populair uitzichtpunt. Als je vanaf het centrale plein van hoger Nazaré naar de vuurtoren loopt, kom je langs een aantal populaire eetstalletjes waar je voor een kleine prijs heerlijke streetfood kunt eten. Vooral de burgers van Le Petit Chef zijn een grote hit.

Fort Nazare Portugal

#7 De Igreja de Nossa Senhora da Nazaré

De mooiste kerk vind je op het centrale plein in hoger Nazaré, vlak naast de populaire viewpoints. Toegang tot de kerk is gratis en het is absoluut een aanrader om ook naar binnen te gaan. De façade is een prachtig gezicht, maar nog mooier is het interieur met veel pracht en praal. Voor de bekende Portugese tegels moet je in de zijbeuken van de kerk zijn, waar je de blauwwitte azulejos van vloer tot plafond aantreft.

#8 Het klooster van Alcobaça

Vlakbij Nazaré ligt een van de mooiste kloosters van Portugal: dat van Alcobaça. Het klooster van Alcobaça ligt op maar 20 minuten rijden van de stad en is bekend vanwege zijn tragische liefdesverhaal. In de kloosterkerk ligt een van de Portugese koningen samen met zijn vrouw Ines begraven. Toen Pedro nog kroonprins was, was Ines al jarenlang zijn minnares. Zodra zijn echtgenote stierf, was zijn vader koning Alfonso bang dat hij met Ines zou trouwen en liet de koning Ines vermoorden. Te laat overigens, want Pedro en Ines waren al in het geheim getrouwd. Pedro liet als koning een extravagant grafmonument voor Ines bouwen in de kerk van Alcobaça, waar hij ook voor zichzelf een plekje reserveerde zodat ze na de dood voor altijd samen zouden zijn. De kloosterkathedraal is gratis toegankelijk, maar als je naast de kathedraal en deze tombes ook het klooster wilt bezoeken, heb je een ticket van € 6 nodig.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: