Portugal

Serpa in Portugal, verborgen parel in de Alentejo

De Alentejo-regio in Portugal zit vol pittoreske dorpjes en Serpa is er daar een van. Dit historische stadje met indrukwekkende kasteel, witte huisjes en eeuwenoude aquaduct ligt tussen de glooiende heuvels met wijngaarden en olijfbomen. Een pittoresk geheel dat je zeker gezien wilt hebben, als je door de Alentejo reist.

Serpa Portugal

Waar vind je Serpa?

Serpa ligt in de Alentejo-regio, in het zuidoosten van Portugal tegen de Spaanse grens. Het ligt wat uit de richting van andere hoogtepunten in Portugal. Maar als je door de Alentejo reist en bijvoorbeeld vanuit de Algarve richting het prachtige Évora rijdt, ligt Serpa niet ver uit de route. Doe dan ook het pittoreske Monsaraz aan, wat op ongeveer 1,5 uur rijden ten noorden van Serpa ligt.

Serpa Portugal

Historische kasteelstad in de Alentejo

Dat Serpa een eeuwenoude geschiedenis heeft, is meteen duidelijk als je de stad bezoekt, Het historische centrum is nog altijd omringd door een Middeleeuwse stadsmuur en de hoofdentree, de Porta de Beja, lijkt onaangetast door de tijd. De enige andere overgebleven poort is de Porta de Moura, maar die is wel wat kleiner en minder indrukwekkend dan de Porta de Beja.

Serpa Portugal

Maar voordat je door de Porta de Beja loopt, doe je er goed aan om nog even naar rechts te wandelen. Daar gaan de stadsmuren op in een enorm aquaduct dat in de elfde eeuw werd aangelegd. Loop door tot de straathoek om het oude pomphuis te zien, waar je nog de radars ziet van de zeventiende-eeuwse pomp waarmee hier ooit water naar boven werd gepompt.

Serpa Portugal

Als je door de Porta de Beja loopt – of een van de andere openingen in de stadsmuur – kom je uiteindelijk uit op het centrale plein, waar alle straten naartoe lijken te leiden. Daar vind je ook de trappen die leiden naar de kerk en verder richting het kasteel. Want het Castelo de Serpa is zonder twijfel de hoofdattractie van het stadje. Je kan het kasteel gratis bezoeken, net als het archeologisch museum dat bij het kasteel hoort. Loop door een smalle doorgang waar ooit de kasteelpoort was naar het kasteelplein, waar je de muren en torens van het kasteel kan beklimmen. Het uitzicht over de groene velden met wijngaarden en olijfbomen is prachtig.