Portugal

Monsaraz in Portugal, wit gekalkte vestingstad aan het water

In het zuidoosten van Portugal, tegen de Spaanse grens aan, vind je een van de verborgen parels van Portugal. Het witte dorp Monsaraz ligt daar bovenop een bergheuvel en brengt je even terug in de tijd. De hobbelige straatjes, het eeuwenoude kasteel, de witgekalkte huizen, een prehistorische steencirkel en de fenomenale uitzichten over het omringende landschap maken Monsaraz een prachtig plaatje dat zo op een ansichtkaart kan worden gezet. Lees onze tips voor jouw bezoek aan Monsaraz en laat je betoveren door deze sprookjesachtige ridderstad.

Monsaraz Castle Portugal

Waarom is Monsaraz een bezoek waard?

Hoewel Monsaraz piepklein is en je het plaatsje in twee uur wel gezien hebt, is het een van de mooiste dorpjes die je in Portugal zal tegenkomen. Met een fenomenale locatie op een heuveltop, een ommuurde oude stad en een Middeleeuws kasteel is Monsaraz meer dan pittoresk te noemen. Bedenk daarbij de prachtige locatie in een merengebied en de al even mooie uitzichten daarover vanaf Monsaraz, dan snap je wel waarom je deze verborgen parel in Portugal echt moet bezoeken.

Monsaraz Portugal

Waar vind je Monsaraz?

Monsaraz ligt in de Alentejo-regio, een van de mooiste gebieden van Portugal, tussen Lissabon en de Algarve in. Helemaal tegen de Spaanse grens vind je een merengebied met een enorm stuwmeer, het Lago do Alqueva, en Monsaraz ligt aan de rand daarvan. De hoofdstad van de Alentejo-regio is Évora en deze prachtige UNESCO-stad ligt op maar 45 minuten rijden van Monsaraz.

Je bezoekt Monsaraz het makkelijkst met een (huur)auto. In de nauwe straatjes binnen de stadsmuren is het lastig rijden en mogen ook alleen locals met hun auto komen. Gelukkig kan je prima aan de rand van het oude stadje, net buiten de stadsmuren, parkeren.

Monsaraz Portugal

Waar kan je overnachten in Monsaraz?

Je kan Monsaraz prima bezoeken als dagtrip vanuit Évora dat op maar 45 minuten rijden ligt en een prima uitvalsbasis is voor de Alentejo-regio. Maar als je toch wat meer tijd wil doorbrengen in het witte dorp, zijn er een aantal hotels om uit te kiezen. Het dorp is te klein om echt grote hotels of ketens te hebben, maar dat maakt een overnachting juist alleen maar leuker. Voor een leuk lokaal hotel zit je goed bij bijvoorbeeld Casa da Muralha, Dom Nuno en Casa Dona Antonia.

Monsaraz Portugal

De bezienswaardigheden van Monsaraz

#1 Het Middeleeuwse kasteel

Van ver zie je al het Castelo de Monsaraz. Met een locatie zo dichtbij de Spaanse grens werd Monsaraz in de Middeleeuwen omgebouwd tot vestingstad met een indrukwekkend fort op de hoogste top. Door de eeuwen heen is het oude fort nogal toegetakeld, maar een deel ervan staat nog steeds overeind aan de rand van het dorp. Je kan het gratis bezoeken en over de oude kasteelmuren lopen.

Kasteel Monsaraz Portugal

#2 Dwalen door de oude straatjes

In een pittoresk plaatsje als Monsaraz is simpelweg dwalen door de straatjes misschien wat cliché, maar wel het beste advies dat wij je kunnen geven. Het dorp is piepklein, dus je hebt geen uren nodig om de straatjes te verkennen, maar trek hier zeker je tijd voor uit. De wit gekalkte huizen en de oude straten doen je terugdenken aan de Middeleeuwen. Het is dat er nu straatverlichting is en je hier en daar een auto ziet staan, maar het lijkt haast alsof – nog zo’n cliché – de tijd hier heeft stilgestaan.

Monsaraz Portugal

#3 Het fenomenale uitzicht

Vanaf Monsaraz heb je een indrukwekkend uitzicht over de omgeving. Die strategische positie van het dorp bovenop een heuveltop zorgt ervoor dat je vanaf Monsaraz een fenomenaal mooi uitzicht hebt. Vanaf het kasteel en de randen van het dorp kijk je uit over de groene heuvels met olijfbomen en wijngaarden. Ook zie je vanaf hier het Alqueva-meer misschien wel het allermooist. Vooral vanaf de parkeerplaatsen heb je een goed zicht op het water, de eilandjes, de bruggen en de strandjes. Bijzonder fotogeniek is het uitzicht door een van de vier poorten in de eeuwenoude stadsmuur, waar het prachtige landschap wordt omlijst door de oude stenen.

Monsaraz Portugal

#4 De Portugese versie van Stonehenge: de Cromeleque do Xarez

Ten noorden van Monsaraz, onderaan de heuvel, vind je een van de meer mysterieuze kanten van Monsaraz. Hier ligt een eeuwenoude stenencirkel, gemaakt van stenen uit de prehistorie en dus de Portugese versie van het beroemde Stonehenge. De cirkel zou minstens 6.000 jaar geleden zijn gemaakt, maar het is niet duidelijk waarom precies. Het geheel bestaat uit 55 stenen, waarvan de grootste in het midden staat. De steencirkel ligt trouwens niet op de plaats waar ze ooit in de jaren ’60 zijn herontdekt, want met de aanleg van de Alqueva-dam is de oorspronkelijke locatie onder water komen te staan.

Steencirkel Monsaraz Portugal

#5 Het Lago do Alqueva

Als je Monsaraz in de zomermaanden bezoekt, is het goed te weten dat het behoorlijk heet kan worden op deze heuveltop. En dat je dan heerlijk verkoeling kan zoeken in het Lago do Alqueva. Dit enorme meer is het grootste stuwmeer van Europa en heeft vlakbij Monsaraz meerdere strandjes. Je kan er ook terecht voor watersporten, zoals het huren van een kajak. Zoek op de kaart naar Praia Fluvial de Monsaraz en zorg dat je je zwembroek hebt ingepakt!

Monsaraz Portugal

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: