Roadtrip door de Alentejo in Portugal

Terwijl de zandstranden van de Algarve op veel bezoekers mogen rekenen en ook Porto en Lissabon populaire stedentripbestemmingen zijn, is de Alentejo een stuk minder bekend. Gelukkig lijken steeds meer reizigers ook deze Portugese streek te vinden, want de Alentejo zit vol met de mooiste bezienswaardigheden. Wij trokken er rond om de pittoreske dorpen, indrukwekkende kastelen en prachtige natuurgebieden te ontdekken. Voor jouw vakantie in Portugal maakten we een overzicht met de tien mooiste bezienswaardigheden in de Alentejo en geven we je een reisroute voor een prachtige roadtrip door de regio, zodat we jou overhalen om hopelijk ook een bezoek aan dit uniek stukje Portugal te brengen.

Leestip: hier vind je al onze blogs over de Alentejo.

Monsaraz Portugal
Serpa Portugal

Een roadtrip door de Alentejo

Hoewel veel stadjes in de Alentejo ook met openbaar vervoer te bereiken zijn, raden wij je aan om de streek met een eigen (huur)auto te verkennen. Je komt dan makkelijker in de kleine dorpjes die de Alentejo juist zo typeren zonder gedoe met bussen die maar beperkt rijden.

De regio ligt tussen de zuidelijke Algarve en Lissabon in en op allebei die plekken vind je internationale vliegvelden. Dus als je niet met je eigen auto naar Portugal rijdt, raden we je aan om te vliegen op Faro of Lissabon en daar een auto te huren voor jouw rondreis door Portugal. Je kan op jouw vakantie dan zowel de prachtige kust van de Algarve als bruisend Lissabon bezoeken en daartussen de mooiste plekken in de Alentejo zien. Twee weken is genoeg om alle hoogtepunten te zien, maar met drie weken kan je meer tijd uittrekken voor wat heerlijke stranddagen in de Algarve of om nog wat langer op iedere stop in de Alentejo te blijven.

Huurautotip: wij zijn fan van de huurauto’s van Sunnycars, waar je altijd een duidelijke alles-in-een-prijs inclusief verzekeringen en belastingen krijgt.

Op onze kaart hieronder stippelden we een mooie reisroute voor een roadtrip door de Alentejo uit, waarbij je start in Lissabon en eindigt in Faro in de Algarve. Wil je jouw huurauto liever ook weer in Lissabon inleveren, omdat dat weer in de kosten scheelt? Rijdt dan vanaf de Algarve via de prachtige westkust van Portugal terug omhoog naar Lissabon.

De beste bezienswaardigheden van de Alentejo op de kaart

Een rondreis langs de mooiste bezienswaardigheden van de Alentejo

Startpunt: Lissabon

Begin je rondreis door de Alentejo in Lissabon. Vanuit Nederland zijn er veel vluchten op de Portugese hoofdstad en je regelt hier makkelijk een huurauto voor je roadtrip.

#1 Hoofdstad Évora

Évora is zonder twijfel een van de mooiste stadjes van Portugal. Denk aan witte huisjes met gele banden, smalle straatjes met keien, historische monumenten, weidse panorama’s en sfeervolle pleinen. Het stadje staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoed-lijst. Het letterlijke hoogtepunt van Évora is de eeuwenoude kathedraal. Extra bijzonder is dat je hier het dak op kan voor een schitterend panorama over de stad en de regio, maar ook een close-up van de bijzondere torens en koepel van de Catedral de Évora.

Andere bezienswaardigheden die je niet wilt missen, zijn bijvoorbeeld de griezelige bottenkapel Capela dos Ossos, de Universiteit van Évora vol met blauwwitte azulejos-tegels, het achttiende-eeuwse aquaduct buiten de stad en de Romeinse tempel die naast de kathedraal staat. Neem de tijd om niet alleen alle bezienswaardigheden te bezoeken, maar ook zonder doel door de straatjes te slenteren. De wegen van keitjes, de witte huisjes met gele banden, de vrolijk gekleurde bloemen, de doorkijkjes en poortjes maken het straatbeeld eigenlijk tot de mooiste attractie van Évora.

Leestip: in deze blog lees je al onze tips voor Évora.

Evora Kathedraal

#2 Marmerdorp Estremoz

In en om Estremoz vind je tientallen steengroeves waar al eeuwenlang marmer van de hoogste kwaliteit wordt gewonnen. Met zo ontzettend veel marmer binnen handbereik was dat ook de goedkoopste steensoort om het standje in op te bouwen. Van stoepranden tot kasteeltorens en van kerken tot raamkozijnen, alles is gemaakt van marmer.

Estremoz bestaat uit een bovenstad en benedenstad. In de bovenstad vind je het oude, Middeleeuwse deel van Estremoz, omringd door stadsmuren en stadswallen. Je hebt hier fenomenale uitzichten over het landschap van de Alentejo met groene heuvels en olijfbomen. Ook staat in de bovenstad het witte, marmeren kasteel dat in de dertiende eeuw door de Portugese koning werd gebouwd. De hoge toren Torre das Tres Coroas is nog altijd een van de meest kenmerkende gebouwen voor de stad. Het is nu een hotel, Poussada de Rainha Santa Isabel, maar je kan delen ervan vrij bezoeken. In het lager gelegen deel vind je het grootste plein van de stad, het Rossio Marquês de Pombal-plein, en wandel je door marmeren straatjes met sinaasappelbomen. Ook hier vind je talloze marmeren gebouwen, fonteinen en monumenten.

Leestip: lees meer over Estremoz in onze blog over de Alentejo-marmerdorpen.

Estremoz Portugal
Estremoz Portugal

#3 Marmerdorp Vila Viçosa

Vlakbij Estremoz vind je nog zo’n marmerdorp en dit wordt ook wel geroemd als de mooiste van de regio: Vila Viçosa. Het stadje was ooit de koninklijke zetel van de Portugese koningen en dat heeft nogal wat prachtige sporen nagelaten. In Vila Viçosa vind je maar liefst twee vorstelijke residenties: het oude kasteel en het marmeren paleis. Dit marmeren paleis aan het ook al marmeren Praça da Républica-plein is het hoogtepunt van de stad en een van de meest bijzondere marmeren creaties. De hertogen van Bragança bouwden het marmerpaleis in de zestiende eeuw, nog voordat zij de Portugese troon in handen kregen en eeuwenlang over Portugal heersten. Een bezoek aan het marmerpaleis geeft je een inzicht in de Portugese koninklijke geschiedenis, maar laat je vooral ook de pracht en praal van die tijd zien. Bijzonder zijn de panelen met blauwwitte azulejos en het oorspronkelijke interieur en de fresco’s van het paleis.

Leestip: lees meer over Vila Viçosa in onze blog over de Alentejo-marmerdorpen.

Vila Vicosa Portugal

#4 De verdedigingswerken en het aquaduct van Elvas

Vestingstad Elvas moet je voor je bezoekje eerst eens van boven bekijken via Google Maps, want dan zie je direct wat er zo uniek is aan dit plaatsje. Het stadje wordt omringd door stadswallen en verdedigingswerken in een stervorm rondom het oude centrum. Dit is zo bijzonder dat de verdedigingswerken van Elvas op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het wordt door UNESCO het grootste verdedigingswerk met droge grachten ter wereld genoemd.

Dat Elvas zo’n goede verdediging kreeg, is misschien ook niet gek zo dichtbij de Spaanse grens, waar dit de eerste verdedigingslinie van het Portugese koninkrijk was. Naast deze stervormige verdedigingswallen heb je hier daarom ook de imposante forten Forte de Santa Luzia en Forte da Graça. Het Forte de Santa Luzia ligt iets buiten de stad, terwijl het Forte de Graça juist het hart van Elvas is. Hier dwaal je door de oude gangen van het fort en heb je een prachtig uitzicht over de stad en omgeving. Niet ver van het fort staat het Castelo de Elvas, dat net als de rest van de stad duidelijk is gebouwd om bestormingen te kunnen doorstaan. Binnen de stadsmuren vind je tot slot ook nog het Igreja das Domínicas, een bijzonder kerkje in Moorse stijl en met een achthoekige vorm.

Een ander bijzonder hoogtepunt van Elvas is het gigantische en prachtig bewaard gebleven aquaduct. Dit Amoreira-aquaduct dateert uit de zestiende en zeventiende eeuw en is gebouwd om water vanaf de Alcalá-bron naar de stad te voeren. We raden je aan om het ook zeker van dichtbij te bekijken, zodat je kan ervaren hoe imposant die hoge rijen bogen zijn. Ze zijn vooral erg mooi tijdens zonsondergang, wanneer de ondergaande zon op de bogen schijnt.

Elvas Aquaduct Portugal
Elvas Aquaduct Portugal

#5 Pittoreske vestigingstad Monsaraz aan een stuwmeer

Hoewel Monsaraz piepklein is en je het plaatsje in twee uur wel gezien hebt, is het een van de mooiste dorpjes die je in Portugal zal tegenkomen. Met een fenomenale locatie op een heuveltop, een ommuurde oude stad en een Middeleeuws kasteel is Monsaraz meer dan pittoresk te noemen. Bedenk daarbij de prachtige locatie in een merengebied en de al even mooie uitzichten daarover vanaf Monsaraz, dan snap je wel waarom je deze verborgen parel in Portugal echt moet bezoeken.

Het witte dorpje brengt je even terug in de tijd. De hobbelige straatjes, het eeuwenoude kasteel, de witgekalkte huizen, een prehistorische steencirkel en de fenomenale uitzichten over het omringende landschap maken Monsaraz een prachtig plaatje dat zo op een ansichtkaart kan worden gezet. Alleen de straatverlichting lijkt te verraden dat we al in de eenentwintigste eeuw zijn. Dwaal door de straatjes, bezoek (gratis) het kasteel en maak ook een stop bij de prehistorische steencirkel naast het dorp.

Leestip: in deze blog lees je al onze tips voor Monsaraz.

Monsaraz Portugal

#6 Stuwmeer Lago do Alqueva

Als je de Alentejo in de zomermaanden bezoekt, is het goed te weten dat je hier ook het grootste stuwmeer van Europa vindt. Waar een stuwmeer vaak een lompe, kunstmatige vlakte vol water is, geldt dat niet voor het Lago do Alqueva. Het is een idyllisch geheel van water, bruggen, eilandjes, groen en strandjes. In de zomermaanden zit je hier goed voor een verfrissende duik, want op veel plaatsen langs het stuwmeer vind je fijne zandstranden. Leuke dorpen om te bezoeken langs het meer zijn Monsaraz, waar je het Praia Fluvial de Monsaraz vindt, en het historische Mourão. Op veel plekken kan je ook een kano huren om het meer op te gaan.

Monsaraz Portugal
Monsaraz Portugal

#7 Knus kasteelstadje Serpa

Dit historische stadje met indrukwekkende kasteel, witte huisjes en eeuwenoude aquaduct ligt tussen de glooiende heuvels met wijngaarden en olijfbomen. Een pittoresk geheel dat je zeker gezien wilt hebben, als je door de Alentejo reist. Dat Serpa een eeuwenoude geschiedenis heeft, is meteen duidelijk als je de stad bezoekt, Het historische centrum is nog altijd omringd door een Middeleeuwse stadsmuur en de hoofdentree, de Porta de Beja, lijkt onaangetast door de tijd. De twee grote hoogtepunten van Serpa zijn het aquaduct uit de elfde eeuw en het middeleeuwse kasteel. Je kan het kasteel gratis bezoeken en genieten van het schitterende uitzicht vanaf de kasteeltorens en kasteelmuren.

Leestip: in deze blog lees je al onze tips voor een bezoek aan Serpa.

Serpa Portugal

#8 Waterval Pulo do Lobo

Een van de mooiste stukken natuur in de Alentejo is de Parque Natural do Vale do Guadiana. Het is een prachtig natuurpark waarin de rivier de Guadiana centraal staat. Niet ver van Serpa is de rivier op z’n mooist, als het water door een smal rivieroever wordt geperst om vervolgens een vrije val te maken. Het resultaat is een van de grootste watervallen van Portugal. Zorg dat je deze waterval, Pulo do Lobo, zeker niet overslaat op jouw roadtrip door de Alentejo.

een van de grootste watervallen van het land. Je kan de waterval vanaf twee kanten bezoeken. Aan de ene kant vind je alleen een uitkijkplatform. Maar als je de waterval bezoekt vanaf de kant van Serpa, kan je langs de linkeroever van de rivier wandelen op de Passadiços do Pulo do Lobo die op het moment van ons bezoek werden aangelegd. Jammer genoeg zie je de waterval vanaf de Passadiços minder goed dan vanaf het uitzichtpunt op de andere oever, maar als je over de rotsen naar de rand van de rivier klautert, zie je het water juist weer met alle geweld de diepte in storten.

Pulo do Lobo Portugal
Pulo do Lobo Portugal

#9 De verlaten kopermijn Minas de São Domingos

Hebben oude spooksteden ook zo’n aantrekkingskracht op jou? Dan moet je zeker de oude kopermijn Minas de São Domingos bezoeken tijdens je rondreis door de Alentejo. Wat ooit een belangrijke kopermijn met een bruisend mijnwerkersdorp was, is nu een verlaten plek met ruïnes, oude machines en een gekleurd meer. De Romeinen wisten de kostbare metalen in São Domingos al op waarde te schatten en waren verantwoordelijk voor de allereerste mijnactiviteiten in deze regio. Maar het was het Engelse bedrijf Mason and Barry dat hier op echt grote schaal grondstoffen heeft gewonnen. Milieuverontreiniging deed de mijn uiteindelijk sluiten en zorgt er nog altijd voor dat het water in de oude mijnschacht een typische kleur heeft.

De oude Minas de São Domingos zijn nu een soort openluchtmuseum. Op verschillende plekken staan informatiebordjes in Portugees en Engels om je meer achtergrondinformatie te geven over de metalen in de grond en het mijnwerkersdorp. Je bezoekt deze verborgen parel in de Alentejo-regio van Portugal helemaal gratis en we raden je aan om dat zeker te doen, als je dit deel van Portugal bezoekt.

Leestip: lees meer over dit spookstadje in de Alentejo in onze blog over de Minas de São Domingos.

Minas de São Domingos Portugal

#10 Moorse invloeden in Mértola

In het hart van het Parque Natural do Vale do Guadiana ligt het dorp Mértola, wat bekend staat om de Moorse invloeden die hier nog bewaard zijn gebleven. Nadat dit dorp op de Moren uit Noord-Afrika werd veroverd en onderdeel werd van wat we nu Portugal noemen, ging het bergafwaarts met de welvaart van Mértola. Dat betekende dus ook dat niet de investeringen konden worden gedaan om de Moorse invloeden te vervangen en de oude moskee werd dus zonder grondige verbouwing de nieuwe kerk. Als je door het stadje loopt, zie je nog altijd sporen terug van de bezetters uit Noord-Afrika. Om deze roots te vieren, is er ook om het jaar een Festival Islâmico de Mértola in mei waarbij het dorp veranderd in een oosterse bazaar.

De hoogtepunten in Mértola bezoek je gratis. Zowel de kerk als het kasteel zijn vrij te bezoeken (maar op maandagen wel gesloten). Ook vind je er meerdere archeologische opgravingen, waar je meer kan leren over het dorp in de tijd van de Romeinen en de Moren. Sla ook zeker het uitzichtpunt direct naast de stad niet over. Je hebt daar een mooi uitzicht op de rivier de Guadiana.

Mértola Portugal

Eindpunt: de Algarve

Je rondreis door de Alentejo eindigt in de Algarve, waar je nog even wat dagen kan doorbrengen op de mooiste stranden van Portugal. De Algarve wordt getypeerd door prachtige zandstranden, charmante dorpjes en indrukwekkende rotsen aan en in de zee. Vanaf het internationale vliegveld van Faro kan je weer naar huis vliegen en hier kan je je huurauto inleveren. Is het voor jou veel voordeliger om je auto weer in Lissabon in te leveren? Rijd dan terug naar het noorden langs de ruige westkust, waar je in de Alentejo veel surfspots kan vinden en nog meer prachtige zeekliffen kan zien.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: