De grootste highlights van Namibië was voor ons het kamperen. Met onze 4WD met daktent reden we 5.000 km het land door. Avond na avond klapten wij onze daktent uit op de mooiste locaties! We sliepen op een vulkaan, werden wakker met het geluid van apen en springbokken en genoten vanuit onze tent van de mooiste zonsopkomsten. Kamperen in Namibië was echt een droom en wat ons betreft echt een must voor jouw reis door het land.
Hoe kies je de juiste auto en tent voor je kampeertrip?
Jouw trip begint met de keuze voor een daktent of een losse tent. Wij zouden zonder twijfel ook een tweede trip voor de daktent kiezen. Een tent op het dak van je auto is in no time opgezet en weer ingeklapt. Je slaapt veilig hoog en droog. Wij vonden het ook een voordeel dat je tent lekker schoon blijft. De onderkant zit niet onder de modder, er waait geen stof binnen en je loopt zelf ook geen vuil binnen. Ideaal! Eigenlijk zagen wij ook maar weinig losse tenten en waren de meeste kampeerders op pad met een daktent.
Als je eenmaal voor een daktent kiest, zijn er niet veel soorten of maten om uit te kiezen. Een daktent biedt slaapplaats voor twee personen en op een auto passen maximaal twee daktenten. Het verschil zit vooral in de auto. Als er twee daktenten op het dak zitten, is er natuurlijk ook een achterbank in de auto. Dat geldt niet altijd voor een auto met een daktent. Wij huurden zelf een auto met simpelweg een bestuurders- en bijrijdersstoel. Een volgende keer zouden wij absoluut voor een achterbank – ofwel: een double cab – gaan. Dat zou de ideale plaats zijn om onze backpacks te vervoeren. Schoon en altijd bij de hand.
Wat zit er bij jouw kampeeruitrusting en wat moet je zelf meenemen?
Het verschilt per car rental company wat er precies standaard bij jouw daktent zit. Check daarom goed wat er bij jouw auto komt en wat je precies bij wilt huren. Wat zit er doorgaans bij de huur?
- Een daktent met matras.
- Kookgerei, gasflessen, pannen en servies.
- Gasflessen.
- Stoeltjes, een tafel en lampje.
Daarnaast zal je doorgaans beddengoed en een elektrische koelbox willen huren. Ook handige tools voor de auto kun je extra huren. Denk aan een navigatiesysteem, satelliettelefoon of zelfs wifi voor de auto.
Tip: je zou het misschien niet verwachten in een Afrikaans land, maar kamperen in Namibië kan in de wintermaanden – dus in juni-augustus – best een koude aangelegenheid zijn. In de nachten kan het behoorlijk koud worden. Zorg dus voor goede slaapzakken.
Check daarnaast hoe de achterbak van jouw 4WD er precies uitziet. In ons geval was dat gewoon één grote en stoffige bak. Daarin lagen onze backpacks, de kampeeruitrusting, reservebanden, etc. We konden daarom niet zo goed bij onze spullen. We moesten steeds weer de stoffige bak in om onze even stoffige stoelen, tafel, backpacks en alles te pakken. Niet zo handig dus. Maar wij zagen op de campings ook prachtige auto’s met uitrolbare bakken en een praktische indeling. Is dat voor jou belangrijk? Bekijk de foto’s van de huurauto goed of vraag eventueel aan jouw rental company hoe de auto is ingedeeld.
Wat kost de huur van jouw auto en kampeeruitrusting?
We zullen eerlijk zijn: kamperen in Namibië is niet goedkoop. En de grootste uitgave zal die voor jouw huurauto zijn. De huurprijzen verschillen sterk van elkaar. Wat van invloed is op de prijs van jouw huurauto?
- Is het hoog- of laagseizoen? De prijs in het hoogseizoen (winter, juni-augustus) kan zomaar het dubbele zijn van die in het laagseizoen (zomer, december-februari).
- Is het een 2WD of 4WD? Hierin heb je meestal weinig keuze. Auto’s met een daktent zijn doorgaans een 4WD.
- Hoe uitgebreid is de verzekering? Wij kozen voor de meest uitgebreide optie, omdat we waren gewaarschuwd voor de slechte wegen in Namibië. Uiteindelijk hebben we de verzekering én de reservebanden niet nodig gehad.
- Hoeveel banden wil je bij je hebben? De autobanden zijn doorgaans niet meeverzekerd, maar wij konden wel extra banden bijkopen en hadden dat dus ook gedaan.
- Bouwjaar van de auto. Hoe ouder, hoe goedkoper. Maar ook hoe meer risico op problemen met de auto natuurlijk. De nieuwere auto’s hebben ook vaker een praktische achterbak.
- Single cab of double cab. Er is niet altijd een prijsverschil, maar doorgaans is double cab toch wel wat duurder.
- Eventuele extra’s in de uitrusting. Dat beddengoed en die handige elektrische koelbox dus. Zeker als je langere tijd de auto huurt, kan het goedkoper zijn om jouw beddengoed ter plekke te kopen.
Wij betaalden omgerekend iets meer dan € 1.400 voor de huur van onze auto voor precies 3 weken in januari. Die prijs was inclusief 2 overnachtingen in Windhoek, volledige kampeeruitrusting, uitgebreide verzekering en extra autobanden.
De campings in Namibië
Je mag in Namibië wildkamperen. Check daarvoor de regels eerst goed. De car rental company kan je daar altijd bij helpen. Het is ook goed om je van tevoren in te lezen over veilig wildkamperen.
Dat soort tips kunnen wij je niet geven, want wij kozen er vrijwel altijd voor campings. De enige plek waar wij wel zonder camping kampeerden, was de Brukkaros-vulkaan. Omdat ooit een camping op de vulkaan heeft gestaan, zul je nog wat voorzieningen van de verlaten camping vinden. Een soort toilet – een gat in de grond met daarboven een houten bouwsel om op te zitten, in een klein gebouwtje voor wat privacy – en stenen douchecellen met een haak om je emmer met water aan te hangen. Meer lezen over deze kampeerervaring? Check deze blog!
De meeste campings hebben elektriciteit, een braai en waterpunt op de plekken. Vaak is er ook een soort zitje van beton, maar niet altijd. Wij hebben een keer geslapen op een camping met maar een paar plaatsen én een eigen toiletgebouwtje per plek. Maar meestal zijn er toiletgebouwen op de campings.
Tip: je kan gratis het boek Where to stay bij allerlei campings en informatiepunten oppikken. Daarin zijn alle campings in het land te vinden.
In de nationale parken zijn alle campings van de Namibia Wildlife Resorts (NWR). Dat is bijvoorbeeld zo in Etosha, bij de Fish River Canyon en in Sossusvlei. Lees in deze blog meer over kamperen in Etosha en hier meer over een kampeertrip in het Namib-park. Download vooraf de app van de NWR op je telefoon. Daarop zie je alle campings en word je doorverwezen naar de site van NWR waar je een plek kan reserveren.
Wij reisden in het laagseizoen naar Namibië en in januari hoefden wij niet vooraf te reserveren. Dat wordt wel aangeraden in het hoogseizoen.
Een paklijst voor jouw kampeertrip
- Een zaklamp en headlights.
- Eigen slaapzakken of een lakenzak.
- Sneldrogende reishanddoeken of een dunne hamamdoek.
- Deet. Zeker in Etosha zijn de campings vaak bij waterholes in de buurt en stikt het van de muggen.
- Een reisstekker.
- Een autostekker om in je auto je telefoon en eventueel je muziekbox op te laden.
- Slippers voor de douches op de camping.
- Download de app van de NWR voor hun campings en lodges. En de offline kaarten van maps.me en Google Maps om te navigeren.
- Oordoppen en een oogmasker als je een lichte slaper bent.
Reizen door Namibië zonder tent?
Is kamperen je iets te oncomfortabel of te avontuurlijk? Dan vind je in Namibië de prachtigste safarilodges, vaak ook op dezelfde accommodaties als waar je campings vindt. Om het je iets makkelijker te maken, hebben wij in deze blog onze favoriete slaapplekken in Namibië op een rij gezet!