Namibië

Kamperen in Etosha

Wil je Nationaal Park Etosha voluit ervaren, dan wil je er ongetwijfeld ook overnachten en misschien zelfs kamperen. Je geniet dan van de mooiste zonsondergangen met wildlife en kan zo lang mogelijk en op de meest gunstige tijdstippen in het park rijden. Met deze praktische tips en info maak jij jouw tijd in Etosha tot een succes!

Safari in Etosha | Rondreis in Namibië | The Orange Backpack

Slapen in Etosha is een must-do

Overnachten in Etosha kan alleen in de kampen, waar campings en verschillende type lodges te boeken zijn. Een alternatief is een lodge of camping buiten het park. Maar dat is vaak nog best een rit naar de parkgrenzen en wij hebben begrepen dat het niet eens (veel) goedkoper is. De kampen in Etosha zijn er bovendien op ingericht om jou de wildlife zo goed mogelijk te laten ervaren. De hekken van het kamp gaan pas bij zonsondergang dicht en direct bij zonsopkomst open, zodat je zo lang mogelijk en op de meest gunstige tijdstippen in het park kan rondrijden. Ook zijn er naast de kampen waterholes te vinden die erg populair zijn bij de dieren in het park, waaronder zelfs olifanten en neushoorns. Je kan hier dus heel makkelijk vanaf de kampen dieren spotten. Wij raden je daarom zeker aan om jouw overnachtingen in Etosha zelf door te brengen!

Ideale reisroute voor Namibië | Itinerary Namibia | The Orange Backpack
Kamperen in Etosha | Camping in Etosha | The Orange Backpack

Vergeet niet te boeken!

En daarin staan we duidelijk niet alleen. Etosha is erg populair. Een overnachting in het hoogseizoen – dus tijdens de winter in Namibië – is alleen mogelijk, als je die ruim van tevoren boekt. Wij bezochten Etosha in het laagseizoen – in de hete januarimaand – en hadden daardoor het geluk dat er alsnog veel plekken vrij waren in het kamp, toen bleek dat wij voor de verkeerde dagen hadden geboekt. Op de campings waar wij sliepen, was nog geen derde van de plekken gevuld.

Een overnachting in Etosha boek je via de registrations office van de Namibian Wildlife Resorts (NWR), een state owned organisatie die als enige campings en lodges in de verschillende nationale parken van Namibië mag runnen. Je kan een boeking telefonisch, via de site (www.nwr.com.na) of per e-mail doen (reservations@nwr.com.na).

Wat is er op de Etosha camps te vinden?

De Etosha camps zijn allemaal vergelijkbaar. Ze hebben een klein tankstation – de prijzen waren niet duurder dan bij tankstations buiten het park – goede restaurants, een verkoelend zwembad en een winkeltje. De winkels zijn niet goed uitgerust, dus eet in de restaurants of zorg dat je voldoende eten inslaat voordat je Etosha inrijdt. Check overigens van tevoren wel even wat op dat moment de regels zijn voor het in- en uitvoeren van vlees, eieren en dierlijke producten in Etosha. Op het moment dat wij er waren, mocht dat het park niet verlaten, dus moesten wij een doos eieren achterlaten om te laten vernietigen. Op die manier wil Etosha voorkomen dat ziektes van de dieren in Etosha buiten het park komen.

Kamperen in Etosha | Camping in Etosha | The Orange Backpack

De kampen Namutoni, Hallali en Okaukuejo en hun waterholes

Ook de campings hebben vergelijkbare voorzieningen. De toiletgebouwen zijn schoon en de ruime campingplekken zijn voorzien van een braaiplek, elektriciteitspaaltje met een lamp, een picknickplek en op de plek zelf of vlakbij een (drink)waterpunt. Wij sliepen in de kampen Namutoni, Halali en Okaukuejo. Namutoni is het meest oostelijke kamp, waar je ook je park permit moet betalen als je vanaf de oostelijke Von Lindequist Gate het park binnenkomt. Het kamp kenmerkt zich door het Duitse kasteel dat er staat, maar is ons vooral bijgebleven, omdat het als enige gras op de kampeerplekken heeft. Erg welkom na al die andere stoffige campings! De waterhole bij Namutoni was tijdens onze overnachting leeg en staat niet bekend als een bijzonder goede plek om dieren te zien.

Halali is maar 75 kilometer rijden van Namutoni. Het kamp ligt middenin het park, dus op korte afstand van veel waterholes en van een mooie spot waar je even uit je auto mag stappen om de Etosha-zoutpan op te lopen. Wij hebben rond zonsondergang hyena’s gezien bij de waterhole van Halali. Neem overigens wel voldoende deet mee, want het wemelde daar van de muggen die avond!

Hoofdkamp Okaukuejo is het eerste kamp dat in Etosha werd gebouwd en is nog steeds het kamp waar de onderzoekscentra zich bevinden. Het kamp ligt op 56 kilometer van Halali en 115 kilometer van Namutoni. Vanaf dit kamp is het maar een korte rit naar de zuidelijke Anderson Gate. Het kamp was een van onze favoriete overnachtingen in Namibië. Niet omdat het mooier of beter was dan Namutoni of Halali, maar vanwege de waterhole. Wij hadden al gehoord dat de waterhole bij Okaukuejo erg populair was bij wildlife, maar het spektakel van twee neushoorns en een grote kudde olifanten met kleintjes hadden wij echt niet verwacht. De volgende ochtend zagen we er rond zonsondergang giraffes wijdbeens drinken tussen de zebra’s en begin van de middag keerden we nog even terug om een gekrioel van oryx, zebra’s en springbokken. Voor het spotten van wild was dit dus echt de beste plek!

Kamperen in Etosha | Camping in Etosha | The Orange Backpack

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: