Bezoek kathedraalstad Wells in Somerset

Ontdek de charme van kathedraalstad Wells, een historische parel in het graafschap Somerset. Gelegen in het hart van het Engelse platteland, is deze schilderachtige stad een geweldige bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een mix van geschiedenis, architectuur en adembenemende landschappen. Wells is niet alleen de kleinste stad van Engeland, maar ook de thuisbasis van enkele indrukwekkende bezienswaardigheden. Van de majestueuze kathedraal tot de oude straatjes en de betoverende tuinen, het kleine stadje heeft meerdere attracties. Lees in deze blog meer over de belangrijkste bezienswaardigheden van Wells in Engeland.

Wells Cathedral

Waar ligt Wells in Engeland?

Wells is gelegen in Somerset, een graafschap in het zuidwesten van Engeland. Bekende bestemmingen in Somerset liggen op korte afstand van Wells. Zo ben je in een dik half uur in het bekende Bath en ligt de indrukwekkende Cheddar Gorge op ongeveer 20 minuten rijden. Bristol bereik je in 45 minuten en Londen in 2,5 uur.

Wells zelf is een compacte stad en kan gemakkelijk te voet worden verkend. De belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de kathedraal, het Bisschoppelijk Paleis en de marktpleinen, bevinden zich op loopafstand van elkaar.

Wells Vicar's Close

De kleinste stad van Engeland

Wells wordt beschouwd als de kleinste stad van Engeland, omdat het maar een heel klein plaatsje is dat desondanks wel de juridische status van ‘city’ heeft. Volgens de traditionele definitie in middeleeuws Engeland, kan een nederzetting zichzelf ‘city’ noemen als het een kathedraal heeft. Wells is de thuisbasis van de prachtige Wells Cathedral, een meesterwerk van middeleeuwse architectuur en een belangrijk religieus centrum. Daarmee mag Wells zich al sinds de middeleeuwen een stad noemen ondanks zijn bescheiden omvang. Die status heeft de stad weten te behouden, ook al wonen er maar iets van 12.000 mensen.

Is Wells daarmee echt de kleinste stad van Engeland? Nah, misschien niet helemaal. De City of London zou kleiner zijn, maar omdat dat onderdeel is van het grotere Londen, wordt dat vaak niet meegeteld.

Wells Cathedral

De beste bezienswaardigheden van Wells

#1 De Wells Cathedral

De Wells Cathedral, een meesterwerk van gotische architectuur, is de belangrijkste bezienswaardigheid van Wells. Eigenlijk draait het hele stadje om de kathedraal en is de stad om de kerk heengebouwd. De geschiedenis van deze adembenemende kathedraal gaat terug tot de twaalfde eeuw, toen de bouw ervan begon. Het duurde bijna driehonderd jaar om het gebouw te voltooien. Het resultaat is een architectonisch meesterwerk dat wordt geroemd als een van de mooiste kathedralen van Zuid-Engeland.

De Wells Cathedral staat bekend om zijn opvallende West Front, een gevel versierd met meer dan driehonderd beelden die scènes uit de Bijbel en heiligen afbeelden. Deze gevel is een van de meest indrukwekkende en uitgebreide voorbeelden van middeleeuwse beeldhouwkunst in Europa. Het interieur van de kathedraal is even indrukwekkend, met hoge gewelfde plafonds, prachtige glas-in-loodramen en uitgebreid houtsnijwerk.

Een van de hoogtepunten is het Chapter House, waarvoor je een trap aan de zijkant van de kathedraal moet betreden. Het gewelfde plafond is ontzettend indrukwekkend! Het plafond wordt ondersteund door een enkele centrale kolom, terwijl de ribben zich sierlijk verspreiden als de takken van een boom. Oorspronkelijk werd het Chapter House gebruikt door de kathedraalkapittel voor vergaderingen. Ook in Covid-tijd werd dat weer gedaan, omdat in deze grote zaal toen de gewenste afstand goed kon worden gehouden.

Ook bekend is het astronomisch uurwerk, een meesterwerk uit de veertiende eeuw. Het uurwerk is een complex mechanisch systeem dat zowel de tijd als astronomische gegevens aangeeft, zoals de fasen van de maan en de stand van de sterren.

Entree voor de kathedraal is gratis, wat haast een unicum is in Engeland. Er wordt wel gevraagd om een donatie te doen, waarbij een suggestie van 8 pond per volwassene wordt gegeven. Tijdens ons bezoek was er een gratis concert met koormuziek gaande, wat een extra dimensie toevoegde aan de serene sfeer in de kerk. Het is een aanrader om tevoren op te zoeken, wanneer er wordt gezongen!

De kathedraal is gratis toegankelijk, al wordt er wel gevraagd om een donatie te doen om het kerkgebouw te onderhouden. De suggestie wordt gedaan om 8 pond per volwassene te doneren.

Wells Cathedral

#2 Vicars’ Close

Vicar’s Close zou de oudste residentiële straat van Europa zijn. Of dat nou waar is of niet, deze straat brengt je als een tijdmachine terug naar Wells in de veertiende eeuw. De geschiedenis van Vicar’s Close gaat terug tot de veertiende eeuw, toen het werd gebouwd als huisvesting voor de kanunniken en het kathedraalpersoneel. Nog altijd is het onderdeel van de kathedraal en wonen hier mensen die daar in dienst zijn.

Het is de oudste nog bestaande complete straat van huizen in Engeland en is daarmee een belangrijk voorbeeld van middeleeuwse stedenbouw. Van stedenbouw weten wij niet bijzonder veel af. Wij waren vooral gecharmeerd door het fotogenieke straatbeeld van Vicar’s Close. De huizen zijn prachtig bewaard gebleven, met hun kenmerkende stenen gevels, voortuinen met bloemen en spitsboogvensters die een charmante en pittoreske sfeer creëren.

De straat ligt direct naast de kathedraal en combineer je dus makkelijk met een bezoek aan de Wells Cathedral. Loop rustig door de 140 meter lange straat en laat je charmeren door de sfeer en mooie gevels. Aan het eind van de straat bezoek je de Vicars’ Chapel. De kleine, intieme kapel is een groot contrast met de majestueuze kathedraal die je zojuist hebt bezoekt.

De Vicar’s Close en de kapel zijn gratis toegankelijk.

Wells Vicar's Close

#3 De Penniless Porch

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Wells is de middeleeuwse Penniless Porch. Deze historische poort ligt vlakbij de Wells Cathedral en is een prachtig bouwwerk uit de middeleeuwen.

De Penniless Porch werd oorspronkelijk gebouwd in de vijftiende eeuw in een gotische stijl. Het was een van de toegangspoorten tot het kathedraalgebied vanaf het marktplein van Wells. Vlak ernaast staat de tweeling van de Porch: de Bishop’s Eye, de toegangspoort tot het bisschoppelijk paleis dat eenzelfde mooie gotische stijl heeft. De beschutting van de overdekte poort trok bedelaars aan, waaraan de poort zijn huidige naam heeft te danken.

#4 The Bishop’s Palace

Niet ver van de kathedraal ligt het bisschoppelijk paleis van Wells. Het imposante paleis heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de dertiende eeuw en is een van de weinige overgebleven middeleeuwse bisschoppelijke paleizen in Engeland. Al 800 jaar lang zetelt hier de bisschop van Bath and Wells.

Het Bisschoppelijk Paleis van Wells staat bekend om zijn prachtige architectuur, met zijn indrukwekkende gevels, torentjes en weelderige tuinen. Hoewel het nog altijd de zetel van de bisschop is, kunnen ook toeristen het paleis bezoeken. Een ticket is een jaar lang geldig, dus je kan er eventueel nog een keer mee terug. Meer interessant is dat het ticket ook geldig is voor een van de rondleidingen door het paleis. Dat is zeker een aanrader als je het paleis wat meer tot leven wilt laten komen.

Wells Bishop's Palace

#5 Het marktplein

De Wells Market is een van de weinige, niet-religieuze bezienswaardigheden van Wells. In een stadje waar verder alles om de kathedraal draait, is het marktplein een heel ander soort attractie. Het marktplein ligt buiten het oude kathedraalgebied en grenst aan de toegangspoorten van zowel het Bishop’s Palace (Bishop’s Eye) als het kathedraalgebied (de Penniless Porch).

Op woensdag en zaterdag komt het plein tot leven met een kleurrijke markt, waar lokale verkopers hun waren uitstallen. Hier kun je een breed scala aan producten ontdekken, waaronder verse producten, ambachtelijke lekkernijen, handgemaakte kunstwerken en unieke souvenirs. Wells is er trots op een van de oudste farmer’s market te hebben. Op woensdag kan je deze op het plein bezoeken. Twee keer per jaar is er daarnaast ook een ‘funfair’, een soort lokale kermis met spelletjes en activiteiten.

Wells Somerset