De Cheddar Gorge, indrukwekkende kloof in Zuid-Engeland

Denk jij bij het horen van Cheddar vooral aan die bekende kaas? Dat is niet geheel onterecht, maar dit Engelse dorp heeft meer te bieden dan alleen kaas. Het is namelijk ook het beginpunt van de diepste kloof van Engeland: de schitterende Cheddar Gorge! Bezoek deze kloof voor prachtige wandelingen, indrukwekkende grotten, prehistorische vondsten en misschien zelfs voor die cheddar-kaas. In deze blog lees je alles over de Cheddar Gorge, waaronder ook wat er precies is te doen en zien.

Cheddar Gorge

Waar ligt de Cheddar Gorge in Engeland?

De Cheddar Gorge ligt in het zuidwesten van Engeland in het graafschap Somerset. De kloof ligt bij het plaatsje Cheddar en kronkelt vanaf daar het Engelse landschap in. Het gebied waarin de kloof ligt, staat bekend als de Mendip Hills. Dit is een prachtig, heuvelachtige natuurgebied waarvan de Cheddar Gorge de bekendste attractie is.

Andere bekende attracties in de buurt zijn de steden Bristol, Bath en Wells, maar ook het schilderachtige gebied de Cotswolds. In 20 minuten rijd je van de Cheddar Gorge naar het kathedraalstadje Wells en in een dik half uur naar Bristol of Bath. De Cotswolds met haar ontzettend schattige dorpjes strekt zich uit over het gebied direct boven Bath en bereik je dus ook in ongeveer 40 minuten.

De makkelijkste manier om in Cheddar te komen, is met een eigen (huur)auto. Parkeren in Cheddar is niet moeilijk, want vanwege de grote bezoekersaantallen zijn er veel parkeerplaatsen te vinden. De eerste parkeerplaatsen vind je al in het dorpje zelf, maar ook dichtbij de kloof en zelfs in de kloof vind je betaalde parkeerplekken. Wil je gratis parkeren? Rijd dan een stuk verder door de kloof en je komt vanaf ongeveer halverwege veel gratis parkeerplaatsen langs de weg tegen.

Waarom de Cheddar Gorge een bezoek waard is

De Cheddar Gorge is een kalkstenen kloof met een autoweg door het dal en aan beide kanten steile heuvels. Dat is natuurlijk een bijzonder fotogeniek gezicht en een speciaal natuurverschijnsel dat je niet op heel veel plekken in Engeland aan zal treffen. De Cheddar Gorge is beroemd vanwege zijn indrukwekkende kalkstenen kliffen die op sommige plaatsen wel 137 meter hoog zijn. Bijzonder is hoe de kliffen aan de ene kant haast verticaal uit de grond verrijzen, terwijl ze aan de noordkant bestaan uit steile hellingen met gras. Naast die adembenemde schoonheid heeft de kloof ook nog eens een historische betekenis, waarmee dit een bekende attractie in Zuid-Engeland is.

Jaarlijks komen duizenden bezoekers van over de hele wereld naar Cheddar om deze bekende kloof te zien. De Engelsen zelf hebben het ook uitgeroepen tot het op een na mooiste natuurwonder van het land! Het is daarmee een populaire bezienswaardigheid voor natuurliefhebbers. Zeker als je graag outdooractiviteiten onderneemt, zoals wandelen, rotsklimmen of wielrennen. Je kan hier prachtige wandelingen maken, er worden klimactiviteiten aangeboden en voor wielrenners is de autoweg door de kloof een bucketlistplekje.

Maar ook geschiedenisfanaten zullen blij worden van een bezoek aan de Cheddar-kloof. Het is namelijk de thuisbasis van de beroemde Cheddar Gorge-grotten, waar prehistorische overblijfselen zijn ontdekt. Hier is onder andere het oudste complete skelet van een Britse voorouder gevonden, wat nu bekend staat als de Cheddar Man. Dit skelet zou ongeveer 9.000 jaar oud zijn! In 1903 werd het skelet gevonden in de Gough’s Cave, waarna het uitgebreid is onderzocht en veel inzichten heeft gegeven in de voorouders die hier ooit leefden.

Doen natuur en geschiedenis jou weinig, maar ben je wel een foodie? Dan is het goed om te weten dat de naam Cheddar niet alleen over die kloof en grotten gaat. Ook de gelijknamige kaas komt hier vandaan! Cheddar is de geboorteplaats van de cheddar-kaas

De bezienswaardigheden van de Cheddar Gorge

#1 Een autorit door de kloof

De makkelijkste en misschien gelijk ook wel de mooiste manier om dit natuurfenomeen te bezoeken is via de autoweg. Door de kloof loopt de B135-autoweg en over deze weg rijden is een van de leukste dingen om te doen in de Cheddar Gorge. Vanaf het dorpje Cheddar loopt de weg langzaam omhoog, wat een leuke uitdaging is voor de vele wielrenners die hier rijden. De sterkste helling die je tegenkomt, is 16%.

Maar ook zonder fiets is het leuk om door de kloof te touren. Met een (huur)auto staat je een mooie rit te wachten! Maak ook zeker een of twee keer een stop om het natuurschoon om je heen echt goed te bewonderen. Vanaf het dorpje Cheddar heb je eerst keurige, geasfalteerde parkeerplaatsen met duidelijke parkeervakken. Deze zijn betaald. Als je iets verder komt, zijn er ook (gratis) verharde parkeerplekken langs de weg te vinden. Daar kan je makkelijk even een stop maken voor wat foto’s en om eens goed om je heen te kijken. In het hoogseizoen tijdens de meest populaire tijden zal het natuurlijk wel wat lastiger zijn om een stopplek te vinden.

#2 Een Cliff Top Walk

In de Mendip Hills kan je prachtig wandelen, maar de Clifftop Hike – ook wel de Cheddar Gorge Walk – genoemd is zonder twijfel de mooiste. Er bestaan twee varianten van deze hike, maar de naam geeft al weg dat de wandeling vooral draait om de kliffen van de Cheddar-kloof.

Langs beide kanten van de kalkstenen kloof lopen mooie wandelpaden. Ze voeren je het grootste deel van de route niet direct langs de randen van de kliffen, maar voeren je door een mooi landschap met indrukwekkende vergezichten. Je hebt een mooi zicht op de rotsformaties en op een paar plekken krijg je zicht op de Cheddar-kloof zelf.

De Cliff Top Walk brengt je over deze wandelpaden. Je maakt een loop over het pad aan de ene kant, daalt af tot in de kloof en klimt weer naar boven om het pad aan de andere kant terug te lopen. Vrijwel de hele route loop je over kliftoppen waarnaar de wandeling is vernoemd. Omdat het een rondwandeling is, kan je aan beide kanten starten. Je kan dus zowel in het dorpje Cheddar beginnen als aan de kant van de gratis parkeerplekken.

Een variant op de wandeling laat je maar een kant van de kliftoppen wandelen. Zodra je afdaalt aan het einde naar de kloof, ga je niet weer omhoog aan de andere kant, maar loop je terug via de kloof zelf. Als je deze variant van de Cheddar Gorge Walk wilt lopen, raden we je aan om de route zo te lopen dat je door de kloof loopt vanaf de gratis parkeerplekken naar het dorpje Cheddar. De weg loopt dan naar beneden in plaats van omhoog en dat is een stuk makkelijker wandelen.

Een leuke toevoeging is de afdaling via de Jacob’s Ladder. Wij hebben ons laten vertellen dat je voor het beklimmen van deze trappen een Cheddar Gorge-ticket nodig hebt, maar niet voor het afdalen.

#3 De Cheddar Caves

Deze locatie is ook bekend vanwege zijn grotten. Het water dat de kloof heeft uitgesleten, is ook verantwoordelijk voor de vorming van deze grotten. De bekendste is de Gough’s Cave – waar ook de Cheddar Man is gevonden – en deze kan je bezoeken. De grot is 115 m diep en bijna 3,5 km lang en b bestaat uit rschillende grote kamers. In de grond stroomt ook een ondergrondse rivier!

Een andere grot die voor het publiek is geopend, is de Cox’s Cave. De grot is vernoemd naar de local George Cox die de grot ontdekte in 1837. Hij maakte er toen metaan al een toeristische attractie van en dat is het vandaag de dag dus nog steeds. De grot heeft nu een Dreamhunters-experience, waarin je meer leert over het prehistorische verleden van de Cheddar-grotten.

Een ticket voor de Cheddar Caves is niet goedkoop. Je krijgt er onder meer toegang mee tot de Gough’s Cave, Museum of Prehistory, Cox’s Cave en Jacob’s Ladder.

#4 Jacob’s Ladder

De Jacobs Ladder is een bekende bezienswaardigheid in de Cheddar Gorge. Deze steile trap bevindt zich aan het begin van de kloof, niet ver van het dorp Cheddar. Je moet maar liefst 275 traptreden beklimmen, maar dan kom je wel bovenaan bij een prachtig uitzicht. Daar kan je ook nog een stuk hoger, want er staat de Lookout Tower om je een nog net wat mooier uitzicht te bieden over de omgeving. Voor het beklimmen van de Jacob’s Ladder heb je een ticket nodig.

#5 De cheddar-kaas

De beroemde Cheddar Gorge staat niet alleen bekend om zijn spectaculaire natuurlijke schoonheid en rijke geschiedenis, maar ook om de beroemde Cheddar-kaas. Voordat wij deze plek in Engeland bezochten, hadden wij nog nooit de link gelegd tussen de naam van de kaas en de plek waar het vandaan zou komen. Pas toen we de Cheddar Gorge op onze reisroute hadden gezet, hoorden we meer over deze geboorteplaats van deze kaas.

Een bezoek aan de Cheddar Gorge is niet compleet zonder het proeven van de heerlijke kaas. Lokale kaasmakers gebruiken nog steeds traditionele methoden en technieken om de authentieke Cheddar kaas te produceren. Bij de Cheddar Gorge Cheese Company kan je leren hoe de kaas precies wordt gemaakt. Wist je bijvoorbeeld dat in de bekende Gough’s Cave kaas wordt gerijpt vanwege de perfecte luchtvochtigheid en constante temperatuur?

Of je nu een kaasliefhebber bent of gewoon wilt genieten van een iconisch stukje culinair erfgoed, de Cheddar-kaas uit dit dorp is een ware traktatie. Het is natuurlijk ook het perfecte souvenir om mee te nemen en daar weten de lokale winkels ook wel raad mee.