Albanië

10x wat te doen in Durrës in Albanië

Kustplaats Durrës in Albanië is een van dé strandbestemmingen van het land. Vanaf de stad loopt een strook met kilometers aan stranden naar het zuiden. Het centrum staat bekend om haar lelijke hoogbouw, maar zelf vinden we de rauwe stad zeker een bezoekje waard als je toch de stranden van Durrës bezoekt. Om je op weg te helpen in deze badplaats verzamelen we in deze blog de 10 beste bezienswaardigheden van Durrës en geven we je praktische tips.

Castle Durres Albania

Waar ligt Durrës in Albanië?

Als badplaats vind je Durrës natuurlijk aan de kust van Durrës. Het is een van de meest noordelijke kustplaatsen van Albanië. Hoofdstad Tirana is niet ver van de stad verwijderd. De steden liggen ongeveer op dezelfde hoogte en in nog geen drie kwartier bereik je Tirana vanuit Durrës.

Durrës is na hoofdstad Tirana de grootste stad van het land en het is zelfs even de hoofdstad van het land geweest na de onafhankelijkheid. Tegenwoordig is het een belangrijke havenstad. Vanuit Durrës kan je ook met de ferry naar Italië. Het is goed om te weten dat het centrum en de stranden van Durrës door de haven van elkaar gescheiden zijn. Hoewel de afstand ertussen niet groot is, wandel je dus niet zomaar vanaf het strand de stad in of andersom.

Parkeertip: reis je met een (huur)auto? Dan is het goed te weten dat je in het centrum gratis kan parkeren op deze parkeerplaats aan de boulevard, net achter de KFC.

Durres Albania

Overnachten in Durrës 

Overnachten in Durrës doe je ofwel bij de stranden ofwel in het centrum. De twee zijn van elkaar gescheiden door de grote haven van Durrës, dus het is goed om een keuze te maken tussen de strand of het centrum. Wij zouden voor een fijn hotel aan het strand kiezen. De meeste hotels van Durrës vind je ook daar en hoewel het centrum van Durrës leuk is om te bezoeken, zijn de stranden de echte reden om de stad te bezoeken.

Ook leuk om te weten: de prijzen in Albanië zijn behoorlijk laag. Dit is dus je kans om voor een prachtig luxehotel te kiezen en daarvoor dezelfde prijs – of zelfs minder – te betalen dan je in Nederland voor een hotelkamer.

Booking.com

De beste hotels in Durrës-centrum:

  • Ventus Harbor Hotel is gevestigd op de mooiste locatie in het centrum van Durrës, namelijk op de pier in zee. Dit iconische gebouw zal je ongetwijfeld opvallen tijdens je wandeling over de boulevard en je kan daar dus ook overnachten. Het uitzicht vanaf de kamers is natuurlijk mooier en unieker dan iedere andere accommodatie in Durrës.
  • Hotel Epidamn vind je in het mooiste pand van Durrës. Het prachtige, historische gebouw heeft hotelkamers in historische, intieme sfeer. Het is een van de meest unieke slaapplekken in Durrës.
  • Hotel Kloest is een mooi overnachtingsoptie vlakbij de boulevard. Het hotel krijgt uitsluitend positieve reviews van hotelgasten vanwege de perfecte locatie, mooie hotelkamers en gastvrije service.

De beste hotels aan Durrës-strand:

  • Hotel Villa Pascucci is het mooiste luxehotel aan het strand van Durrës met een eigen wellness, seizoensgebonden buitenzwembad, een bar, een restaurant en gratis parkeergelegenheid. Het hotel is gevestigd in een prachtig pand en alles is met veel oog voor aandacht aangekleed.
  • Bel Conti Hotel is een aanrader vanwege het eigen zandstrand en prachtige kamers met een balkon met uitzicht op zee. Er is een eigen restaurant, zwembad en dakterras.
  • Palace Hotel & Spa is een prachtig luxehotel aan het strand met eigen zwembad. Of zwembad, er zijn er zelfs twee. Ook een bar en wellness ontbreken niet.
  • Albanian Star Hotel is een schitterend hotel met eigen zandstrand met ligbedden en douches, een zwembad, een bar en luxe hotelkamers.
  • Adriatik Hotel & Spa is een recent gerenoveerd luxury hotel met een groot zwembad (zowel binnen als buiten) en locatie aan zee. Ook faciliteiten als een eigen bar en restaurant ontbreken hier niet.

Kaart van de bezienswaardigheden van Durrës

Wat te doen in Durrës: de 10 beste bezienswaardigheden

#1 De stranden van Durrës 

De stranden van Durrës zijn de belangrijkste reden om deze kustplaats te bezoeken. Je vindt het strand Plazhi i Durrësit ten zuiden van de haven, waar het zich kilometerslang langs de kustlijn liggen. Langs deze ruim 10 kilometer aan strand komen de meeste toeristen en je vindt hier dus ook een eindeloze reeks resorts, hotels, restaurants en strandtenten. Dat zijn overigens vooral ‘lokale’ toeristen uit Albanië, Kosovo en Noord-Macedonië. Het internationale toerisme is in Albanië nog niet zo overweldigend groot, maar Durrës komt bij deze groep toeristen ook minder vaak op de reisroute voor.

Durres Beach

#2 Het amfitheater

Van alle bezienswaardigheden van Durrës springt het Romeinse amfitheater het meest in het oog. Het is namelijk het grootste amfitheater van de hele Balkan! Het eeuwenoude theater ligt in het hart van de stad, niet ver van de boulevard en andere attracties. Verwacht niet een goed onderhouden en gerestaureerd theater zoals je die bijvoorbeeld in Rome kent, want het theater is pas vrij laat ontdekt. In 1966 werd bij bouwwerkzaamheden op de oude ruïnes gestuit, waarna het halfronde theater werd uitgegraven. De toegang tot het theater is betaald. Je kan dan ook de gangen onder de tribunes bezoeken. Je hebt ook zonder ticket een mooi uitzicht op het theater, als je op de straat aan de bovenrand van het theater loopt.

Roman Theatre Durres Albania

#3 De boulevard en pier van Durrës 

De boulevard is waar op zonnige dagen de lokale bevolking te vinden is. Er worden drankjes gedaan op het terras en gezinnen wandelen over de boulevard langs de zee. Wij vonden het een fijne plek om even uit te waaien, mensen te kijken, een speeltuintjes te bezoeken en een drankje te doen. Loop ook zeker even de fotogenieke pier op voor een uitzicht over de – overigens niet bijzonder mooie – skyline van de stad. Langs de boulevard vind je ook veel standbeelden, onderdeel van de vele moderne kunst verspreid door Durrës.

Van alle plekken waar je even een hapje en drankje kan doen, raden wij je Kreperia Hen1 aan. Voor een klein prijsje – tussen de 200 en 400 lek, dus omgerekend voor ongeveer € 1,50 tot € 3,50 – eet je hier een heerlijk gevulde, hartige of zoete crêpe. Wij zijn hier meerdere keren teruggekeerd, want wat waren ze lekker. We kunnen vooral die met nutella-aardbei en de bounty van harte aanraden! Het tentje is ook bijzonder populair bij locals en het terras zat vrijwel altijd vol.

Boulevard Durres Albania

#4 De Venetiaanse Toren

De Venetiaanse Toren is een bijzondere attractie van Durrës. De toren was ooit onderdeel van de verdedigingswerken die de oude stad moesten beschermen en is nog altijd aangesloten op de restanten van de stadsmuren van Durrës. Omdat de toren is gebouwd tijdens de tijd van de Venetianen in deze regio, wordt het ook wel de Venetiaanse Toren genoemd. De toren is bijzonder goed bewaard gebleven en onderhouden. Ook tijdens ons bezoek stond het bouwwerk in de steigers. Bovenop is een terras, wat een erg bijzondere plek is om in Durrës een drankje te doen.

Venetian Tower Durres

#5 Het oude kasteel van Durrës 

Naast de Venetian Tower had Durrës ooit een kasteel om haar oude stad te verdedigen. De restanten en oude stadsmuren vind je nog steeds in de binnenstad. Er loopt een smal park langs de oude kasteel- en stadsmuren, je ziet nog een eeuwenoude toren met kantelen staan en je kan op twee plekken door een poort door de muren. Een van deze poorten brengt je direct naar het amfitheater, dus een korte wandeling langs het kasteel van Durrës ligt ongetwijfeld op je wandelroute door de stad.

Durres Castle

#6 De moderne kunst in het straatbeeld

Durrës is een bijzondere combinatie van een eeuwenoude historie met Romeinse ruïnes en lelijke, moderne hoogbouw. Tussen die twee uitersten vind je nog een wat meer bezienswaardig, modern tintje, namelijk de vele moderne kunst in het straatbeeld.

We noemden al de beelden aan de boulevard. Je vindt er een aantal moderne kunstwerken, zoals de beelden van bekende Amerikaanse zangers zoals Mick Jagger. Op het uiterste puntje van de boulevard staat een moderne sculptuur van een vrouw zonder hoofd – de Sfinx – en een beeld van een visser. Maar ook op een rotonde prijkt een enorme sculptuur met een soort moderne Neptunus op de top en vlak daarnaast wordt een voetgangersbrug overdekt door een bijzondere creatie. Op het centrale plein voor de Grote Moskee vind je een metaalkleurige zuil die lijkt te ‘smelten’ op de grond en een spoor over het hele plein trekt, dwars door de fonteinen. Als je goed oplet, zie je op veel plekken in Durrës dit soort creaties en wij vonden het erg leuk hoe het straatbeeld van de stad hiermee werd verlevendigd.

#7 De Grote Moskee

Vlak naast het amfitheater en aan het centrale plein staat de Grote Moskee van Durrës. De meeste Albaniërs zijn moslim, dus het land telt veel mooie, vaak nog niet lang geleden gebouwde moskeeën. In Durrës vind je een van de wat oudere moskeegebouwen van het land: de Fatih Moskee uit de zestiende eeuw. Maar die is helaas weinig bezienswaardig en bijzonder om te zien. De Grote Moskee uit 1931 maakt meer indruk. Het zachtgele gebouw staat mooi op een net wat hoger gelegen deel en kijkt uit over de stad.

Great Mosque Durres Albania

#8 De overdekte markthal

Een verborgen parel in Durrës is de overdekte markthal. Deze overdekte markt ligt wat buiten het stadscentrum, dus wat verder van de andere bezienswaardigheden van de stad. Wij vonden het erg leuk om hier het lokale leven te proeven. In de ochtend staat de enorme markthal vol met kraampjes die groente, fruit en lokale specialiteiten verkopen. Het is een belangrijke plek voor de lokale bevolking om boodschappen te doen. Ook als toerist is het leuk om tussen de vele kraampjes te lopen en te zien wat er tijdens jouw vakantie in Albanië precies in het seizoen is, zoals de vele granaatappels tijdens ons bezoek.

Tip: als je dan toch in dit deel van de stad bent, maak dan een koffiestop bij Antigua. Het is geen hippe koffiebar zoals je die in Tirana zal zien, maar je drinkt hier wel echt goede koffie.

Covered market Durres Albania

#9 De Romeinse en Byzantijnse ruïnes

Naast het amfitheater hebben de Romeinen meer sporen achtergelaten in Durrës. Deze Romeinse en ook Byzantijnse ruïnes vind je verspreid door de stad. Ze zijn niet heel erg indrukwekkend en ook niet erg goed onderhouden, maar ze geven je wel een beeld van de lange geschiedenis van Durrës. Je vindt de ruïnes van het oude forum en de thermen ten noorden van het centrale stadsplein. Bordjes geven aan waar je precies moet zijn, dus je zal ze niet missen.

Roman ruins Durres Albania

#10 Villa van koning Zog

Hoog op een heuvel tegen het stadscentrum van Durrës bouwde de Albanese koning Zog een grote villa die hier nog altijd staat. Het gebouw zal je tijdens je tijd in de stad ongetwijfeld een keer opvallen, zo hoog boven de andere gebouwen. De koninklijke villa was het zomerpaleis van de koning en werd in de jaren ’30. Lang heeft de koning er geen gebruik van kunnen maken, omdat hij werd vervangen voor een streng communistisch regime.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: