Albanië

Wat te doen in Krujë, kasteelstadje in Albanië

Ontdek Krujë, een charmant bergdorpje in Noord-Albanië op nog geen anderhalf uur rijden van hoofdstad Tirana. Deze historische stad biedt je de unieke kans om te wandelen door de voetsporen van Skanderbeg, de befaamde Albanese held die zijn leven wijdde aan de strijd tegen de Ottomaanse overheersers. Met bezienswaardigheden zoals het historische Kasteel van Krujë en de kleurrijke Oude Bazaar, is Krujë een populaire bestemming in Albanië. Lees in deze blog meer over de leukste dingen om te doen in de stad, inclusief allerlei praktische tips.

Bazar Kruje Albania

Waar ligt Krujë in Albanië?

Krujë is te vinden in Noord-Albanië, genesteld aan de voet van de Albanese Alpen. Daarom maakten wij hier een tussenstop met de camper, op weg van Valbona naar Tirana.

De stad is eenvoudig te bereiken voor een dagtrip vanuit de hoofdstad Tirana, op nog geen anderhalf uur rijden. Om die reden wordt het plaatsje vooral bezocht als excursie. Ook de kustplaats Durrës, bekend om zijn stranden, ligt in de buurt. Het is vanaf Kruje ongeveer 50 minuten rijden naar Durrës.

Kruje

Waar Krujë om bekend staat

Krujë is voornamelijk bekend vanwege zijn historische banden met de nationale held van Albanië, Gjergj Kastrioti, beter bekend als Skanderbeg. Deze edelman en militaire leider uit de vijftiende eeuw is waarschijnlijk in Krujë geboren, al is dat niet helemaal zeker. In ieder geval gebruikte hij Krujë als het centrum van zijn 25 jaar durende verzet tegen de Ottomaanse overheersing.

De naam en afbeelding van Skanderbeg kom je in heel Albanië tegen, want het is dé belangrijkste volksheld. Hij werd als jongen naar het Ottomaanse hof gebracht en opgeleid tot Ottomaans krijger. Daar kreeg hij de Ottomaanse naam Iskender met de titel ‘bey’, wat is verbasterd tot Skanderbeg. In 1443 keerde hij terug naar Albanië en daar veroverde hij Kruje op de Ottomanen. Bijna drie decennia lang was hij de leider van een opstand tegen de Ottomanen, waarbij Kruje zijn hoofdkwartier was.

Skanderbeg is vooral bekend om zijn vermogen om de diverse Albanese clans te verenigen tegen een gemeenschappelijke vijand. Dat was uniek in die tijd gezien de historische verdeeldheid in de regio. Onder zijn leiding slaagden de Albanese strijdkrachten erin om decennialang invasies van het veel grotere en sterkere Ottomaanse leger te weerstaan. Door Skanderbeg werd Albanië tijdelijk bevrijd van Ottomaanse overheersing.

Binnen de kasteelmuren is tegenwoordig het Skanderbeg Museum te vinden. Daar kan je meer leren over deze Albaneese held.

Kruje Castle

Dagtrip of overnachten in Krujë

Overnachten in Krujë is niet per se nodig om alles in deze kleine stad in Noord-Albanië te zien. Met een gunstige ligging op nog geen 1,5 uur rijden van Tirana kan je hier makkelijk tijdens een dagexcursie heen. Toch raden we je aan om een overnachting in Krujë te boeken.

Het is de uitgelezen manier om de oude bazaar en historische kasteel van deze populaire bestemming te bezoeken zonder alle dagjesmensen. Bovendien is Krujë een ideale tussenstop van hoofdstad Tirana richting de schitterende Albanese Alpen. Wij besloten hier daarom een nacht te blijven en we raden je zeker aan om hetzelfde te doen.

De fijnste hotels in Krujë:

#1 Hotel Panorama is het meest populaire hotel in het dorp. De naam onthult al dat je hier geniet van schitterende uitzichten over het omliggende landschap, maar ook op de oude stad en het kasteel van Krujë. De kers op de taart is het fijne buitenzwembad met ligbedden.

#2 Kruja Albergo Diffuso heeft een toplocatie binnen de historische kasteelmuren. Dit hotel krijgt uitsluitend positieve reviews en hoge reviewcijfers vanwege de moderne kamers met authentieke elementen, het traditionele gebouw, het prachtige uitzicht en de gastvrijheid.

#3 Vila HK is gevestigd in een traditioneel gebouw in Ottomaanse stijl. De reviewcijfers van dit hotel zijn ontzettend hoog en dat verbaast niks met de warme gastvrijheid en ruime kamers, toplocatie. Boek een kamer met uitzicht op de stad om ook vanuit je hotelkamer van Krujë te genieten!

Kruje Bazar

Toeristische kaart van Krujë

De 6 leukste bezienswaardigheden in Krujë

#1 Het Kasteel van Krujë

Het Kasteel van Krujë, gelegen op een steile heuvel boven het stadje Krujë, is het symbool van de Albanese weerstand tegen de Ottomaanse overheersing. Dit historische fort biedt een adembenemend uitzicht over het omliggende landschap en de Adriatische Zee in de verte, wat het een strategische verdedigingslocatie maakte gedurende vele eeuwen.

Het kasteel van Krujë werd oorspronkelijk gebouwd in de vijfde of zesde eeuw, maar de belangrijkste periode in zijn geschiedenis was tijdens de vijftiende eeuw. Toen vormde het de basis van het bijna drie decennia durende Albanese verzet tegen de Ottomanen, geleid door Skanderbeg. Tegen alle verwachtingen in wist het kasteel talloze bestormingen van de Ottomanen te weerstaan. Bovendien was het de uitvalsbasis van de Albanese strijdmachten voor hun guerilla-aanvalen op het Ottomaanse leger. Skanderbeg kreeg later een heldenstatus en is dé nationale held van Albanië.

Van het kasteel is tegenwoordig niet veel meer over. De muren resteren en in de ruïnes is nog wel terug te zien hoe groots het ooit moet zijn geweest met zijn dikke muren, verschillende torens en poorten. Binnen de kasteelmuren bevinden zich nu musea en vanaf de kasteelmuren heb je een prachtig uitzicht over het landschap rondom Kruje. Het kasteelterrein zelf is gratis toegankelijk. Alleen voor de musea betaal je een entree.

Kruje Castle

#2 De Oude Bazaar

De Oude Bazaar van Krujë ligt aan de voet van het historische Krujë Kasteel en langs de oude hoofdweg naar het kasteel toe. Daarmee is dit waarschijnlijk de eerste bezienswaardigheid in Kruje die je zal bezoeken. Het staat bekend als de oudste bazaar van Albanië met een geschiedenis van 400 jaar en heeft ook een historische sfeer. Denk aan een smalle, geplaveide straat en houten huizen met houtsnijwerk in typisch Ottomaanse stijl.

Toch is de Oude Bazaar niet bepaald groot. We lezen nog wel eens over de ‘smalle, geplaveide straatjes’, maar eigenlijk is de oude markt een straat tegen de heuvel op richting het kasteel. Langs deze geplaveide straan houten huisjes, waarvan schuil gaat achter een enorm aanbod aan koopwaar. Dat heeft een zeer hoog toeristisch gehalte, al kan je hier wel bijzonder mooi handwerk kopen. Denk aan handgeweven tapijten, kleurrijke textiel, houtsnijwerk, ambachtelijk zilverwerk en antieke voorwerpen.

De combinatie van de keienstraat en veel hand gemaakte producten maken de bazaar erg fotogeniek. Ondanks het toeristische gehalte heeft de bazaar daardoor een historische sfeer.

Omdat de Oude Bazaar klein en Krujë populair is, kan het nogal druk worden in de markstraat. Veel bezoekers komen hier op een dagtrip vanuit Tirana en zijn hier dus midden op de dag. We raden je daarom aan om hier vroeg in de ochtend of laat in de middag te komen.

Kruje Albania

#3 Skanderbeg Museum

Het Skanderbeg Museum heeft voluit het National History Museum “Gjergj Kastrioti Skënderbeu”. Zoals de naam al aangeeft, is het gewijd aan Skanderbeg, die wordt beschouwd als een nationale held in Albanië vanwege zijn verzet tegen de Ottomanen in de vijftiende eeuw.

Het kasteel is te vinden binnen de muren van het Krujë Kasteel, waar het tussen de oude kasteelruïnes de voornaaamste bezienswaardigheid is. De positie binnen het oude kasteel geeft je de indruk dat het om een historisch gebouw is, maar niets is minder waar. Het museum is in de jaren ’70 gebouwd naar een ontwerp van een groep architecten, waaronder de dochter van dictator Enver Hoxha. Pas in 1982 is het geopend. De architectuur van het museumgebouw verwijst wel naar het oude kasteel en heeft wat weg van een middeleeuws fort.

In het museum is een tentoonstelling te zien met voorwerpen uit de tijd van Skanderbeg. Bezoekers kunnen alles verwachten van wapenuitrustingen en persoonlijke voorwerpen tot gedetailleerde fresco’s en documenten die zijn strategische militaire campagnes tegen de Ottomanen beschrijven.

Kruje Skanderbeg Museum

#4 Etnografisch Museum

Het Etnografisch Museum in Kruje biedt een unieke inkijk in de traditionele Albanese levenswijze. Het museum is gevestigd in een goed bewaard huis in Ottomaanse stijl dat stamt uit de achttiende eeuw. Als je in bijvoorbeeld Gjirokaster is geweest, zal de bouwstijl je bekend voorkomen. Dit historische huis was ooit eigendom van de welgestelde Toptani-familie en had een gunstige ligging binnen de muren van het Kasteel van Krujë.

Bij een bezoek aan het museum loop je door vijftien kamers die zijn ingericht met authentieke meubels en huishoudelijke voorwerpen die de dagelijkse levens van de Albanese adel uit die tijd weerspiegelen. De tentoonstelling omvat objecten van traditionele kleding en textiel tot keukengerei en wapens.

#5 George Bush-monument

Niet ver van het bergdorp Krujë ligt de moderne – en niet bijzonder interessante – tegenhanger Fushë Krujë, waar een opmerkelijke bezienswaardigheid staat. Het George Bush-monument is een opvallend en wat onverwacht eerbetoon aan de 43e president van de Verenigde Staten.

Het standbeeld is opgericht na het historische bezoek van George W. Bush aan Albanië in 2007. Je ziet de oud-president met opgestroopte mouwen zwaaien naar voorbijgangers. Het beeld is bijna 3 meter hoog en staat op een centrale plek in het dorp, waardoor je het niet kan missen.

Waarom Bush deze eer kreeg? Hij was de eerste zittende president van de Verenigde Staten die Albanië bezocht, iets wat kennelijk indruk heeft gemaakt op het land dat tot de jaren ’90 een strenge dictatuur was.

#6 Sari Salltik’s-kapel

Iets buiten Krujë op de berg Skenderbeu vind je op 1.176 meter hoogte een opmerkelijke kapel, gewijd aan Sari Salltik. Hij was een historische figuur uit de dertiende eeuw die wordt vereerd in het Bektashi-geloof, een stroming binnen de islam die zich richt op spirituele wijsheid en verbinding. Sari Salltik staat bekend als een mystieke heilige die belangrijk was voor de verspreiding van dit geloof in de Balkan.

De kapel bevindt zich in een grot en omvat een tekke, een soort soefi-klooster, waar bezoekers kunnen mediteren en genieten van het uitzicht over de Adriatische Zee. Het is een stevige wandeling vanuit Krujë om bij de kapel te komen, maar je loopt wel door een prachtig landschap. Alleen al het uitzicht maakt dit een geliefde plek om te bezoeken. Maar heb je daar helemaal geen zin in? Je kan er ook gewoon met de auto komen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: