Overnachten in Krujë

Overnachten in Krujë is niet per se nodig om deze kleine stad in Noord-Albanië te bezoeken. Met een gunstige ligging op nog geen 1,5 uur rijden van Tirana kan je hier makkelijk tijdens een dagexcursie heen. Toch raden we je aan om een overnachting in Krujë te boeken.

Het is de uitgelezen manier om de oude bazaar en historische kasteel van deze populaire bestemming te bezoeken zonder alle dagjesmensen. Bovendien is Krujë een ideale tussenstop van hoofdstad Tirana richting de schitterende Albanese Alpen. Wij besloten hier daarom een nacht te blijven en we raden je zeker aan om hetzelfde te doen. In deze blog geven we je tips voor de leukste guesthouses en hotels in Krujë, want je moet even door de oubollige accommodaties heen zien te filteren om de echte parels te vinden.

Tip: de prijzen in Albanië zijn behoorlijk laag. Dit is dus je kans om voor de mooiste hotels te kiezen en daarvoor dezelfde prijs – of zelfs minder – te betalen dan een hotelkamer in Nederland.

Booking.com

Waar ligt Krujë in Albanië?

Krujë is te vinden in Noord-Albanië, genesteld aan de voet van de Albanese Alpen. Wij maakten hier daarom een tussenstop met de camper vanuit Valbona richting Tirana.

De stad is makkelijk bereikbaar voor een dagtrip vanuit de hoofdstad Tirana, wat ongeveer 5 kwartier rijden is. Om die reden wordt het plaatsje vooral bezocht als excursie. Ook de kustplaats Durrës, bekend om zijn stranden, ligt in de buurt. Het is vanaf Kruje ongeveer 50 minuten rijden naar Durrës.

Waarom Krujë een bezoek waard is

Krujë is een historisch bergdorp dat bezoekers weer te trekken met haar rijke geschiedenis en adembenemende uitzichten. Voor Albanezen is het dorp van groot historisch belang, omdat vanuit hier verzet werd gevoerd tegen de Ottomanen.

Centraal staat het Kasteel van Krujë, een symbool van Albanese weerstand tegen de Ottomaanse overheersing, geleid door de nationale held Skanderbeg. Bezoekers kunnen hier het Skanderbeg Museum bezoeken, dat dieper ingaat op zijn leven en de onafhankelijkheidsstrijd van Albanië.

Niet ver van het kasteel bezoek je ook de Oude Bazaar, een historische markt waar je authentieke Albanese handwerken en souvenirs kunt kopen. Het zou de oudste bazaar van Albanië zijn. Hoewel de markt niet uitzonderlijk groot is en tegenwoordig vooral gericht op toeristen, heeft het nog altijd een authentieke sfeer.

Het historisch belang en de mooie Oude Bazaar gecombineerd met de prachtige uitzichten maken het bergdorp Krujë absoluut een bezoek waard op je route door Albanië. Op nog geen 1,5 uur rijden van hoofdstad Tirana, is het bovendien een makkelijke bestemming om aan je reisroute toe te voegen.

Hoeveel dagen heb ik nodig voor Krujë?

Hoe populair Krujë ook is en hoe mooi de lijsten met bezienswaardigheden in Krujë ook klinken, het plaatsje is echt heel erg klein. Je kan alles makkelijk in een dag bezoeken. Als je het Skanderbeg Museum en het Etnografisch Museum besluit niet te bezoeken, is zelfs een halve dag al genoeg. Je loopt dan via de smalle straat die de Oude Bazaar vormt naar het kasteel en geniet daar van het uitzicht.

Waarom wij je aanraden om hier toch te overnachten, is de kans om de plaats dan in de vroege ochtend te zien. Je bent dan alle dagjesmensen voor en het dorpje is haast uitgestorven. Wij maakten hier een stop van Valbona in de Albanese Alpen naar hoofdstad Tirana en reden in de middag dus weer door. Dat zouden we jou ook aanraden om te doen.

Waar te verblijven in Kruje

We raden je aan om in het hart van Krujë zelf te verblijven, dus zo dicht mogelijk bij de Oude Bazaar en het kasteel. Wij hebben zelf iets buiten het dorp overnacht. Omdat het plaatsje niet groot is, was dat weliswaar op loopafstand van de bezienswaardigheden, maar de wandeling was toch pittiger dan gedacht. Dat is natuurlijk ook te verwachten met een bergdorp – en een zwangere babybuik – waar je veel hellingen hebt.

Kortom: de beste plek om te verblijven in Krujë is in het oude centrum.

De mooiste accommodaties in het oude Krujë:

#1 Hotel Panorama is het meest populaire hotel in het dorp. De naam onthult al dat je hier geniet van schitterende uitzichten over het omliggende landschap, maar ook op de oude stad en het kasteel van Krujë. De kers op de taart is het fijne buitenzwembad met ligbedden.

#2 Kruja Albergo Diffuso heeft een toplocatie binnen de historische kasteelmuren. Dit hotel krijgt uitsluitend positieve reviews en hoge reviewcijfers vanwege de moderne kamers met authentieke elementen, het traditionele gebouw, het prachtige uitzicht en de gastvrijheid.

#3 Vila HK is gevestigd in een traditioneel gebouw in Ottomaanse stijl. De reviewcijfers van dit hotel zijn ontzettend hoog en dat verbaast niks met de warme gastvrijheid en ruime kamers, toplocatie. Boek een kamer met uitzicht op de stad om ook vanuit je hotelkamer van Krujë te genieten!