Albanië

Bezienswaardigheden Tirana: 17 leukste dingen om te doen

Tot de bezienswaardigheden van Tirana horen een immense piramide, twee kathedralen, moderne architectuur, communistische musea en meer. Je kan de Albanese hoofdstad gerust uniek noemen en we merken daardoor ook dat bezoekers de stad helemaal niks vinden of wildenthousiast zijn. Tot welke categorie wij behoren? Wij zijn absoluut fan!

In deze blog vertellen we je precies waarom wij Tirana een bezoek waard vinden, geven we stapels praktische en leuke tips én vertellen we je over de allerleukste dingen om te doen. Lees snel meer over deze bijzondere hoofdstad!

Tirana skyline

Waar ligt Tirana in Albanië?

Tirana is de hoofdstad van Albanië en ligt centraal in het hart van het land. De stad ligt in het binnenland tussen de Adriatische Zee en het Dajti-gebergte. Deze centrale ligging maakt de stad een ideale uitvalsbasis om de rest van Albanië te ontdekken.

In de nabijheid van Tirana liggen tal van bezienswaardigheden, zoals het historische Krujë met zijn beroemde kasteel en markt, slechts 40 kilometer ten noorden van de stad. Ook de heerlijke stranden van Durrës, op slechts 36 kilometer westwaarts, zijn gemakkelijk te bereiken. Voor natuurliefhebbers is het Dajti-gebergte, met zijn kabelbaan en panoramische uitzichten over Tirana, een must-see.

Tirana Bunk'Art

Waarom Tirana een bezoek waard is

Tirana is zo’n stad waar je van houdt, of een hekel aan hebt. Wij kennen mensen die het de lelijkste hoofdstad van Europa noemen – maar die award gaat toch echt naar Podgorica in Montenegro. Zelf zijn wij het daar totaal niet mee eens. Wij vonden de sfeer heel fijn en de stad zo anders dan anders. Tirana is absoluut een bezoek waard vanwege de unieke ervaring.

Tirana biedt een totaal andere reiservaring dan de meeste Europese hoofdsteden. Andere hoofdsteden hebben doorgaans een binnenstad vol historische straten en grootse bezienswaardigheden, waarbij het toerisme het heeft gewonnen van het authentieke lokale leven. Tirana is daarin anders.

Wij hebben Tirana ervaren als een levendige stad, waar vooral geleefd wordt door de lokale inwoners en het toerisme het centrum totaal niet heeft overgenomen. De stad staat dan ook niet bol van de hoogtepunten en bezienswaardigheden, maar is een interessante plek vol futuristische en hypermoderne hoogbouw waarvan er ieder jaar meer gebouwd wordt. Het doel is om uiteindelijk tien indrukwekkende skyscrapers te bouwen en om iedere weg te voorzien van fietspaden. Wij hebben wel over Tirana gehoord als een lelijke stad en een puinhoop. Dat was niet het Tirana dat wij hebben gezien, maar we realiseren ons ook dat met veel van die nieuwe gebouwen in de steigers deze stad ook ieder jaar een ander uiterlijk heeft.

Tussen die moderne gebouwen vind je veel groene stadsparken met speeltuintjes waar grootmoeders met hun kleinkinderen spelen, hippe koffiebarren en restaurants en bovendien veel restanten en verwijzen naar het zwarte, communistische verleden van Albanië. Wij hebben alledrie volledig in ons opgenomen. Met een dreumes was de afwisseling van stad en speeltuin een perfecte manier om een plek te verkennen. Als vegetariërs waren we blij met de instagrammable en superhippe restaurants, waar ook wij veel keuze hadden. De horecaprijzen in Albanië zijn bovendien bijzonder laag, wat het extra leuk maakt om veel uit eten te gaan en koffies te drinken in hippe koffiebarren.

Maar we namen ook de tijd om te leren over het rauwe en nog best recente verleden van Tirana en Albanië. Wij wisten niet dat het land een heel andere geschiedenis had dan de meeste Balkanlanden – die waren verwikkeld in de Joegoslaviëcrisis – en dat Albanië lang werd gezien als het Noord-Korea van Europa. Met een communistisch en dictatoriaal regime dat zelfs het Russische beleid maar zwak vond, kende Albanië onder Enver Hoxha een gitzwarte tijd die decennia lang duurde. Pas in 1991 viel het communistische regime. In Tirana kan je veel leren over deze rauwe geschiedenis en verspreid door de stad wordt je hier op veel manieren aan herinnerd.

Tirana

Overnachten in Tirana: de leukste wijken en hotels

Een overnachting in Tirana is wat ons betreft essentieel om de bijzondere hoofdstad van Albanië goed te verkennen. Op die manier heb je genoeg tijd om alle bezienswaardigheden van Tirana te verkennen en een goede introductie te krijgen in de bijzondere en heel turbulente geschiedenis van het land. Reis dus niet na je aankomst op het vliegveld van Tirana direct door naar andere bestemmingen, maar maak eerst een korte stedentrip naar Tirana.

Booking.com

Als je zoekt naar de leukste wijken van Tirana, komt je al snel uit bij het centrum en Blloku. Het centrum is de plek waar de meeste bezienswaardigheden van Tirana, zoals het centrale Skanderbergplein en de iconische Piramide, te vinden zijn. Daar zit je dus heel centraal. Blloku is de wijk ten zuiden daarvan, waar je de meeste restaurants en bars vindt in een hippe, Westerse sfeer.

De leukste hotels in Blloku:

#1 Vanilla Sky Boutique Hostel is misschien wel het mooiste hostel van Tirana. Vanilla Sky combineert het interieur van een boetiekhotel met de gezelligheid en slaapzalen van een hostel. De leuke, heel eigen sfeer maakt dit hostel een om niet meer te vergeten. Er zijn zowel goed geprijsde slaapzalen als privékamers.

#2 Xheko Imperial Luxury Hotel is een mooi luxehotel met eigen restaurant, dakterras, wijnbar, binnenzwembad, spa en massagesalon. De riante kamers zijn weelderig, klassiek en luxe ingericht, waarvan veel met een hemelbed.

#3 Rogner Hotel Tirana is een heel fijn hotel met prachtig buitenzwembad in een groene setting. Het hotel bevindt zich namelijk in een 30.000 m² grote mediterrane tuin. Er is ook een tennisbaan, een spa- en hamamcentrum, een sauna en een fitnesscentrum. Een heerlijk luxe ervaring dus!

#4 The Wilson Tirana is een scherp geprijsd boetiekhotel met kleurrijke, lichte kamers. Het hotel scoort heel erg hoge reviews en hotelgasten raken niet uitgepraat over de comfortabele kamers, perfecte ligging en de gastvrijheid van de gastheer.

De leukste hotels in het centrum:

#5 Hotel Elisa Tirana is een van de meest populaire hotels in Tirana met torenhoge reviewcijfers. Het moderne hotel wordt geprezen om de fijne spa, heel ruime kamers, uitgebreide ontbijt en vriendelijke personeel.

#6 ART Hotel Tirana vind je vlakbij het bekende Skanderbeg-plein in het hart van de stad. De kamers zijn modern en kleurrijk ingericht. In hun reviews zijn gasten enthousiast over de toplocatie, de rust en stilte ondanks de ligging in het centrum, het vriendelijke personeel, eigen parkeerterrein en de ruime kamers.

#7 Hotel Boutique Restaurant Gloria ligt supercentraal in Tirana. Het hotel heeft een eigen restaurant, een bar en een tuin. Van hotelgasten krijgt Gloria lovende reviews en heel erg hoge reviewcijfers.

Tirana New Bazar

De 17 beste bezienswaardigheden van Tirana

#1 De Piramide van Tirana

Een van de meest intrigerende bezienswaardigheden van Tirana is de gigantische piramide in het stadscentrum. Het werd in 1988 gebouwd als museum voor de overleden dictator Enver Hoxha, ontworpen door onder andere zijn dochter.

Na de val van het communistische regime in 1991 was natuurlijk geen behoefte meer aan een eerbetoon voor de dictator. Inmiddels wordt hij juist gezien als een zwarte pagina uit de geschiedenis van Albanië. Sindsdien is de Piramide een conferentiecentrum, nachtclub en NAVO-basis geweest. Maar er werd sindsiden eigenlijk vooral geworsteld met een goede functie voor dit vreemde bouwwerk. Het is onlosmakelijk met de stad verbonden en een icoon voor Tirana, maar een dictator verheerlijken is ook niet meer van deze tijd. Het monument werd daarom lange tijd vooral gebruikt om te beklimmen en van de wanden als een glijbaan af te glijden, afgewisseld met veel graffiti en hangjongeren.

Tijdens ons bezoek aan Tirana was die nieuwe functie inmiddels gevonden: de piramide werd omgebouwd tot een futuristische creatie naar een ontwerp van het Nederlandse architectenbureau MVRDV. De betonnen constructie werd veranderd in een sociale ontmoetingsplek met binnen zalen voor gratis workshops en lessen voor de lokale jeugd, maar ook cafés en barren. Aan de buitenkant werden witte trappen geplaatst, zodat de Piramide van Tirana voortaan veilig en verantwoord kan worden beklommen. Eén vlak blijft overigens glad, zodat het nog altijd kan worden gebruikt als glijbaan. De grootschalige renovatie startte al in februari 2021.

Tirana Pyramid

#2 Bunk’art

In Tirana kan je veel leren over de pijnlijke geschiedenis van het langdurige communististische regime van Enver Hoxha. Verspreid door de stad vind je natuurlijk veel herinneringen aan die tijd, met de Piramide van Tirana als gigantische hoogtepunt. Maar we raden je ook aan om een of meer musea te bezoeken.

Dé plek om meer te leren over het communistische verleden is Bunk’art. De paranoide Enver Hoxha was doodsbang voor invallen van buitenlandse mogendheden en bouwde het land vol met bunkers. En met vol, bedoelen we ook echt vol, want Albanië kreeg maar liefst 173.000 bunkers. Deze zijn vrijwel allemaal nog in het land te vinden, omdat het opruimen ervan te kostbaar is.

Een aantal hebben een nieuwe bestemming gekregen, zoals een memorial of kunstgalerij. In Tirana zijn twee bunkers omgevormd tot musea. Bunk’art 1 ligt iets buiten de stad – maar combineert goed met een bezoek aan de Dajti-berg – en vertelt over het communistische verleden. Meer in het centrum vind je Bunk’art 2 waar je leert over de geheime politie en de terreur voor de bevolking.

Tirana Bunk'Art

#3 House of Leaves

Een ander musea over de communistische tijd is de House of Leaves, gelegen tegenover de orthodoxe kathedraal van Tirana. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was dit het hoofdkwartier van de Gestapo. Maar het gebouw kreeg vooral zijn wat duistere reputatie tijdens het communistische regime. Toen was dit de plek waar de voormalige geheime dienst gehuisvest was.

Het museum staat in het teken van de afluisterpraktijken van de geheime dienst en biedt je daarmee een inkijkje in het duistere verleden van Albanië. Sinds 2017 is het gebouw een museum.

#4 Het Skanderbergplein

Het hart van Tirana is het enorme Skanderberg- of Skanderbegplein – of Sheshi Skënderbej in het Albanees. Het is een grote open ruimte waar veel grote festivals en events plaatsvinden. Rondom het plein vind je veel bezienswaardigheden van Tirana, waarmee het Skanderbergplein een goed startpunt is voor een bezoek aan de stad.

Een van de in het oog springende monumenten op het plein is het enorme standbeeld van de man naar wie het plein is vernoemd. Als Enver Hoxha de nationale vijand van Albanië is, dan kan je Skanderberg de grootste held uit de Albanese geschiedenis noemen. In de vijftiende eeuw leidde hij de verdediging tegen het grootse Ottomaanse Rijk. Hij wist met succes veldslagen te winnen van het veel sterkere leger van de Ottomanen en werd een nationale held. Als je een standbeeld ziet van een man te paard in Albanië, is dat ongetwijfeld de held Skanderberg.

Aan het Skanderbergplein staan belangrijke gebouwen, zoals de opera, de Et’hem Bey-Moskee, een klokkentoren en het Nationaal Historisch Museum. Opvallend is ook de bolle vloer van het plein, want het is nergens vlak. De reden daarvoor zijn de fonteinen die in de vloer verstopt zitten om het plein in de zomer niet kokend heet te laten worden. Het water loopt door de bolle vorm weer weg aan de randen. Daar wordt het opgevangen en weer teruggelegd naar de fonteinen.

Tirana Skanderbeg
Tirana Skanderberg Square

#5 De hippe wijk Blloku

Blloku was in de communistische tijd al de rijke wijk van Tirana, maar niet op dezelfde manier als nu. De wijk was volledig afgeschermd van de bevolking en hier woonden de leiders van het land in alle luxe.

Inmiddels is Blloku de hipste wijk van Tirana. Als je uit wilt gaan of een goed restaurant zoekt, moet je hier zijn. De straten zitten bomvol restaurants die niet zouden misstaan in West-Europese hoofdsteden. Koffieliefhebbers mogen Antigua niet overslaan. Het is de enige specialty coffee bar in Tirana. Voor vegetariërs en veganisten is Veggies een aanrader. De porties vonden wij helaas wat klein, maar er is geweldig veel keuze tussen heerlijke opties.

Tirana

#6 De villa van Enver Hoxha

Ook dictator Enver Hoxha zelf woonde ooit in de wijk Blloku in een mooie villa. Zijn huis staat er nog steeds en wordt goed onderhouden, maar zonder huidige functie. Omdat het in dezelfde staat is als toen de familie er nog woonde, wordt overwogen om er een museum van te maken. Dat stuit juist ook weer op weerstand van mensen die vinden dat de dictator daarmee verheerlijkt zou worden.

Je kan het museum dus niet van binnen bekijken, maar vanaf de straat kan je de buitenkant wel zien. Wil je overigens zien hoe het museum er van binnen uitziet? Onze gids wees ons op onze eigen Nederlandse serie Wie is de Mol! Albanië is een van de Wie is de Mol-filmlocaties en de deelnemers bezochten onder andere Tirana. In de villa moesten de drie finalisten een ontzettend spannende opdracht uitvoeren. Je kan de villa-opdracht online terugkijken én daarmee een glimp van het originele interieur opvangen.

Tirana Villa Enver Hoxha

#7 De hypermoderne architectuur

Wie Tirana een lelijke stad noemt vanwege het gebrek aan historische charme, is simpelweg geen liefhebber van moderne architectuur. Dat zijn wij wel en we vonden Tirana daarom een genot om rond te kijken. Of beter gezegd: omhoog te kijken, want de meeste moderne gebouwen zijn torenhoge wolkenkrabbers.

De transformatie van Tirana naar een moderne stad begon in de jaren na de val van het communisme in 1991. Onder leiding van burgemeester en kunstenaar Edi Rama, die in 2000 aantrad, kreeg de stad een nieuwe, frisse uitstraling. Rama’s visie was om Tirana te veranderen in een levendige, moderne stad, een visie die duidelijk zichtbaar is in de architectuur. En vooral ook de hoeveelheid ervan.

Het centrum van Tirana staat bomvol architectonisch interessante wolkenkrabbers. Bijzonder is natuurlijk de transformatie die de Piramide van Tirama heeft ondergaan. Maar los daarvan zit de stad vol met moderne gebouwen. Een leuk Nederlands tintje: opvallend veel gebouwen zijn van de hand van Nederlandse architecten! Burgemeester Edi Rama zou namelijk groot fan zijn van Nederlandse architectuur.

Tirana

#8 The Cloud

In Tirana vind je veel street art met als hoogtepunt The Cloud. Bij street art denk je vaak aan mooie murals en graffiti – en die vind je ook zeker in Tirana. Maar nog meer bijzonder zijn grote kunstwerken in het straatbeeld, zoals The Cloud dat sinds 2016 voor de National Gallery of Arts staat.

Het kunstwerk The Cloud is van de hand van de Japanse architect Sou Fujimoto, bekend om zijn innovatieve ontwerpen. Met The Cloud maakte hij een bijzonder stukje belevingskunst. Het kunstwerk is een constructie van stalen staven met een semi-transparant dak. Het is een enorm geheel en heeft een hoekig en geometrisch uiterlijk. Als een van de meest instagrammable plekken van Tirana is het ook bijzonder fotogeniek.

Tirana The Cloud

#9 Het kasteel van Tirana

Het Kasteel van Tirana, ook bekend als de Justinianusvesting, is een van de meest verrassende bezienswaardigheden van Tirana. Het heeft een geschiedenis die teruggaat tot vóór 1300, maar is desondanks weinig historisch te noemen.

Deze bijzondere vesting, ooit het kruispunt van de belangrijkste wegen en daarmee het hart van de stad, is nu een moderne combinatie van culturele en commerciële ruimtes. Nadat je door de 6 meter hoge muren loopt, die nog stammen uit het Byzantijnse tijdperk, beland je in een wereld die niet langer historisch en vooral heel erg modern is. Sinds 2018 is hier een bazaar gevestigd, wat vooral bestaat uit moderne winkels en restaurants met een toeristenfocus.

Van een kasteel verwachtten wij een historische plek en met de omschrijving ‘bazaar’ dachten wij daar een authentieke markt aan te treffen. Maar het kasteel van Tirana is heel anders. Het is geen typische bazaar en ook geen typisch kasteel. Buiten de oude muur is er weinig over van het oude kasteel en vindt je hier een op toeristen gericht plek met restaurants en winkels. Omdat wij dat al wisten van tevoren, vonden wij dat geen teleurstelling. We kunnen het eigenlijk wel waarderen dat op deze manier wordt geprobeerd deze oude plek weer nieuw leven in te blazen.

Tirana Castle Fortress of Justinian

#10 Et’hem Bey-Moskee

Op het moderne Skantanderbergplein vind je één in het oog springende bezienswaardigheid met duidelijk een historisch tintje. De Et’hem Bey-Moskee staat op een hoek van het plein en is een van de weinige oude en ook nog eens religieuze gebouwen in het hart van Tirana. Daarmee vinden wij de moskee een van de meest interessante bezienswaardigheden van Tirana en absoluut een must-visit.

De bouw begon in 1789 onder leiding van Molla Bey, kleinzoon van de vermoedelijke stichter van Tirana. De moskee werd voltooid door zijn zoon Haxhi Ethem Bey in de vroege negentiende eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de moskee beschadigd en gedurende de communistische periode in Albanië moest het zelfs zijn deuren sluiten.

Het was pas na 1991 dat de moskee, die inmiddels tot historisch monument was verklaard, weer openging en restauraties onderging. Het was een keerpunt in de religieuze vrijheid van het streng communistische Albanië toen 10.000 mensen de moskee betraden, een daad die het begin van het einde van het communisme in het land markeerde.

Wat de Et’hem Bey-Moskee zo bijzonder maakt, is de unieke versiering. De moskee is namelijk versierd met kleurrijke fresco’s die landschappen, bomen, watervallen en bruggen afbeelden. Deze fresco’s zijn niet alleen te vinden aan de buitenkant en de portico, maar ook binnen. Je kan de moskee van binnen bekijken, maar wij kwamen daarvoor de eerste keer op het verkeerde moment. De moskee is namelijk niet de hele dag geopend voor toeristen.

Tirana Et’hem Bey

#11 Resurrection of Christ Orthodox Cathedral

De orthodoxe kathedraal is wat ons betreft een van de meest verrassende bezienswaardigheden in Tirana. Op onze route door de stad liepen we langs dit gloednieuwe en imposante gebouw, waarvan het even duurde tot we begrepen dat het een kerk was. Een kathedraal zelfs. Het blijkt de grootste orthodoxe kerk in de Balkan te zijn en pas in 2012 werd het officieel geopend, al is het interieur nog altijd niet volledig af.

Stap de Resurrection of Christ Orthodox Cathedral ook zeker even binnen. Het ronde gebouw is een uitzonderlijke keuze voor een kerk en maakt dat deze kerk een heel andere sfeer heeft. Bovenop het ronde gebouw is een 32 meter hoge koepel gebouwd om het geheel extra imponerend te maken. In de koepel en op de muren vind je schilderingen die verwijzen naar Jezus, afgewisseld met goudkleurige mozaiek. Tijdens ons bezoek werd daar nog altijd aangewerkt en waren de schilderingen duidelijk nog niet helemaal af.

Tirana Resurrection of Christ Orthodox Cathedral
Tirana Resurrection of Christ Orthodox Cathedral

#12 St. Paul’s Cathedral

Mogelijk vraag je je af hoe dat nou zit met die kathedraal, want was er niet ook een andere? Ja, dat klopt: Tirana heeft twee kathedralen. De Resurrection of Christ Orthodox Cathedral kenmerkt zich door haar bijzondere vorm en is dus de orthodoxe kathedraal. De St. Paul’s is de christelijke kathedraal, gelegen tegenover museum House of Leaves.

Ook de St. Paul’s Cathedral ligt in het hart van Tirana. Het moderne en strakke gebouw vonden wij minder bezienswaardig dan de orthodoxe kathedraal. Bijzonder aan de christeljike kathedraal zijn vooral de moderne glasinloodramen. In een raam is een bezoek van paus Johannes Paulus II te zien. De paus legde in 1993 de eerste steen van het kerkgebouw en daar herrinnert het raam aan.

#13 Tanner’s Bridge

In het moderne Tirana zijn een aantal oude monumenten te vinden en de Tanner’s Bridge is er daar een van. De brug overspant een klein watertje in het centrum en doet dat al sinds de achttiende eeuw. De Tanner’s Bridge, of Ura e Tabakëve in het Albanees, is daarmee een van de historische bezienswaardigheden van Tirana.

De brug werd oorspronkelijk gebouwd in de nabijheid van de Tanners’ Moskee en maakte deel uit van de historische Saint George Road. Deze route verbond Tirana met de oostelijke hooglanden en was belangrijk voor het vervoer van vee en landbouwproducten naar de stad. In de jaren ’30 van de vorige eeuw raakte de brug in verval, mede doordat de Lanë-beek eronder van koers veranderde. In de jaren ’90 kwam een opleving van de interesse in dit soort historische bouwwerken en daarmee kreeg ook de Tanner’s Bridge een nieuw leven. Het werd gerestaureerd en is sindsdien een voetgangersbrug.

Met een lengte van 8 meter en een hoogte van 3,5 meter vonden wij de brug nou niet bepaald indrukwekkend. Maar dat is ook eigenlijk niet de reden om dit monument te bezoeken. Het is vooral dat stukje geschiedenis in een moderne stad is Tirana die deze brug zijn bijzondere karakter geeft.

#14 De klokkentoren

De klokkentoren van Tirana heeft een prominente locatie op het Skanderbegplein naast de Et’hem Bey-moskee. Het werd gebouwd in 1822 en is door de jaren heen het symbool van de stad geworden. Met zijn hoogte van 35 meter was hij tot 1970 zelfs het hoogste gebouw van Tirana.

De belangrijkste reden om de klokkentoren te bezoeken, is de mogelijkheid om hem te beklimmen. Via een wenteltrap kan je naar de top klimmen voor een mooi uitzicht over het stadscentrum van Tirana. Opvallend is hoe je wordt omringd door andere hoge gebouwen en moderne wolkenkrabbers. Het is moeilijk om je voor te stellen dat dit gebouw iets van 50 jaar terug nog het hoogste gebouw in de stad was!

Tirana

#15 Pazari i Ri, de nieuwe bazaar

Als je Tirana bezoekt, mag je de Pazari i Ri zeker niet overslaan. Deze ‘nieuwe bazaar’, gelegen in het hart van de oude Ottomaanse wijk, combineert op een traditionele en authentieke markt met een moderne uitstraling. De bazaar werd oorspronkelijk gebouwd in 1931 en recentelijk gerenoveerd in 2016. De overdekte markt ligt op de historische locatie van de oude markt die zich uitstrekte tot waar nu het Skanderbegplein ligt.

Vlak naast de Pazari i Ri ligt het restaurant Oda, wat wij je van harte kunnen aanraden. We kregen deze tip zelf van een local en die geven we heel graag aan je door. Hier kun je genieten van traditioneel Albanees eten tegen een goede prijs, met zelfs opties voor vegetariërs. Extra leuk is Oda’s setting in een charmante binnentuin.

Tirana New Bazar
Tirana Oda Restaurant

#16 Het Grand Park & kunstmatige meer van Tirana

Ten zuiden van de wijk Blloku vind je de mooiste groene ruimte van het centrum van Tirana: het Grand Park. Dit park draait vrijwel volledig rondom het kunstmatige meer dat je hier vindt.

De geschiedenis van dit meer gaat terug tot de bouw in 1955-1956. Het meer heeft een omvang van 55 hectare en ligt in een parkgebied van 230 hectare. Het Grand Park heeft bijna 120 verschillende boomsoorten, struiken en bloemen. Het heeft ook een botanische tuin van 14,5 hectare groot en een dierentuin. Er zijn ook monumenten en belangrijke gebouwen zoals een kerk en het presidentieel paleis te vinden.

Rondom het meer vind je diverse restaurants en cafés, perfect voor een ontspannen middag. Het is daarmee vooral een aanrader op hete zomerdagen om hier even tot rust te komen.

Tirana Grand Park

#17 Dajti Ekspres en Dajti Mountain National Park

Op zoek naar een unieke ontsnapping uit de stads drukte van Tirana? Dan is de Dajti Ekspres en het Dajti Mountain National Park precies wat je nodig hebt. Op slechts een kwartier rijden van de hoofdstad ligt dit prachtige natuurpark van 3300 hectare met onder andere de berg Dajti.

De Dajti Mountain kan je gewoon oprijden, maar leuker is de Dajit Ekspres. De Dajti Ekspres is een gondellift gebouwd door Oostenrijk, een unieke en erg leuke ervaring. Het vertrekpunt ligt in de oostelijke buitenwijken van Tirana en brengt je naar Fusha e Dajtit op 1050 meter hoogte. Deze reis is op zichzelf al heel leuk om te doen, maar je wordt ook nog eens beloond met een spectaculair uitzicht.

We noemden bovendien ook eerder al de Bunk’Art-musea als een aanrader om meer te leren over de communistische periode van Albanië. Het beste en grootste van die twee musea vind je hier. We raden je daarom aan om een bezoek aan de kabelbaan en het natuurpark te combineren met Bunk’Art 1.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: