Albanië

Wat te doen in Vlore in Albanië

De kustplaats Vlorë is een van de grotere en bekendere plaatsen van de Albanese Rivièra. Naast fijne stranden en een boulevard met palmbomen zit je hier goed voor een pastelkleurig oud centrum, een prachtig natuurgebied, ondergrondse bunkers uit de communistische tijd en een idyllisch klooster gelegen op een eiland. Vlorë – of Flore, Flora of Vlore – werd een van onze favoriete bestemmingen in Albanië! Lees in deze blog over de leukste dingen om te doen in Vlorë en meer praktische tips.

Vlorë Albania

Waar ligt Vlorë in Albanië?

Vlorë ligt in het zuidwesten van Albanië aan de kust. De stad is onderdeel van wat ook wel de Albanese Rivièra wordt genoemd. Deze kuststrook in het zuiden van Albanië omvat talloze stranden, dorpen en ook wat grotere steden zoals Vlorë.

Bestemmingen dichtbij Vlorë zijn de stad Fier (40 minuten rijden), de kustplaats Sarande aan de Albanese Rivièra (bijna 2,5 uur), de archeologische vindplaats Apollonia (25 minuten) en museumstadje Berat (1,5 uur). Vlorë heeft een prachtige ligging aan de kust, waar de baai van Vlorë zich uitstrekt. Ten noordwesten van Vlorë ligt de Narta-lagune met het natuurpark Vjosa-Narta Protected Landscape.

Narta Bunkers Zvernec Vlore

Overnachten in Vlorë

Als je wilt overnachten in Vlorë, moet je een keuze maken tussen het strand en de boulevard aan de kust enerzijds en de oude stad meer landinwaarts anderzijds. Het strand strekt zich bovendien tot best ver ten zuiden van Vlorë uit, waar je ook prachtige slaapplekken hebt. Wij raden je aan om voor de kust te kiezen en de oude stad tijdens je tijd in Vlorë een los bezoekje te brengen. Hoewel het kleurrijke centrum zonder meer thuishoort bij de bezienswaardigheden van Vlorë, zijn de fijne stranden en de boulevard met leuke strandtentjes en restaurants de leukste plek om te verblijven.

Booking.com

De beste hotels in Vlorë:

  • Hotel Liro met een schitterende locatie in de rotsen aan de kuststrook ten zuiden van Vlorë. Er is een groot terras, een privéstrand met ligstoelen en parasols, een eigen restaurant en bar. Elke kamer heeft een prachtig uitzicht op zee.
  • Paradise Beach Hotel voor een luxehotel – maar dan voor Albanese, lage tarieven – direct aan het strand ten zuiden van Vlorë. Het hotel heeft een buitenzwembad, een bar, een tuin en een à-la-carterestaurant.
  • Yacht Hotel aan de zuidelijke boulevard van Vlorë. Het hotel ligt op 20 meter van de kust en heeft een restaurant, een bar en een privéstrand. De kamers zijn modern en licht en hebben vrijwel allemaal een schitterend uitzicht over zee.
  • Grand Mirage aan de zuidelijke boulevard van Vlorë. Alle kamers hebben een balkon met uitzicht op zee en zijn modern, ruim en comfortabel ingericht. Het ontbijt wordt dagelijks geserveerd op de bovenste verdieping met een heerlijk uitzicht over het strand en de zee.
  • Veranda Boutique Hotel met een ligging aan de boulevard van Vlorë. Het terras en de meeste kamers hebben uitzicht op zee. De familie die het hotel runt, zorgt dat het gasten aan niets ontbreekt, en dat levert dit hotel wel heel hoge reviewcijfers op.
  • Chic Boutique Hotel Vlore voor een boetiekhotel bij het stadsstrand van Vlorë. De kamers zijn modern en stijlvol ingericht met een knusse sfeer. De lovende reviews prijzen het ontbijt, de gastvrijheid en ruime kamers.
  • Vlora Backpackers Hostel voor het populairste hostel van Vlorë. Er zijn zowel slaapzalen als gemengde kamers, allemaal met een gedeelde badkamer. Het hostel heeft een gratis fietsverhuur waarmee je perfect de omgeving en nabijgelegen stranden kan verkennen.
Zvernec Monastery Vlore Albania

Wat te doen in Vlorë

#1 De oude stad

Vlore Old Town is de mooiste bezienswaardigheid van Vlorë. Het bevindt zich wat verder landinwaarts, echt middenin de stad zelf, en dus niet bij de populaire boulevard en kuststrook. Het oude stadscentrum is erg mooi opgeknapt en ziet eruit alsof het pas net is aangelegd. Het bestaat uit een centraal plein en twee straten, gevuld met vrolijk gekleurde panden. De pastelkleurige gevels en oude details maken dit een van de mooiere plekken in de stad.

Met slechts een plein en wat straten is de oude stad niet heel groot, maar door de fijne terrasjes en restaurants weet je hier toch zeker een dagdeel te vermaken. Een fijn terras op het plein is dat van Sophie Caffe, een populaire keten van koffiezaakjes die je door heel Albanië terug zal zien.

Vlore Old Town

#2 De Muradie Moskee

Direct naast de oude stad ligt de Muradie Moskee, een belangrijk cultureel monument van Albanië. Al in 1537 werd de moskee gebouwd, toen Albanië nog door de Ottomanen uit het oosten werd beheersd. Daarmee is dit een van de oudste gebouwen van de stad. Waar het historisch centrum is gerestaureerd en eruit ziet als nieuw, ademt de Muradie Mosque nog wel die autentieke, historische sfeer. Het metselwerk met bakstenen, het kleine vloeroppervlak en de oude minaret laten de moskee duidelijk opvallen in de rest van het centrum.

Muradie Mosque Vlore

#3 Het Indepence Monument

Het Onafhankelijkheidsmonument is een van de meest markante bouwwerken in Vlorë. Het grootse monument vind je op een groot plein tussen de pastelkleurige straten van de oude stad en de Muradie Moskee. Op het monument is duidelijk het jaartal 1912 te lezen. Dat is het jaar van de Vlorë Proclamation, waarmee Albanië zich onafhankelijk verklaarde van de Ottomanen.

Mocht de stijl van het Indepence Monument je wat socialistisch aandoen, dan kan dat kloppen. Het is namelijk zelf niet in 1912 gebouwd, maar in de communistische tijd van Albanië. Daarmee is het bouwwerk nu eigenlijk niet alleen een herinnering aan de onafhankelijkheid van de Ottomanen, maar ook aan die donkere periode uit de Albanese geschiedenis.

Independance Monument Vlore

#4 Stranden en boulevard

Een van de belangrijkste redenen om Vlorë en de Albanese Rivièra te bezoeken zijn de heerlijke stranden. Vlorë ligt direct aan de kust en heeft een fijne boulevard met palmbomen en veel stranden. Direct bij de stad vind je een fijn stadsstrand. Ook ten noordwesten – richting de Narta-laguna – biedt Vlorë met Narta Beach een uitgestrekt strand, omringd door pijnbomen en gevuld met relaxte strandtenten.

De meest populaire stranden van Vlorë vind je echter ten zuiden van de stad. Vrijwel de volledige kuststrook ten zuiden van Vlorë bestaat uit lange zandstranden. Hier vind je dan ook veel strandresorts, hotels en strandtenten. Vega Beach is een van de bekendere en populairdere stranden hier.

#5 Het uitzichtpunt Kuzum Baba

Vlorë wordt omringd door heuveltoppen, wat bijdraagt aan het idyllische plaatje van deze stad. Vanaf die toppen heb je natuurlijk ook een prachtig uitzicht over de kuststad. Een bezoek aan het uitzichtpunt Kuzum Baba, het hoogste punt van de stad, hoort zeker op je lijstje met dingen om te doen in Vlorë.

Kuzum Baba is zo genoemd naar de spirituele leider van de Albanese Bektashi-orde, een religieuze geloofsleer verwant aan de islam. De Bektashi-orde heeft op dit natuurlijke terras ook haar Bektashi Tempel. De tempel is al rond 1600 gebouwd. In die tijd was de religieuze orde een belangrijke macht in de regio en nog altijd is deze tempel bovenop deze heuvel een van de belangrijkste centra voor de Bektashi.

Vlorë Albania

#6 Het Zvernec-kloostrer

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Vlorë is het St Mary’s Monastery, gelegen op het eilandje Zvernec in de Narta-laguna ten noorden van de stad. Het natuurgebied hier is sowieso prachtig met haar waterlanden, moerassen, vogels en flamingo’s. Maar het meest idyllisch is toch wel het kloostereiland.

Hoewel het klooster niet bijzonder veel voorstelt, is het een prachtig gezicht op een klein eiland in de weidse lagune ten noorden van Vlorë. Vanaf het vasteland loopt een houten vlonderpad naar het eiland. Je kan het St. Mary’s Monastery dus alleen te voet bezoeken. Het klooster zelf is klein en bezoekers kunnen eigenlijk alleen de kleine kerk bezichtigen. Dat doet echter zeker niet af van de magie van deze idyllische en fotogenieke ligging.

Je kan het natuurgebied en het Zvernec-eilandje makkelijk bereiken met je (huur)auto. Als je van een goede hike houdt, kan je er ook heen wandelen. De route gaat door een mooi pijnbomenbos en brengt je niet alleen naar het eiland, maar ook het mooie natuurgebied.

Zvernec Monastery Vlore Albania
Zvernec Monastery Vlore Albania
Zvernec Monastery Vlore Albania

#7 De communistische bunkers

Niet ver van het Zvernec-klooster vind je het Narta Lighthouse en nog veel interessanter: ondergrondse bunkers uit de communistische tijd van Albanië. De communistische dictator van Albanië, Enver Hoxha, was extreem paranoïde en vreesde buitenlandse invasies. Hij liet daarom langs alle grenzen van het land duizenden bunkers aanleggen. Van kleine schietkoepels tot ondergrondse gangenstelsels, Albanië telt nog altijd tienduizenden van deze bunkers.

Een van de meest indrukwekkende bunkers in Albanië is die bij Vlorë. In de heuvel waarop het Narta Lighthouse staat, is een complex van bunkers gegraven. Een klein informatiebord geeft je wat beperkte achtergrondinformatie over deze bezienswaardigheden. Het complex is gebouwd in 1980 en bestaat uit artilleriebunkers, ondergrondse gangen, opslagruimtes en meer. De mooiste en grootste bunkeringangen, vier gelegen naast elkaar, zijn tegenwoordig gedecoreerd met kleurrijke schilderingen en een prachtig gezicht. Maar als je het echt avontuurlijk wilt aanpakken, ga je natuurlijk ook met een zaklamp naar binnen.

In een aantal bunkers zie je nog oude tekeningen van gevechtsschepen en vliegtuigen, maar verder is er weinig meer te zien van de vroegere bestemming van het ondergrondse stelsel. Je kan door de brede, donkere gangen lopen van de vier beschilderde bunkers, maar aan de oostkant van de heuvel is ook een nauwe gang te vinden. Achterin een bunker leidt een trap je naar een steeds smaller wordende gang, waarna je uiteindelijk weer uitkomt in de grote bunker. Een unieke activiteit om te ondernemen als je in Vlorë bent!

Tip voor camperaars: je kan vlak naast de bunkers prachtig wildkamperen. Het was een van onze favoriete wildkampeerplekken in Albanië.

Narta Bunkers Zvernec Vlore
Narta Bunkers Zvernec Vlore
Narta Bunkers Zvernec Vlore

#8 Zonsondergang vanaf het Narta Lighthouse

De Narta-laguna is een prachtig natuurgebied, bekend om haar watervogels en Zvernec-klooster, maar een aanrader is ook het Narta Lighthouse. Hoewel de vuurtoren zelf weinig voorstelt, heb je vanaf deze heuvel een prachtig uitzicht over het natuurgebied.

Vooral tijdens de zonsondergang is deze plek absoluut een aanrader. Wij genoten hier twee avonden op rij van een schilderachtige zonsondergang en raden je absoluut aan om hier ook rond dit tijdstip van de dag te komen. Neem wat te drinken en te snacken mee, ga zitten op een kleedje en geniet van het prachtig kleurenspel van de ondergaande zon.

Narta Lagune Albania
Narta Lighthouse Vlore Albania
Narta Lagune Albania

#9 Roadtrippen door de Albanese Rivièra

Vlorë is als noordelijke punt van de Albanese Rivièra het perfecte startpunt voor een roadtrip langs deze schitterende kustlijn. Wat ons betreft horen de wegen van de Rivièra bij de mooiste van Albanië. We zagen schitterende heuveltoppen, slingerden langs prachtige bergen, reden door pittoreske dorpen en bezochten de mooiste stranden. Het is absoluut een aanrader om vanuit Vlorë ook de rest van deze kust te bezoeken.

Welke stops je dan niet mag missen? Niet ver van de stad vind je de Llogara-pas slingerend over de berg met een prachtig uitzichtpunt op de top. Iets zuidelijker kom je bij de schattige dorpen Dhermi en Vuno, waar je ook Gjipe Beach kan bezoeken. Gjipe Beach wordt vaak geroemd als het mooiste strand van Albanië en hoort dus zeker op je bucketlist voor het land thuis.

Nog zuidelijker wachten meer mooie stranden, dorpen en autoroutes op je, maar dat is misschien wel wat ver als dagtrip vanuit Vlorë. Een leuke optie zou daarom een overnachting in bijvoorbeeld Sarande of Ksamil in het zuiden van de Albanese Rivièra zijn, waarmee je er een tweedaagse autotocht van kan maken.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: