Albanië

Wat te doen in Shkodër, Albanië

Gelegen aan de prachtige oevers van het grootste meer van de Balkan en genesteld aan de voet van de Albanese Alpen is Shkodër een van de mooist gelegen steden in Albanië. Hoewel Shkodër nou niet bekend staat als de meest bezienswaardige stad van Albanië, is er genoeg te doen. Van het beroemde Rozafa Kasteel tot de hippe autovrije Kole Idromeno Street en van de historische Mesi-brug tot de oude Loodmoskee.

Wij verzamelden voor jou de meest interessante bezienswaardigheden in Shkodër. Lees in deze blog over de leukste dingen die je hier kan doen, voordat je gelijk doorreist naar de prachtige Albanese Alpen. En misschien wil je zelfs een extra dagje Shkodër aan je reisroute vastplakken.

Rozafa Castle Shkoder

Waar ligt Shkodër in Albanië?

Shkodër is te vinden in het noordwesten van Albanië, dicht bij de grens met Montenegro.

De stad ligt genesteld aan de oevers van het Meer van Shkodër, het grootste meer van de Balkan, dat Albanië deelt met Montenegro. Bovendien wordt Shkodër omringd door de rivieren Drin, Buna en Kir, waarmee het vroeger een belangrijke, strategische locatie was. De stad ligt ook aan de voet van de Albanese Alpen, het meest adembenemende berglandschap van het land.

De stad is gemakkelijk te bereiken vanuit de hoofdstad Tirana, ongeveer 100 kilometer naar het zuiden. De reisduur per bus of auto is ongeveer anderhalf uur. Al is dat afhankelijk van het verkeer, want dat is erg onvoorspelbaar in Albanië.

Rozafa Castle Shkoder

Waarom Shkodër een bezoek waard is

Shkodër is misschien niet de meest bezienswaardige stad in Albanië, vergeleken met historische parels als Berat of Gjirokastër. Persoonlijk vinden wij Shkodër zelf geen must-visit, maar dat is misschien anders als je graag een ontspannen backpackerssfeer opzoekt. In veel reisroutes is Shkodër bovendien de uitvalsbasis om het indrukwekkende Rozafa Kasteel te bezoeken, het Shkodër-meer te zien en de Albanese Alpen in te trekken. Om precies die redenen bezochten ook wij deze stad in Noord-Albanië.

Met een reputatie als backpackersstad en ‘stad van fietsen’ staat Shkodër vooral bekend als een ontspannen stad. Je vindt er bovengemiddeld veel hostels, variërend van partyhostels tot wat luxere hostels met privékamers. Daarnaast wordt door bezoekers vooral gebruik gemaakt van fietsen, zo kan je ook terugzien in een aflevering van 3 op Reis in Shkodër. De autovrije straat Rruga Kole Idromeno, het hart van het stadscentrum, zit vol met cafés en winkels, en heeft een haast westerse sfeer.

Een van de hoofdattracties in Shkodër is het Rozafa-kasteel, dat op een heuvel aan de zuidkant van de Shkodër boven de stad uittorent. Ook voor wie niet per se van kastelen, architectuur of historie houdt, is dit kasteel een aanrader. Vanaf de heuveltop en de kasteelmuren heb je namelijk panoramische uitzichten over de stad en het omliggende landschap, waaronder ook het Meer van Shkodër.

Shkodër is ook de naamgever van het Meer van Shkodër, dat je ook perfect vanaf de stad kan bezoeken. Persoonlijk raden we je echter aan om het meer vanaf Montenegro te verkennen. Ongeveer 2/3 van het meer – daar bekend als het Skadar Lake – ligt in dat buurland en daar is het nog spectaculairder.

Voor natuurliefhebbers en hikers is Shkodër vooral toegangspoort tot de Albanese Alpen, een spectaculair mooi berggebied dat ideaal is voor trektochten en het ontdekken van de ruige landschappen van Noord-Albanië. Vanuit Shkodër zijn georganiseerde tours en transportopties beschikbaar om de Albanese Alpen te verkennen, waaronder de populaire trektocht tussen Valbona en Theth en de boottocht over het Koman Lake.

Rozafa Castle Shkoder

Overnachten in Shkodër

Op zoek naar de perfecte overnachting in Shkodër voor je bezoek aan Noord-Albanië? Deze Albanese bestemming staat bekend om zijn ontspannen backpackersvibe en je vindt er dan ook veel hostels. Niet alleen gezellige partyhostels, maar ook het type hostels waar het wat rustiger is en je privékamers hebt. Is een hostel niets voor jou? Natuurlijk heeft deze bestemming ook veel fijne hotels en andere accommodaties. Wij vonden tijdens onze research op onze trip de pareltjes.

Booking.com

De leukste hotels in Shkodër:

#1 Çoçja Boutique Hotel is een erg mooi hotel in een pastelblauw pand met een hip interieur. In de lovende reviews worden de ruime en stijlvolle kamers, de toplocatie, de fijne sfeer en het à-la-carte-ontbijt geprezen.

#2 Hotel Loredano heeft een toplocatie in hartje Shkodër. Het hotel biedt stijvolle kamers, een luxe ontbijt, vriendelijk personeel en een eigen restaurant en bar. Wij vinden vooral de restaurantzaal echt een plaatje. Wat een topplek om je dag te beginnen!

#3 The Red Bricks Hotel is een populaire accommodaties met heel erg ruime, modern ingerichte kamers. Extra service is het water en verse fruit dat in het koelkastje voor je klaar ligt bij aankomst. Hotelgasten noemen steevast het vriendelijke personeel in hun enthousiaste reviews.

De leukste hostels in Shkodër:

#4 The Wanderers Hostel is een megapopulair hostel in Shkodër. Dit hostel ademt de backpackersvibe waar de stad om bekend staat. Er zijn veel sociale activiteiten, de binnentuin is heel erg gezellig ingericht en het personeel helpt je graag op weg met tips en het plannen van activiteiten, hikes of transfers.

#5 Mi Casa es Tu Casa – Shkodra Backpackers Hostel wordt onder gasten geroemd om de fijne, huiselijke en gezellige sfeer. Er zijn fietsen om te huren, waarmee je fietsstad Shkodër makkelijk kan verkennen. De tuin met banken en hangmat is een heel fijne plek om te ontspannen na een dag op pad te zijn geweest.

Rozafa Castle Shkoder

Toeristische Kaart van Shkodër

De 10 beste bezienswaardigheden in Shkodër

#1 Rozafa Castle

Het Rozafa-kasteel is een historische vesting gebouwd op een strategische heuvel van 130 meter hoog, aan de zuidrand van Shkodër. Het kasteel is een belangrijke culturele en historische plek in Albanië, maar voor bezoekers en historisch symbool zijn de panoramische uitzichten net zo belangrijk. Vanaf de kasteelheuvel heb je een schitterend uitzicht over de samenvloeiing van de Buna- en Drin-rivieren en de stad Shkodër.

Wat ooit begon als een Illyrische fortificatie is tegenwoordig een kasteelruïne van restanten uit de Venetiaanse tijd. Het complex herbergt de ruïnes van een dertiende-eeuwse Venetiaanse kathedraal, die later werd omgevormd tot de Fatih Sultan Mehmet-moskee na de Ottomaanse verovering in de vijftiende eeuw. Rozafa Castle speelde eeuwenlang een belangrijke rol tijdens veldslagen en belegeringen van Albanië.

Persoonlijk vinden wij de legende van Rozafa het meest intrigerende aan het kasteel. Het verhaal gaat dat een vrouw levend werd ingemetseld in de muren van het kasteel. Bij de bouw van het kasteel bleven de muren maar steeds instorten. Een wijze man bood raad: metsel de vrouw die de volgende dag eten komt brengen in. Twee van de broers waarschuwden hun echtgenotes hiervoor, maar de derde niet zijn vrouw Rozafa niet. Zij kwam dus eten brengen aan de broers en moest worden ingemetseld. Ze ging er overigens gewoon mee akkoord. Op voorwaarde dat er ruimtes zouden worden opengelaten voor haar oog, hand, voet en borst om voor haar jonge zoon te kunnen zorgen. Een standbeeld van Rozafa staat bij de ingang van het kasteel.

Wist je dat dit kasteel een bekende Wie is de Mol?-locatie is? Het stond centraal in de openingsaflevering van Wie is de Mol? in Albanië in 2022.

Rozafa Castle Shkoder

#2 Het Meer van Shkodër

Het Shköder Meer – lokaal bekend als Liqeni i Shkodrës en in Montenegro als Lake Skadar – is een van de mooiste bezienswaardigheden van Albanië. Als het grootste meer van de Balkan hoort het Meer van Shköder bij de meest spectaculaire landschappen van de regio.

Het is een prachtig uitgestrekt watergebied dat dat veel bijzondere vogels aantrekt. Het meer staat bekend om zijn rijke biodiversiteit en is een belangrijke broedplaats voor ongeveer 270 vogelsoorten, bijna 80% van alle vogelsoorten in Albanië​. Je kan hier onder andere de zeldzame kroeskoppelikaan spotten.

Ongeveer 1/3 van het meer ligt in Albanië, maar het grootste en ook het mooiste deel vind je in buurland Montenegro. Aan de Albanese kant biedt het meer kiezelstranden en uitstekende restaurants rondom Shiroka, vlakbij Shkoder. Je kan hier ook terecht voor boottochten, kajakken en vogels kijken. In Montenegro is het onderdeel van een nationaal park en kan je het meer verkennen met boottochten.

Leestip: tips voor het Skadar Meer in Montenegro

Lake Skadar Montenegro

#3 De autovrije Kole Idromeno Street

Kole Idromeno Street is de bruisende autovrije hoofdstraat van Shkodër en vormt het hart van de stad. Hier vindt je de hoogste concentratie restaurants en andere voorzieningen in de stad. Bovendien kan je hier de mooiste gebouwen van Shkodër spotten. Veel van de kleurrijke gebouwen komen nog uit de tijd van de Ottomanen of oogt wat Italiaans, wat een overblijfsel is van de Venetiaanse overheersing.

De voetgangerspromenade is vernoemd naar de bekende Albanese schilder en architect Kole Idromeno. Flaneer langs kleurrijke gevels van historische gebouwen en ontdek een scala aan gezellige cafés, traditionele restaurants en boetieks die lokale kunst en handwerk aanbieden.

#4 De Loodmoskee

De Loodmoskee, officieel bekend als de Buşatlı Mehmet Pasha-moskee, bevindt zich vlakbij het Rozafa-kasteel. Deze moskee uit 1773 is een opmerkelijk voorbeeld van Ottomaanse architectuur met talloze koepels op het dak. Omdat die koepels zijn bekleed met een laag lood, wordt de moskee ook wel de Loodmoskee genoemd.

Door de jaren heen heeft de moskee verschillende restauraties ondergaan, zoals na diefstal van de loden bekleding tijdens de Oostenrijkse bezetting in 1916 en een blikseminslag in 1967 die de minaret vernietigde.

Tijdens de atheïstische campagne van het communistische regime onder dictator Enver Hoxha werd de moskee gesloten. De Loodmoskee overleefde gelukkig de vele vernietigingen van religieuze gebouwen. Na de val van het communisme heropende de moskee in 1990 als eerste in Albanië. In 2021 is de moskee opnieuw gerestaureerd.

Lead Mosque Shkoder

#5 De musea van Shköder

Naast bezienswaardigheden heeft Shköder ook een groot aanbod in musea. Een van de meest bekende musea is het Historisch Museum van Shkodër, dat zich richt op de geschiedenis van de regio, van de prehistorie tot het moderne tijdperk.

Een ander belangrijk museum is het Marubi National Museum of Photography. Dit museum toont een indrukwekkende collectie van meer dan 150,000 fotografische beelden die dateren vanaf de negentiende eeuw.

Tot slot is ook het Venice Art Mask Factory een unieke plek om te bezoeken. Het is een werkplaats van Venetiaanse maskers, waar je van dichtbij het maakproces kan zien en natuurlijk ook een masker kan kopen.

#6 De Ebu Bekr Mosque

De Ebu Bekr Mosque is een opvallend monument in Shkodër. De moskee staat bekend onder meerdere namen. Zo wordt het ook wel de Great Mosque of Grote Moskee genoemd, maar ook de New Fushë Çela Mosque.

De monumentale moskee is niet eens zo heel oud. Het werd gebouwd tussen 1994 en 1995 op de fundamenten van de oude Fushë Çela Mosque, die tijdens het communistische tijdperk werd verwoest. Het project werd gefinancierd door een Saoedische ondernemer en is vernoemd naar Abu Bakr, de eerste kalief van de Rashidun.

De moskee werd ontworpen door ARC Architectural Consultants met een groots plan. Het gebouw beslaat een oppervlakte van 622,72 m² en biedt plaats aan 1300 gelovigen. De minaret is meer dan 40 meter hoog en de koepel strekt zich uit tot 24 meter, waardoor de moskee een dominante aanwezigheid in het stadsbeeld heeft.

Shkoder Ebu Bekr Mosque

#7 De historische Mesi-brug

De Mesi-brug is te vinden in het dorpje Mes ten noorden van Shkodër. Het staat bekend als een van de langste en best bewaarde Ottomaanse boogbruggen van het land.

De brug werd gebouwd rond 1770 door de lokale pasja Kara Mahmud Bushati en verbindt Shkodër met het noordelijke dorp Drisht. De brug staat lokaal bekend als Ura e Mesit, wat ‘De brug in het midden’ betekent. Het overspant de Kir-rivier en is een indrukwekkend staaltje van Ottomaanse ingenieurskunst met 13 bogen, een lengte van 108 meter en een hoogte van 12,5 meter.

De constructie van de brug was bedoeld om de handelsroutes die Shkodër verbonden met Kosovo en andere regio’s te verbeteren. Inmiddels heeft de brug die functie verloren en is het vooral historisch erfgoed en een interessante bezienswaardigheid. Direct ernaast is een moderne brug gebouwd die tegenwoordig door het verkeer wordt gebruikt. Vanaf daar heb je ook mooi zicht op de oude brug ernaast.

Mesi Bridge Shkoder

#8 Site of Witness and Memory

In het hart van Shkodër vind je de Site of Witness and Memory, een museum dat gewijd is aan de slachtoffers van het voormalige communistische regime van Albanië. Wij raden je aan om je te verdiepen in deze zwarte periode uit de Albanese geschiedenis die niet eens zo lang geleden eindigde. Op die manier kan je het huidige Albanië veel beter begrijpen. Natuurlijk zijn er daarvoor de bekende musea in hoofdstad Tirana, maar ook in Shkodër kan je meer over de communistische dictatuur leren.

Het museum is gevestigd in een gebouw dat tijdens het communistische regime diende als hoofdkwartier van het Ministerie van Binnenlandse Zaken waar gruwelijke ondervragingen en opsluitingen plaatsvonden. Je ziet er exposities die bestaan uit originele cellen, ondervragingskamers, foto’s van slachtoffers, persoonlijke verhalen van overlevenden en voorwerpen die door gevangenen gebruikt werden.

#9 Het Moeder Theresa-monument

In het centrum van Shkodër, vlakbij de Ebu Bekr Moskee en langs de autovrij Kole Idromeno Street, staat het standbeeld van Moeder Teresa. Het lijkt een eenvoudig en niet bijzonder bezienswaardig monument, maar de link met Albanië is dat wel.

Het beeld is niet alleen een eerbetoon aan haar werk, maar ook een symbool van nationale trots voor veel Albanezen. Zij claimen Moeder Theresa namelijk als een van hun grootste figuren vanwege haar Albanese etnische achtergrond. Moeder Teresa werd geboren als Anjezë Gonxhe Bojaxhiu in 1910 in Skopje, wat destijds deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk en tegenwoordig de hoofdstad is van Noord-Macedonië. Haar familie was van Albanese afkomst, specifiek uit een groep die bekend staat als de Albanezen van Kosovo.

Hoewel haar leven en werk voornamelijk in India waren, is de erkenning van haar Albanese wortels diep geworteld in de nationale identiteit van Albanië. Ook zelf is ze haar Albanese roots nooit vergeten en ze omschreef zichzelf als ‘Albanian by blood’. Om die reden zul je op veel plekken in het verder overwegend islamtische Albanië standbeelden zien van deze bekende heilige.

#10 Meerdaagse trip naar de Albanese Alpen

Bovendien raden we je aan om een vier- of vijfdaagse trip naar de spectaculaire Albanese Alpen vanuit Shkodër te maken. Zorg dus dat je tijdens je tijd in Shkodër je volgende dagen plant en uitstippelt. De Albanese Alpen zijn het mooiste berggebied van Albanië en waren een hoogtepunt van onze reis. De natuur is hier echt op zijn mooist. De bekendste manier om de bergen te verkennen is de Theth-Valbona hike van 17 kilometer en daarvoor is Shkodër de perfecte uitvalsbasis.

Start je reis met een shuttle naar het pittoreske dorpje Theth, waar je enkele dagen kunt doorbrengen met het verkennen van de kullë (een toren om te schuilen voor bloedwraak), de instagram-famous kerk van Theth en de Grunasi-waterval. Ook kan je hiken naar Blue Eye-bron.

Vervolgens onderneem je de uitdagende hike naar Valbona, een route die bekend staat om haar adembenemende uitzichten en ruige berglandschappen. Deze tocht wordt vaak beschreven als een van de mooiste dagwandelingen in Europa en biedt onvergetelijke panorama’s.

Kom vervolgens een dag tot rust in Valbona en reis daarna via de schitterende boottocht op het Koman Lake terug naar Shkodër.

Valbone Valley National Park Albania