Albanië

Bezienswaardigheden Albanië: 20 mooiste plekken

Ben je klaar om een van Europa’s best bewaarde geheimen te verkennen? Albanië biedt een betoverende mix van cultuur, stranden en natuur. Van de spectaculaire Albanese Rivièra tot de mysterieuze ruïnes van oude steden, en van de ruige pieken van de Albanese Alpen tot eeuwenoude kastelen, Albanië heeft ons totaal verrast. Een maand lang reisden wij met onze camper en dreumes door dit Balkanland. In die tijd verzamelden wij voor jou natuurlijk de beste tips.

In deze blog nemen we je mee op reis langs de adembenemende bezienswaardigheden en mooiste plekken die Albanië te bieden heeft. Laat je inspireren door eeuwenoude kastelen, verborgen lagunes, communistische bunkers en idyllische strandplaatsen!

Himare

Waarom Albanië de moeite waard is

Albanië is een ontzettend veelzijdige bestemming die nog relatief onontdekt is door massa’s toeristen, wat het een perfecte keuze maakt voor reizigers die iets nieuws willen ervaren. Met zijn adembenemende natuur, prachtige kustlijn, lage prijsniveau, en rijke historie biedt Albanië een unieke vakantie-ervaring.

De natuur van Albanië is ongerept en divers, van de ruige Albanese Alpen tot de rustige wateren van het Ohrid-meer tot de schitterende kustlijn. Wandelaars, outdoor liefhebbers, kajakkers en gewoon natuurliefhebbers zijn in Albanië helemaal op hun plek.

Ben je meer van het strand, of combineer je dat graag met actief zijn in de natuur? De Albanese Rivièra, met zijn helderblauwe water en zandstranden, doet zeker niet onder voor de meer bekende Europese strandbestemmingen. Plaatsen zoals Ksamil, Dhermi en Vlorë trekken bezoekers met hun prachtige kustlijnen, uitgestrekte zandstranden en relaxte sfeer, perfect voor een zonnige vakantie.

Ondanks de toenemende populariteit, blijft Albanië een van de meer rustige bestemmingen in Europa. Je zou Albanië nog steeds behoorlijk off the beaten track kunnen noemen. Hier kun je nog steeds genieten van ruimte en rust zonder de drukte van massatoerisme. Dit maakt het een ideale plek voor reizigers die op zoek zijn naar een meer ontspannen vakantie-ervaring.

Ook erg fijn: Albanië is verrassend betaalbaar. Daarmee is het een geweldige optie is voor reizigers met een beperkt budget. De kosten voor accommodatie, eten en activiteiten zijn beduidend lager dan in veel andere Europese landen. Even je vakantiegeld berekenen en je ziet direct dat je in Albanië veel meer vakantie uit dat geld kan halen.

Historische bezienswaardigheden en ruïnes, zoals het kasteel van Krujë, de archeologische opgravingen van Butrint en de oude stad van Gjirokastër, laten bovendien zien dat Albanië een rijke geschiedenis. Ook op cultureel vlak heeft deze bestemming dus genoeg te bieden.

Berat

Toeristische kaart van Albanië

Mooiste plekken in Albanië

#1 Valbona en Theth in de Albanese Alpen

Voor de mooiste natuur in Albanië moet je naar de Albanese Alpen. Omdat wij door Albanië reisden in november en december, twijfelden of de weersomstandigheden in dit berggebied wel goed genoeg zouden zijn. Maar wat zijn we blij dat we het aandurfden, want dit werd onze favoriete plek in Albanië!

Leestip: tips voor de Albanese Alpen

In de Albanese Alpen zijn Theth en Valbona de belangrijkste en meest bekende dorpen, gelegen in het Nationaal Park Theth en in het Valbona Nationaal Park. Bovenal zijn het de start- en eindpunten van de beroemde wandelroute door de Valbona-pas, waar je wordt getrakteerd op adembenemende uitzichten op ruige pieken en diepe ravijnen. De tocht tussen Theth en Valbona is niet alleen een van de mooiste daghikes in Europa, maar biedt ook een diepe duik in de ongerepte natuur en de cultuur van het gebied.

In Theth kun je het traditionele dorpsleven ervaren, wat hier goed bewaard is gebleven door de geïsoleerde ligging. Je wordt continu omringd door hoge bergtoppen, wat het dorpje een sprookjesachtige setting geeft. Bezienswaardigheden zoals de kullë (een toren om te schuilen voor bloedwraak), de instagram-famous kerk van Theth en de Grunasi-waterval zijn toegankelijk via pittoreske wandelroutes. Theth is ook het vertrekpunt voor de hike van 3 uur (enkele reis) naar het ‘Blue Eye’, een adembenemende waterbron omgeven door dichte bossen.

Valbona is gelegen aan de andere kant van de pas en vonden wij erg indrukwekkend. De reis ernaartoe omvat een overtocht over het prachtige Komani-meer, vaak beschreven als een van de mooiste boottochten in Europa. Valbona zelf biedt toegang tot verschillende wandelroutes die variëren in intensiteit, waaronder dus de route naar Theth.

Valbone Valley National Park Albania

#2 Gjirokastër

Met een reputatie als een van de meest charmante en mooiste steden van Albanië mag Gjirokastër niet ontbreken op je reis naar dit land. Het stadje in het zuiden van Albanië – en zeker het historische deel – is niet heel groot, maar heeft desondanks een heel eigen karakter. Het wordt getypeerd door eeuwenoude, Ottomaanse huizen met leistenendaken en wit gepleisterde muren, genesteld tegen de berghelling.

Leestip: wat te doen in Gjirokastër

Met haar Ottomaanse architectuur is Gjirokastër een bijzonder fotogenieke bestemming én erkend als UNESCO Werelderfgoed. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Gjirokastër is het eeuwenoude kasteel dat een panoramisch uitzicht biedt over de stad. Het is het op een na grootste kasteel van Albanië en dateert uit de twaalfde eeuw. Onder het kasteel kan je bovendien de Cold War Tunnel bezoeken. Wij vonden het tijdens ons bezoek aan Albanië interessant om meer te leren over de communistische dictatuur van het land en daar is de Cold War Tunnel de perfecte plek voor in deze stad.

Een andere must-visit is een museumhuis. In de oude stad vind je verschillende goed bewaarde Ottomaanse huizen zoals het Zekate-huis en het Skenduli-huis. Deze historische woningen zijn nu toegankelijk voor publiek en bieden een mooi beeld van het traditionele Albanese leven in vroegere tijden.

Gjirokaster

#3 Berat

Berat, vaak aangeduid als ‘de stad van duizend ramen’, is een historische juweel in het hart van Albanië. Deze UNESCO Werelderfgoedstad onderscheidt zich met zijn witte Ottomaanse huizen die elegant tegen de steile hellingen zijn gedrapeerd, wat een fotogeniek gezicht is tegen de achtergrond van de rivier Osum en de omliggende heuvels.

Leestip: wat te doen in Berat

Het kasteel van Berat dateert uit de dertiende eeuw en torent majestueus boven de stad uit. Binnen de oude muren van deze citadel vind je vooral ruïnes van het oude kasteel en Byzantijnse kerken. Maar er leven ook nog steeds mensen, wat deze historische plek een bijzondere sfeer geeft.

Bezoekers kunnen in Berat bovendien verdwalen in de smalle straatjes van de wijken Mangalem en Gorica, elk met hun eigen unieke karakter en architectuur. Mangalem, de oude middeleeuwse stad, ligt aan de voet van het oude kasteel. Aan de overkant van de rivier vind je de Gorica, historisch gezien een christelijke wijk. Beide wijken kenmerken zich door typisch Ottomaanse architectuur, al wordt Gorica minder bezocht dan het centraler gelegen Mangalem.

Berat Albanie

#4 Hoofdstad Tirana

Tirana is de hypermoderne hoofdstad van Albanië. Het is een stad van contrasten die zowel bewonderaars aantrekt als kritiek oproept. Veel reizigers slaan de Albanese hoofdstad over, maar wij raden je absoluut aan om hier wel een stop te maken. Al was het maar om je eigen mening te vormen.

Leestip: wat te doen in Tirana

Wij vinden de stad uniek vanwege de mix van moderne architectuur en beladen historie. Een van de meest onderscheidende bezienswaardigheden is bijvoorbeeld de Piramide van Tirana. Het was oorspronkelijk een monument ter ere van dictator Enver Hoxha, maar is nu omgevormd tot een centrum voor kunst en technologie waarvan je de buitenzijde kan beklimmen. Dit bouwwerk symboliseert de transformatie van de stad: van een strenge communistische staat naar een open, vooruitstrevende samenleving.

Maar Tirana wordt zeker niet door iedereen gewaardeerd. Veel bezoekers vinden het een stad zonder karakter en waar je in Europe veel historische hoofdsteden gewend bent, is Tirana inderdaad een heel ander type bestemming. Wij hebben wel over Tirana gehoord als een lelijke stad en een puinhoop. Dat was niet het Tirana dat wij hebben gezien, maar we realiseren ons ook dat met veel van die nieuwe gebouwen in de steigers deze stad ook ieder jaar een ander uiterlijk heeft.

Wat je zeker niet moet missen in Tirana? De indrukwekkende musea Bunk’art en House of Leaves over de communistische dictatuur, het grootste Skanderbegplein, de twee kathedralen, de historische Et’hem Bey-Moskee en de klokkentoren bijoorbeeld. Een aanrader is ook de hippe wijk Blloku, vroeger het domein van de politieke elite en nu het bruisende sociale hart van Tirana. Hier vind je trendy bars, restaurants en winkels die een jong publiek aantrekken.

Tirana

#5 Het Koman-meer

Het Koman-meer, gelegen in het noordelijke deel van Albanië, is een spectaculair stuwmeer omgeven door de ruige Albanese Alpen. De tocht met de ferry over dit meer vonden wij een hoogtepunt van onze maand in Albanië. De indrukwekkende uitzichten, steile rotswanden en de smalle doorgangen zijn adembenemend mooi.

De rit naar het Koman-meer is een avontuur op zich. Je begint met een lange autorit over een uitdagende en soms slecht onderhouden weg die door de ruige landschappen van Noord-Albanië slingert. Veel reizigers doen dit met een shuttlebus, maar je kan dit ook met een (huur)auto doen of zoals wij met een camper. Via een lange, smalle tunnel kom je bij de vertrekplaats van de ferry, waar de auto’s, bussen en campers met een sterk staaltje Tetris op de ferry worden geplaatst.

Vervolgens breng je twee uur door op het prachtige Koman-meer, dat overigens meer aanvoelt als een rivier vanwege de lange, smalle vorm. Terwijl de boot zich een weg baant door het smalle meer, omgeven door hoge bergwanden, ontvouwt zich een panorama dat vaak vergeleken wordt met de fjorden in Noorwegen.

De veerbootdienst op het Koman-meer is overigens seizoensgebonden en vaart niet in de wintermaanden. Van media april tot november kun je genieten van deze onvergetelijke tocht. Wist je trouwens dat de ferry niet alleen door toeristen, maar ook door de lokale bevolking wordt gebruikt? Deze ferry is een essentiële levensader voor de afgelegen huizen en dorpjes langs het meer, waar goederen en basisbenodigdheden via het water worden aangevoerd.

Koman Lake Ferry Albanie

#6 De Albanese Riviera

Een van de mooiste plekken in Albanië is de Albanese Riviera, een prachtig stuk kustlijn dat zich 120 kilometer lang uitstrekt van de Llogara-pas naar het zuiden. Dit stuk van Albanese kust wordt gekenmerkt door zijn adembenemende natuur: van lange zandstranden tot pittoreske baaitjes met kristalhelder water, tegen een achtergrond van weelderige, groene bergen. Geen wonder dat wij dit het mooiste stukje kust van Albanië vinden!

De vergelijking met de Italiaanse en Kroatische kustlijnen is snel gemaakt en de Albanese Riviera wordt dan ook gezien als een van de meest opkomende strandbestemmingen in Europa. De combinatie van ongerepte natuur, historische bezienswaardigheden en de gastvrijheid van de lokale bevolking maakt deze bestemming uniek. Tel daarbij op dat Albanië echt een stuk goedkoper is dan andere strandbestemmingen in Zuid-Europa en je snapt dat de Albanese Riviera steeds meer in trek is.

Aan de Albanese Riviera valt veel te zien en bezoeken. Denk aan de toeristische badplaats Sarandë, de historische ruïnestad Butrint, de prachtige strandbestemming Ksamil en het gezellige Vlore. Maar er zijn ook minder bekende plekken om te bezoeken, zoals Himare, Dhermi en Porto Palermo. En vergeet vooral niet het populaire Gjipe Beach wat bekend staat als het mooiste strand van Albanië. Een letterlijk hoogtepunt is bovendien de Llogara-pas, een bergpas met adembenemende uitzichten.

Gjipe Beach

#7 Het Meer van Ohrid

Een van de mooiste plekken in Albanië is het Meer van Ohrid, wat de natuurlijke grens tussen de landen Noord-Macedonië en Albanië vormt. Het zou een van de oudste meren van Europa zijn met een geschatte leeftijd van drie tot vijf miljoen jaar oud. Ook is het diepste meer van het continent. Voor bezoekers is het vooral een erg mooi meer met een uitgestrekte waterspiegel tegen een achtergrond van bergtoppen. Tijdens ons bezoek in de herfst waren een aantal toppen zelfs besneeuwd voor een extra mooi effect.

Of mooiste plek in Albanië? Eigenlijk vinden wij vooral het deel in Macedonië een aanrader. De activiteiten langs het Albanese deel van het meer concentreren zich rond de stad Pogradec, waar je veel voorzieningen en accommodaties vindt. Persoonlijk raden we je liever aan om een uitstapje te maken naar Noord-Macedonië en een lus rondom het meer te rijden, waarna je weer terugkeert naar Albanië. Breng een paar nachten door in het pittoreske stadje Ohrid en verken vanaf daar al het moois rondom het meer.

Leestip: wat te doen in Ohrid in Macedonië

Als grootste stad aan het Meer van Ohrid is het pittoreske Ohrid in Macedonië een van de mooist gelegen plekken in de Balkan. De stad is tegen de heuvels opgebouwd en staat bekend om zijn Middeleeuwse stadscentrum. De stad staat vol met monumenten, waaronder het oude Romeinse theater, het fort van Samuel, en een overvloed aan kerken zoals St. John in Kaneo, die op een klif boven het meer staat. Niet ver van het stadje en langs het meer vind je bezienswaardigheden, zoals het schitterende Nationaal Park Galičica, prehistorische palendorp Bay of Bones en het klooster van Sveti Naum.

Saint John Kaneo Ohrid

#8 Blue Eye (Syri i Kaltër)

De Blue Eye wordt vaak een minder bekende bezienswaardigheid in Albanië genoemd, maar dat is het eigenlijk al lang niet meer. Dit bijzondere natuurfenomeen is een must-visit attractie in het zuiden van Albanië, gelegen op ongeveer 35 minuten rijden vanuit Sarande en 50 minuten vanuit Gjirokaster.

Deze natuurlijke bron, bekend als Syri i Kaltër in het Albanees, is een uniek geologisch verschijnsel bij het dorp Muzinë. De bron voedt de Bistricë-rivier. Het gebied rondom de Blue Eye bestaat uit een bergomgeving met eiken- en plataanbomen en is bijna net zo mooi als de bron zelf.

Het water komt uit een diepte van minstens 50 meter en heeft een opvallend helder turquoise water. Als je de Blue Eye van boven gekijkt, heeft het wel wat weg van een oog. Het diepste deel in het midden ziet eruit als een donkerblauwe pupil met een lichter blauwgroene iris daaromheen. Het water is ongeveer 10-13 °C, dus heel erg koud. Ondanks de bordjes die aangeven dat zwemmen verboden is, wagen vooral in de zomer heel veel bezoekers zich toch in het water.

Een bezoek aan de Blue Eye vinden wij absoluut een must, maar het stelt ook niet heel erg veel voor. De blauwe bron heb je natuurlijk ook vrij snel wel gezien. Maak dan een wandeling in de omgeving of ga naar het drijvende restaurant vlakbij. Daar kan je genieten van Albanese gerechten met een mooi uitzicht.

Blue Eye Albanie

#9 De Griekse ruïnes van Nationaal Park Butrint

Butrint National Park is een beschermd UNESCO-park op slechts 30 minuten ten zuiden van Sarande en een paar minuten van Ksamil. Het archeologisch park is een van de bekendste bezienswaardigheden in Albanië en een must-visit aan de Albanese Riviera.

Butrint laat de eeuwenoude geschiedenis van Albanië zien in ruïnes van de oude Grieken, Romeinen en het Ottomaanse rijk. Het archeologisch park ligt bovendien in een prachtig natuurgebied omgeven door moerasgebied.

Uniek aan deze archeologische vindplaats is de enorme tijdspanne van de ruïnes. Een wandeling door Butrint National Park is een bijzondere ervaring, waarbij je wordt meegenomen door verschillende tijdperken. Er zijn restanten van de ijzertijd tot aan de middeleeuwen. Je vindt er onder meer stadsmuren, een doopkapel, een Romeins theater en twee kastelen. Hoogtepunten zijn het Triconch-paleis en de Leeuwenpoort.

Butrint

#10 Tropisch paradijs Ksamil en de Ksamil-eilanden

De stranden van Ksamil worden gekenmerkt door fijn wit zand en kristalhelder water, ideaal voor zwemmen en snorkelen. Het plaatsje staat bovendien bekend om de iconische Ksamil-eilanden. Deze kleine eilandengroep is gemakkelijk per boot te bereiken en een picture perfect plek in Albanië. De eilanden zijn een oase van rust, waar je kunt genieten van de ongerepte natuur en rustige stranden.

Dit gebied is vooral populair in de zomer, wanneer toeristen de serene wateren en de schilderachtige uitzichten komen opzoeken. Vooral buiten het hoogseizoen kun je hier in alle rust de ware schoonheid van de Albanese kustlijn ervaren.

Voor wie de natuur in wil trekken, biedt de omgeving van Ksamil prachtige wandelingen met spectaculaire uitzichten. De route van Ksamil naar Sarandë is bijvoorbeeld een prachtige wandeling langs de kust.

Ksamil Beach

#11 Resurrection of Christ Cathedral of Korçë

De grootste orthodoxe kerk van Albanië vind je in het relatief onbekende stadje Korçë. Wij brachten bijna een week door in deze zuidelijke stad en vonden het heerlijk om het land buiten de gebaande paden te verkennen. Naast de bazaar en wat andere bezienswaardigheden is toch vooral de Wederopstandingskathedraal van Christus de grote trekpleister van bezoekers.

De kathedraal staat in het hart van Korçë en is nog relatief nieuw. Pas in 2002 werd het kerkgebouw ingewijd. Overigens was er eerder ook een kathedraal in de stad – de St. George Cathedral – maar deze werd tijdens het communistische regime gesloopt. Dat gebeurde in die tijd met veel religieuze gebouwen in het land en ook Korçë ontkwam er niet aan.

De architectuur vonden wij erg indrukwekkend met twee grote torens en een monumentaal middenschip. Als West-Europeanen zijn we niet zo bekend met orthodoxe kerken, dus ook in deze kathedraal wist de typische kunst van het interieur ons weer verbazen. Denk aan houtsnijwerk, goudkleurige muren en vooral veel iconen.

Resurrection of Christ Cathedral of Korçë

#13 Kustplaats Vlorë 

Vlorë – of Flore, Flora of Vlore – ligt aan de zuidwestelijke kust van Albanië. Het maakt deel uit van de schilderachtige Albanese Rivièra. De meeste bezoekers komen er voor de fijne stranden en een boulevard met palmbomen. Maar je zit hier bovendien goed voor een pastelkleurig oud centrum, een prachtig natuurgebied, ondergrondse bunkers uit de communistische tijd en een idyllisch klooster gelegen op een eiland. Vlorë werd onverwacht een van onze favoriete bestemmingen in Albanië!

Leestip: wat te doen in Vlorë 

De oude stad van Vlorë, met zijn pastelkleurige gebouwen en geplaveide straatjes, bevindt zich wat verder landinwaarts. Het ligt daarmee dus echt in het hart van de stad en niet bij de populaire boulevard en kuststrook. Maar we raden je toch zeker aan om hier even rond te lopen. Het oude centrum beslaat maar een paar straten, maar is wel bijzonder fotogeniek. Je vindt er ook de Muradie Moskee, gebouwd in 1537 tijdens de Ottomaanse heerschappij, een van de oudste en meest kenmerkende bouwwerken van de stad. Voor een panoramisch uitzicht over Vlorë en de kustlijn, is het uitzichtpunt Kuzum Baba een must-visit. Gelegen op het hoogste punt van de stad biedt het een adembenemend zicht, vooral bij zonsondergang.

Maar zoals gezegd komen de meeste bezoekers naar Vlorë voor de stranden. De stad heeft namelijk uitgestrekte stranden langs de kust. Het stadstrand is direct toegankelijk vanaf de boulevard, terwijl de meer afgelegen stranden een rustigere strandervaring bieden. Het mooiste stukje kust vonden wij echter geen hagelwit strand, maar het natuurgebied in de Narta-lagune.

De Narta-laguna is een prachtig natuurgebied met haar waterlanden, moerassen, vogels en flamingo’s. Narta Beach is ook echt een plaatje, maar het meest idyllisch is toch wel het Zvernec-klooster. Hoewel het klooster niet bijzonder veel voorstelt, is het een prachtig gezicht op een klein eiland in de weidse lagune ten noorden van Vlorë. Vanaf het vasteland loopt een houten vlonderpad naar het eiland. Je kan het St. Mary’s Monastery dus alleen te voet bezoeken.

Zvernec Monastery Vlore Albania

#14 De hotsprings van Permët

Permët wordt ook wel de adventure capital van Albanië genoemd, al ligt het behoorlijk off the beaten track en komen er niet bijzonder veel bezoekers. De stad ligt op een uur rijden van Gjirokaster, middenin spectaculaire natuur. De bekendste trekpleister? De thermale baden!

Benja Thermal Baths zijn natuurlijke warmwaterbronnen, gelegen aan de voet van een bergrivier, met uitzicht op een vallei en een oude Romeinse brug. De warmte zou afkomstig zijn van zwavelbronnen en we lezen vaak waarschuwingen voor de sterke zwavelgeur. Wij vonden die geur persoonlijk heel erg meevallen en zouden ons daar dus vooral niet door laten afschrikken.

Përmet staat verder bekend om zijn schitterende natuur en de adembenemende uitzichten, zoals het uitkijkpunt over de Vjosa-rivier en de Nemërçka-bergen. Je kan er ook prachtig wandelen. Een hoogtepunt is de wandeling naar de Sopotit-waterval. Hoewel de waterval zelf misschien niet spectaculair is, maakt het uitzicht op de bergen alles goed. De tocht begint bij het bergdorpje Strëmbec, en hoewel de paden smal en uitdagend kunnen zijn, is het uitzicht vanaf de top de moeite waard.

De Lengarica-kloof, dichtbij de bekende Benje thermale baden, is een andere must-see in Përmet. In de zomer kun je door de rivier in de kloof lopen, en zelfs enkele kleinere warmwaterbronnen tegenkomen. Deze kloof biedt een prachtig landschap dat perfect is voor liefhebbers van hikes en natuur.

Permet

#15 De bunkers van dictator Hoxha

De ondergrondse bunkers van dictator Enver Hoxha vormen een duister maar fascinerend hoofdstuk in de Albanese geschiedenis. Verspreid over heel Albanië, dienden deze bunkers oorspronkelijk als verdedigingswerken tegen mogelijke invasies tijdens de communistische periode. Overigens was er van een daadwerkelijke dreiging nooit sprake, maar Hoxha was behoorlijk paranoïde. Hij liet maar liefst 173.000 bunkers bouwen.

De bunkers, variërend van kleine schietkoepels tot uitgebreide ondergrondse netwerken, zijn nog altijd een prominent kenmerk van het Albanese landschap. Veel van deze constructies zijn nog steeds zichtbaar en sommige zijn omgebouwd voor nieuwe doeleinden, zoals musea of kunstgalerijen. Bunk’art in Tirana is een bijzonder voorbeeld waar bezoekers meer kunnen leren over het communistische verleden van Albanië. Dit museum is gevestigd in een voormalige bunker en belicht zowel de geschiedenis van Hoxha’s geheime politie als de bredere Albanese geschiedenis van onderdrukking en terreur.

In de kustplaats Vlorë, bij het Narta Lighthouse, bevindt zich een complex van indrukwekkende bunkers die zijn gebouwd in 1980. Je vindt hier artilleriebunkers en ondergrondse gangen die een inkijkje geven in de militaire strategieën van het Hoxha-regime. Wij stuitten bij toeval op deze verlaten bunkers, waar oude militaire tekeningen en tegenwoordig ook kleurrijke graffitikunst op de bunkers te vinden zijn. Deze bunkers bieden een unieke kans om de omvang en de impact van Hoxha’s paranoia met eigen ogen te zien.

Tirana Bunk'Art
Narta Bunkers Zvernec Vlore

#16 Osum Canyon

De Osum Canyon, vaak de ‘Grand Canyon van Albanië’ genoemd, is een spectaculair natuurwonder. Deze majestueuze kloof is de grootste van het land, biedt adembenemende uitzichten en is een grote trekpleister voor natuurliefhebbers en avonturiers. De canyon nastrekt zich uit over een lengte van ongeveer 13 kilometer en heeft steile, tot 80 meter hoge kalkstenen kliffen.

De Osumi-rivier, die door de kloof snijdt, heeft hier een dynamisch landschap van watervallen, stroomversnellingen en zwemplassen gecreëerd. Je kan er raften van eind april tot half juni, maar ook simpelweg genieten van de mooie uitzichten vanaf de viewpoints. Een populaire plek binnen de canyon is de Osum Canyon Bridge, die een uitzonderlijk uitzicht biedt vanuit het hart van de kloof.

De toegang tot de Osum Canyon kan wat uitdagend zijn vanwege soms erg slechte wegen erheen. Over het algemeen wordt daarom aangeraden om niet met je (huur)auto of camper hierheen te gaan, maar een georganiseerde tour te boeken. Met een locatie op ongeveer 1,5 uur rijden van Berat wordt deze bijzondere plek vaak bezocht vanuit die plaats.

#17 Badplaats Sarande

Sarandë is een parel aan de Albanese Rivièra, geliefd om haar idyllische stranden aan de Ionische Zee en toeristische voorzieningen. Het is de meest bekende en meest toeristische badplaats van Albanië.

Leestip: wat te doen in Sarandë

Sarandë staat bekend om zijn levendige centrum met restaurants, bars en uitgaansleven, gecombineerd met schitterende stranden. Hoewel sommige stranden privé zijn en behoren tot hotels of beach clubs, zijn er ook openbare stranden langs de boulevard. Maar Sarandë is niet alleen een plek om te ontspannen aan het strand. De stad biedt ook culturele en historische bezienswaardigheden zoals het Lëkurësi Kasteel en het Forty Saints Monastery in de heuvels rondom de stad.

En wist je dat je vanuit Sarande zicht hebt op een klein stukje Griekenland? Direct voor de kust ligt het Griekse eiland Korfoe, waar je met een snelle oversteek van maar een half uur al bent. De ideale excursie vanuit Sarandë dus!

Sarande

#18 Historisch Krujë

Krujë is een historisch stadje in Noord-Albanië, gelegen aan de voet van de Albanese Alpen. Dit charmante bergdorpje staat vooral bekend om zijn diepe historische wortels verbonden met Skanderbeg, de nationale held van Albanië die beroemd werd door zijn verzet tegen de Ottomaanse overheersing.

Leestip: wat te doen in Krujë

Een van de hoofdattracties in Krujë is het Kasteel van Krujë. Dit fort torent hoog boven het stadje uit en diende als het bolwerk van Skanderbeg tijdens zijn verzet tegen de Ottomanen in de vijftiende eeuw. Het kasteel biedt een prachtig uitzicht over de omgeving en is nu de thuisbasis van het Skanderbeg Museum, waar bezoekers meer kunnen ontdekken over zijn leven en de strijd tegen de Ottomanen.

Direct naast het kasteel vind je de Oude Bazaar, bekend als een van de oudste markten van Albanië. Deze bazaar, met zijn authentieke Ottomaanse architectuur, biedt een uitgebreid aanbod aan ambachtelijke producten, van handgeweven tapijten tot traditioneel zilverwerk. Ondanks het toeristische karakter, heeft de markt een historische atmosfeer die het zeker de moeite waard maakt om te bezoeken.

Kruje Albania

#19 Lake Shköder

Het Shköder Meer – lokaal bekend als Liqeni i Shkodrës en in Montenegro als Lake Skadar – is een van de mooiste bezienswaardigheden van Albanië. Als het grootste meer van de Balkan hoort het Meer van Shköder bij de meest spectaculaire landschappen van de regio. Het is een prachtig uitgestrekt watergebied dat dat veel bijzondere vogels aantrekt. Het meer staat bekend om zijn rijke biodiversiteit en is een belangrijke broedplaats voor ongeveer 270 vogelsoorten, bijna 80% van alle vogelsoorten in Albanië​.

Ongeveer 1/3 van het meer ligt in Albanië, maar het grootste en ook het mooiste deel vind je in buurland Montenegro. Aan de Albanese kant biedt het meer kiezelstranden en uitstekende restaurants rondom Shiroka. In Montenegro is het onderdeel van een nationaal park en kan je het meer verkennen met boottochten.

Leestip: tips voor het Skadar Meer in Montenegro

Lake Skadar Montenegro

#20 Havenstad Durrës

Durrës is een belangrijke havenstad in Albanië, bekend om zijn uitgestrekte stranden. De stad combineert het levendige van een grote havenstad met het ontspannen gevoel van een strandbestemming. Durrës, ooit zelfs de hoofdstad van Albanië, speelt nu een cruciale rol als de op één na grootste stad en als belangrijk transportknooppunt met veerverbindingen naar Italië.

Leestip: wat te doen in Durrës

De stranden van Durrës strekken zich uit ten zuiden van de stad en zijn vooral populair onder lokale toeristen uit Albanië en naburige landen. Hoewel het centrum van de stad wordt gekenmerkt door moderne hoogbouw, die misschien wat onaantrekkelijk is, vind je hier ook historische bezienswaardigheden. Denk aan een Romeins amfitheater, een Venetiaanse toren en de restanten van een oud kasteel.

Durrës is dus vooral een stad met twee gezichten: een moderne, levendige havenstad én een toegangspoort tot uitgestrekte, ontspannende stranden.

Castle Durres Albania

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: