Albanië

Wat te doen in Sarandë, Albanië

Welkom in Sarandë, een juweel aan de prachtige Albanese Rivièra die bekend staat om zijn adembenemende stranden. Het is een toeristische trekpleister met een levendig centrum vol restaurants, bars en andere toeristische voorzieningen, omringd door prachtige zandstranden en met uitzicht op het Griekse eiland Korfoe. Eeuwenoude historie en moderne voorzieningen gaan hier hand in hand! Dus voor wie niet alleen wil zonnebaden en de lokale keuken wil uitproberen, zijn er ook genoeg dingen om te doen in Sarandë.

Lees in deze blog over de leukste bezienswaardigheden in Sarandë en de leukste dagtrips in de omgeving. Van de mooiste stranden tot historische kasteelruïnes tot overvaren naar een Grieks eiland, ontdek waarom Sarandë een must-visit is op jouw reis door Albanië.

Sarande

Waar ligt Sarandë in Albanië?

Sarandë ligt in het zuiden van Albanië aan de Ionische Zee en maakt deel uit van de Albanese Rivièra. De stad is goed bereikbaar via de hoofdweg die langs de kust naar andere belangrijke Albanese steden loopt.

De stad bevindt zich ongeveer 14 kilometer tegenover het noordelijke punt van het Griekse eiland Korfoe. Er loopt een veerdienst tussen Sarande en het eiland.

De nabijheid van belangrijke bezienswaardigheden zoals de archeologische site van Butrint en idyllische stranden, maakt Sarandë een populaire uitvalsbasis aan de Albanese Rivièra.

Sarande

Waar Sarandë om bekend staat

Sarandë staat bekend als de meest toeristische badplaats van Albanië, geroemd om de mooie stranden en het prachtige landschap. De stad wordt omringd door groene heuvels en gebieden met witte zandstranden en helderblauwe wateren. Het wordt vaak gebruikt als startpunt om de ongerepte stranden en verborgen baaien langs de Albanese Rivièra te verkennen.

De stad trekt bezoekers met zijn levendige boulevard, waar lokale en internationale gerechten worden geserveerd in de vele restaurants en cafés. Naast natuur is Sarandë ook rijk aan historische bezienswaardigheden, waaronder de oude kloosterruïnes en Byzantijnse kerken. De stad is een favoriet onder toeristen voor zijn ontspannen sfeer, vergeleken met badplaatsen in meer bekendere bestemmingen dan Albanië. Toch kan het er in de zomer ook erg druk en toeristisch zijn. Wij raden je daarom aan om Sarandë bij voorkeur te bezoeken in het voor- of naseizoen, wanneer het minder druk is en de temperaturen aangenamer zijn.

Sarande Boulevard

Ksamil of Sarandë?

Omdat Ksamil en Sarandë dichtbij elkaar liggen aan de Albanese kust, is het logisch om voor een van beide te kiezen. Welke is dan het leukst om aan je reisroute voor Albanië toe te voegen?

Beide bestemmingen bieden unieke ervaringen aan de Albanese Riviera, waarbij de een meer rust en de ander meer levendigheid biedt. Ksamil wordt vaak geroemd om zijn idyllische stranden en de prachtige Ksamil-eilanden. Deze Albanese bestemming is perfect voor reizigers die op zoek zijn naar rust en natuur. De zandstranden zijn ideaal voor rustige stranddagen en zwemmen in kristalhelder water. Het is een kleiner, meer ontspannen dorp waar je even kunt ontsnappen aan de drukte.

Sarandë is juist een levendigere stad met een breder aanbod aan hotels, restaurants en nachtleven. Deze stad is bovendien een meer voor de hand liggende keuze als je op zoek bent naar culturele activiteiten, zoals een bezoek aan het Monastery of 40 Saints of het Lëkurësi Kasteel. Bovendien is Sarandë een uitstekend startpunt voor dagtochten in de omgeving, waaronder excursies naar de Blue Eye-bron, het pittoreske Gjirokastër of zelfs een uitstapje naar het Griekse eiland Corfu.

De keuze tussen Ksamil en Sarandë hangt dus sterk af van wat je wilt zoekt. Voor een rustige, strandgerichte vakantie kies je Ksamil, terwijl Sarandë een meer levendige, toeristische ervaring biedt met meer faciliteiten en dingen om te doen.

Sarande

Waar te verblijven in Sarandë

De beste plek om te overnachten in Sarandë is het centrum en dan het liefst zo dicht mogelijk bij het strand. Dat is de perfecte combinatie tussen de levendige sfeer van de stad en alle faciliteiten zoals restaurants en bars, terwijl je ook zo op het strand of in de veerhaven bent. In het centrum tref je veel mooie hotels aan met uitzicht over zee of zelfs een eigen privéstrand!

Wil je liever op een wat rustiger plek overnachten? Kies dan voor de kustlijn aan de zuidkant van Sarandë. Hier vind je prachtige resorts en hotels direct aan het strand en soms met heerlijk buitenzwembad, maar ben je ook in mum van tijd in de gezelligheid van het centrum.

Tip: de prijzen in Albanië zijn behoorlijk laag. Dit is dus je kans om voor de mooiste hotels te kiezen en daarvoor dezelfde prijs – of zelfs minder – te betalen dan een hotelkamer in Nederland.

Booking.com

De beste hotels in Sarandë:

#1 Vila Era Beach is een schitterend resort met hagelwit privéstrand met bedjes. Hier overnacht je dus direct aan die prachtige kust waarvoor je naar Sarande komt. In de lovende reviews worden de ruime kamers met zeezicht, het lekkere ontbijt en de vriendelijke familie die het hotel runt genoemd.

#2 Hotel Olsi ligt in het centrum van de stad op 5 minuten lopen vanaf het strand. De hippe inrichting, fijne kamers, vriendelijke personeel en scherpe priijskwaliteitverhouding maken dit een topkeuze voor Sarande.

#3 Hotel Aloha scoort met haar toplocatie direct aan het strand. Het hotel heeft een eigen privéstrand en ook fijne voorzieningen zoals een uitgebreid ontbijt, ligbedjes op het strand en behulpzame staf. De goede prijskwaliteitverhouding wordt regelmatig genoemd in de enthousiaste reviews.

#4 El Primero Hotel is een droom van een slaapplek in het zuiden van Sarande. Denk aan een prachtig buitenzwembad met uitzicht op zee, omring door zonnebedden, en daarnaast nog een uitgestrekt privéstrand. Het hotel scoort niet voor niets hoge reviewcijfers.

#5 Buzë Boutique Hotel is een fijn hotel met en moderne inrichting, een eigen buitenzwembad, een restaurant en bar én een eigen privéstrand. Het hotel is een van de best gewaardeerde in Sarandë met lovende reviews, waarin het hotel wordt omschreven als ‘een stukje paradijs’ en men niet uitgepraat raakt over het behulpzame personeel.

Sarande

Toeristische kaart van Sarandë

De leukste dingen om te doen in Sarandë

#1 Lëkurësi Castle

Het Lëkurësi Kasteel is een van de bekendste bezienswaardigheden van Sarande. Dit eeuwenoude fort werd strategisch gebouwd op een heuvel net buiten Sarandë met een goed uitzicht over de omgeving. Dat panoramische uitzicht was toen van strategisch belang, maar tegenwoordig voor bezoekers een van de hoogtepunten van hun bezoek. Vooral tijdens zonsondergang is dit een spektakel waar veel toeristen op af komen!

Het kasteel dateert uit de late zestiende eeuw door de sultan van het Ottomaanse Rijk. Het doel was om de omgeving te kunnen verdedigen tegen de Venetiërs. Verwacht bij je bezoek geen monumentaal, middeleeuws kasteel. Je vindt er wat ruïnes en vooral toeristische faciliteiten in een vergelijkbare bouwstijl. Zo is er een restaurant met terras met prachtig uitzicht binnen de oude kasteelmuren te vinden. Je kan er met de auto heen, maar leuker is misschien wel de uitdagende klim naar boven. Toegang tot het kasteelterrein is gratis.

#2 Butrint National Park

Butrint National Park is een beschermd UNESCO-park op slechts 30 minuten ten zuiden van Sarande. Het archeologisch park is een van de bekendste bezienswaardigheden in Albanië en de ideale dagtrip vanuit de kuststad.

Butrint laat de eeuwenoude geschiedenis van Albanië zien in ruïnes van de oude Grieken, Romeinen en het Ottomaanse rijk. Het archeologisch park ligt bovendien in een prachtig natuurgebied omgeven door moerasgebied.

Uniek aan deze archeologische vindplaats is de enorme tijdspanne van de ruïnes. Een wandeling door Butrint National Park is een bijzondere ervaring, waarbij je wordt meegenomen door verschillende tijdperken. Er zijn restanten van de ijzertijd tot aan de middeleeuwen. Je vindt er onder meer stadsmuren, een doopkapel, een Romeins theater en twee kastelen. Hoogtepunten zijn het Triconch-paleis en de Leeuwenpoort.

Butrint

#3 40 Saints Monastery

Een andere historische bezienswaardigheid is het Forty Saints Monastery. De ruïnes van dit Byzantijnse klooster liggen op een heuvel net buiten de stad. Het klooster werd gebouwd in de zesde eeuw tijdens het bewind van de Romeinse keizer Justiniaanus en was eeuwenlang een belangrijk pelgrimsoord. Het heet officieel Agioi Saranta, wat in het Grieks veertig heiligen betekent en verwijst naar de veertig martelaren van Sebaste.

Door verwaarlozing en aardbvingen is het klooster nu grotendeels een ruïne. In de veertiende en vijftiende eeuw liep het veel schade op tijdens de Ottomaanse invasies, maar de Tweede Wereldoorlog gaf de genadeklap. De dictator Enver Hoxha verbood alle religieuze uitingen en liet de restanten afbreken, waarna hier een legerbasis kwam. Alleen wat restanten van de buitenmuren zijn gebleven.

Voor een kleine vergoeding kun je deze historische plek verkennen en genieten van de mooie omgeving en het adembenede uitzicht. Je kan hier over heel Sarandë en het Lëkurësi Castle uitkijken.

#4 St. George’s Monastery

St. George’s Monastery, of Manastiri i Shën Gjergjit in het Albanees, ligt op de Dema-heuvel tussen Sarandë en het zuidelijkere Ksamil in. Het oude Orthodoxe klooster bestaat met name uit een kerk die in de veertiende eeuw herbouwd is binnen de muren van een groter kloostercomplex.

Vanaf deze locatie heb je een adembenemend uitzicht over de Ionische Zee aan de ene kant en het Butrint-meer aan de andere kant. Onderaan de heuvel bevindt zich Monastery Beach, een van de mooiere stranden in de omgeving van Sarandë. Om het klooster te bereiken, gelegen tussen Sarandë en Ksamil, kun je de bus naar Butrint nemen en de chauffeur vragen te stoppen bij de weg die naar het klooster leidt. Er staat een bord met “Manastiri i Shën Gjergjit” waarvandaan het een korte maar steile wandeling naar boven is.

#5 Hasan Tahsini Boulevard

De boulevard van Sarandë is het hart van de stad. De brede straat slingert langs de kustlijn en verbindt het strand met de stad. Aan de ene kant heb je uitzicht op de Ionische Zee en aan de andere kant vind je de bruisende stadsactiviteit. Het publieke strand dat zich uitstrekt van de veerbootterminal tot het einde van de promenade, is een centraal punt voor wateractiviteiten en ontspanning op het strand. De boulevard is ideaal voor een ontspannen wandeling tijdens de avonduren, waarbij je kunt genieten van spectaculaire zonsondergangen en het opkomende nachtleven kunt verkennen.

Sarande Boulevard

#6 Stranden van Sarandë en omgeving

De stranden van Sarandë zijn zowel mooi als divers, variërend van bruisende hotspots tot rustige hoekjes. In het centrum van de stad vind je publieke stranden die gemakkelijk toegankelijk zijn. Aan de zuidkant van Sarandë liggen enkele van de mooiste privéstranden, die echter meestal alleen toegankelijk zijn voor gasten van de bijbehorende clubs en resorts.

Ten westen van het centrum biedt het Era Beach een meer exclusieve strandervaring met faciliteiten die vooral gericht zijn op gasten van nabijgelegen luxe hotels. Tussen Sarandë en Ksamil zijn de stranden, zoals Plazhi i Pasqyrave en Plazhi i Quetesise, ontzettend idyllisch en haast ongerept. Hoewel sommige van deze stranden moeilijker te bereiken zijn, zijn ze echt de moeite waard voor wie op zoek is naar rust en spectaculaire uitzichten. Bezoek bijvoorbeeld Pulëbardha Beach, waar je één van de mooiste panorama’s in de omgeving kunt zien. Ook in en om Ksamil vind je prachtige stranden.

Ksamil Beach

#7 Ksamil en de Ksamil-eilanden

Voor wie de natuur in wil trekken, biedt de omgeving van Sarandë prachtige wandelingen met spectaculaire uitzichten. De route van Sarandë naar Ksamil is bijvoorbeeld een prachtige wandeling langs de kust. Wil je liever met de auto? In slechts 25 minuten rijden ben je al vanaf Sarandë in de strandplaats Ksamil.

De stranden van Ksamil worden gekenmerkt door fijn wit zand en kristalhelder water, ideaal voor zwemmen en snorkelen. Het plaatsje staat bovendien bekend om de iconische Ksamil-eilanden. Deze kleine eilandengroep is gemakkelijk per boot te bereiken en een picture perfect plek in Albanië. De eilanden zijn een oase van rust, waar je kunt genieten van de ongerepte natuur en rustige stranden.

Dit gebied is vooral populair in de zomer, wanneer toeristen de serene wateren en de schilderachtige uitzichten komen opzoeken. Vooral buiten het hoogseizoen kun je hier in alle rust de ware schoonheid van de Albanese kustlijn ervaren.

#8 The Blue Eye (Syri i Kaltër)

De Blue Eye wordt vaak een minder bekende bezienswaardigheid in Albanië genoemd, maar dat is het eigenlijk al lang niet meer. Dit bijzondere natuurfenomeen is een must-visit attractie in het zuiden van Albanië, gelegen op ongeveer 35 minuten rijden vanuit Sarande.

Deze natuurlijke bron, bekend als Syri i Kaltër in het Albanees, is een uniek geologisch verschijnsel bij het dorp Muzinë. De bron voedt de Bistricë-rivier. Het gebied rondom de Blue Eye bestaat uit een bergomgeving met eiken- en plataanbomen en is bijna net zo mooi als de bron zelf.

Het water komt uit een diepte van minstens 50 meter en heeft een opvallend helder turquoise water. Als je de Blue Eye van boven gekijkt, heeft het wel wat weg van een oog. Het diepste deel in het midden ziet eruit als een donkerblauwe pupil met een lichter blauwgroene iris daaromheen. Het water is ongeveer 10-13 °C, dus heel erg koud. Ondanks de bordjes die aangeven dat zwemmen verboden is, wagen vooral in de zomer heel veel bezoekers zich toch in het water.

Een bezoek aan de Blue Eye vinden wij absoluut een must, maar het stelt ook niet heel erg veel voor. De blauwe bron heb je natuurlijk ook vrij snel wel gezien. Maak dan een wandeling in de omgeving of ga naar het drijvende restaurant vlakbij. Daar kan je genieten van Albanese gerechten met een mooi uitzicht.

Blue Eye Albanie

#9 Gjirokaster

Op slechts een uur rijden van Sarande vind je het authentieke bergdorp Gjirokaster. Met een reputatie als een van de meest charmante en mooiste steden van Albanië mag Gjirokastër niet ontbreken op je reis naar dit land. Het stadje – en zeker het historische deel – is niet heel groot, maar heeft desondanks een heel eigen karakter. Het wordt getypeerd door eeuwenoude, Ottomaanse huizen met leistenendaken en wit gepleisterde muren, genesteld tegen de berghelling. Daarmee is Gjirokastër een bijzonder fotogenieke bestemming.

Gjirokastër staat namelijk vooral bekend om zijn Ottomaanse architectuur en pittoreske oude stad die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Of is het tegenwoordig vooral bekend als Wie is de Mol-locatie? De kandidaten moesten de typische tapijten van de lokale souvenirwinkels gebruiken om alle straten van het oude centrum te bedekken. Het was een van de leukste opdrachten van het seizoen en het zette Gjirokastër ook zeker op de kaart.

Onze favoriete bezienswaardigheden in Gjirokastër zijn het indrukwekkende Kasteel van Gjirokastër en de museumhuien zoals het Zekate-huis, Skenduli-huis en Kadare-huis. Maar je kan hier ook lopen door de ondergrondse Cold War Tunnel waar de dictator Enver Hoxha van plan was onder te duiken bij een buitenlandse invasie. Of wat dacht je van een mooie wandeling naar de Ali Pasha-brug?

Gjirokaster

#10 Grieks eiland Korfoe

Wist je dat je vanuit Sarandë makkelijk een dagtrip kan maken naar het Griekse eiland Korfoe? Dit eiland in de Ionische Zee ligt hier namelijk direct voor de kust en daarmee is het dus dichterbij Albanië dan het Griekse vasteland. De overtocht met de veerboot vanuit Sarandë duurt ongeveer 30 minuten. Dat is dus ideaal voor een dagtrip. Al kunnen wij ons ook goed voorstellen dat je hier gelijk een nachtje wilt blijven om wat Griekse sfeer aan je Albanië-reis toe te voegen.

Eenmaal aangekomen, biedt Korfoe een rijke mix van culturele geschiedenis, adembenemende landschappen en levendige straatjes. De oude stad van Korfoe, erkend als UNESCO-werelderfgoed, is een labyrint van smalle, kronkelende straatjes omgeven door de oude Venetiaanse forten. Hier kun je de lokale architectuur bewonderen, diverse musea bezoeken en genieten van de Griekse keuken in een van de vele tavernes.

Voor een soepele dagtrip is de moeite waard om de veerboottickets vooraf te boeken, vooral tijdens het hoogseizoen, om lange wachttijden bij de terminal te vermijden. Zorg ook dat je een geldig paspoort of identiteitskaart bij je hebt, aangezien je de Grieks-Albanese grens oversteekt.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: