Berat in Albanië, de stad van duizend ramen

Het sprookjesachtige Berat staat bekend als de stad van duizend ramen. Met historische, witte huizen tegen een steile bergwand geklemd is de UNESCO Werelderfgoedstad een van de mooiste plekken in Albanië. Deze betoverende stad ligt genesteld tussen de rivier Osum en ruige heuvels, en staat vol met culturele schatten en Ottomaanse architectuur. Van de oude muren van de Citadel tot de charmante Ottomaanse huizen in de wijken Mangalem en Gorica, Berat biedt een fascinerende blik in het verleden van Albanië.

In dit artikel ontdek je de belangrijkste bezienswaardigheden van Berat en krijg je praktische tips om je bezoek onvergetelijk te maken.

Berat Albanie

Waar ligt Berat in Albanië?

Berat ligt in centraal Albanië, langs de rivier de Osum. Dichtbij Berat vind je Tirana, de hoofdstad van Albanië, op iets meer dan 1,5 uur rijden naar het noordoosten. Berat wordt daarom ook vaak bezocht als dagtrip vanuit Tirana.

Rijd je 1,5 uur naar het zuiden, dan kom je bij de Osumi Canyon, de meest populaire dagtrip vanuit Berat. Het is de perfecte plek voor een outdoorexcursie, zoals raften of canyoning.

Richting de kust vind je op 1,5 uur rijden Vlorë, een kuststad die toegang biedt tot de Albanese Rivièra. Hier vind je mooie stranden en helderblauw water. Ook in die regio is het Apollonia-archeologische park, met goed bewaarde ruïnes uit de Griekse oudheid.

Berat Albanie

Waarom Berat een bezoek waard is

Berat staat bekend als de ‘stad van duizend ramen’ en is een van de mooiste historische steden van Albanië. Niet voor niets is het de oude stad erkend als UNESCO Werelderfgoed. Berat is daarmee een niet te missen stop op iedere reis door Albanië en absoluut de moeite waard om te bezoeken.

De stad is uniek door haar witte Ottomaanse huizen tegen de heuvels. Het is een soort openluchtmuseum vol cultureel erfgoed. Je kan het imposante Berat-kasteel uit de dertiende eeuw verkennen, dwalen door de historische wijken zoals Mangalem en Gorica, en genieten van de authentieke Albanese keuken in lokale restaurants. Ook zijn er veel historische kerken en moskeeën te vinden, soms meerdere bij elkaar.

En ben je fan van Wie is de Mol? Dan ken je Berat misschien wel als een van de Wie is de Mol-locaties. De kandidaten gingen op bezoek bij verschillende authentieke huizen en moesten precies zien te onthouden hoe hun interieur eruit zag. Je kan het fragment van Wie is de Mol in Berat hier terugkijken.

Berat

Overnachten in Berat

Een overnachting in Berat is wat ons betreft essentieel om deze bijzondere bestemming in Albanië goed te verkennen. Op die manier heb je genoeg tijd om zowel de kasteelheuvel als de oude stad te verkennen. Bovendien is Berat ook een uitgelezen plek voor een mooie dagtrip naar de Osumi Canyon. Kortom: pak je koffers uit, maak het jezelf gemakkelijk en dompel je onder in deze authentieke stad in Albanië.

Booking.com

Overnachten in Berat doe je in een van de drie centraal gelegen wijken – Kalaja, Mangalem of Gorica – waar je kleinschalige hotels vindt in authentieke, gerestaureerde herenhuizen. Mangalem is het meest populair, omdat de wijk in het hart van de stad ligt en het best toegankelijk is. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar Gorica, wat net zo charmant en karakteristiek is als Mangalem, maar veel rustiger en minder populair. De hotelprijzen liggen daardoor ook net wat lager in deze wijk.

De beste hotels in Berat:

#1 Hotel Kapllani (Gorica) ademt historische charme met authentieke details, prachtige ruwe stenen, balken in het plafond, ronde boogdoorgangen en prachtige houtsnijwerken. Het hotel heeft een eigen restaurant en bar met een sprookjesachtig uitzicht over de rivier en op de kasteelheuvel van Berat, wauw!

#2 N’Gorice (Gorica) is gevestigd in een historisch pand dat de essentie van het oude Berat toont. Het kleinschalige hotel scoort torenhoge reviewcijfers met lovende woorden over de sfeervolle kamer, luxe badkamer, perfecte ligging en vriendelijke personeel.

#3 Beratino Hotel (Mangalem) is een sfeervol hotel met authentieke elementen. De plafonds, de stenen muren en houten vloeren ademen een historische sfeer. Kies voor een kamer met balkon voor een fenomenaal uitzicht over de oude stad.

#4 Hotel Vila Aleksander (Mangalem) is gevestigd in een prachtig, historisch gebouw en heeft als grote trekpleister het terras met fenomenaal uitzicht over de stad. Je kan je dag niet beter beginnen dan met een ontbijtje op dit prachtige dakterras.

#5 Berati Castle Hotel (Kalaja) is een ontzettend populair hotel in Berat met sfeervolle, authentieke kamers. Het heeft een unieke locatie binen de oude kasteelmuren. Er is een eigen restaurant dat lokale gerechten serveert.

Berat

Berat of Gjirokaster?

Berat en Gjirokaster staan beide op de UNESCO Werelderfgoedlijst en zijn twee van de meest betoverende steden in Albanië. Ze worden vaak met elkaar vergeleken, maar wij zouden het persoonlijk erg moeilijk kiezen vinden. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, zoals de aanwezigheid van een kasteel, een locatie tegen een helling op en een prachtig pittoreske oude stad. Maar Berat en Gjirokastër zijn toch vooral heel anders.

Gjirokaster, ook wel de City of Stone genoemd, onderscheidt zich door zijn unieke Ottomaans geïnspireerde architectuur. De oude stad is een prachtig labyrint van smalle, geplaveide straatjes en historische stenen huizen met typische leiendaken. Het is een plaats waar je je echt in het oude Albanië waant​​. Bijzonder zijn de Ottomaanse herenhuizen die door de families zijn opengesteld als een soort museum. Een uniek inkijkje in het authentieke Gjirokastër! Deze bestemming ligt in het zuiden van Albanië en dus op flinke afstand van hoofdstad Tirana.

Berat staat bekend als de ‘stad van duizend ramen’. Deze bijnaam verwijst naar de karakteristieke architectuur van de oude huizen in de wijken Mangalem en Gorica, die langs de oevers van de rivier Osumi tegen de bergwand opliggen. Een zee van ramen dus. De twee oude wijken van Berat, met hun prachtige geplaveide steegjes, huizen met houten structuren, helderwitte muren en talloze ramen, bieden een schilderachtig beeld waar de tijd lijkt stil te staan​​.

Ondanks de overeenkomsten in Ottomaanse architectuur en historisch karakter, bieden Gjirokaster en Berat elk een unieke ervaring. Gjirokaster heeft een kenmerkende stenen stijl, terwijl Berat zich typeert door haar ligging aan een rivier. In beide steden kan je het kasteel of de citadel bezoeken, maar in Gjirokastër vinden wij vooral de Ottomaanse museumhuizen en in Berat de vele moskeeën en kerken een must-visit.

Moet je toch een keuze maken tussen de twee? Kies op basis van hun locatie. Berat ligt dichterbij hoofdstad Tirana en Gjirokaster ligt helemaal in het zuiden van het land. Mocht je dus niet genoeg tijd hebben voor een lange rondreis door Albanië, dan raden wij je aan om Berat vanuit Tirana te bezoeken. Wij vonden beide steden prachtig om te zien, dus als je genoeg tijd hebt, is het echt een aanrader om naar allebei te gaan.

Lees meer: Berat of Gjirokaster, een uitgebreide vergelijking en afweging

Gjirokaster

Toeristische kaart Berat

Bezienswaardigheden Berat: 12 leukste dingen om te doen

#1 De Citadel van Berat

De bekendste bezienswaardigheid van Berat is de eeuwenoude citadel, wat vaak wordt aangeduid als het kasteel van Berat. In het Albanees staat het bekend als Kalaja e Beratit, of korter Kalaja. De Citadel torent hoog boven de rest van de oude stad uit.

De Citadel startte ooit in de vierde eeuw als een soort fort en werd in de dertiende eeuw omgevormd tot een versterkte stad. Het is niet alleen een historisch monument, een kasteel of een ruïne. Het is een levende stad, waar nog altijd mensen wonen! Op deze heuveltop vind je daardoor een bijzondere mix van oude muren en historische kasteelelementen met smalle straatjes, historische huizen, winkels en kraampjes. Het kasteel voelt bijna als een eigen dorp binnen Berat.

De Citadel had ooit 42 kerken, waarvan er nu nog acht resteren. Je vindt hier bovendien (ruïnes van) twee van de oudste moskeeën van Albanië, de Rode Moskee en de Witte Moskee. Bezoek de dertiende-eeuwse St. Mary of Blachernae Church met haar oorspronkelijke, kleurrijke fresco’s. Ook bezienswaardig is de Church of the Holy Trinity uit de dertiende eeuw, gelegen op een heuvel binnen de muren. De kerk heeft een typisch Byzantijnse stijl en biedt en prachtig uitzicht.

Een laatste bezienswaardigheid in de wijk Kalaja, dus in de oude citadel, is het Onufri Iconography Museum. Het is gevestigd in een oud kerkgebouw en laat zowel die oude kerk als prachtige schilderingen en kerkelijke kunst zien.

Berat Citadel

#2 Berat Viewing Platform, mooiste uitzicht over Berat

Voor het beste uitzicht over Berat moet je zeker het Berat Viewing Platform bezoeken. Dit platform bevindt zich aan het uiteinde van de citadel en biedt een panoramisch uitzicht over zowel de oude stad als de omliggende landschappen. Je ziet hier onder je voeten de oude, witte huizen van het oude Berat liggen, omringd door de bergen die worden doorsneden door de kronkelende rivier de Osum.

Het viewpoint is vooral populair tijdens zonsondergang, als alles in een gouden gloed wordt gehuld. Opdat moment kan je hier de mooiste foto’s van de stad schieten. Het Berat Viewing Platform is vrij toegankelijk.

#3 De wijk Mangalem, de oude middeleeuwse stad

Mangalem is de historische wijk van Berat, gelegen aan de voet van de citadel. Deze oude middeleeuwse stad is een labyrint van smalle, kronkelende straatjes en karakteristieke Ottomaanse huizen, die tegen de steile heuvels zijn gebouwd. Dit is het deel van Berat wat je op de meeste foto’s van de stad ziet.

De architectuur van de wijk is opmerkelijk door de vele ramen die de huizen sieren, wat Berat de bijnaam ‘de stad van de duizend ramen’ heeft opgeleverd. De smalle, geplaveide straatjes en de witte stenen huizen met hun houten balkons geven de wijk een tijdloze sfeer. Oorspronkelijk was Mangalem de moslimwijk, in tegenstelling tot de over de rivier gelegen christelijke wijk Gorica. Tegenwoordig vormen beide wijken samen het hart van het historische Berat en is er geen religieus onderscheid meer.

In de Mangalem-wijk vind je een aantal belangrijke religieuze gebouwen, waaronder de Loodmoskee, de Koningsmoskee en de Bacheler’s Mosque.

#4 De wijk Gorica, de oude christelijke stad

Aan de overkant van de rivier de Osum ligt Gorica, het oude christelijke stadsdeel van Berat. Deze wijk is historisch gezien het christelijke kwartier, maar dat religieuze onderscheid is er eigenlijk al lang niet meer. Nu verschilt het vooral van Mangalem, omdat het door een rivier van elkaar wordt gescheiden en de meeste bezoekers aan de overkant blijven. Gorica kenmerkt zich daarom door zijn meer serene sfeer en minder toeristische setting.

Ook in Gorica zijn de witte huizen in Ottomaanse bouwstijl tegen de heuvels opgebouwd. Vanaf de heuveltop van Gorica heb je een mooi uitzicht op Mangalem en het Kalaja-kasteel die daarboven uit torent. In de wijk vind je twee prachtige kerken die het bezoeken waard zijn: de Kerk van Sint-Michaël en de Kerk van Sint-Spiridon. Ze dateren uit de achttiende eeuw en hebben indrukwekkende fresco’s en iconen.

Berat

#4 Rode Moskee

De Rode Moskee, gelegen bij de zuidelijke muren binnen de citadel van Berat, is een belangrijk historisch monument en een van de oudste moskeeën van Albanië. Deze moskee, oorspronkelijk bekend als de Moskee van de heerser of Moskee van de verovering, dateert uit de vijftiende eeuw. Het werd door de Ottomanen gebouwd kort na hun verovering van Berat in 1417.

Van de moskee is tegenwoordig niet veel meer over. De ruïne omvat nog wat oude muren en de minaret. Wij hebben ons laten vertellen dat in de minaret ook nog altijd de wenteltrap naar de top bewaard is gebleven. De Rode Moskee is als bouwval niet langer in gebruik als moskee, maar desondanks in 1961 erkend als cultureel monument.

Iets verderop vind je in de Citadel ook de restanten van de oude Witte Moskee.

#5 De moskeeën van Berat

In het oude centrum vind je meerdere, actieve moskeeën in Berat. Het meest bekend is de zestiende-eeuwse Loodmoskee, of in het Albanees als Xhamia e Plumbit. Oorspronkelijk omvatte het een bazaar, een madrasa (religieuze school), een imaret (soepkeuken), een reguliere school, een Turks bad en een shadirvan (openbare fontein). Het meest kenmerkend voor de Loodmoskee is de koepels die zijn bedekt met een laag lood, waar de moskee nu ook naar is genoemd. Tegenwoordig staat de Loodmoskee geregistreerd als een Cultureel Monument van Albanië.

Andere moskeeën in de oude stad van Berat? Ook de King Mosque (Xhamia Mbret in het Albanees) uit de vijftiende eeuw en Halveti Tekke uit de achttiende eeuw, naast elkaar gelegen aan een plein, zijn een stop waard.

Berat Mosque

#6 Saint Demetrius Cathedral

De Sint-Demetriuskathedraal ligt in Mangalem, niet ver van de bekende Loodmoskee. De kathedraal is genoemd naar Sint Demetrius, een christelijke martelaar bekend om zijn diepe geloof en bescherming tegen vernietiging. De architectuur van de kathedraal is typisch Byzantijns met een koepel in het midden. Het interieur is vrij eenvoudig en vooral de typische, goudkleurige iconen trekken de aandacht.

Berat Cathedral

#8 Bachelors’ Mosque

De Bachelors’ Mosque, oorspronkelijk bekend als de Sylejman Pasha Mosque, is een belangrijk cultureel monument in de wijk Mangalem van Berat. Deze moskee vind je nabij de oevers van de rivier Osumi en is duidelijk te herkennen aan haar versieringen buiten, direct onder het dak.

De moskee werd in de negentiende eeuw gebouwd met twee verdiepingen en op de beneden verdieping bogen met pilaren. Met een vrij lage minaret en kleurrijke schilderingen op de bovenste verdieping valt de moskee op tusen de omliggende gebouwen van Mangalem. die drie zijden van het gebouw sieren. Een bijzonder kenmerk van de moskee is de relatief lage minaret. Binnenin zijn er ook mooie muurschilderingen uit 1927.

De moskee diende als gebedshuis voor ongehuwde jongemannen, waar de naam nog steeds naar verwijst. Tijdens de communistische dictatuur onder Enver Hoxha werd het portiek (hajati) van de moskee gebruikt als opslagplaats voor damesondergoed, wat destijds als een belediging voor de islam was bedoeld.

Bachelors' Mosque Berat

#9 Gorica-brug

De Gorica-brug, gebouwd over de rivier de Osum, is een van de oudste en meest iconische Ottomaanse bruggen in Albanië. Het is van oudsher de belangrijkste verbinding tussen de historische wijken Mangalem en Gorica, al is er tegenwoordig ook nog een tweede, moderne brug.

De brug werd oorspronkelijk opgetrokken uit hout in 1780 en herbouwd met steen in de jaren 1920. Het heeft nu zeven stenen bogen die zich uitstrekken over een lengte van 129 meter en een breedte van 5,3 meter. Volgens de lokale legenden zou een jonge vrouw levend in de brug zijn gemetseld om de geesten tevreden te stellen en zo de veiligheid van de constructie te waarborgen.

Berat Gorica Bridge

#10 De musemhuizen van Berat

Wil je die duizend ramen van Berat niet alleen van buiten bekijken? Je hebt de kans om ook een huis van binnen te bezoeken in de wijk Gorica. Daar vind je het House Museum Qako, waar je meer kan zien van het traditionele leven in Berat. Dit museum is ondergebracht in een typisch Ottomaans huis en heeft de historische inrichting en architectuur behouden. Vooral de oude schilderingen en de authentieke plafonds met houtsnijwerk zijn prachtig om te zien.

Ook het Nationaal Etnografisch Museum is een bezoek waard. Dit is gevestigd in een van de mooiste herenhuizen van Berat. Naast de tentoonstelling van huishoudelijke voorwerpen en meer kan je hier dus ook de binnenkant van zo’n authentiek gebouw bewonderen.

Tip: als je dit soort authentieke herenhuizen mooi vindt, hebben wij een nog veel leuker alternatief. Veel historische hotels in Berat zijn gevestigd in dit soort authentieke, Ottomaanse huizen. Die zijn zelfs nog een stuk beter bewaard en geresauteerd dan dit museumhuis.

#11 Hotel Colombo Berat

In het oostelijke deel van de nieuwe stad Berat staat een opvallend groot, wit neoklassiek gebouw met een imposante koepel die meer dan 40 meter hoog is. Oorspronkelijk huisvestte dit gebouw de Universiteit van Berat, een privé-instelling die in 2010 werd opgericht. Naar verluidt sloot de universiteit twee jaar later haar deuren vanwege de grootschalige verkoop van valse diploma’s. Sinds 2020 heeft dit gebouw een nieuwe bestemming gekregen. Het is nu een grootschalig luxehotel onder de naam Hotel Colombo.

Met een indrukwekkend architectuur in neoklassieke stijl die elegantie en grandeur uitstraalt, is het hotel een markant gebouw in het verder zo historische, charmante Berat. Het is een groot contrast met de veelal traditionele Ottomaanse architectuur waar Berat zo om bekend staat. Wij zijn er daarom nog niet over uit of we het oude universiteitsgebouw nou mooi vinden of niet.

#12 De Osum Canyon

De Osum Canyon, vaak de ‘Grand Canyon van Albanië’ genoemd, is een spectaculair natuurwonder op ongeveer 1,5 uur rijden van Berat. Deze majestueuze kloof is de grootste van het land, biedt adembenemende uitzichten en is een grote trekpleister voor natuurliefhebbers en avonturiers. De canyon strekt zich uit over een lengte van ongeveer 13 kilometer en heeft steile, tot 80 meter hoge kalkstenen kliffen.

De Osumi-rivier, die door de kloof snijdt, heeft hier een dynamisch landschap van watervallen, stroomversnellingen en zwemplassen gecreeerd. Je kan er raften van eind april tot half juni, maar ook simpelweg genieten van de mooie uitzichten vanaf de viewpoints. Een populaire plek binnen de canyon is de Osum Canyon Bridge, die een uitzonderlijk uitzicht biedt vanuit het hart van de kloof.

De toegang tot de Osum Canyon kan wat uitdagend zijn vanwege soms erg slechte wegen erheen. Over het algemeen wordt daarom aangeraden om niet met je (huur)auto of camper hierheen te gaan, maar een georganiseerde tour te boeken.