Namibië

De 9 mooiste campings in Namibië

In onze tijd in Namibië hebben we maar liefst achttien verschillende kampeerplekken verkend met onze daktent. De een was nog mooier dan de ander, maar deze 9 campings waren wel echt onvergetelijk. Want zeg nou zelf: slapen naast een waterhole met olifanten en neushoorns, je tentje opzetten op een vulkaan of in slaap vallen bij het ruisen van de oceaan? We hebben het op deze bijzondere campings in Namibië allemaal mogen meemaken.

De 9 mooiste campings in Namibië

#1 Bagatelle Kalahari Game Ranch

Prijs: 350 Namibian dollar per persoon | Boeken | Nog geen 300 km rijden ten het zuiden vanuit Windhoek vind je het prachtige kamp van Bagatelle aan de rand van de rode Kalahari. Het mooie hoofdgebouw in safaristijl met restaurant en zwembad, de wildlife om je heen en het rode Kahalari-zand geven je echt een safarigevoel. Er lopen twee zwarte neushoorns over het terrein, meestal in de buurt van de kampeerplekken. Wij hadden ze in no time gespot!

De zes ruime campsites zijn erg ruim en hebben heel luxe ieder een eigen toiletgebouw. Je betaalt dan ook 350 per persoon, wat duurder is dan de gemiddelde campsite in Namibië. Waar je overigens bij veel campings ook een park fee moet betalen, is dat hier niet het geval, dus dat scheelt. Er staan naast de kampeerplekken ook leuke huisjes op het terrein om in te overnachten. Het aanbod van activiteiten op Bagatelle is groot. Wij raden je aan om het zien of voeren van de cheeta’s over te slaan, maar om die (gratis) te bewonderen bij het Quivertree Forest Rest Camp. Wij kozen voor een ochtendexcursie met leden van de San-stam – ofwel: Bosjesmannen – die tegenwoordig een redelijk modern leven leiden op de Bagatelle ranch, maar ons lieten zien hoe zij nog niet zo lang geleden in hun stam leefden.

Reisroute | Kalahari | Favoriete overnachtingen Namibië | Favourite stays in Namibia | The Orange Backpack

#2 Torra Bay

Prijs: 230 Namibian dollar per persoon en 55 Namibian dollar voor elektriciteit | Boeken | In het Skeleton Coast National Park zijn twee mogelijkheden om te overnachten. In Terrace Bay Resort zijn chalets en double rooms, maar nog toffer vonden wij het om te kamperen op het strand van Torra Bay. De camping is alleen in december en januari geopend. Niemand kon ons overigens uitleggen waarom. In december is de camping relatief druk vanwege de Namibische vakanties, maar in januari was de camping vrijwel uitgestorven.

De camping lijkt vrij basic, maar heeft stroom op de plekken, gratis wifi bij de receptie, een klein winkeltje, stromend water en douches vanaf 16u. De plek trekt vooral vissers. Wij kwamen om ons er te laten overweldigen door de uitgestrektheid van de Skeleton Coast en met zeehonden een duik in de ijskoude oceaan te nemen. Het kampvuurtje waarop we ’s avonds op onze strandplek ons maaltje kookte, maakten het gevoel voor ons compleet. 

Skeleton Coast | The Orange Backpack

#3 Aus Klein Vista

Prijs: 140 Namibian dollar per persoon | Boeken| Deze camping – er zijn overigens ook chalets – straalt rust en luxe uit. Het hoofdgebouw met rieten dak heeft een goed restaurant en een fijn zwembad met ligbedjes. De campingplekken liggen niet bij het restaurant en zwembad, maar iets verderop. Ze zijn ruim en omringd door bergen en bevinden zich bij de start van een aantal van de verschillende mooie hiking trails over het terein van Aus Klein Vista. Wij liepen ’s ochtends vroeg de sunset trail –  al was dat gezien de naam van de hike misschien niet het meest optimale moment – en genoten op de 1,5 uur durende hike van een prachtig vergezicht en mountain views. Voor het hiken moet overigens voor 45 Namibian dollar per persoon een aparte permit worden gekocht bij de receptie. 

#4 Ai-Ais Hotspring Spa

Prijs: 210 Namibian dollar per persoon | Boeken | Deze camping is voor de hikers die zich gedurende vijf dagen door de bloedhete Fish River Canyon zwoegen, het paradijs aan het eind van al het zweet, stof en rotsen in de canyon. Maar ook zonder deze beruchte hike is het heerlijk om hier een nachtje neer te strijken. De camping zelf is prima, maar niet bijzonder. Nee, Ai-Ais verdient een plekje tussen onze favorieten vanwege de spa.

Bij een verblijf op de camping – er zijn overigens ook double rooms en luxe chalets – zit gebruik van het zwembad inbegrepen. Normaal is een duik in het zwembad misschien verkoelend, maar het water hier is juist warm vanwege de nabijgelegen hot spa van 65 C. Ai Ais betekent dan ook ‘brandend water’ in een inheemse taal. Voor 15 Namibian dollar mag je gebruik maken van de binnenspa, waar ook massages vanaf 250 Namibian dollar voor een half uur zijn te boeken. Wij waren er in het laagseizoen – wanneer de Fish River Canyon hike ook niet is toegestaan vanwege de zomerhitte – en hadden de binnenspa dus volledig voor onszelf. We like! 

Ai Ais Hotspring Spa | Fish River Canyon | The Orange Backpack

#5 Okaukuejo Resort

Prijs: 300 Namibian dollar per persoon | Boeken| Het oudste en grootste kamp in het Nationaal Park Etosha is Okaukuejo. Het kamp zelf – waar je kan kamperen, maar ook chalets kunnen worden geboekt – is misschien niet meer bijzonder dan de andere kampen in Etosha die we bezochten, maar de waterhole aan de rand ervan is dat absoluut. Hier heb je de beste kans om direct naast het kamp vanaf een chill bankje bijzonder wildlife te spotten.

Een minuut nadat we rond zonsondergang op een bankje aan de rand van de waterhole gingen zitten, spotte Sebastiaan vanuit de verte een neushoorn. En nog een! En die enorme stofwolk daarachter? Een kudde olifanten met meerdere kleintjes kwam net als de twee neushoorns vlak voor onze neus bij de waterhole drinken! De volgende ochtend zagen we in de vroegte nog een kudde giraffes drinken. ’s Middags kwamen we terug om onze lunch op een bankje te eten en genoten we van het middagspektakel met zebra’s, oryx, springbokken en kudu’s. Kortom: wildlife naast je campingspot is hier gegarandeerd! 

Kamperen in Etosha Park in Namibie

#6 Tiger Reef Camping

Prijs: 180 Namibian dollar per persoon | Facebook | Kamperen in Swakopmund kan op twee plaatsen, maar toen wij lazen dat Tiger Reef aan het strand en in het centrum lag, was onze keuze snel gemaakt. De camping is opgezet rond een grasveld met chillstoelen, waar wij aan het eind van de middag graag even neerstreken met een colaatje of biertje. De plekken liggen om het grasveld heen, zijn allemaal voorzien van een overdekt stuk voor schaduw en zijn voor de privacy omrand door een houten hek. Bij de receptie is niet alleen gratis wifi, maar vooral de supervriendelijke staff te vinden. Wij boekten gelijk een extra nacht bij.

Swakopmund | The Orange Backpack

#7 Felix Unite Provenance Camp

Prijs: 340 Namibian dollar per persoon en 475 Namibian dollar per persoon voor een kanotocht | Boeken | Bij Felix Unite in zuidelijke Noordoewer kan je normaal alleen met groepen kamperen, maar werd voor ons heel lief een uitzondering gemaakt. Je kan er zonder groep wel terecht voor een van de safarihuisjes met river view. En dat raden we je van harte aan, als je een slaapplek in Noordoewer zoekt!

De staff is de vriendelijkste die we tegen zijn gekomen. Het zwembad bevindt zich naast de rivier met chille ligbedden. De bar en het restaurant hebben een betaalbaar en lekker menu. Dit alles maakt deze plek echt tot een aanrader. Door de aanwezigheid van de rivier ben je niet alleen gegarandeerd van een mooi uitzicht, maar bevind je je ook nog eens op een van de weinige groene plekken van het land. Oh, en neem je een duik in de rivier of ga je op een kanotocht? Dan ben je in twee landen – Namibië en Zuid-Afrika – tegelijk! 

#8 Quivertree Forest Rest Camp

Prijs: 510 Namibian dollar voor twee personen met een auto | Boeken| Het quivertree forest met vlakbij de giant’s playground ligt iets ten noorden van Keetmanshoop en is daardoor een ideale pitstop vanuit Windhoek naar het zuiden. Bezoek dus vooral de bijzondere kokerbomen en het nabijgelegen giant’s playground met bijzondere torens van enorme stenen, als deze plek op je reisroute ligt.

En heb je de tijd? Plak daar dan gelijk een overnachting op de camping of in een van de huisjes aan vast, want je wil het voeren van de cheeta’s om 17u (zomer) of 16u (winter) echt niet missen. Met de eigenaar en een bak vlees loop je dan zo het hok van de opgevangen weescheeta’s in. Dichterbij een cheeta ga je waarschijnlijk niet vaak komen! Slaap je op het terrein, dan is de entree van 45 Namibian dollar per persoon voor het kokerbomenbos en de giant’s playground overigens inbegrepen. 

Favoriete overnachtingen Namibië | Favourite stays in Namibia | The Orange Backpack

#9 Brukkaros

Prijs: gratis | Slapen op een vulkaan. Op een plek waar observatoriums hebben gestaan, omdat de sterren er zo helder zijn. Zonder stroom of elektra, alleen jij, de oude vulkaan en de sterren. Je begrijpt ongetwijfeld dat deze overnachting indruk op ons heeft gemaakt en een van de highlights van onze rondreis door Namibië was. We konden zelf maar erg weinig vinden over deze verlaten camping waar je off the beaten track kan kamperen. We schreven daarom een uitgebreid blog over onze overnachting op de Brukkaros-vulkaan.

Favoriete overnachtingen Namibië | Favourite stays in Namibia | The Orange Backpack

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: