Namibië staat bekend om haar wildparken waar je allerlei soorten gazelles en de Big 5 kan spotten, maar het land heeft zo veel meer natuurschoonheid te bieden. Van 1500 jaar oude planten en de grootste zeehondenkolonie in Afrika tot eindeloze zandduinen en een fossielen bos. We maakten een overzichtje van 10 bijzondere natuurfenomenen in Namibië die je echt niet mag missen op je trip!
#1 Welwitschia Mirabilis
De beroemdste plant van Namibië is de Welwitschia Mirabilis, een plant die onder de meest erbarmelijke omstandigheden in de woestijn kan overleven. Het kost de plant decennia om te groeien, terwijl er niet vaak jonge plantjes ontstaan. De zaden van de Welwitschia ontkiemen namelijk alleen onder de perfecte condities met veel regen, dus eens in de zoveel jaar of zelfs decennia. Maar als je een beetje zuinig op de Welwitschia bent, kan die vervolgens wel 1.500 jaar oud worden! Je spot de Welwitschia in de kustgebieden, voornamelijk in Damaraland en rondom Swakopmund. De oudste en grootste kan je bezoeken tijdens een rondrit vlakbij Swakopmund die heel toepasselijk de Welwitschia Drive heet.
#2 Lichen
Lichen is een unieke combinatie van een alg en een schimmel. Zonder elkaar kunnen ze niet overleven. De ‘plant’ komt voor in allerlei kleuren, maar de oranje variant is het meest bekend. Het kost decennia voordat lichen ontstaan, dus zal een beschadiging van de natuur zich niet snel herstellen. Dat is ook de reden dat er niet veel felgekleurde lichenvelden meer te zien zijn.
Je ziet lichen in kleinere hoeveelheden op stenen in kustgebieden, zoals op de foto hieronder. Prachtige lichenvelden vind je nog ter hoogte van de kustplaats Hentiesbaai, iets ten noorden van Swakopmund.
#3 Versteende bos
In de oertijd werden bomen uit Midden-Afrika door een gletsjer naar Namibië gebracht, waar ze onder druk van de gletsjer en de aarde versteenden. Totdat ze sinds enkele honderden jaren weer aan het oppervlak kwamen! Door verwering van de grond eromheen zijn er in Damaraland – in het noorden-westen van Namibië – talloze versteende bomen te vinden.
De meeste bomen liggen in langs de C39, ongeveer 45 kilometer van de stad Khorixas. Overal langs de weg zal je bordjes met ‘petrified forest’ vinden. Kies niet voor de onofficiële parken bij de boerderijen, maar voor het nationale park. Je betaalt 100 Namibian dollar per persoon. Dat is inclusief gids, want je mag hier niet alleen rondlopen.
Ook leuk: in dit gebied vind je ook veel Welwitschia-planten, dus met een beetje geluk zal je gids je hier ook van alles over kunnen vertellen!
#4 De zandduinen van Sossusvlei
Eindeloze zandduinen, mysterieuze dode acaciabomen tegen een onaardse achtergrond en magische zonsondergangen maken het nationaal park Sossusvlei tot een van de meest bezochte plekken van Namibië. Vanaf enorme zandduinen kan je een prachtige zonsondergang en -opkomst bewonderen. Bezoek ook vooral de ‘vleis’ tussen de duinen in. Hier heb je een spectaculair beeld van een witte kleigrond, rode zandduinen en versteende acaciabomen. Vooral de Deadvlei is een aanrader!
Nog meer zandduinen bewonderen? Rondom Swakopmund heb je ook enorme duinvlaktes. Hier kan je ook in de duinen squatrijden of sandboarden!
#5 Orgelpijpen
De orgelpijpen zijn scherp gehoekte rotsformaties die niet zouden misstaan in een museum voor moderne kunst. Door de druk van een ondergrondse vulkaan die nooit tot uitbarsting is gekomen, zijn rotsen met zoveel kracht omhooggeduwd dat deze scherphoekige formatie is ontstaan. Waar de natuur vaak bestaat uit ronde vormen door eeuwenlang erosie, zie je hier wanden met onaards scherpe hoeken. Een bijzonder gezicht!
Toegang tot de orgelpijpen kost 50 Namibian dollar per persoon. Je kan dan ook de ‘burnt mountain’ een kilometer verderop bezoeken. De berg is door de hitte van lava zwartgeblakerd. Het schijnt vooral spectaculair gezicht in het ochtend of late middaglicht te zijn, maar in het volle daglicht zal je niet snel van de berg onder de indruk zijn.
#6 Cape Cross
In Namibië zijn veel zeehondenkoloniën, maar niet een is zo groot als die bij Cape Cross. Met 100.000 zeehonden is dit de grootste van heel Afrika. De indringende geur en het immense lawaai maken zeker indruk. Wij bezochten Cape Cross in januari en zagen honderden babyzeehonden langs de kust kruipen. Indrukwekkend hoe een golf tegen de kust zo tientallen zeehondjes weg kon slaan, die dan weer een nieuwe poging moesten wagen om aan land te komen.
Cape Cross ligt 130 kilometer ten noorden van Swakopmund. De entree kost – zoals in alle nationale parken – 80 Namibian dollar per persoon en 10 Namibian dollar voor een voertuig. Je rijdt tot vlakbij de kolonie en kan dan over houten vlonders met houten omheining over, door en tussen de zeehonden lopen.
#7 Fish River Canyon
Een van de grootste sights in het zuiden van Namibië is de Fish River Canyon, een indrukwekkende canyon die als een slang in het Namibische landschap ligt. Meer dan 150 kilometer lang en op zijn breedst 27 kilometer lang is dit een van de grootste canyons ter wereld. Er wordt gezegd dat alleen de Amerikaanse Grand Canyon groter zou zijn.
In de canyon kan je een vijfdaagse hike doen om de grootsheid van deze plek echt goed op te kunnen nemen. Het alternatief is een of meerdere van de vele viewpoints langs de canyon te bezoeken en je te vergapen aan de kliffen en bochten. Bijzonder genoeg wordt de Fish River Canyon weliswaar veel, maar niet toeristisch veel bezocht. Het bekendste viewpoint is in het hoogseizoen dus misschien wel wat druk, maar op andere plekken zal je ongestoord op de rand van de canyon kunnen zitten om in alle rust en stilte het natuurschoon in je op te nemen.
#8 Quivertrees
Is het een boom? Is het een plant? De quivertree – of kokerboom – is in ieder geval een zusje van de bekende aloë vera. Dat is ook duidelijk te zien aan de stekelvormige ‘bladeren’ die prachtig tegen een ondergaande zon of felblauwe lucht afsteken. De boom kan in de droge omstandigheden van de Namibische woestijn overleven en is daarom een typisch natuurfenomeen van dit gebied. Leuk weetje: de Afrikaanse naam kokerboom komt van het gebruik van de holle takken als pijlkokers door de Bosjesmannen.
Je ziet de kokerboom veel in de buurt van Keetmanshoop. Misschien wel de grootste concentratie vind je in het ‘Quivertree Forest’ op een ranch vlakbij Keetmanshop, waar ook tamme cheeta’s, lodges en een camping zijn. Wij hebben hier gekampeerd en vonden dit een van de tofste overnachtingen in Namibië!
#9 Brukkaros vulkaan
De Brukkaros vulkaan is enorm! Je zal de kring op iedere kaart duidelijk zien staan en ook vanuit het vliegtuig is de vulkaan niet te missen. De vulkaan is al lang niet meer actief en de krater is ontstaan door een enkele explosie, toen lava in aanraking kwam met grondwater. Door explosies op ongeveer een kilometer onder het aardoppervlak ontstond middenin het vlakke landschap een enorme krater met randen van ongeveer 650 meter hoog.
Brukkaros ligt in het zuiden van Namibië, op 4,5 uur rijden van Windhoek en ruim een uur van Keetmanshop. Met een goede 4WD kan je tot hoog op de vulkaan rijden, waar je onder de mooiste sterrenhemel kan kamperen. Je kan vanaf daar ook een prachtige hike maken naar de krater. Verwacht daar overigens geen bijzonder vulkanische gezicht. Je zult geen afgekoeld lava zien of een kijkje naar het binnenste van de aarde krijgen. Let tijdens je wandeling door de krater op de witte kristallen die los op de grond liggen. Veel rotswanden glinsteren je ook tegemoet in het zonlicht door witte en donkerkleurige kristallen in de rotsen!
Maar zeg nou zelf: slapen op een vulkaan. Op een plek waar observatoriums hebben gestaan, omdat de sterren er zo helder zijn. Zonder stroom of elektra, alleen jij, de oude vulkaan en de sterren. Klinkt dat niet geweldig?
#10 Giant’s Playground
Vlakbij het Quiver Tree Forest heb je nog een bijzonder natuurfenomeen. De Gian’ts Playground is een plek waar de natuurlijk alle natuurwetten aan de kant lijkt te hebben geschoven. Enorme stenenstapels liggen hier verspreid over het landschap. Alsof een reus met de stenen heeft gespeeld en ze als blokjes heeft opgestapeld. Waarschijnlijk zijn de stenen zo gevormd doordat de omgeving wel en de stenen niet zijn geërodeerd. Toch lijkt een spelende reus een meer logische verklaring, als je naar de gigantische blokkendoos kijkt..