Namibië

Swakopmund in Namibië: uniek Duits kustplaatsje in Afrika

Swakopmund aan de kust van Namibië is een bijzondere en niet te missen bestemming. Naar Namibië reis je waarschijnlijk niet voor een stedentrip, maar voor een safari in Etosha National Park, een hike door de Fish River Canyon en het beklimmen van de zandduinen in Sossusvlei. Toch is tussen al die natuurspektakels een paar dagen luieren in een stadje een welkome afwisseling. Steden heb je in het extreem dunbevolkte Namibië maar weinig, maar Swakopmund is er een die je niet wilt missen. Het plaatsje heeft een prachtige ligging aan de kust en is de perfecte uitvalsbasis voor unieke natuurverschijnselen en bezienswaardigheden in de omgeving. Maar ook de bijzondere architectuur en karakteristieke straatjes van Swakopmund zelf maken deze bestemming tot bezoekje waard. We vertellen je alles over het bezoeken van Swakopmund in Namibië, van de leukste dingen om te doen tot praktische tips.

Swakopmund | The Orange Backpack
Swakopmund Namibie | Quad Biking Woestijn

Wat te doen in Swakopmund

#1 De architectuur in het oude centrum

De naam van de stad Swakopmund verraadt misschien al dat dit niet de typische Afrikaanse stad is. Het is zelfs helemaal niet Afrikaans. Als je Swakopmund binnenrijdt, waan je je even op een ander continent. De architectuur en het straatbeeld zien er bijzonder Europees uit. Duits om precies te zijn.

Namibië heeft een historische band met Duitsland, omdat het in de koloniale tijd onder Duitse heerschappij stond. Dit is misschien niet de beste manier om een ​​goede band tussen twee landen te creëren, maar Duitse toeristen trekken nog steeds massaal naar Namibië. En veel afstammelingen van de oude Duitse kolonisten wonen nog steeds in Namibië, waardoor je veel Duitse enclaves hebt in dit Afrikaanse land. Swakopmund is er daar een van.

Ooit bouwden de Duitsers dit plaatsje met een Duitse naam en Duitse architectuur. Maar ook vandaag nog zit Swakopmund vol met Duitse referenties, zoals Duitse straatnamen en restaurants met Duitse keuken. Swakopmund heeft nog altijd veel historische vakwerkhuizen in Duitse stijl. Uniek is ook het ‘Brauhaus’ met Duitse bieren en ‘schnitzels’ op het menu, wat totaal misplaatst voelt op een safaribestemming als Namibië. Sommige inwoners spreken nog steeds Duits en er is ons verteld dat er zelfs een kleine Duitse krant is.

Om de Duitse sfeer op te snuiven en versteld te staan ​​van de huizen in Europese stijl, hoef je alleen maar een tijdje door Swakopmund te wandelen. Je loopt dan vanzelf langs iconische gebouwen als het treinstation, Woermannhaus en de oude gevangenis. Het Hohenzollern-gebouw is ook niet te missen met een locatie in het centrum van Swakopmund op de hoek van een kruispunt. Het opmerkelijke gebouw is geel met een rode dak en precies op die straathoek staat een standbeeld van Atlas met een wereldbol op zijn schouders.

Swakopmund | The Orange Backpack
Swakopmund in Namibie

#2 Avontuur in de woestijn: sandboarden en quad biking in Swakopmund

Swakopmund ligt zo dichtbij de woestijn en zandduinen dat je niet verbaasd moet zijn om woestijnzand door de straten te zien waaien. Die woestijn en duinen lenen zich ook perfect voor wat avontuurlijke activiteiten. Wij kozen voor sandboarden en quad biking in de woestijn bij Swakopmund en raden iedereen dat aan.

De zandduinen bij Swakopmund liggen ten zuiden van het stadje, langs de kust van Swakopmund naar het plaatsje Walvisbaai. Het is uniek dat woestijnduinen zo dichtbij de oceaan liggen. Dat maakt dit ook een prachtige bestemming voor een halve dag sandboarden. Je kunt deelnemen aan een tour of kosten besparen door zelf een board te huren in Swakopmund. Zorg er dan wel voor dat je ook voldoende wax koopt, want je moet je board na iedere afdaling opnieuw waxen voor een optimale snelheid. Sporten hoef je die dag overigens ook niet echt meer. Het is behoorlijk zwaar om de duinen steeds op te kimmen in de hitte.

Een andere aanrader is quad biking door de woestijn. Aan de rand van het dorp vind je de organisatie die deze tour aanbiedt. Onder begeleiding van een gids trek je met een kleine groep het uitgestrekte woestijnlandschap door. De gids leidt je de weg en zal voorkomen dat je vast komt te zitten in het zand, zo lang je precies zijn sporen volgt. Denk overigens niet dat deze activiteit door de aanwezigheid van een gids niet spannend is, want deze ervaren quad rijden zal er niet voor schromen de snelheid behoorlijk op te voeren.

Swakopmund Namibie | Quad Biking Woestijn
Swakopmund Namibie | Quad Biking Woestijn

#3 Het strand van Swakopmund

Hoewel Namibië aan de kust ligt, heeft het maar weinig strandbestemmingen en Swakopmund is daar een van. Verwacht geen tropisch wit zand en met palmbomen bezaaide stranden, want de zee is vrij ruw in Namibië en de kustgebieden zijn winderig. Maar er is in Swakopmund wel een strand en je kunt er heerlijk rondhangen en ontspannen. De leukste plek om naartoe te gaan is de Tiger Reef Beach Bar, in het zuiden nast de Tiger Reef Campsite. Het heeft een zandstrand en plekken om te ontspannen terwijl je een drankje of twee bestelt aan de strandbar. Dat is ook zeker een aanrader rond zonsondergang.

Swakopmund | The Welwitschia Drive | The Orange Backpack
Swakopmund | The Welwitschia Drive | The Orange Backpack

#4 De Welwitschia Drive

Net ten zuiden van Swakopmund ligt het Namib-Naukluft National Park, een van de vele woestijngebieden van Namibië. Niet ver van Swakopmund ligt op 30 minuten rijden de Welwitschia Drive. Deze schilderachtige autorit zal je de mooiste landschappen van Namibië laten zien én de Welwitschia-plant waarnaar de rondrit is vernoemd.

De Welwitschia is een van de zeldzaamste planten ter wereld en in dit gebied ten zuiden van Swakopmund vind je er bijzonder veel. De woestijnplanten kunnen honderden jaren oud worden en de harde woestijn van Namibië overleven. Om onder deze omstandigheden te overleven, vormen de planten een uitgebreid netwerk van wortels onder het woestijnzand waarmee ze zo veel mogelijk water en voedingsstoffen uit de omgeving kunnen halen. Dit maakt ze ook erg kwetsbaar en je moet niet te dicht bij ze komen om schade aan de wortels te voorkomen. De grootste en oudste Welwitschia-plant is een van de laatste stops van de Welwitschia Drive en het wortelstelsel wordt hier beschermd door een hek.

De rondrit heeft in totaal 13 stops, zoals bij de zeldzame en al even kwetsbare ‘lichen’ (korstmos vertaald in het Nederland), bij een vallei met een eindeloos ‘maanlandschap’, een Zuid-Afrikaans kamp uit de Eerste Wereldoorlog, de Swakop River Valley en meer. In onze uitgebreide blog over de Welwitschia Drive lees je meer over alle stops langs de route, hoe je er komt en waar je kan kamperen.

De Welwitschia Drive is onderdeel van een nationaal park, dus je moet hiervoor van tevoren een parkvergunning voor het Namib National Park kopen.

Swakopmund | The Welwitschia Drive | The Orange Backpack
Swakopmund | The Welwitschia Drive | The Orange Backpack

#5 Namib-Naukluft National Park

Er is meer te zien in het Namib-Naukluft National Park dan alleen de Welwitschia Drive. Het Naukluft-deel ligt misschien wel wat ver van Swakopmund, maar het prachtige Namib-park leent zich perfect voor een dagtrip vanuit de kustplaats. Het Namib-park is erg groot en uitgestrekt met veel prachtige hoogtepunten. In onze uitgebreide blog over het Namib National Park lees je hier meer over. Dichtbij Swakopmund zijn de leukste hoogtepunten Mt. Bloedkopje en Tinkas.

De berg Bloedkopje – of Blutkuppe, Bloedkoppie of Blutkopje – wordt zo genoemd vanwege de rode kleur van de berg tijdens zonsondergang. De granieten berg is een duidelijk zichtbaar punt in de uitgestrekte woestijnvlakte in het noorden van het park. Het is niet heel ver omhoog en de berg is makkelijk te beklimmen, al kan de woestijnhitte de klim toch nog best zwaar maken. Je hebt een prachtig uitzicht over het woestijn landschap van het Namib-park. Dit is ook gelijk een goede plek voor een picknickstop, dus neem hiervoor wat te eten mee. Rondom Bloedkopje liggen een paar kampeerplekken, inclusief betonnen zitje en ‘braai’, waar je kan picknicken.

Een andere locatie niet ver van Swakopmund is Tinkas. Als je een 4WD bij je hebt of met je 2WD deze hobbelige wegen durft te trotseren, kan je bij de Tinkas-vlakte komen. Borden geven vanaf Bloedkopje de route naar de vlakte én naar de Natura Walk-trail aan. De hiking trail leidt langs de droge rivierbedding van de Tinkas-rivier en langs de graven van twee Duitse soldaten en de ruïnes van hun huisje. De Nature Walk duurt ongeveer 4 tot 5 uur, langs de weg is de route aangegeven met gemsboktekens op rotsen. Ook andere hikes zijn er bij Tinkas mogelijk; off road door het ruige landschap of langs routes die duidelijk zijn gemarkeerd met borden of tekens. Het kan hier erg warm worden, dus breng minstens twee liter water mee.

Zowel bij Bloedkopje, Tinkas. de Welwitschia Drive als veel andere plaatsen in het park kan je kamperen. Hoewel het officiële kampeerplekken zijn, voelt het een beetje als wildkamperen. De kampeerplekken liggen daarvoor ver genoeg van elkaar en hebben een braai, vuilnisbak en betonnen stoel, maar verder geen voorzieningen zoals stromend water of elektriciteit. De kampeerplekken bij Bloedkopje en Tinkas zijn perfect om jouw dagtrip vanuit Swakopmund aan het Namib-park te verlengen met een overnachting. Die bij Tinkas heb je misschien zelfs al voorbij zien komen bij jouw research naar Namibië, want hier heb je van die iconische ‘rock arches’ in het woestijnlandschap.

In onze blog over het Namib-park lees je waar je de kampeerplekken precies vindt en hoe het precies zit met de parkvergunning die je bij de NWR (in Swakopmund) moet kopen. Je hebt overigens geen vergunning voor het park nodig, als je hier alleen doorheen rijdt op de hoofdwegen.

Blutkopje in Namib Park | Camping in Namibia | The Orange Backpack
Rijden in Namibië | Driving in Namibia | Mooiste wegen roadtrip Namibië | Most beautiful roads roadtrip Namibia | The Orange Backpack

#6 De Skeleton Coast en Cape Cross

Ten noorden van Swakopmund strekt zich een kuststrook uit tot aan de grens: de Skeleton Coast met daarin ook het Cape Cross Seal Reserve. Maak een roadtrip langs de kustlijn voor een bijzondere off the beaten track ervaring in Namibië. In onze blog over de Skeleton Coast lees je meer over deze roadtrip, inclusief unieke overnachtingsplekken in de middle of nowhere op het strand.

Je eerste stop zal Cape Cross zijn. Dit is de grootste zeehondenkolonie van Afrika, dus bereid je ook voor op intense geuren en geluiden. Er is een houten pad boven en tussen de zeehonden aangelegd, dus je kunt ze van heel dichtbij zien. Als je Cape Cross in december-januari bezoekt, ben je precies op tijd om alle baby’s over elkaar heen te zien buitelen. Toegang is niet gratis, want het Seal Reserve is een NWR-park. Je koopt een vergunning bij een klein en niet te missen kantoortje op je route naar Cape Cross.

Rijd vervolgens meer noordelijk naar het Skeleton Coast National Park. Een dag is genoeg tijd voor een mini-roadtrip langs deze prachtige kuststrook met uitgestrekte, verlaten landschappen. Deze ruige kuststrook in het noorden van Namibië is vernoemd naar de vele schepen die hier door de eeuwen heen op de klippen zijn gelopen. Als de bemanning schipbreuk al overleefde, was de kans groot dat ze het alsnog tegen dit ruige gebied moesten afleggen. Het is een fascinerende kuststrook met hoge zandduinen, lege stranden en mysterieuze scheepswrakken.

Die wrakken kun je nog steeds bezoeken, al vergaan ze langzaam in het woestijnzand. De Zeila is een van de meer recent gestrande schepen en daarom nog goed te zien. Dit schip vind je tussen Swakopmund en Cape Cross in. Meer naar het noorden liggen bijvoorbeeld de Winston en de South West Sea, maar daar is heel wat minder van over. Op deze kaart van de Skeleton Coast zie je precies waar je de schepen kan vinden.

Cape Cross | The Orange Backpack
Skeleton Coast | The Orange Backpack

#7 Walvisbaai

Een andere kustplaats in de buurt van Swakopmund is Walvisbaai. De naam verwijst naar de vele walvissen die vroeger in dit gebied leefden en ook nu schijn je met een beetje geluk nog walvissen te kunnen spotten in dit kustplaatsje. Walvisbaai ligt 31 kilometer rijden ten zuiden van Swakopmund, dus een perfecte afstand voor een dagtrip.

De route van Swakopmund naar Walvisbaai brengt je langs de zandduinen waar je kan sandboarden. Je hebt links van je die hoge zandduinen en rechts de oceaan. Maak onderweg een stop bij Dune 7, de hoogste zandduin in de omgeving. Hoewel het een zware klim is om boven te komen, is het uitzicht een prachtige beloning. De zonsondergang, dus op de terugweg naar Swakopmund, is misschien wel het mooiste moment van de dag om dit te doen.

Walvisbaai is vooral populair bij vogelaars. Je ziet er flamingo’s, pelikanen en zelfs pinguïns. Sandwich Harbor is een populaire plek om vogels te spotten. Je kan vogeltours boeken, zowel langs de kust als met een boottocht het water op.

Swakopmund Namibie
Swakopmund in Namibie Tigr Reef campsite

Overnachten in Swakopmund

Kamperen in Swakopmund: Tiger Reef Campsite

Als je net als wij met een daktent door Namibië trekt, zal je op zoek zijn naar een camping. Moeilijk kiezen is het niet, want er zijn maar twee opties. Alleen Tiger Reef Campsite ligt in Swakopmund zelf én aan het strand, terwijl de tweede optie buiten de stad ligt. De camping is opgezet rond een grasveld met telaxstoelen, waar wij aan het eind van de middag graag even neerstreken met een colaatje of biertje. De plekken liggen om het grasveld heen, zijn allemaal voorzien van een overdekt stuk voor schaduw en zijn voor de privacy omrand door een houten hek. Bij de receptie is niet alleen gratis wifi, maar vooral de supervriendelijke staff te vinden. Wij boekten gelijk een extra nacht bij.

Hotels en hostels in Swakopmund: Hotel The Delight

Omdat Swakopmund een van de populairste stadjes in Namibië is om te bezoeken, heb je hier ook aan hotels en hostels geen gebrek. Op een centrale locatie vind je Hotel The Delight Swakopmund, een modern en kleurrijk hotel. Het ontbijt bij The Delight is een fenomeen en trekt ook niet-hotelgasten aan. Er zijn tweepersoonskamers, maar ook ruime familiekamers voor vier. Alle kamers zijn bijzonder ruim, kleurrijk en stijlvol en de staff is het allervriendelijkst. Mocht dit hotel uitverkocht zijn, dan vind je hier een selectie van nog meer aanraders in Swaokpmund.

Swakopmund in Namibie
Swakopmund restaurants | Raphs deli | The Orange Backpack

Eten en drinken in Swakopmund

Als je door Namibië reist, heb je zelden de keuze tussen meerdere restaurants. De enige optie is meestal zelf koken op je eigen campingspullen of een hapje eten in het restaurant van de lodge waar je slaapt. Wij vonden Swakopmund daarop een heerlijke afwisseling en genoten van de restaurants in de stad.

Dat Swakopmund veel Duitse invloeden kent, noemden we eerder al. We verwezen ook naar het Duitse eten dat je overal in dit Afrikaanse kuststadje terugvindt. Iconisch is vooral het Brauhaus, al was het maar omdat het is gevestigd in zo’n vakwerkhuis dat je normaal in Europa ziet. Dit met donker hout beklede restaurant serveert typisch Duitse schnitzels en bratwurst met Duitse bieren. Je kan je Duits oefenen met het menu en bij het bestellen.

Natuurlijk heeft een kustplaats ook veel restaurants met vis en andere sea food. Restaurants die hierom bekend staan, zijn The Tug en Jetty 1905. De locatie maakt deze restuarnats alleen al en aanrader. Ze liggen allebei direct aan de oceaan en hebben daarmeeen fantastisch uitzicht op de zonsondergang.

Lees meer: hier vind je nog veel meer restaurants in Swakopmund, waaronder de leukste plekjes voor ontbijt.

Wat je misschien niet zou verwachten in een safaribestemming als Namibië , is dat je hier ook veel hippe koffietentjes en lokale koffiebranders zal treffen. Niet alleen hoofdstad Windhoek, maar ook Swakopmund heeft een aantal koffiespots die je eigenlijk niet mag missen. Slowtown is een van de bekendste koffiebranders in Namibië. Er zijn meerdere vestigingen in Windhoek, maar in Swakopmund vind je de branderij zelf, inclusief koffiebar. Slowtown ligt in het centrum van Swakopmund, op een straathoek vlakbij ontbijtspots Raith’s Deli en Cordes & Co. Two Beards Coffee Roastery is een andere koffiegrootheid in Namibië. Two Beards ligt een beetje buiten het oude centrum, maar is zeker een bezoekje waard. Je kan hier koffiebonen kopen om mee naar huis te nemen, maar natuurlijk ook proeven wat nou echt goede koffie is.

Lees meer: hier lees je waar je nog meer bijzondere koffiebranders en koffiebars in Namibië vindt.

Swakopmund | The Orange Backpack
Swakopmund | The Welwitschia Drive | The Orange Backpack

Praktisch: hoe kom je in Swakopmund?

Swakopmund ligt aan de kust van Namibië, dus in het westen van het land. Het is ongeveer 3,5 uur rijden van de hoofdstad Windhoek naar Swakopmund. Vanwege de centrale ligging, zal deze bestemming eigenlijk altijd wel uitkomen in je reisroute voor Namibië. Veel bezoekers komen hierheen vanaf Etosha National Park in het noorden of juist vanuit Sossusvlei in het zuiden.

Omdat Swakopmund een van de weinige grotere steden in het land is, is er een verbinding met het openbaar vervoer tussen Windhoek en de kustplaats. Het openbaar vervoer is echter niet de beste manier om door dit afgelegen en dunbevolkte land te reizen. Er zijn gewoon niet zoveel opties en je komt makkelijk ‘vast’ te zitten op een bestemming. Als je überhaupt op alle bestemmingen komt. Een roadtrip door Namibië is dus de beste manier om het land te verkennen. We schreven eerder een blog met tientallen tips voor het rijden in Namibië en het huren van een auto.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: