Namibië

Etosha National Park: 25 praktische tips

Een van de grootste attracties van Namibië is ongetwijfeld het Etosha National Park. Voor veel reizigers is het zelfs de hoofdreden om het land te bezoeken! Het park is bijna half zo groot als Nederland, dus je kunt je voorstellen dat er oneindig veel wildlife te zien is. Wij trokken meerdere dagen uit voor onze selfdrive safari in Namibië en kunnen je daarom nu de beste tips geven voor jouw bezoek aan Etosha National Park!

Lees verder: alles over kamperen in Etosha en een verslag van onze selfdrive safari van vier dagen.

Etosha National Park | The Orange Backpack
Safari in Etosha | Rondreis in Namibië | The Orange Backpack

Praktische tips voor Etosha National Park

#1 Huur een auto voor een selfdrive safari!

Etosha is gemaakt voor een self-drive safari, dus maak daar vol gebruik van. Ga daarom niet mee met een groepsreis, maar huur een auto in Windhoek om het park zelf te verkennen.

#2 Trek voldoende tijd uit voor je safari.

Etosha is erg groot, dus dit is geen park om tijdens een dagje te verkennen. Trek er minimaal twee, maar liever nog drie dagen voor uit.

#3 Er is geen beste reistijd om Etosha National Park te bezoeken.

Alle reisgidsen zullen de Namibische winter aanraden als ideale reismoment, dus van april/mei tot en met oktober/november. Buiten het regenseizoen trekken de dieren naar de waterholes om te drinken en in zonder de zomerse hitte zijn ze een stuk actiever, maar ook in de zomer zijn dieren echt prima te spotten. En een extra leuke omstandigheid: het is dan kraamtijd in Etosha!

#4 Slaap in het park zelf.

Als je ’s ochtends zo vroeg mogelijk in het park wilt zijn en ’s avonds vanaf je slaapplek wild wil kunnen spotten, raden wij je aan om niet in een van de lodges of op een van de campings buiten het park te slapen. Kies in plaats daarvan voor een slaapplek in een van de kampen in het park zelf!

#5 Boek je lodge of camping in Etosha van tevoren.

Etosha is populair onder reizigers en de slaapplekken in de kampen zijn dat ook, dus boek je slaapplek (ruim) van tevoren. Een geruststelling: dit advies geldt vooral voor het hoogseizoen. Wij reisden naar Etosha in het laagseizoen (januari, de Namibische zomer) en toen was het juist erg rustig. Toen onze boeking een dag te laat bleek te zijn, kon dit moeiteloos naar voren worden geschoven.

#6 Kampeer en sla de dure lodges over.

Een slaapplek in de kampen is wat duurder dan op andere plekken in Namibië, maar kamperen is dan budgetvriendelijker én avontuurlijker dan de luxe lodges.

Meer lezen: alles wat je wil weten over kamperen in Etosha National Park!

Kamperen in Etosha National Park in Namibie
Etosha National Park in Namibia | The Orange Backpack

#7 Wil je zelf koken? Neem voldoende eten mee.

De winkeltjes op de kampen van Etosha zijn niet erg goed uitgerust en verkopen vooral souvenirs en drankjes. Als je wil koken, raden we je dus aan om je koelbox buiten het park vol te laden voor de komende dagen.

#8 Lees de regels over vlees en eieren.

Om het welzijn van de dieren in en buiten het park te beschermen, is het over het algemeen niet toegestaan om vlees, eieren en andere dierlijke producten het park mee uit te nemen (wel in overigens). Check van tevoren op de officiële site van Etosha even hoe de regels op dat moment zijn.

#9 Neem geen plastic zakken mee.

Ook hiervoor zijn regels om het welzijn van de dieren in Etosha National Park te beschermen. Plastic zakken zijn absoluut verboden. Wij hadden wel (vuilnis)zakken in onze auto liggen – open en bloot – maar kregen hierover geen opmerkingen bij de parkingang.

#10 Een 4×4 in Etosha is handig, maar niet essentieel.

Wij lazen vaak terug dat een 4×4 een must is in Etosha, maar wij hebben de 4WD-functie van onze huurauto nooit gebruikt. Een goede 2WD is ook prima vervoer. Ja, de wegen zijn soms niet geweldig. De maximumsnelheid in het park is 60 km/u en in de kampen 20 km/u. Op de slechte wegen zal je simpelweg wat langzamer willen rijden.

Camping sites in Namibia | Camping in Etosha National Park
Safari in Namibië | Etosha National Park | Rondreis in Namibië | The Orange Backpack

#11 Download offline navigatie, want er is geen internetbereik.

Wij hadden een simkaart gekocht op het vliegveld, maar daar hadden wij in Etosha weinig profijt van. Geen bereik, helaas. In de kampen is tegen betaling wifi beschikbaar, maar verder zul je hier geen internet hebben. Zorg dus voor offline kaarten op je telefoon, zoals de handige app maps.me.

#12 De Etosha camps liggen dichtbij elkaar, dus rijd op een dag langzaam langs alle waterholes naar je volgende slaapplek.

De beste manier om het park te verkennen is om langzaam van het ene naar het andere kamp te rijden. Wij sliepen in de kampen Namutoni, Halali en Okaukuejo en trokken van kamp tot kamp door het park. Halali is maar 75 kilometer rijden van Namutoni. Okaukuejo ligt op 56 kilometer van Halali en 115 kilometer van Namutoni.

#13 Zorg dat je alles voor in de auto bij je hebt, want buiten de kampen mag je de auto niet verlaten.

Het is in Etosha verboden om de auto te verlaten. Niet heel gek in een park met leeuwen en olifanten, toch? Zorg er dus voor je dat je alles voor jouw safari bij je hebt liggen in de auto en je niet in de achterbak hoeft te zijn.

#14 Bezoek de Etosha-zoutpan waar je er wel even uit kan.

Naast de kampen in het park zijn er een aantal plekken waar je wel even je auto uit kan om je benen te strekken of naar de wc te gaan. De mooiste rustplek? Die bij de Etosha-zoutpan! De uitgestrekte zoutvlakte met de strakblauwe lucht daarboven is adembenemend mooi.

Etosha National Park safari in Namibië | Namibia safari | The Orange Backpack
Leeuw in Etosha National Park | safari in Namibië | The Orange Backpack

#15 Begin je safari zo vroeg mogelijk.

Veel roofdieren jagen ’s nachts en zijn in de vroege ochtendkoelte nog actief.

#16 Houd de parkauto’s in de gaten!

De beste tip om wild te spotten: houd de andere auto’s en dan vooral die van de parkgidsen in de gaten. Zie je ergens veel auto’s staan? Grote kans dat daar bijzonder wild is te zien! In de parken kan je ook gamedrives doen en de gidsen op deze tochten hebben superscherpe ogen. Zie je ergens een gamedrivevoertuig stilstaan? Daar is gegarandeerd wat te zien!

#17 Zoek dieren onder de bomen.

Midden op de dag trekken veel dieren zich terug om wat te rusten en zoeken ze de koelte van struiken en bomen op. Ze zijn daar wat lastiger te spotten, maar wij vonden daar twee keer een mannetjesleeuw en een keer twee olifanten.

#18 Neem een boekje met alle dieren mee om ze te leren onderscheiden.

Een leeuw en olifant kunnen wij natuurlijk nog wel van elkaar onderscheiden, maar alle verschillende antilopen in het park? Daar hadden wij toch echt een gids voor nodig. Het was leuk om te merken hoe we na onze safari in Etosha alle verschillende dieren uit elkaar konden houden aan de hand van de strepen op hun vacht, de grootte van hun hoorns, etc.

#19 Check het ‘animal sightings book’ bij de recepties van de Etosha camps.

Ben je op zoek naar een speciale diersoort of heb jij net een leeuw gespot? Bij de receptie van ieder kamp ligt een boek waarin reizigers opschrijven waar ze recent een bijzonder dier hebben gezien.

#20 Zoek de waterholes op.

Zomer of winter, de waterholes zijn populair bij alle dieren om te drinken. Wij reden daarom tussen de kampen langs bijna alle waterholes om de beste kans te hebben om wild te spotten. Succes gegarandeerd!

Kamperen in Etosha | Camping in Etosha | The Orange Backpack
Kamperen in Etosha National Park waterhole | Camping in Etosha | The Orange Backpack

#21 Slaap in Okaukuejo maincamp en ga naar de waterhole.

Een van de meest populaire waterholes is die naast het kamp Okaukuejo. Het is bekend om zijn olifanten en neushoorns. Wij zagen ze tijdens onze overnachting daar rond zonsondergang allebei.

#22 Neem een verrekijker mee.

Van een afstand is het niet altijd goed te zien wat er precies in de schaduw van de struik ligt. En welke soort gazelle daar in de verte loopt. Een verrekijker maakt je safari daardoor echt een stuk leuker!

#23 Breng een goede camera mee.

Je zult in Etosha veel, veel foto’s willen maken. Je telefoon zal echt niet volstaan, dus zorg dat je een goede camera bij je hebt. Bij voorkeur een met een goede zoom, maar wij slaagden er ook prima in om goede foto’s te schieten zonder.

#24 Zorg ook voor voldoende camerageheugen.

Zei ik al dat je veel foto’s wilde nemen?

#25 Koel in de zomer ’s middags af in de zwembaden op de Etosha camps.

Zeker in de warme zomermaanden zal je blij zijn, als je in de middag even kan afkoelen. Gelukkig hebben alle parkkampen een heerlijk koud zwembad. Een aanrader! Ook de dieren zijn dan wat rustiger, dus een prima tijd om even een break te houden.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: