Namibië

De hoogtepunten van Namibië: de 15 allermooiste plekken

Namibië is een van de meest diverse landen van Afrika. De grote highlights in Namibië zijn allemaal zo verschillend: van mysterieuze valleien tussen enorme zandduinen in de beroemde Sossusvlei tot wild spotten op een self-drive safari. Tijdens de research voor jouw rondreis in Namibië zal je ongetwijfeld snel de bekende bezienswaardigheden tegenkomen, maar er is zo veel meer. Na meer dan drie weken door Namibië te hebben gereisd, hebben wij de ultieme lijst met de 15 allermooiste plekken in Namibië gemaakt. Van beroemde highlights tot verborgen plekken buiten de gebaande paden, deze 15 hoogtepunten van Namibië mag je zeker niet missen.

Lees meer om je reis naar Namibië voor te bereiden:

Save this pin for later:

Namibiëtip: boek een verzorgde pakketreis op maat

Wij bezochten de mooiste plekken van Namibië helemaal op eigen houtje, maar als je echt onbezorgd op reis wilt gaan, raden wij je een verzorgde pakketreis aan. Wij vonden Namibië een van de spannendste bestemmingen om helemaal zelf te verkennen. Van het uitzoeken van een eigen huurauto en het inlezen in de veiligheidstips voor rijden in zo’n verlaten land tot het kamperen in Namibië en het uitzoeken van alle nationaal parkregels. Het kost veel research en geregel. We kwamen op onze reis daarom ook veel reizigers tegen die hun Namibiëvakantie als een pakketreis hadden geboekt en dat snappen wij voor een bestemming als deze goed.

Voor een zorgeloze reis raden we je aan om contact op te nemen met Van Verre. Deze reisorganisatie biedt op maat gemaakte Namibië-rondreizen aan welke volledig aangepast kunnen worden naar jouw wensen. Je kunt kiezen uit één van de voorbeeldreizen of uit verschillende bouwstenen. Met de bouwstenen kies je uit welke bijzondere plekken in Namibië je wilt bezoeken en deze kunnen door een specialist van Van Verre toegevoegd worden aan een bestaande reis of aan elkaar gekoppeld worden tot een complete reis, inclusief kleinschalige safarilodges en guesthouses. Extra leuk is dat je ook voor bijzondere specials kan kiezen, zoals een ballonvlucht boven de schitterende Sossusvlei!

De mooiste plekjes in Namibië: 15 unieke hoogtepunten

#1 De zandduinen van de beroemde Sossusvlei

Van alle bekende highlights van Namibië zal de prachtige Sossusvlei waarschijnlijk het meest bijkomen bij je research en reisvoorbereidingen. Dit nationaal park staat bekend om eindeloze zandduinen, mysterieuze dode acaciabomen tegen een onwerkelijke achtergrond en magische zonsondergangen, waardoor het een van de meest bezochte plekken in Namibië is. Het nationaal park is vernoemd naar een van de witte kleivlakten genaamd Sossusvlei, maar de enorme zandduinen en de met acaciabomen gevulde Deadvlei vonden wij nog veel mooier dan de Sossusvlei.

We raden je aan om je bezoek aan Sossusvlei zo vroeg mogelijk te beginnen. Verblijf daarvoor in een van de lodges of het kampeerterrein in het park zelf, zodat je als allereerste toegang hebt tot het park en kan genieten van de zonsopgang vanaf een van de zandduinen. De meeste bezoekers gaan daarvoor naar de beroemde Dune 45 – 45 kilometer vanaf de toegangspoort – maar wij zijn helemaal doorgereden naar de Deadvlei om te genieten van de zonsopgang vanaf de zandduinen langs die vlei. Na de zonsopgang gleden we zo anaf de zandduinen de vlei in en waren de eersten die deze unieke witte vlakte vol mysterieuze dode acaciabomen bezochten.

Lees meer: bekijk ons uitgebreide Sossusvleiblog voor praktische tips, de beste plekken voor de zonsopgang en zonsondergang, kampeerplekken en lodges bij de ingang en de mooiste plekken in het nationale park.

Sossusvlei in Namibië | rondreis in Namibië | De oranje rugzak
Sossusvlei | Namibië | De oranje rugzak

#2 De zonsondergang en hot springs van de Fish River Canyon

Een van de grootste hoogtepunten in het zuiden van Namibië is de Fish River Canyon, een indrukwekkende meanderende kloof in het uitgestrekte Namibische landschap. De Fish River Canyon wordt veel bezocht, maar het is er niet extreem toeristisch. Het bekendste uitkijkpunt kan in het hoogseizoen een beetje druk worden, maar andere plaatsen langs de rand van de kloof zijn meestal verlaten. Het is een geweldige ervaring om op de rand te zitten en de natuurlijke schoonheid van een van de grootste canyons ter wereld in je op te nemen.

Als je in het kamp Hobas verblijft, heb je de kans om rond zonsondergang naar de rand van de kloof te rijden, wanneer de uitzichten het mooiste zijn. Je zult overigens wel genoegen moeten nemen met ‘slechts’ die uitzichten vanaf de rand als je de Fish River Canyon bezoekt, tenzij je een vergunning krijgt voor de pittige 5-daagse hike in de kloof. Als je deze hike wilt doen, zorg er dan voor dat je deze ruim van tevoren regelt.

Alle hikers eindigen bij de Ai-Ais Hot Springs aan het einde van de kloof, wat ook de locatie is van een tweede kamp met lodges en kampeerplekken. De zwembaden hier worden op natuurlijke wijze verwarmd met de warmwaterbronnen, net als de spa!

Lees meer: onze Fish River Canyon-gids vertelt alles over de kloof, wandelen in de kloof, de beste campings en lodges in de kloof en meer.

Standpunten Fish River Canyon in Namibië | Rondreis in Namibië

#3 Wandelen in het Naukluft National Park

De meeste toeristen passeren het Naukluft Park alleen op weg naar de bekende Sossusvlei. We raden je aan om een dag of langer op deze off the beaten track bestemming in Namibië te blijven en te genieten van de prachtige Naukluft-bergen. Er zijn verschillende hikes in het park voor iedere conditie.

Wij besloten om de Olive Trail te lopen, de gemakkelijkste daghike in het Naukluft-park. We beklommen tijdens deze hike eerst een berg met prachtige uitzichten en daarna liepen we door een canyon weer terug naar het startpunt. Het landschap onderweg was prachtig en we zagen zelfs enkele apen, bergzebra’s en ander wild. Het was een indrukwekkende ervaring en we zijn geen enkele andere hiker tegengekomen.

Naukluft bergen | De oranje rugzak

#5 De uitzichten vanaf het Waterbergplateau

Het Waterberg Plateau National Park ligt tussen hoofdstad Windhoek en het Etosha National Park meer naar het noorden. Het is een populaire bestemming voor game drives op het plateau, maar je kunt ook tijdens een wandeling naar de rand klimmen om te genieten van het prachtige uitzicht op de omgeving.

We overnachtten in het kamp in het park dat zowel lodges als kampeerplekken heeft, en klommen vroeg in de ochtend naar boven om optimaal te profiteren van de lagere temperaturen. Het is een zware klim. Je zult onderweg waarschijnlijk een van de vele apen in het park zien om vervolgens te eindigen op de top met een prachtig uitzicht als beloning.

Waterberg Plateau Namibië | De oranje rugzak

#6 Dieren spotten in de Caprivi Strip

Helemaal in het noorden in Namibië ligt de Caprivi Strip. Dit deel van Namibië wordt omringd door Botswana, Angola en Zambia en ligt behoorlijk ver van alle andere toeristische attracties in Namibië. De Caprivi Strip is beroemd om de nationaal parken met wilde dieren, vooral de kuddes olifanten. Als je de Strip bezoekt, kun je overwegen om ook de nabijgelegen Victoria Falls in Zambia te bezoeken.

Safari in Etosha | Rondreis in Namibië | De oranje rugzak

#7 Kanoën op de Orange River bij Noordoewer

Helemaal in het zuiden van het land markeert de Oranjerivier de grens tussen Namibië en Zuid-Afrika. Kanoën op de rivier biedt je dus de unieke kans om in twee landen tegelijk te zijn! Je kan zo ook de enige rivier in Namibië ervaren die het hele jaar door stroomt. Dat is een heel ander gezicht dan de droge rivierbeddingen en uitgestrekte woestijn in de rest van het land.

Het kleine stadje Noordoewer zal waarschijnlijk je uitvalsbasis zijn voor een kanotocht. Je kunt kiezen voor een meerdaagse kanotocht of variant van een of een halve dag. We besloten om een ochtendvaartocht te maken, wat ons de unieke kans gaf om in de vroege ochtend zeldzame riviervogels te spotten. De vaartocht was georganiseerd door onze camping op Felix Unite Provenance Camp, maar je kunt op veel andere plekken in de omgeving kanotochten boeken.

Noordoewer kanoën op de Oranjerivier | beste dingen om te doen in Namibië

#8 Self-drive safari in Etosha National Park

Etosha is het beroemdste nationale park in Namibië en biedt de zeldzame mogelijkheid om met je eigen huurauto zonder gids op safari te gaan. Het park is bijna half zo groot als Nederland, dus je kunt je wel voorstellen dat er oneindig veel wildlife is.

We brachten vier dagen door met het verkennen van het park en overnachtten die dagen ook in de parkkampen. Er zijn zowel lodges als campingplekken op de Etosha camps, dus je kunt ook zonder tent van deze kampen in het park genieten. We raden je dit ook zeker aan, omdat dit de enige manier is om heel vroeg en laat in het park te zijn, dus als de dieren het meest actief zijn. Of nog leuker: loop gewoon naar de drinkplaats aan de rand van de meeste kampen om wild te spotten. In het hoofdkamp Okaukuejo zagen we ’s avonds zelfs een kudde olifanten met baby’s en twee neushoorns!

Lees meer: 25 praktische tips voor je bezoek, alles wat je moet weten over kamperen in Etosha National Park of ons vierdaagse reisdagboek van onze self-drive safari in Etosha.

Campings in Namibië | Kamperen in Etosha National Park
Kamperen in de waterput van Etosha National Park | Kamperen in Etosha | De oranje rugzak

#9 Spookstad Kolmanskop

Kolmanskop is een heel ander soort highlight in Namibië en zeker een van de leukste plekken om te bezoeken tijdens je rondreis door Namibië. Deze spookstad in de buurt van de kuststad Lüderitz was vroeger een welvarende diamantstad voor Duitse diamantbewerkers. Maar de woestijnstad werd van de ene op de andere dag verlaten toen een nog betere diamantlocatie werd ontdekt. Het stadje is er nog steeds en verdwijnt langzaam in de zandduinen van de woestijn. Een unieke en spookachtige plek! En nog beter: de spookstad Kolmanskop is open voor bezoekers. Zorg ervoor dat je deze verlaten stad in de buurt van Lüderitz toevoegt aan je reisroute voor Namibië en sluit je aan bij de gratis rondleiding om meer te weten te komen over Kolmanskop.

Lees meer: bekijk onze Kolmanskop blog voor achtergrondinformatie over de stad, de gratis rondleiding en meer foto’s van deze unieke plek.

Spookstad Kolmanskop in Namibië | Lüderitz, Namibië | De oranje rugzak

#10 Bezoek de Europese stad Swakopmund

Kolmanskop is niet de enige Duitse bestemming in Namibië, ook Swakopmund aan de Namibische kust doet je aan Duitsland denken. De architectuur in Europese stijl en Duitse bars met Duits eten zijn heel anders dan wat je zou verwachten in dit Afrikaanse land. Swakopmund geeft je het gevoel dat je een paar dagen een citytrip in Europa maakt.

Swakopmund is de perfecte bestemming om een paar dagen te ontspannen van jouw roadtrip door Namibië en een heerlijke afwisseling na alle natuur, rotsen en woestijnen. Je kunt door de straten van Swakopmund slenteren, genieten van restaurants en bar en zelfs relaxen op het strand. Swakopmund is de enige strandbestemming in Namibië waar je echt kunt relaxen op het strand – op andere plaatsen is het te winderig of op het strand te rotsachtig. Er is zelfs een beachclub: Tiger Reef Beach Bar & Grill, pal naast de Swakopmund camping Tiger Reef Campsite.

Lees meer: we hebben de 10 beste restaurants, bars en koffiespots in Swakopmund op een rij gezet. Stuk voor stuk aanraders!

Andere leuke activiteiten in Swakopmund zijn een bezoek aan de meer zuidelijke kustplaats Walvisbaai en de avontuurlijke activiteiten in de zandduinen tussen Swakopmund en Walvisbaai. Wat dacht je van sandboarden of quad rijden in de duinen? Aanraders!

Swakopmund | De oranje rugzak

#11 Wildkamperen in het Namib National Park

Het Namib National Park wordt vaak geassocieerd met de nabijgelegen Sossusvlei, maar het is zelf ook een geweldige bestemming om een of meerdere reisdagen door te brengen. Het is overwegend woestijn – zoals vrijwel heel Namibië – met bergen, rock arches, indrukwekkende canyons en zeldzame planten.

Een van de leukste manieren om het Namib-park te ervaren, is door te kamperen op een van de kampeerplekken in het park. Er is geen officiële camping, je kiest gewoon een van de aangewezen plekken en zet je (dak)tent op. Er zijn geen voorzieningen zoals elektriciteit, stromend water of een toilet. Maar er zijn vuilnisbakken en een betonnen picknicktafel die de kampeerplekken ook markeren. De parkvergunning – koop deze van tevoren bij de NWR in Swakopmund of Windhoek – geeft je ook toestemming om te kamperen.

De mooiste kampeerplekken zijn in de buurt van Mt. Blutkoppe, de zandduinen bij Homeb en de rock arches bij Tinkas.

Lees meer: alles wat je moet weten over hiken en kamperen in het Namib National Park.

Kamperen in Namib Park | Namibië buiten de gebaande paden | De oranje rugzak

#12 Slapen op de Brukkaros-vulkaan

Ons kampeeravontuur op de Brukkaros-vulkaan was een van de hoogtepunten van onze Namibië-reis! Kun je je voorstellen dat je buiten de gebaande paden wildkampeert op een oude camping bovenop een vulkaan? Op een plek met sterren zo helder dat hier ooit observatoria werden gebouwd? Zonder voorzieningen zoals water of elektriciteit? Alleen jij, de oude vulkaan en de heldere sterren. Kamperen op de Brukkaros-vulkaan is een ervaring die je nooit zult vergeten.

Je kunt behoorlijk ver de vulkaan op rijden met een goede 4×4. Daar kun je je auto parkeren, of nog beter: je tent opzetten. Het is de locatie van een oude camping, dus er zijn nog wat oude faciliteiten die je kunt gebruiken, zoals een stenen bouwsel voor schaduw of een braai om te barbecueën.

Lees meer: onze Brukkaros-blog vertelt je alles over hiken en kamperen op de vulkaan, inclusief hoe je je kampeertrip voorbereidt.

Het duurt 30 tot 40 minuten om van deze parkeer-/kampeerplek naar de rand van de krater te hiken. Vanaf daar kun je de krater in wandelen of verder omhoog klimmen naar de ruïnes van de oude observatoria voor het hoogste punt van de vulkaan. De vulkaan is erg oud en het enige dat nog doet denken aan een vulkaan, is de vorm. Verwacht geen lava of zoiets. De krater lijkt meer op een berglandschap met rotsen en zelfs bomen, inclusief de kokerbomen die in dit deel van Namibië veel voorkomen.

Brukkaros vulkaan | De oranje rugzak
Brukkaros vulkaan | De oranje rugzak

#13 Roadtrip langs de Skeleton Coast

De Skeleton Coast van Namibië, klinkt dat niet indrukwekkend? Deze ruige kuststrook in het noorden van Namibië is genoemd naar de vele schepen die door de eeuwen heen op de kliffen zijn gestrand. Als de bemanning de schipbreuk al had overleefd, was de kans groot dat ze dit ruige gebied niet zouden overleven.

Het Skeleton Coast National Park is nu een fascinerende kuststrook met hoge zandduinen, lege stranden, mysterieuze scheepswrakken en de grootste zeehondenkolonie van Afrika. Roadtrippen over de kustweg van dit nationale park is een mut op de ultieme rondreis door Namibië.

Je kunt de nacht doorbrengen in het noordelijke puntje van het park – in Torra Bay of Terrace Bay, maar check van tevoren of de camping en accommodatie open zijn – en breng de volgende dag door in zuidelijke richting naar Swakopmund. Je passeert een indrukwekkend landschap, stopt bij scheepswrakken en de immense zeehondenkolonie bij Cape Cross.

Lees meer: bekijk onze blog over de Skeleton Coast voor meer details, inclusief een kaart met alle hoogtepunten en scheepswrakken.

Skeleton Coast | De oranje rugzak
Cape Cross | De oranje rugzak

#14 De natuurfenomenen van Namibië op de Welwitschia Drive

De Welwitscha Drive ligt in het eerder genoemde Namib National Park. Een parkvergunning voor het Namib-park geldt ook de Welwitschia Drive, niet ver van Swakopmund. De rit is een geweldige dagtrip vanuit Swakopmund of is een must-visit tijdens jouw bezoek aan het Namib-park.

Lees meer: bekijk onze uitgebreide Welwitschia Drive-blog voor alle details over de parkvergunning, de haltes langs de oprit en het overnachten hier.

De Drive brengt je langs dertien stops die je allemaal iets van de natuurwonderen of geschiedenis van Namibië laten zien. De beste stops laten je zeldzame Afrikaanse planten zien: de Welwitschia waar de route naar is vernoemd en het delicate lichen. De Welwitschia is een taaie, maar ook erg kwetsbare plant: hij kan overleven in barre woestijnomstandigheden en kan wel 1000 jaar oud worden! De oudste Welwitschia is een van de laatste stops op de route.

Tijdens je rit zie je hopelijk ook lichen. Het is een unieke combinatie van een alg en een schimmel. De oranje versie is de bekendste. Het duurt tientallen jaren voordat lichen groeien, dus de schade aan lichen zal niet snel herstellen. Dat is helaas ook de reden dat de lichen langzaam aan het verdwijnen is en er steeds minder lichen zichtbaar is op de route.

Swakopmund | De Welwitschia Drive | De oranje rugzak

#15 Offroad rijden op het schiereiland bij Lüderitz

Net ten zuiden van de kustplaats Lüderitz ligt een prachtige peninsula. De hoofdweg op de peninsula is goe dvoor een mooie (halve) dagtrip langs de randen van het schiereiland, maar het is nog leuker om met een 4×4 offroad te gaan en de kleinere baaien en ruige gebieden te verkennen.

De diepblauwe oceaan tegen een stralend blauwe lucht biedt een prachtig uitzicht op deze mini roadtrip. Hoogtepunten zijn onder meer de vuurtoren op het schiereiland, een pinguïneiland – neem je verrekijker mee om ze vanaf de kust te spotten – flamingo’s, een roze meer, kleine baaien en zeldzame lichen. Maak geen plannen voor een duik in het water, want het is ijskoud.

Lees meer: we schreven een blog over de leukste dingen om te doen in Lüderitz, inclusief deze tour op de peninsula.

Lüderitz | Namibië | De oranje rugzak
Lüderitz | Namibië | De oranje rugzak

Deze blog is geüpdate in samenwerking met Van Verre Reizen.