Namibië

Reisgids voor Lüderitz: wat te doen en praktische tips

Lüderitz is het veel minder bezochte broertje van de kuststad Swakopmund. Net als in zijn grote broer vind je hier Duitse architectuur, plaatsnamen en braadworsten. Uniek zijn het bizarre spookstadje Kolmanskop en de prachtige peninsula! Lüderitz ligt in the middle of nowhere, tussen de Atlantische oceaan en de uitgestrekte woestijn. Omdat het stadje daardoor eigenlijk nooit op de route ligt, slaan veel reizigers dit plaatsje over. Maar Lüderitz is absoluut een omweg waard!

Kolmanskop | Lüderitz | Namibia | The Orange Backpack
Lüderitz | Namibia | The Orange Backpack

Hoe kom je in Lüderitz?

Zoals ik al schreef, ligt Lüderitz in the middle of nowhere. Kijk maar eens op de kaart van het zuiden van Namibië en je zult zien dat vanuit het plaatsje Aus een lange B-weg recht naar Lüderitz rijdt. Er zijn geen stops langs de weg; verder is hier helemaal niets.

Lüderitz ligt ongeveer 125 kilometer van Aus, de dichts bijzijnde plaats. De weg tussen de plaatsen is de B4 en aangezien je op een B-weg hard kan rijden, ben je er al in een dik uur. Let erop dat de weg aan het eind soms deels wordt opgeslokt door de zandduinen. Ook kan het hier flink hard waaien. Pas je snelheid hierop aan.

Lüderitz is met openbaar vervoer te bereiken, maar net als in de rest van Namibië is dat niet aan te raden. De grootste highlights van Lüderitz liggen niet in de stad zelf en zijn net te ver om te lopen.

Lüderitz | Namibia | The Orange Backpack
Kolmanskop | Lüderitz | The Orange Backpack

De geschiedenis van Lüderitz

Even een kort geschiedenislesje: Lüderitz was de eerste Duitse nederzetting in Namibië en is vernoemd naar de oprichter Adolf Lüderitz. Deze Duitse ondernemer kocht de grond aan het eind van de negentiende eeuw om hier een handelspost op te richten. Namibië was een van de weinige gebieden in Afrika die niet onder koloniaal gezag viel; er was simpelweg niets te vinden in de woestijn. Koopman Lüderitz vroeg Duitsland daarom om bescherming, wat het begin was van de Duitse invloed in Namibië.

Niet veel later bleek er wel degelijk wat te vinden te zijn in de woestijn bij Lüderitz. In 1908 vond een spoorwegmedewerker een diamant die gewoon los aan het oppervlak in de woestijn lag. Er bleken er veel meer te zijn. Ze lagen gewoon in de woestijn voor het oprapen! Een diamantkoorts ontstond, waarna Duitsland het gebied rondom Lüderitz tot Sperrgebiet uitriep. Dat is het nu nog steeds; het is nog altijd niet mogelijk om dit gebied zonder toestemming te bezoeken. Door de bloeiende diamantindustrie werd Lüderitz welvarender en ontstond er een luxueus dorp 10 kilometer van de stad om het personeel en hun gezinnen onder te brengen. Dit dorp – Kolmanskop – was van alle luxe voorzien en had voorzieningen die in die tijd in de meeste Duitse steden nog niet beschikbaar waren. Tot er op een plek richting het zuiden meer diamanten te vinden bleken te zijn..

Ook vandaag worden er nog diamanten in Lüderitz gewonnen, maar dan vooral in zee. Veel diamanten uit de woestijn waren in de decennia voor de diamantkoorts natuurlijk al de zee in gewaaid, waar er nog veel op de bodem liggen. Waar in andere kustplaatsje vissers met netten en hengels in de weer zijn, duiken ze hier naar diamanten.

Lüderitz | Namibia | The Orange Backpack
Lüderitz | Namibia | The Orange Backpack

De highlights van Lüderitz

Er lijkt weinig te doen te zijn in dit kleine plaatsje, maar niets is minder waard. Twee van de highlights van onze reis – de Peninsula en Kolmanskopf – bezoek je vanaf het Duitse kustplaatsje. In 48 uur kan je deze twee plekken en de andere bezienswaardigheden van het stadje aandoen. Dit zijn de highlights die je echt niet mag missen tijdens je bezoek aan Lüderitz!

#1 Goerke Haus

Dit Duitse huis is misschien wel het symbool van de Duitse invloed in Lüderitz. Het huis werd begin twintigste eeuw gebouwd, volledig in de toen in Duitsland populaire art nouveau stijl. De naamgever van het huis was Hans Goerke, een inspecteur van het diamantbedrijf. Door de diamantkoorts kon hij dit extravagantie huis op de heuvel aan de rand van Lüderitz bouwen. Erg lang heeft hij er niet van genoten, een paar jaar later keerde hij alweer terug naar Duitsland. Het pand is open voor bezoekers op maandag tot en met vrijdag van 14.00 tot 16.00 en op zaterdag en zondag tussen 16:00 en 17:00.

#2 Ontbijten bij Diaz

Ons favoriete tentje in Lüderitz was Diaz Coffee Shop. Hier wordt koffie gemaakt van de beste bonen van Namibië – waaronder van de Namibische merken Two Beards en Slotown – en worden de lekkerste ontbijtjes geserveerd. Naast ontbijt is er trouwens ook een bar, waar je ook ’s avonds terecht kunt voor eten en een drankje.

#3 De Peninsula

Dit was een van de leukste tripjes die we hebben gemaakt! Denk aan een diepblauwe oceaan tegen een strakblauwe lucht, heftige 4WD weggetjes, pinguïns en flamingo’s, een rood zoutwatermeertje en een vuurtoren. En dat alles in een bijzonder ruige omgeving met alleen zand en steen. Wij reden een ochtend rond in dit desolate gebied en reden over ruige 4WD-wegen naar de mooiste baaien. Niet dat je hier fijn kan zwemmen overigens; het water is ijs- en ijskoud.

#4 De kegelbaan

In het stadje is ook een oude kegelbaan, hoe tof! De avond dat wij wilden gaan, was de kegelbaan helaas gesloten. Maar de avond ervoor liepen we hierlangs en konden we een blik naar binnen werpen. Duitser wordt het niet snel! Je vindt de kegelbaan niet op een kaart. Het ligt aan Bay Road ter hoogte van de kruising met de B4.

https://www.instagram.com/p/BtJesZdg-Et/

#5 Kolmanskop

Dit oude diamantstadje is een bizar spookstadje. Toen de diamantenkoorts zich zuidelijker verplaatste, werd het luxueuze stadje verlaten. Al zou pas in de jaren ’50 echt de laatste bewoner Kolmanskop verlaten. Nog altijd zijn de kegelbaan, aula, ijsfabriek en het enorme ziekenhuis te bezoeken. Langzaam begint de woestijn de oude Duitse huizen over te nemen. In deze blog lees je meer over deze bijzondere plek.

#6 Het buffet bij Barrels

Eten bij Barrels is een ervaring op zich. De tafels zijn oude vaten en overal branden kaarsen om in het donkere kroegje wat licht te brengen. De meeste bezoekers eten hier van het buffet; ook als vegetariër kon ik voor een gereduceerde prijs van een deel van het buffet eten. Het eten is niet geweldig, maar de sfeer in deze pub des te meer.

#7 Agate Beach

Dit strand ligt ongeveer 5 kilometer ter noorden van Lüderitz. Er zijn picknickplaatsen met – hoe kan het ook anders in Namibië – braaiplekken. Het strand dankt zijn naam aan de kleine stukjes agaat die hier nog wel eens op het strand worden gevonden.

Kolmanskop | Lüderitz | The Orange Backpack
Lüderitz | Namibia | The Orange Backpack

Tips

#1 Koop mineraalwater. In Lüderitz kan je net als in de rest van het land het kraanwater drinken, maar het smaakt hier toch net wat anders. Lüderitz is voor haar watervoorziening afhankelijk van een ondergrondse waterbron en de smaak daarvan is wat ons betreft heel wat minder dan ander water.

#2 Kampeer niet aan de kust. Lüderitz heeft een twee prachtige campings aan de kust, waaronder een in de Peninsula. Wij overwogen eerst een van deze campings aan het strand, maar zijn heel blij dat we uiteindelijk voor een kampeeroptie in de stad – in de tuin van Lüderitz Backpackers – hebben gekozen. In Lüderitz kan het namelijk bizar hard waaien, alsof je wordt gezandstraald!

#3 Kom niet op zondag. Wij hoorden van mensen die op een zondag in Lüderitz zijn geweest dat ze het niks aan vonden. Dat kunnen wij op zich wel begrijpen, want dan is er niks geopend.

#4 Ga in de ochtend naar Kolmanskop. Het spookstadje is alleen geopend tussen 8.00 en 13.00 uur. Als je er vroeger of later wilt zijn om bijvoorbeeld bij zonsopkomst of zonsondergang foto’s te maken, moet je een aparte fotopermit kopen.

#5 Neem je verrekijker mee. De omgeving van Lüderitz staat namelijk bekend om haar vogels! Op de Peninsula kan je vanaf de kust ook een pinguïnkolonie spotten met een verrekijker.

#6 Download de offline kaart van de app maps.me. In de Peninsula heb je talloze 4WD-weggetjes. Op de kaart van maps.me is duidelijk te zien welke er naar een mooi viewpoint leiden.

#7 Bestel geen pizza bij Ritzi’s. Dit was de smerigste pizza die ik ooit heb gegeten. De seafood schijnt hier overigens wel de beste in town te zijn.

#8 Neem een rondleiding bij Kolmanskop. De rondleiding geeft je een nog beter beeld van het plaatsje en is bij de prijs van je ticket inbegrepen. Ze zijn maandag t/m zaterdag om 9.30 en 11.00 uur en op zondagen en publieke feestdagen om 10.00 uur.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: