Namibië

Reisbudget Namibië: waarom goedkoop backpacken geen aanrader is

Laten we meteen met de deur in huisvallen: backpacken op een krap budget in Namibië is niet iets dat we zouden aanraden. Ja, we hebben zelf onze backpacks naar Namibië meegenomen, want we reizen nou eenmaal zelden met koffers. Maar we hebben ze tijdens onze eerste dag in Namibië ook snel in de achterbak van onze huurauto gedumpt. We reisden niet door Namibië met onze rugzakken op onze rug voor een laag reisbudget, zoals we in veel andere landen hebben gedaan. We zullen je uitleggen waarom we goedkoop backpacken in Namibië niet aanraden. En geven je wat budgettips als je besluit om het toch te doen, inclusief een breakdown van ons reisbudget voor Namibië.

Namibië | Budgettips | Airbnb Booking.com | De oranje rugzak
Lüderitz | Namibië | De oranje rugzak

Openbaar vervoer is beperkt

De beste manier om Namibië te verkennen is met een eigen auto. Maar huurauto’s zijn niet goedkoop, dus dit zou backpacken in Namibië met een krap budget moeilijk maken. Je zou kunnen kiezen voor de goedkoopste huurauto, dus een kleine 2WD met beperkte verzekering. We ontmoetten een groep meisjes bij de Fish River Canyon en zagen hoe hun kleine stadsauto hen niet naar verder kon brengen dan het centrale uitkijkpunt. Onze 4WD was een veel betere optie op dat soort wegen – vooral bij de Fish River Canyon, de Brukkaros-vulkaan en Sossusvlei – hoewel een stevige en niet de allergoedkoopste 2WD voor de meeste locaties ook voldoende zou zijn geweest.

Lees meer: we schreven een uitgebreide blog over roadtrippen in Namibië. Hierin staat alles wat je moet weten over het huren van een auto, huurprijzen, rijden in Namibië, de wegen in Namibië, veiligheid, wat te doen bij autopech en meer.

We zouden desondanks wel altijd een goedkopere 2WD verkiezen boven het openbaar vervoer in Namibië. Het openbaar vervoer in Namibië is niet overal beschikbaar en brengt je zeker niet naar alle grote hoogtepunten in Namibië. Er loopt een treinspoor door Namibië, maar ook de trein zou je op de meer centrale punten in het land brengen maar niet naar de toeristische hoogtepunten.

Liften in Namibië zou ook niet onze eerste keuze zijn. We ontmoetten een groep van drie meisjes in Lüderitz die van de ene plaats naar de andere liftte. Ze zaten al meer dan een week vast in Lüderitz (en we hadden niet genoeg ruimte in onze huurauto om ze mee te nemen).

Het enige andere echte alternatief zijn losse tours of een groepsreis. Je kunt deelnemen aan een groepsreis voor de hele trips, of kleine tours boeken die je bijvoorbeeld van de hoofdstad Windhoek naar het Etosha National Park brengen. We houden er zelf niet van om vast te houden aan een groepsplanning en tours en groepsreizen zijn nou ook niet bepaald goedkoop te noemen.

Safari in Etosha | Rondreis in Namibië | De oranje rugzak
Beste kampeerplekken in Namibië | Skeleton Coast Namibië | De oranje rugzak

Namibië heeft geen backpackaccommodaties

De meeste typische accommodaties in Namibië zijn privélodges, luxe safaritenten of guest farms. Die zijn niet goedkoop. Backpacker-hostels zijn alleen beschikbaar in de steden, en er zijn gewoon niet veel steden in Namibië. Die vind je dus alleen in hoofdstad Windhoek, Swakopmund en Lüderitz.

De enige andere budgetoptie is kamperen. Campings zijn meestal veel goedkoper dan lodges, hoewel de kortingsprijzen voor lodges in het laagseizoen je kunnen verrassen. Om bij een camping te komen, heb je alleen wel je eigen auto nodig of veel geluk bij het liften. Wildkamperen bespaart je zelfs nog meer geld en is toegestaan in Namibië.

Lees meer: we schreven een blogpost over kamperen in Namibië, waarin we uitleggen hoe je een auto met daktent kunt huren, welke uitrusting je kunt huren, prijzen en campings.

Campings in Namibië | Kamperen bij Kalahari Namibië bij Bagatelle Game Ranch | Reisroute | Kalahari | Favoriete overnachtingen Namibië | Favoriete verblijven in Namibië | De oranje rugzak
Berg Brukkaros | Slapen op een vulkaan | Rondreis in Namibië

Onze budgettips voor Namibië

#1 Reis in het laagseizoen

We bezochten Namibië in januari, het laagseizoen vanwege de extreme temperaturen. De hitte weerhield ons van grote hikes; we hebben maar een halve dag gehiket in het Naukluft National Park. De beroemde 5-daagse hike in de Fish River Canyon is in die tijd van het jaar zelfs niet toegestaan.

Reizen in het laagseizoen heeft ondanks de hitte vooral veel voordelen. Wij hoefden geen slapplekken van tevoren te reserveren, ook niet op de populaire plekken. En nog beter: de prijzen zijn veel lager dan in het hoogseizoen. We sliepen zelfs op een plek waar lodges goedkoper waren dan kampeerplekken, vanwege de enorme kortingen op lodges bij officiele NWR-camps in het laagseizoen.

#2 Kook je eigen maaltijden

Er zijn niet veel restaurants in Namibië, alleen in de steden en daarvan zijn er dus niet veel. Daardoor heb je geen andere keus dan het dure restaurant van je safarikamp of pension. Als je besluit om je eigen maaltijden te bereiden, kan je behoorlijk wat reisbudget uitsparen. Als je gaat kamperen in Namibië, huur je waarschijnlijk ook wat kookgerei om je eigen maaltijden te kunnen bereiden. De meeste cabins hebben ook een kleine keuken.

Zorg ervoor dat je de prijzen in de supermarkten in de gaten houdt. We waren verrast hoe duur een paprika kan zijn in een woestijnland. De zebra-steaks waren goedkoper.

#3 Sla de guided tours over

Waarschijnlijk reis je naar Namibië voor een Afrikaanse safari, meestal in het Etosha National Park. Een dure tour hoef je daarvoor niet te boeken. Want het mooiste van Etosha is de unieke kans om op een self-drive safari te gaan. Je hebt geen gids of rondleiding nodig om door het park te gaan en wild te spotten. Die tours zijn behoorlijk prijzig, dus je bespaart op deze manier veel geld.

#4 Backpack in Namibië met vrienden en deel de kosten

De huurauto en brandstof zullen waarschijnlijk de grootste kostenpost zijn voor je rondreis door Namibië. De meeste auto’s hebben genoeg ruimte voor vier of misschien zelfs vijf personen, dus het zou logisch zijn om een auto met andere reizigers te delen als je kosten wilt besparen. Vind ze online of in je hostel in Windhoek, zodat je de kosten van een huurauto kunt delen. Als je een daktent wilt huren om te slapen, kun je een auto huren met zelfs twee daktenten. We zagen veel gezinnen reizen met twee tenten.

Fish River Canyon | De oranje rugzak
Windhoek | Reisroute Namibië | reisroute Namibië | De oranje rugzak

Ons budget voor Namibië

We zijn geen big spenders en kozen ook voor de kampeeroptie in Namibië. Onze totale reiskosten waren € 3.300 voor ons tweeën en we reisden meer dan drie weken in Namibië.

We hebben ons ticket niet bij deze kosten opgeteld, omdat de vluchtprijzen erg kunnen verschillen en wij ook niet vanuit Nederland naar Namibië reisden (maar vanuit Marokko).

Het grootste deel van ons reiskosten was voor de huurauto: ongeveer € 1.400. We kozen voor een 4WD met een daktent en huurden deze voor de hele reis. We kozen voor een oudere en daardoor goedkopere huurauto, maar bespaarden niet op verzekeringen en betaalden zelfs voor extra reservebanden. Je kunt meer lezen over de huurprijzen en met welke opties je wat geld kunnen besparen in onze blog over autohuur in Namibië.

Brandstof was een andere grote uitgave. Als we het goed hebben opgeteld, gaven we bijna € 1.000 uit aan benzine. We hebben daarmee meer dan 5.000 kilometer gereden en het uiterste noorden en zuiden van het land bezocht, met veel omwegen en extra dagtochten voor de lol. De brandstofprijzen zijn vrijwel overal in het land hetzelfde, zelfs in de nationale parken.

Een andere kostenpost waarmee je waarschijnlijk dagelijks te maken krijgt, is de toegangsprijs voor de nationale parken. Je betaalt vrijwel overal voor park permits, aangezien bijna heel Namibië een nationaal park is. De prijzen zijn echter niet zo hoog. Je betaalt per persoon en per auto. We betaalden ongeveer € 115 voor de parkvergunningen met ons tweeën tijdens onze reis, waarbij we acht nationale parken bezochten.

Dan blijft er ongeveer € 830 over voor overige uitgaven. Dit was het geld wat we hebben uitgegeven aan campings met elektriciteit, boodschappen, activiteiten zoals quad rijden en sandboarden in Swakopmund, restaurants in de steden en souvenirs.