Spanje

Liérganes in Cantabrië, een van de mooiste dorpen van Spanje

Geroemd als een van de mooiste dorpen van Spanje is Liérganes in het noorden van Spanje absoluut een bezoek waard. Het is een bestemming die bezoekers trekt met zijn rijke architectuur van historische herenhuizen, iconische brug, markante legende, schilderachtige straatbeeld en de natuurlijke schoonheid van de bergachtige omgeving. Dit dorp, ingeklemd tussen groene heuvels en doorkruist door de rustige Miera-rivier, is een toonbeeld van het traditionele Spaanse leven. Lees meer in deze blog over deze verborgen parel in Noord-Spanje en laat ons je inspireren om dit Spaanse dorpje in je reisplannen op te nemen.

Lierganes

Praktische informatie

Waar ligt Liérganes in Spanje?

Liérganes is genesteld in de groene heuvels van Cantabrië, een regio in het noorden van Spanje die bekend staat om haar gevarieerde landschap, eeuwenoude grotten en pittoreske dorpen. Dit sprookjesachtige dorp ligt op slechts een korte afstand van de bekende stad Santander, wat nog geen half uur rijden van het dorpje verwijderd is.

Parkeren in Liérganes

Liérganes heeft een eigen treinstation en is daarmee goed bereikbaar met openbaar vervoer. Voor een klein dorp als dit zijn er ook verrassend veel parkeerplaatsen die ook nog eens gratis zijn. Zelfs aan campers is gedacht en naast het station, op steenworpafstand van de iconische brug van Liérganes, is een camperplaats met wat voorzieningen. Camperaars kunnen daar ook overnachten.

Overnachten in Liérganes

Overnachten in Liérganes doe je in historische gebouwen en sfeervolle hotels. Een aanrader is bijvoorbeeld Hotel La Giraldilla, gevestigd in markant gebouw uit 1890 met een kleurrijke toren. De tuinen, het restaurant en de mooie uitzichten vanaf de kamers maken dit een van de meest populaire accommodaties in het dorp.

Andere hotels in Liérganes met lovende reviews van hotelgasten zijn Posada Carpe Diem met een tuin en terras, en Hotel Miera met een meer moderne uitstraling. Voor de meest historische setting moet je een kamer boeken bij La Calleja Real, een hotel gevestigd in een authentiek herenhuis middenin de dorpskern.

Lierganes

Waar staat Liérganes om bekend?

Liérganes staat bekend als een pittoresk dorpje gelegen in de weelderige groene heuvels van Cantabrië en pronkt zelfs op de officiële lijst met de mooiste dorpen van Spanje. Een wandeling door de geplaveide straten onthult prachtig bewaard gebleven architectuur met Spaans erfgoed op elke hoek van de straat.

Liérganes staat echter niet alleen bekend om zijn indrukwekkende bouwwerken en idyllische landschappen, maar ook om de legende van de ‘Hombre-Pez’, ofwel de Vis-Man. Volgens de lokale folklore verdween in de zeventiende eeuw een jongeman in de Miera-rivier, om jaren later als een mysterieus wezen dat half mens, half vis was te verschijnen in de zee van Cadiz. Dit verhaal blijft een integraal onderdeel van de culturele identiteit van Liérganes en kom je op veel plekken in het dorp terug.

Lierganes

De mooiste dorpen van Spanje

Genesteld in het hart van Spanje, siert Liérganes sinds 2016 de prestigieuze lijst van ‘Los Pueblos más Bonitos de España’. Deze lijst is een soort kwaliteitskeurmerk met de beste dorpen op het gebied van toerisme en erfgoedbehoud. Het is geen kleine prestatie om op deze lijst te staan. Dorpen moeten aan strikte criteria voldoen, waaronder een bevolking van minder dan 15.000, erkend architecturaal of natuurlijk erfgoed, en een grote inzet voor behoud hiervan.

Liérganes is in de jaren ’70 al verklaard tot dorp van nationaal historisch-artistiek belang, waarmee de eerste stap naar een plekje op deze lijst al werd gezet. Het dorp werd zo aangemerkt vanwege de goed bewaard gebleven architectuur uit de zeventiende en achttiende eeuw, toen het een economische bloei doormaakte.

Het dorp heeft veel historische gevels, een dorpskern dat vrijwel alleen toegankelijk is voor voetgangers en is prachtig bewaard gebleven. Daarmee is Liérganes een typisch voorbeeld van de pareltjes op de lijst van Los Pueblos más Bonitos de España.

Lierganes

Toeristische kaart van Liérganes

Lierganes Map

Wat te doen in Liérganes

#1 Wandel door de oude dorpskern

De belangrijkste bezienswaardigheid van Liérganes is de oude dorpskern. Gelegen in een vallei tussen de bergen vind je het dorp in een bijzonder schilderachtige setting. De dorpskern bestaat uit historische, achttiende- en zeventiende-eeuwse herenhuizen met classisistische architectuur. Ze zijn gebouwd in de bloeitijd van Liérganes, toen de ijzergieterij (werkzaam tussen 1617 en 1830) het dorp welvaart bracht.

Wandel door de geplaveide straten en pleinen, omgeven door balkons gesierd met hangende vetplanten. Veel gebouwen, stadspaleizen en huizen kennen een lange en bijzondere geschiedenis. Stop bijvoorbeeld even voor het Casa de los Caños, gelegen op het Plaza del Marqués de Valdecilla. Het gebouw is genoemd naar de kanonnen die de gevel sieren, wat verwijst naar de oude ijzergieterij van het dorp.

Lierganes

#2 Loop over de iconische brug

De Puente Mayor is het icoon van Liérganes en pronkt op vrijwel alle bekende foto’s van het dorp. Het ligt direct naast de oude dorpskern en overspant de Miera-rivier. Als je vanaf het treinstation naar het dorp loopt, zal deze brug je prachtige entree vormen.

De brug dateert uit de middeleeuwen, al wordt het ook wel de Puente Romano genoemd, wat verwijst naar de Romeinen. Het is gebouwd door Bartolomé de Hermosa Bartolomé de Hermosa rond 1600. De brug bestaat uit een enkele stenen boog die het water overspant en heeft een romantisch uiterlijk met ruwe stenen en mossige begroeiing met zelfs wat bloemetjes.

Direct naast de brug staat een molen uit 1667. Deze is gerestaureerd en nu een soort minimuseum over de Vis-Man van Liérganes.

Lierganes

#3 Maak kennis met de Vis-Man van Liérganes

In de schaduw van de iconische brug, wacht de Vis-Man, een van de belangrijkste legendes van het dorp. Op veel plekken in Liérganes wordt je gewezen op de legende van de Vis-Man (‘hombre-pez de Liérganes’), half man en half vis.

Volgens de lokale folklore verdween in de zeventiende eeuw de lokale jongeman Francisco de la Vega in de Miera-rivier, om jaren later als een mysterieus wezen dat half mens, half vis was te verschijnen in de zee van Cadiz.

Een bronzen beeld van de lokale Vis-Man zit onder de brug en is een van de meest gefotografeerde plekken van het dorp. Ook in het museumpje naast de brug, gevestigd in de oude molen, wordt verteld over deze lokale legende.

Lierganes

#4 Fotografeer de markante toren van Giraldilla

Posada La Giraldilla is niet alleen een van de beste hotels van Liérganes, maar ook een in het oog springend gebouw. Vooral de markante en kleurrijke toren springt in het oog en is een van de meest fotogenieke bouwwerken in het dorp.

De toren is onderdeel van een ontwerp van de architect Manuel Cacho uit 1890. Het heeft een heel andere architectuur dan de rest van het historische dorpje. De stijl is meer zoals we dat kennen uit Andalusië. Tegenwoordig is in het gebouw een restaurant en een kleinschalig hotel met negen kamers gevestigd.

#5 Geniet van de natuur rondom Liérganes

Liérganes heeft een prachtige locatie in de natuur van Cantabria in het noorden van Spanje. Het is gelegen tussen de rotsachtige bergen van Marimón (403 meter) en Cotillamón (399 meter), die ook wel de Las Tetas de Liérganes (Tieten van Liérganes) worden genoemd. In dit ruige gebied kan je prachtige wandelingen maken en op de bergtoppen genieten van de mooiste uitzichten.

Lierganes

#6 Ga op safari in het Parque de Naturaleza Cabárceno

Vlakbij het dorpje ligt het Parque de Naturaleza Cabárceno. Dit is zowel een dierentuin als natuurreservaat, waar bijna 120 diersoorten gedeeltelijk vrij leven. De omgeving en de verblijven zijn groots opgezet en het doel is om die zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke habitat te laten komen. Bezoekers kunnen zich met hun auto of met de kabelbaan tussen de verschillende zones verplaatsen en daar langs de verblijven wandelen.

Cabarceno Natural Park

#7 Bewonder kunst in het Palace-Museum van Elsedo

Het Paleis van Elsedo ligt niet ver van Liérganes en is ook zeker een stop waard voor kunstliefhebbers. Het paleis dateert uit de achttiende eeuw en is tegenwoordig een kunstmuseum. Hier bewonder je een privécollectie met kunstwerken uit de negentiende en twintigste eeuw. De werken zijn vooral van Spaanse kunstenaars en bieden een mooie inkijk in de moderne kunst in Spanje.

#8 Bezoek meer van de mooiste dorpen van Spanje

Liérganes staat met nog veel meer bijzondere bestemmingen op de lijst met de mooiste dorpen van Spanje. Ook in de omgeving vind je er een aantal. Bezoek bijvoorbeeld Santillana del Mar, Bárcena Mayor en Carmona om nog meer van dit soort pareltjes te bewonderen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: