Spanje

Lekeitio en getijdeneiland San Nicolas in Noord-Spanje

Je hebt vast wel gehoord van Le Mont-Saint-Michel in Frankrijk, waar je alleen met laag water kan komen. Of misschien wel van Sint Michael’s Mount in het Engelse Cornwall. Ook Spanje heeft zo’n getijdeneiland en die vind je in aan de kust van Noord-Spanje. Daar kan je in het charmante vissersplaatsje Lekeitio tijdens eb naar het Isla de San Nicolas – of Isla de Garraitz in het Baskisch – lopen. Deze ervaring hoort bij een van de leukste dingen om te doen in Noord-Spanje en wil je niet missen tijdens jouw vakantie naar Baskenland!

Isla de San Nicolas

Waar ligt Lekeitio in Spanje?

Lekeitio ligt genesteld aan de ruige en rotsachtige noordkust van Spanje. Je vindt het in de provincie Biskaje (in het Spaans Bizkaia) in de schilderachtige regio Baskenland. Het vissersdorp ligt in een inham van de glooiende groene heuvels en ruige kustlijn van Baskenland, waar de rivier de Lea in de Cantabrische Zee uitkomt. Het is de perfecte bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een unieke en authentieke Spaanse ervaring, ver weg van de gebaande paden.

De kustplaats ligt tussen Bilbao en San Sebastian, twee van de meest beroemde steden van de regio. Bilbao is de grootste stad van Baskenland, beroemd om het Guggenheim Museum, met zijn buitengewone architectuur en indrukwekkende kunstcollecties.

San Sebastian daarentegen, is bekend om zijn adembenemende stranden zoals La Concha en zijn verfijnde culinaire scene. San Sebastian is een stad waar elegante boulevards, historische architectuur en een levendige atmosfeer samenkomen om een van Spanje’s meest romantische en sfeervolle steden te creëren.

Dichterbij biedt het Urdaibai Biosfeerreservaat een toevluchtsoord voor natuurliefhebbers. Het is een UNESCO-erkend natuurgebied, rijk aan biodiversiteit en schoonheid, met weelderige bossen, estuaria en zandstranden.

San Nicolas Island

Van walvisvaart naar strandbestemming

Als een stad met een uitgebreide visserijtraditie, heeft Lekeitio nog steeds een kleine vissershaven, maar is het inmiddels vooral een fijne strandbestemming.

In de Middeleeuwen stond Lekeitio bekend om zijn walvisjagers. Gedurende vele eeuwen was de walvisjacht een integraal onderdeel van het leven en de economie van de stad, net als in veel andere Baskische kustplaatsen. Maar met de tijd begonnen de walvissen te verdwijnen en tegen de achttiende eeuw kwam er een einde aan deze traditie.

Ondanks het verdwijnen van de walvissen, bleef het vooral een stad van vissers. De negentiende eeuw markeerde een keerpunt in de geschiedenis van Lekeitio met de komst van de eerste toeristen. Aristocraten zoals Koningin Isabel II en de Oostenrijks-Hongaarse keizerin Zita hoorden bij de eerste aristocraten die Lekeitio regelmatig bezochten. Deze koninklijke bezoeken legden de basis voor Lekeitio’s reputatie als een toeristische bestemming.

Tegenwoordig transformeert Lekeitio elk zomerseizoen van een rustige gemeenschap in een levendige, maar ontspannen stad. In de wintermaanden keert de rust weer terug, maar in de zomer en ook het voorjaar en de nazomer vullen de stranden zich met toeristen.

Lekeitio & Isla de San Nicolas

Wat te doen in Lekeitio

#1 Loop met laag water naar Isla de San Nicolás

Een van de meest bijzondere ervaringen die Lekeitio te bieden heeft, is zonder twijfel een wandeling naar het Isla de San Nicolás. Dit betoverende getijdeneiland is de belangrijkste reden om Lekeitio te bezoeken.

De geschiedenis van Isla de San Nicolás is verweven met legendes en dat maakt het eiland alleen maar mystieker. Het zou een toevluchtsoord te zijn geweest voor monniken en kluizenaars die hier afgezonderd van de wereld konden wonen. Ook zouden er leprapatiënten in isolatie zijn verzorgd. En stond er niet ook een fort om het vasteland te verdedigen? Tegenwoordig is het onbewoond en komen er vooral bezoekers van Lekeitio.

Het eiland is uitsluitend met een bootje of bij laag water te bereiken. Je bereikt het eiland door een wandeling te maken over het verhoogde pad dat alleen zichtbaar en toegankelijk is tijdens laagwater. Let wel goed op, want het pad kan erg glad zijn door het water, begroeiing en aanslag. Terwijl je zo goed op de ondergrond let, zal je ook direct opvallen hoe de stenen promenade vol zit met zonnende krabben die wegschieten voor je voeten.

Wil je liever een kortere route, of vind je het gladde pad onprettig om te belopen? Je kan er ook vanaf het Karraspio-strand naartoe lopen, waarbij je een klein stukje door het zeewater moet waden.

Eenmaal op het eiland wordt je beloond met een adembenemend uitzicht op de Cantabrische Zee en de rotsachtige kustlijn rondom Lekeitio. Op het eiland leidt een pad je naar de top, waarbij je ondertussen ruïnes van vroegere bebouwing passeert. Je kan na het bereiken van de top ook nog naar het andere uiteinde van het eiland wandelen voor het mooiste zicht over zee.

Het spreekt voor zich dat je op de getijden moet letten. Zorg dat het niet alweer vloed is, wanneer je klaar bent om terug te gaan naar het strand. In de zomer kom je er misschien nog prima vanaf met een zwemtocht naar de kust, maar in andere jaargetijden is dat geen aanrader. Bij de tourist office in Lekeitio hangen de actuele getijdentijden.

#2 Bewonder de monumentale kerk

Op een prominente plek in het stadje staat de indrukwekkende Basilica de la Asunción de Nuestra Señora, een architectonisch meesterwerk dat de historische rijkdom van het stadje belichaamt. Gebouwd in de tweede helft van de vijftiende eeuw op de ruïnes van een Romeinse tempel, is deze enorme gotische kerk een opvallende verschijning in een stad met slechts ongeveer 7.000 inwoners.

De kerk imponeert niet alleen met zijn grootse aanwezigheid maar ook met zijn oogverblindende oostelijke façade en rijke interieur. Het pronkstuk van de Basilica de la Asunción de Nuestra Señora is zonder twijfel het altaarstuk uit 1514 dat een van de grootste van Spanje zou zijn. Opvallend zijn ook de enorme steunberen, de grote luchtbogen die de constructie van de kerk ondersteunen.

Lekeitio San Nicolas Island

#3 Verken het oude centrum

Achter de kleurrijke haven ligt het oude centrum van Lekeitio. Groot is het niet, maar het is pittoresk genoeg om even te verkennen tijdens je bezoek aan deze bestemming. Bewonder bijvoorbeeld het stadhuis en het elegante zeventiende-eeuwse Oxangoiti-paleis aan het Independencia-plein. Wandel door de Arranegi Kalea en de Ezpeleta. Hier vind je meer stadspaleizen, torens, een klooster en andere historische monumenten.

Lekeitio

#4 Geniet van een stranddag

De stranden van Lekeitio zijn gevormd en hervormd door de invloed van de Lea-rivier en de oceaangetijden. Waar de Lea uitmondt in de zee, zijn brede zandstranden ontstaan. Bijzonder is hoe de getijden deze stranden een totaal ander uiterlijk kunnen geven: van grote, brede zandstranden bij eb tot smalle, rotsige zandstroken bij vloed.

Isuntza Beach, gelegen naast de oude stad en de haven, is het belangrijkste strand. Tijdens eb onthult de zee een verhoogd pad dat bezoekers naar het mystieke eiland San Nicolás leidt. Karraspio Beach is het lange strand aan de andere kant van de riviermonding. Tijdens eb trekt de zee zich ver genoeg terug om vanaf dit strand naar het eiland te lopen, waarbij je deels door het water moet waden. La Salvaje Beach is het kleinste strand van Lekeitio. Dit strand, dat alleen bij eb tevoorschijn komt, ligt direct aan de monding van de rivier.

Lekeitio

#5 Bekijk de kleurrijke bootjes in de haven

Typerend voor Lekeitio is de kleurrijke haven, gelegen vlak naast de Kerk van Asunción de Nuestra Señora. Hoewel de dagen van talrijke grote vissersboten tot de geschiedenis van het plaatsje horen, heeft de haven nog steeds zijn charme. In de haven dobberen talrijke bootjes in alle maten en kleuren naast elkaar op het water.

Langs de haven loopt op de kade een promenade, gesierd door karakteristieke smalle huizen met kleurrijke balkons en traditionele houten luiken. Hier vind je ook veel bars, restaurants en terrasjes. Geniet hier zeker van de lokale pinxtos, de Baskische variant van tapas, waarbij veel verse vis wordt aangeboden.

Lekeitio