Spanje

De Caminito del Rey: de mooiste hike in Andalusië

Een bijzonder hoogtepunt in Andalusië is de Caminito del Rey. Deze prachtige wandeling was ooit de gevaarlijkste ter wereld, maar is nu een mooie attractie voor reizigers in Zuid-Spanje. Deze bijzondere bergwandeling langs steile kliffen biedt je spectaculaire uitzichten tijdens een korte hike die voor iedereen goed te doen is. Lees meer over de mooiste hike in Andalusië!

Leestip: wist je dat er in Colombia ook een prachtig Koningspad ligt en het daar het ‘Camino Real’ heet?

roadtrip zuid-spanje | caminito del rey andalusia

Een Koningspad langs de kliffen

De Caminito del Rey – vertaald: Koningspad of Weggetje van de Koning – is een prachtige wandelroute langs steile kliffen. De route is ongeveer 7,5 kilometer lang en start met een korte wandeling van ruim 2,5 kilometer van de entree naar het begin van de Desfiladero de los Gaitanes-kloof. Bij het begin van de kloof moet je jouw ticket laten zien en krijg je voor de veiligheid een helm die je verplicht moet dragen.

De route is al honderd jaar oud en werd ooit aangelegd tussen twee watercentrales in. Toen het pad niet meer gebruikt werd, raakte het in verval en brokkelde het pad langs de kliffen steeds verder af. Wat overbleef: een van de meest gevaarlijke hikes ter wereld. Het was verboden om er nog te komen, maar dat hield de echte durfallen niet tegen. Met een aantal doden als gevolg.

Inmiddels is het pad gerestaureerd. Het is niet zo spectaculair meer als de oude beelden je zullen voorspiegelen en het is meer dan veilig om hier te lopen. We leuk: in deze video zie je nog hoe het er ooit uitzag.

Sinds 2015 is de Caminito geopend voor publiek en een van de leukste en populairste dingen om te doen in Andalusië. Hoewel je nog steeds langs steile kliffen loopt, is het pad nu verbreed en zijn er overal hekken aangebracht. Voor extra veiligheid krijg je aan het begin dus zelfs een helm mee.

Op sommige plekken loop je over glazen platen en kan je dus goed zien hoe diep de kloof onder je is. Ook het stuk aan het eind waarbij je over een oude brug loopt, wat je ook even doet terugdenken aan de meer gevaarlijke tijden.

roadtrip zuid-spanje | caminito del rey andalusia

Praktische informatie over de Caminito del Rey

Zorg ervoor dat je jouw tickets ruim van tevoren online via de officiële website boekt. Er is maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk toegestaan, dus kan het ‘vol’ zitten. Zeker in het hoogseizoen moet je erop rekenen dagen van tevoren jouw tickets te boeken. Het kan dan ook behoorlijk druk zijn op het Koningspad.

Ga het liefst zo vroeg of laat mogelijk naar het bergpad, zeker in het hoogseizoen. Het zal midden op de dag in het drukke seizoen ook lastig zijn om je huurauto te parkeren bij de start.

De Caminito ligt in het zuiden van Spanje. Wij bezochten het wandelpad vanaf onze uitvalsbasis in het witte bergdorpje Ojén, waar we in de bergen prachtige berghikes maakten. Het was ongeveer een uurtje rijden naar de Caminito del Rey. Ook vanaf Malága ben je hier in een uur. Ben je op stedentrip in Malága zonder huurauto? Geen probleem: boek dan een tour naar de wandelroute. Je krijgt er dan gelijk een gids bij die je meer informatie kan geven over de route, de watercentrales en de natuur. Als je het sowieso leuk vindt om met een gids de hike te maken, kan je die ook makkelijk tevoren online boeken.

De wandelroute is eenrichtingsverkeer en je eindigt aan het eind van de kloof. Daar staan pendelbusjes klaar om je weer terug te brengen naar de start, waar je jouw huurauto hebt geparkeerd. Je kan er ook voor kiezen om de 2 kilometer zelf terug te lopen.

Controleer tevoren of de kloof wel open is. Bij erg slecht weer wordt de wandelroute gesloten, vooral vanwege de wiebelende hangburg aan het einde.

Draag fatsoenlijke (wandel)schoenen, want om het pad veiliger dan veilig te houden, zijn slippers niet toegestaan.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: