Spanje

Ojén in Spanje, authentiek wit dorp in Andalusië

Verstopt in de prachtige bergen van de Sierra de las Nievas, maar op slechts 15 minuten van de stranden van Marbella en de Costa del Sol, biedt het witgekalkte dorpje Ojén het beste van twee werelden. Deze verborgen parel in Zuid-Spanje is de perfecte uitvalsbasis om deze prachtige regio te verkennen. Je ervaart een authentiek Spaans dorp en geniet vlakbij alle beroemde sights van Andalusië van de rust van het dorpsleven.

Ojén in Spanje | pueblo blanco in Spanje

Ojén, pueblo blanco in Andalusië

Ojén is een van de zogenaamde ‘pueblos blancos’ in Zuid-Spanje. Deze witgekalkte dorpen zijn typisch voor Andalusië en een must voor je Spaanse bucketlist. Postcard pretty Ojén is niet een van de beroemde bestemmingen in Andalusië, maar een prachtige verborgen parel in Andalusië.

We noemden al dat het dorp in Sierra de las Nievas ligt, het prachtige berggebied net ten noorden van Marbella. Omdat het berggebied direct aan de Costa del Sol kustgebied begint, is het uitzicht op de kust vanaf de bergtoppen adembenemend. Ojén ligt op 300 meter hoogte. Het uitzicht is prachtig en het klimaat is wat kouder dan aan de kust.

Het pittoreske dorp heeft minder dan 3.000 inwoners. Ojén heeft niet veel meer te bieden dan zijn prachtige locatie en sfeervolle witgekalkte straatjes. De enige bezienswaardigheden zijn het Mill Museum of Wine Museum. De belangrijkste kerk en plein zijn ook een must-see, al was het maar om met een kop koffie op een van de terrassen van een lokaal restaurant te zitten en de lokale kinderen te zien spelen bij de fonteinen.

Tip: een van onze favoriete plekken in Ojén is Pinchos y Chocolate, gerund door een Nederlands stel. Het is een geweldige plek voor pinchos en borrelen, maar probeer ook vooral de crêpes.

Maar eigenlijk is een wandeling door Ojén de beste manier om het dorp te zien. Al vind je het beste uitzicht op het dorp eigenlijk net buiten de stad. Net ten zuiden van het dorp is een uitkijkpunt – ‘mirador de Ojén’ op Google Maps. Het uitzicht vanuit dit gezichtspunt op de witte gebouwen tegen de berg is het beste.

Ojén in Spanje | pueblo blanco in Spanje

Highlight in Ojén: hotel La Posada del Angel

Een van de beste keuzes die je kunt maken als je Ojén bezoekt, is het boeken van een kamer bij La Posada del Angel. Dit kleinschalige familiehotel is gevestigd in een authentiek witgekalkt gebouw met zestien kamers rond een patio.

De Nederlandse eigenaren hebben het hotel gemaakt door vijf huizen samen te voegen en te renoveren met oog voor de originele en typisch Andalusische stijl. Er is een zwembad, een knusse patio en de meeste kamers hebben een eigen privéterras.

Toch is het niet alleen het prachtige gebouw, maar vooral het persoonlijke welkom en het vriendelijke personeel dat La Posada del Angel een onvergetelijke ervaring maakt. Zorg ervoor dat je hun lokale tips vraagt en gebruik de handige, zelfgemaakte flyers in de lobby. Ze hebben zelfs gedetailleerde flyers voor elke hike in het gebied.

Budgettip: wij boekten ons verblijf bij La Posada del Angel via Eliza was here. Je boekt bij Eliza niet alleen je slaapplek, maar een handig pakket met hotel, vlucht én huurauto. En dat scheelde ons heel wat euro’s.

Wandelen bij Refugio de Juanar | Ojén Spanje

Hiken bij Refugio de Juanar

Een van de leukste dingen om te doen tijdens je verblijf in Ojén is hiken in het natuurgebied Juanar. Het uitzicht vanaf de bergen is prachtig en er zijn wandelingen voor ieders niveau.

De meeste rails beginnen bij hotel Refugio De Juanar, op tien minuten rijden van Ojén. De meest populaire hikes in het Juanar-gebied zijn:

  • Hike naar de Mirador: gemakkelijke hike van 1,5 uur
  • Hike naar El Cruz de Juanar: 1,5 uur bergwandeling naar het kruis op de top
  • El Pozuolo-hike: gemakkelijk tot gemiddelde hike van 3 uur
  • Beklimming van de Concha: 5 uur om de hoogste berg te beklimmen

We hebben de Pozuelo-hike de ene dag gedaan en de Cruz de Juanar-wandeling de volgende. De Pozuelo is een vrij makkelijke wandeling met het moeilijkste deel – omhoog – in het begin. Het uitzicht is fantastisch.

De Cruz de Januar-hike is uitdagender en brengt je naar een bergtop. Het is genoemd naar het grote kruis op de top. Vooral het laatste stuk is het moeilijkst met een steil pad de berg op. De uitzichten zijn spectaculair en absoluut de moeite waard.

Wandelen bij Refugio de Juanar | Ojén Spanje

Beste bezienswaardigheden in Andalusië

Ojén ligt dicht bij de beroemde bezienswaardigheden van Andalusië, waardoor het de perfecte uitvalsbasis is om Zuid-Spanje te verkennen. Marbella en zijn stranden zijn niet ver weg, en dat geldt ook voor meer bekende Andalusische plekken zoals Ronda of de Caminito del Rey-wandeling. De must-visits in de omgeving van Ojén:

  • Marbella (15 minuten) met pittoreske straatjes, stadsmuren, pleinen en kerken.
  • Ronda (65 minuten) met middeleeuwse stadscentrum en beroemde brug die beide kanten van de stad met elkaar verbindt.
  • Malaga (45 minuten), de thuisbasis van het Picasso-museum.

Een ander hoogtepunt van de omgeving van Ojén is de Caminito del Rey, op 55 minuten rijden van het dorp. Het pad was vroeger een van de gevaarlijkste hikes ter wereld, maar is nu aangepast voor bezoekers en helemaal niet gevaarlijk of eng. Zorg ervoor dat je jouw tickets ruim van tevoren online boekt.

Wandeling door Caminito del Rey Spanje

Hoe kom je in Ojén in Spanje?

Ojén is een geweldige stop op een roadtrip door Andalusië of Spanje. Het ligt dichtbij andere belangrijke highlights, maar is nog niet ontdekt door het massatoerisme, waardoor je de kans krijgt om een authentieke ‘pueblo blanco’ in Zuid-Spanje te bezoeken.

Als je het gebied maar een paar dagen bezoekt, kun je het makkelijkst een vlucht boeken naar de luchthaven van Malaga en een huurauto reserven. De rit naar Ojén duurt ongeveer 45 minuten, maar ook de rest van je trip zal je jouw huurauto nodig hebben om de omgeving van Ojén te verkennen.

De straten van Ojén zijn erg smal en er is nauwelijks een plek om je auto in het dorp te parkeren. We raden je aan om je huurauto te parkeren op de (gratis) parkeerplaats bij het Mill Museum en vanaf daar te lopen.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: