Spanje

Wat te doen in Bilbao: 22 bezienswaardigheden en tips

Tot de bezienswaardigheden van Bilbao behoren natuurlijk het beroemde Guggenheim Museum, maar ook een historisch centrum vol middeleeuwse gebouwen, een indrukwekkend theater, moderne architectuur en meer. Wat ooit bekend stond als een saaie en grauwe industriestad is met de komst van het iconisch Guggenheim uitgegroeid tot een toeristische bestemming in Noord-Spanje.

Wij brachten een aantal dagen door in deze kuststad en waren op slag verliefd op de ontspannen sfeer, gezellige terrassen, levendige straten en interessante bezienswaardigheden van Bilbao. Lees in deze blog over de leukste dingen om te doen in Bilbao en laat ons je overhalen om een stedentrip naar Noord-Spanje te plannen!

Bilbao

Waar ligt Bilbao in Spanje?

Bilbao ligt in het noorden van Spanje. Om precies te zijn in de autonome regio Baskenland aan de Spaanse noordkust. De stad ligt aan de monding van de rivier de Nervión aan zee en heeft vanwege die strategische locatie een belangrijke zeehaven.

Bilbao ligt op ongeveer 400 kilometer ten noorden van hoofdstad Madrid en is gemakkelijk bereikbaar vanuit andere bekende Spaanse steden zoals Barcelona en Valencia. Meer in de buurt van Bilbao vind je toeristische bestemmingen zoals de steden San Sebastián en Santander. Bezienswaardigheden in de regio zijn het eiland Gaztelugatxe dat bekend werd door Game of Thrones, natuurreservaat Urdaibai, het pittoreske kustplaatsje Castro Urdiales en het getijdeneiland San Nicolás.

Bilbao Casco Viejo

Waarom Bilbao een bezoek waard is

Bilbao staat bekend om het Guggenheim Museum, een architectonisch wonder dat moderne en hedendaagse kunst tentoonstelt, wat het een topbestemming maakt op de bucketlist van vele reizigers. Maar de stad heeft meer te bieden dan alleen dit iconische museum.

In het oude centrum, Casco Viejo, vind je een schat aan bezienswaardigheden zoals het Baskisch Museum en de Kathedraal van Santiago, gelegen in een doolhof van middeleeuwse straatjes. Naast culturele attracties biedt Bilbao een heel gezellige stadssfeer met leuke restaurants, terrassen en bars waar je kunt genieten van de lokale pintxos. Deze combinatie van culturele rijkdom, historische architectuur en bijzondere gastronomie maakt Bilbao een must-visit bestemming voor een originele stedentrip in Spanje.

Bilbao

Het Bilbao-effect

Wist je dat Bilbao nog helemaal niet zo lang een toeristische trekpleister is? Tegenwoordig staat Bilbao bekend als culturele, interessante en levendige stad, maar dat is te danken aan een grootse visie van de stad in de jaren ’90 door het Guggenheim aan te trekken. De stad nam hiermee een groot risico – zeker in financieel opzicht in tijden van grote crisis in de stad – maar heeft hiermee een nieuw begrip gecreeerd: het Bilbao-effect.

Het Bilbao-effect verwijst naar de transformatie van de stad Bilbao in Spanje van een postindustriële stad naar een centrum van kunst, cultuur en architectuur, grotendeels dus dankzij de opening van het Guggenheim Museum Bilbao in 1997. Dit wereldberoemde museum, ontworpen door de befaamde architect Frank Gehry, wordt beschouwd als een meesterwerk van hedendaagse architectuur en heeft miljoenen bezoekers van over de hele wereld naar Bilbao getrokken.

Het Bilbao-effect gaat daarmee over de impact die een enkel cultureel project kan hebben op de stedelijke en economische transformatie van een stad. Voordat het Guggenheim zijn deuren opende, was Bilbao een stad gedomineerd door de staalindustrie en scheepsbouw, gebukt onder economische stagnatie en vervuiling. De bouw van het museum was een van de belangrijkste initiatieven om de stad nieuw leven in te blazen en haar imago te veranderen.

Het succes van het Guggenheim heeft niet alleen het toerisme in Bilbao doen bloeien, maar ook de manier waarop steden over de hele wereld denken over stedelijke vernieuwing en economische ontwikkeling beïnvloed. Veel steden hebben geprobeerd dit na te doen door te investeren in iconische culturele instellingen om toerisme, investeringen en wereldwijde bekendheid aan te trekken.

BIlbao

Overnachten in Bilbao

Bilbao is een erg grote stad, maar als je op zoekt naar de beste wijk om te overnachten in Bilbao zijn is dat vrij makkelijk kiezen. De beste keuze is Casco Viejo, ofwel: het historisch centrum van de stad.

Casco Viejo is niet alleen de wijk met de meeste bezienswaardigheden van de stad. Het zit ook vol met leuke restaurants en pintxobars. De metro maakt het makkelijk om vanuit Casco Viejo naar andere delen van de stad te komen. Je zal natuurlijk vooral interesse hebben in het deel van de stad met het beroemde Guggenheim Museum willen. Daar kan je makkelijk met de metro heen, maar ook lopend is dat prima te doen. Het stadsdeel tussen Casco Viejo en het Guggenheim in – de wijk Abando – is ook erg leuk, met veel restaurants en bars, al zit je dan niet middenin de historische bezienswaardigheden.

De beste hotels in Bilbao Casco Viejo:

#1 Hotel Tayko Bilbao heeft een toplocatie in het oude centrum. Het hotel is gevestigd in een prachtig, authentiek pand uit 1924. De grote trots van dit hotel is restaurant Ola dat een Michelinster heeft.

#2 7 Kale Bed and Breakfast is een knusse accommodatie in het oude centrum van Bilbao. De kamers hebben een Frans balkon en een basic maar fijne inrichting.

#3 Bilder Boutique Hotel is een fijn boetiekhotel in Casco Viejo. De sfeer en inrichting is heel mooi gedaan. Denk aan visgraatvloeren, grote bedden en hippe bedden. Sommige kamers hebben een terras en andere bieden ook uitzicht op de stad.

De beste hotels in Abando:

#4 Hotel Mercure Jardines de Albia is een schitterend luxehotel in Abando. Het hotel huisvest een permanente tentoonstelling van moderne kunst. Er is ook een spa met zwembad.

#5 Hotel Bilbao Plaza heeft een prachtige locatie aan de rivier de Nervión en naast het prachtige stadhuis van Bilbao. Er zijn kamers met uitzicht op de rivier, andere kijken uit op de patio en sommige hebben zelfs een eigen privéterras. In de reviews wordt onder andere de prijskwaliteitverhouding geprezen.

De beste hotels in Bilbao bij het Guggenheim:

#6 Gran Hotel Domine Bilbao is een designhotel ontworpen door Javier Mariscal. Het ligt tegenover het Guggenheim Museum in Bilbao. Het hotel heeft een dakterras met een spectaculair uitzicht. Dat is ook de plek waar het ontbijt iedere ochtend wordt geserveerd.

#7 Hotel Miró heeft een topligging tegenover het Guggenheim. Het boetiekhotel is ontworpen door modeontwerper Antonio Miró. De kamers van Hotel Miró zijn ingericht in minimalistische, moderne stijl.

Bilbao Guggenheim

Wat te doen in Bilbao: 18 beste bezienswaardigheden

#1 Het Guggenheim Museum

Het Guggenheim Museum, ontworpen door de wereldberoemde architect Frank Gehry, is een icoon van moderne architectuur. Het architecturale meesterwerk kenmerkt zich door gedurfde, golvende vormen en een unieke titaniumgevel. Het museum werd geopend in 1997 en markeerde een keerpunt in de stedelijke vernieuwing van Bilbao. Daardoor wordt het tegenwoordig gezien als een belangrijk voorbeeld van de kracht van architectuur om een stad te transformeren.

Het museum heeft een collectie moderne en hedendaagse kunstwerken. Een bijzonder hoogtepunt is de grote hal met de installaties van Richard Serra, die met zijn stalen sculpturen een onvergetelijke fysieke en visuele ervaring biedt. Wij vonden dit de perfecte belevingskunst, waarbij je in de kunst zelf stapt en hierin rond kan dwalen. In een kleine ruimte direct ernaast staan kleine replica’s van de installaties en van boven kan je vanaf een balkon op de werken neerkijken. Je krijgt daardoor een beter beeld van het geheel en nog meer bewondering voor het werk.

Hoewel het Guggenheim er tijdens ons bezoek mee pronkte een hele verdieping aan Picasso te hebben gewijd, vonden wij deze zalen wel erg ruim opgezet. Misschien is het nodig om de grote bezoekersaantallen de ruimte te bieden, maar wij vonden het toch wat teleurstellend hoe weinig er daadwerkelijk van Picasso te zien is. Hoewel de sculpturen van Picasso onmiskenbaar indrukwekkend zijn, voelde het aanbod in deze zalen enigszins ondermaats in vergelijking met de verwachtingen die de beroemde naam opriep.

Het Guggenheim is het terecht icoon van de stad. Zowel het gebouw als architectonisch kunstwerk als de bijzondere moderne kunstcollectie maken dit absoluut een must-visit in Noord-Spanje. Het stond al jaren op onze bucketlist om dit museum te bezoeken en dat bleek volledig terecht te zijn.

Bilbao Guggenheim RIchard Serra

#2 De kunst buiten het Guggenheim

De moderne kunst van het Guggenheim beperkt zich niet tot de muren van het museum. Ook zonder een ticket voor het museum kan je enkele bijzondere werken bewonderen direct naast het museumgebouw. Deze openluchtkunstwerken zijn een leuke manier om kennis te maken met moderne kunst, als je niet per se het museum zelf wilt bezoeken.

Direct voor het museum vind je ‘Puppy’, een gigantische bloemenhond van Jeff Koons. Het kunstwerk dateert uit 1992 en staat sinds 1997 bij de ingang van het Guggenheim. Het is een West Highland White Terrier van 12 meter hoog, bekleed met 70.000 levende bloemen. De bloemen worden van water voorzien via een geavanceerd irrigatiesysteem, waardoor het niet alleen een kunstwerk is, maar ook een staaltje van ingenieuze tuinarchitectuur.

Een stukje verderop aan de waterkant vind je Louise Bourgeois’ ‘Maman’. Deze reusachtige sculptuur van een spin, gemaakt door Louise Bourgeois in 1999, is een indrukwekkend gezicht. Maman is gemaakt van brons, roestvrij staal en marmer. Met een hoogte van meer dan 9 meter en een breedte van ruim 10 meter behoort tot de grootste spinnensculpturen ter wereld. Het kunstwerk is zeker met dit soort afmetingen indrukwekkend en bijzonder te noemen. Maar we moeten toegeven dat het ook wel wat eng en ongemakkelijk is om onder zo’n grote spin door te lopen.

Maar het meest bijzonder van allemaal is misschien Anish Kapoor’s ‘Tall Tree and the Eye’ uit 2009. Dit haast zwevende kunstwerk bestaat uit 73 reflecterende bollen, die de omgeving, het water, het museumgebouw en de toeschouwers op een unieke manier vervormen en reflecteren. Kapoor’s creatie werd in 2011 voor maar liefst 3,5 miljoen euro door het museum aangekocht.

Bilbao Guggenheim Maman

#3 De Oude Stad (Casco Viejo)

Toen we Bilbao bezochten, dachten we vooral aan moderne kunst en baanbrekende architectuur, dankzij het beroemde Guggenheim Museum. Wat een verrassing was het dus om het prachtige oude centrum, de Casco Viejo, te ontdekken. Dit historische hart van de stad, met zijn nauwe straatjes en kleurrijke gebouwen met houten voorgevels, ademt een authentieke Spaanse sfeer die ons compleet verraste.

Dit historische hart van de stad, oorspronkelijk bestaande uit zeven straten – de ‘Siete Calles’ – is een doolhof van smalle steegjes en charmante pleinen. In dit deel van de stad vind je het grootste deel van de historische bezienswaardigheden van Bilbao. Het is een mooie wijk waar de historische architectuur zich perfect vermengt met een gezellig straatbeeld. Denk aan pleinen met terrassen en leuke pinxtobars. De mix van traditionele winkeltjes en moderne cafés maakt de Casco Viejo tot een – voor ons – onverwachte plek in het anders zo moderne Bilbao.

#4 De Santiagokathedraal

Bilbao’s Santiagokathedraal ligt in het hart van de oude stad en heeft een lange geschiedenis. Het huidige gebouw komt uit de veertiende en vijftiende eeuw. Het was oorspronkelijk de belangrijkste parochiekerk. Pas in 1950 kreeg het de status van kathedraal. De architectuur is een mengsel van gotische en neogotische stijlen, wat je terugziet in het roosvenster en gewelfde plafonds. De kathedraal is gewijd aan Sint-Jacob (Santiago in het Spaans), een belangrijke figuur voor pelgrims op de Camino de Santiago.

Hoewel de Santiagokathedraal zeker een bezoek waard is voor liefhebbers van historische bouwwerken, vonden wij dat de betaalde toegangsprijs niet helemaal gerechtvaardigd was. De kathedraal is ongetwijfeld een mooi stukje geschiedenis. Maar voor ons valt het in de categorie van vele andere kerken die we al gezien hebben. Ons advies? Bewonder de prachtige façade en de gotische elementen van buitenaf terwijl je door de oude stad wandelt, maar voel je niet verplicht om naar binnen te gaan.

#5 De promenades langs de Nervíon-rivier

Een wandeling langs de Nervíón-rivier in Bilbao is een fijne manier om wat van de stad te zien. De promenade biedt een mooie route langs het water, waarbij de rivier je langs een aantal mooie plekken zal brengen.

Onderweg kom je langs architectonische hoogtepunten zoals het beroemde Arriaga Theater en het sierlijke treinstation van Bilbao. Ook het stadhuis is een blikvanger langs de rivier. Je zal de witte Zubizurri-voetgangersbrug passeren en uitkomen bij het wereldberoemde Guggenheim Museum langs de waterkant.

Op zaterdagen wordt de sfeer langs de Nervíón nog levendiger dankzij de markt die plaatsvindt op de promenade tussen Casco Viejo en het stadhuis. Onder de overkappingen langs de rivier vind je verschillende kraampjes met lokale groenten en ambachtelijke producten, waar soms lange rijen locals voor staan

Bilbao River

#6 Plaza Nueve

Plaza Nueva is het centrale plein van Casco Viejo. Het plein werd gebouwd tussen 1786 en 1851, waardoor het maar liefst drie verschillende architecten heeft gehad. Het plein werd in 1851 ingewijd, na een bouwperiode van 65 jaar. 

Net als veel pleinen in Spanje heeft het een vierkant ontwerp en wordt het volledig omringd door gebouwen. Het heeft een neoklassieke bouwstijl en dat zie je onder andere terug in de zuilen tussen de boogalerijen die het plein omringen. In iedere boog hangt een klassieke lamp, wat het plein een historische sfeer geeft.

Op zondagen komt Plaza Nueva tot leven met een traditionele vlooienmarkt waar locals en toeristen snuffelen tussen kraampjes met oude boeken, munten, postzegels, fossielen en andere curiosa. Dat is misschien niet het eerste souvenir waar je aan denkt, maar je komt hier dan ook vooral voor de gezellige sfeer. In de overdekte galerijen rondom heb plein vind je leuke bars en restaurants, bekend om hun Baskische pintxos en lokale wijnen. De perfecte plek dus om even een drankje te doen en een pinxto te prikken!

Bilbao Plaza Nueva

#7 De Zubizuri-brug

De Zubizuri-brug is een opmerkelijke witte voetgangersbrug (Zubizuri betekent Witte Brug in het Catelaans) in het hart van Bilbao. Het is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava en voltooid in 1997, toen de stad haar transformatie van industriestad naar architectuurstad doormaakte.

De brug overspant de Nervión-rivier die Bilbao doorkruist. Het is een bijzonder ontwerp met golvende, moderne lijnen. Door de schuin staande boog zou het moeten lijken op een zeil dat door de wind wordt meegevoerd. Opvallend is het glazen loopvlak. Dat bleek in de praktijk niet heel functioneel, want het werd te glad bij nat weer. Daardoor lagen er – in ieder geval tijdens ons bezoek – antislipmatten op de brug, wat wij helaas wel wat af vinden doen aan het mooie ontwerp.

Bilbao Zubizuri

#8 Mercado de la Ribera

De Mercado de la Riberav – Erribera merkatua in het Baskisch – is een bekende bezienswaardigheid direct naast de oude stad, gelegen aan de rivier de Nervión. Deze historische markt is opgericht in de veertiende eeuw en was ooit een van de grootste overdekte markt in Europa. Het huidige gebouw dateert uit 1929. Het is een prachtig voorbeeld van Art Deco-architectuur met zijn opvallende glas-in-loodramen en bijzondere vormgeving.

Binnen de muren van de Mercado de la Ribera vind je een bruisende atmosfeer waar zowel lokale bewoners als toeristen samenkomen. De markt biedt een uitgebreid assortiment aan verse producten, van vis en vlees tot fruit en groenten. Daarnaast zijn er tal van eetkraampjes waar je kunt genieten van lokale delicatessen, wat deze markt tot een must-see maakt voor iedereen die de lokale cultuur en keuken van Bilbao wil ervaren.

#9 Het treinstation van Bilbao

Het treinstation Bilbao-Abando ligt in de wijk Abando, aan de rivieroever direct naast de Casco Viejo en tegenover het Teatro Arriaga. De voorgevel is een bijzonder ontwerp dat direct in het oog springt. Het station is gebouwd in 1870 en heeft een mix van traditionele en moderne stijlen. Eén van de meest opvallende kenmerken is het enorme glas-in-loodraam, dat de Baskische cultuur en iconische locaties weergeeft. Zonder treinticket konden wij binnen niet bijzonder veel van het station zien, maar loop er vooral even langs en werp een blik op dat bijzondere glas-in-lood en de kleurrijke gevel.

Bilbao Abando

#10 Teatro Arriaga

Teatro Arriaga is een opvallend operahuis in de oude stad. Het werd in 1890 ontworpen door Joaquín Rucoba in een indrukwekkende en extravagante neobarokke stijl. Dezelfde architect maakte ook het ontwerp van het stadhuis dat niet veel verderop, waar duidelijk diezelfde uitbundige stijl is toegepast.

Het operahuis is vernoemd naar Juan Crisóstomo de Arriaga, ook wel bekend als de ‘Spaanse Mozart’ van zijn tijd. Ook dit operahuis raakte ernstig beschadigd tijdens de ernstige overstromingen van Bilbao in 1985, waarna het ingrijpend gerestaureerd moest worden.

Zowel het interieur als het exterieur hebben een extravagant uiterlijk met veel details en decoraties. Tijdens ons bezoek aan Bilbao was het theater toevallig gratis open voor bezoekers vanwege een soort open monumentenweekend. Een unieke kans om dit bijzondere bebouw ook van binnen te bewonderen.

#11 De Vizcaya-brug

De Vizcayabrug, of in het Spaans de Puente de Vizcaya, is een opmerkelijk staaltje van ingenieurskunst, gelegen aan het einde van de rivier de Nervión. Deze rivier doorkruist Bilbao en komt uiteindelijk uit via de haven in de Golf van Biskaje. Bij dat uiteinde vindt je deze bijzondere bezienswaardigheid. De unieke brug staat sinds 2006 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

De brug werd geopend in 1893 en daarmee is het de oudste zweefbrug ter wereld. Het is een ontwerp van Alberto Palacio, een leerling van Gustave Eiffel. De zweefconstructie was een reactie op de behoefte aan een oversteek die het drukke scheepvaartverkeer naar de haven van Bilbao niet zou hinderen. In die tijd was Bilbao een bloeiend industrieel centrum met een belangrijke haven. De doorgang van de grote schepen mocht niet belemmerd worden met een normale brug, dus werd deze heel hoge constructie ontwroepn.

De brug bestaat uit een vaste stalen constructie, verbonden door twee 60 meter hoge pijlers, en een gondel die passagiers en maximaal zes auto’s over een afstand van 160 meter vervoert. De overtocht in zo’n gondel is een van de meest bijzondere activiteiten in Bilbao – en misschien wel heel Spanje.

#12 Iglesia de San Nicolas

In de wijk Casco Viejo van Bilbao, vlakbij de rivieroever van de Nervión, vind je de Iglesia de San Nicolás. Deze kerk is een prachtig staaltje barokke architectuur. Deze kerk, ingehuldigd in 1756, is gewijd aan San Nicolás de Bari. In Nederland is deze heilige beter bekend als Sinterklaas.

De kerk valt op door haar unieke achthoekige plattegrond, al zie je dat niet van buiten af aan de voorgevel. De gevel heeft een neoklassieke stijl met barokke details. Opvallend zijn natuurlijk de tempelachtige driehoek boven de hoofdingang en de twee klokkentorens. Binnen zal je blik gelijk omhoog worden getrokken naar de koepel. Ook het uitbundige hoofdaltaar valt gelijk op.

#13 Het Stadhuis van Bilbao

Een van onze favoriete bezienswaardigheden van Bilbao is het Stadhuis. Dat komt niet in de laatste plaats, omdat we het geluk hadden een gratis rondleiding te kunnen volgen. Dit was toevallig tijdens onze dagen in de stad mogelijk vanwege een soort open monumentenweekend. Daardoor konden we dit prachtige gebouw niet alleen van buiten, maar ook van binnen bewonderen.

Het Stadhuis heeft een prominente locatie aan de rivieroever. Het werd ingehuldigd in 1892 en is een ontwerp van architect Joaquín Rucoba in een eclectische stijl. Rucoba, die ook het Teatro Arriaga heeft ontworpen, heeft met dit gebouw een bijzondere mix van stijlen gecreëerd.

De hoofdgevel van het gebouw in de Franse Second Empire-stijl heeft een statig uiterlijk met beeldhouwwerken, zuilen en een torentje. Bij binnenkomst in het Stadhuis werden we direct gegrepen door de pracht en praal van het interieur. De entreehal is bijzonder mooi en leidt naar een spectaculair trappenhuis met veel statige details, marmer en zuilen.

Onze favoriet is de Arabische Zaal, een heel rijk versierde zaal in de typische Neo-Arabische stijl uit Andalusië. Het zal je vast doen denken aan het Alhambra-paleis in Granada. Deze zaal wordt gebruikt voor officiële ontvangsten en bruiloften. Het was een unieke ervaring om door deze ruimte te lopen en de gedetailleerde versieringen van dichtbij te bewonderen.

Bilbao City Hall

#14 De Funicular de Artxanda

Een van de leukste dingen om te doen in Bilbao, is een ritje met de Funicular de Artxanda. Deze kabelbaan, operationeel sinds 1915, verbindt het centrum van Bilbao met de recreatieve top van de Artxanda-berg. Je vindt het vertrekpunt net ten noorden van de Zubizuri-brug en dus niet ver van het Guggenheim Museum.

De kabelbaan is al meer dan een eeuw operationeel, maar de dienst is door de geschiedenis heen ook een aantal keer onderbroken. De Spaanse Burgeroorlog, overstromingen en meer lastige omstandigheden hebben de kabelbaan ernstig beschadigd. Toch is de funicular iedere keer opnieuw hersteld en nog altijd in gebruik.

In een rit van maar 3 minuten wordt je naar een hoogte van 226,49 meter gebracht. Je hebt dan een prachtig uitzicht over Bilbao en het omliggende landschap. Ook is de Artxanda een recreatieplek voor de inwoners van Bilbao. Er zijn wandelpaden, een park en restaurants.

#15 Calle Ledesma Kalea

Calle Ledesma Kalea, gelegen in de wijk Abando en parallel aan de hoofdwinkelstraat Gran Vía, is een verborgen parel in Bilbao. Deze levendige straat is het toonbeeld van gezelligheid, met talloze terrassen en bars die uitnodigen om een hapje en een drankje te komen doen. De straat is helemaal autovrij en is een populaire plek voor lokale bewoners en mensen die in de buurt werken om te borrelen aan het eind van de werkdag.

Wij vonden het een ontzettend leuke plek om wat terrassen te bezoeken en waren erover verbaasd dat niemand deze leuke hotspot had getipt. Misschien dat het juist zo leuk was, omdat we nul verwachtingen hadden en we hier toevallig belandden. Dat het een vrijdagmiddag was, hielp ook zeker mee. Ook als er geen tafeltjes meer vrij waren, stonden de Spanjaarden met een glas wijn in groepjes op straat. Een heel leuke en authentieke plek om het lokale Bilbao te ervaren dus!

Calle Ledesma Kalea Bibao

#16 Parque de Doña Casilda

In de wijk Abando vind je het Parque de Doña Casilda, het grootste stadspark van Bilbao. Tot een aantal jaar terug was het zelfs de enige groene plek in de stad. Het park is vernoemd naar Casilda Iturrizar, een gulle filantroop die het land schonk waarop het park werd aangelegd. Het heet dan ook eigenlijk het ‘Casilda Iturrizar Park’, maar wordt vaker Parque de Doña Casilda genoemd.

Het park werd ontworpen door architect Ricardo Bastida en ingenieur Juan de Eguiraun, waarna het in 1907 kon worden geopend. Het is een Engelse landschapstuin met uitgestrekte grasvelden, fonteinen, exotische bomen, een pergola, monumentale beelden, een speeltuin en meer. Opvallend is ook de grote vijver met eenden, zwanen en pauwen.

Bilbao Park

#17 San Mamés-stadion

Voetballiefhebbers willen ongetwijfeld een bezoek brengen aan het San Mamés-stadion, de thuisabsis voor Atheltic Bilbao. Deze club, opgericht in 1912, heeft een unieke traditie waarbij enkel spelers van Baskische afkomst voor de club spelen.

Het werd ingehuldigd op 16 september 2013, waarmee afscheid werd genoemen van het oude stadion uit 1913 direct ernaast. Met 53.331 zitplaatsen is dit het zevende grootste stadion in Spanje en het grootste in Baskenland. Bezoekers kunnen via rondleidingen het stadion verkennen, waarbij je toegang krijgt tot het veld, de tribunes en andere belangrijke delen.

#18 Teatro Campos Elíseos

Teatro Campos Elíseos is een van de meest markante gebouwen in Bilbao. Het is een van de belangrijkste theaters van de stad, maar voor toeristen is vooral de bijzondere voorgevel een trekpleister.

Al in 1902 opende het theater zijn deuren. Het kersverse theater had een prachtige architectuur met een markante voorgevel, ontworpen door de Baskisch-Franse Jean Batiste Darroquy. De gevel is behoorlijk uitbundig versierd en gemaakt van Portland-kalksteen dat speciaal uit Zuid-Engeland is gehaald. Het heeft een hoefijzervorm, wat het geheel een Moors tintje geeft. Tel daarbij op de plantmotieven, fantasiederen en decoraties van keramiek en je hebt een extravagant geheel dat bijzonder fotogeniek is.

Wat te doen vanuit Bilbao: 5 leuke dagtrips

#19 San Sebastián

Het Spaanse stadje San Sebastian – of Donostia zoals het door locals wordt genoemd – is een van de leukste bestemmingen van Spanje. De prachtige locatie aan de Spaanse westkust en hagelwitte stranden middenin de stad, maar ook de historische monumenten en de geweldige lokale keuken zijn een unieke combinatie die de stad van iedere andere plek in Spanje onderscheid.

Het historisch centrum van San Sebastian is het mooiste deel van de stad. De nauwe straatjes met hoge bebouwing of juist brede lanen met grootse monumenten maken dat je je ogen uitkijkt. Je loopt er door parkjes, onder zuilengalerijen, langs kitscherige beelden, over monumentale bruggen en naast de Urumea-rivier die hier in San Sebastian in zee uitmondt. Je ziet het meest van het oude centrum door er simpelweg zonder plan doorheen te dwalen.

Andere hoogtepunten zijn de kathedraal, de stadsstranden, de kabelbaan naar Monte Igueldo, het  Jezusbeeld op Monte Urgull, het park bij Palacio de Miramar en Isla de Santa Clara.

Brug San Sebastian Spanje

#20 De stranden van Baskenland

Bilbao zelf heeft geen stadsstranden, maar in de nabijgelegen regio’s vind je prachtige stranden die gemakkelijk te bereiken zijn. Een populaire optie is de kust van Sopelana, ten noorden van de stad, waar je met een directe metrolijn vanuit het centrum van Bilbao naartoe kunt reizen. De stranden van Baskenland zijn omgeven door kliffen en staan bekend om hun ongerepte schoonheid en uitstekende surfmogelijkheden.

Langs de kustlijn van Baskenland vind je veel mooie stranden, ook vlakbij Bilbao. Plentzia en Gorliz vormen samen een mooie baai. Sopelana bestaat uit drie afzonderlijke stranden, waarvan Arrietara en Atxabiribil bekend staan als surfergebieden met surfscholen en bars.

Azkorri in Getxo is een wild strand in een prachtige natuurlijke omgeving, perfect voor surfers en strandgangers die op zoek zijn naar rust. Dit strand is gemakkelijk bereikbaar met de auto en heeft voorzieningen zoals douches en picknickgebieden. Dichter bij het centrum van Bilbao vind je Arrigunaga in Getxo, gelegen onder de indrukwekkende kliffen van Punta Galea.

Sopelana Beach Bilbao

#21 Gaztelugatxeko

In Spanje vind je veel filmlocaties uit Game of Thrones, maar Gaztelugatxeko spreekt misschien nog wel het meest tot de vereelding. Fans zullen dit iconische eilandje direct herkennen als Dragonstone. Zo noemden wij tijdens onze reis door Noord-Spanje deze bestemming voor het gemak ook maar gewoon. Want probeer jij deze naam maar eens uit te spreken?

Gaztelugatxeko is een populaire toeristische trekpleister geworden sinds het in de serie verscheen als Dragonstone. Daarbij werd er op het eilandje een kasteel gecreeerd, waar in werkelijkheid een kerkje stat. De naam van het eiland komt uit het Baskisch en betekent iets als ‘kasteelrots’, wat dan wel weer passend is bij de aanpassing in de serie.

Wat het eilandje zo bijzonder maakt? De verbinding met het vasteland in de vorm van een smalle brug en een smal pad met een paar honderd treden. Dit pad zigzagt naar de top van het eilandje, wat het een bijzonder fotogeniek – en filmisch – gezicht oplevert. Op de top van Gaztelugatxeko staat een kleine kapel gewijd aan Johannes de Doper, waarvan wordt gezegd dat hij ooit het eiland heeft bezocht. De huidige kerk is echter niet het origineel; door de eeuwen heen is het meerdere keren afgebrand en herbouwd.

Vanwege zijn populariteit kan parkeren een uitdaging zijn; er zijn beperkte parkeerplaatsen beschikbaar, dus we raden je aan om vroeg te komen. Met onze camper parkeren bleek al helemaal een uitdaging te zijn. In het hoogseizoen, tijdens weekenden en op feestdagen is (overigens gratis) ticket voor Gaztelugatxeko vooraf vereist, omdat de capaciteit beperkt is. Het is altijd verstandig om dit van tevoren te controleren.

Naast de wandeling naar de hermitage, bieden de uitzichtpunten in de omgeving een adembenemend panorama. Misschien zelfs indrukwekkender dan het uitzicht vanaf het eiland zelf, omdat je dan het zigzaggende pad van bovenaf ziet.

Gaztelugatxeko Bilbao

#22 Urdaibai

Een dagtrip naar Urdaibai, slechts een korte rit van Bilbao, is een must voor natuurliefhebbers. Dit UNESCO biosfeerreservaat ligt aan de oever van de riviermonding Mundaka, en heeft de Oka-rivier als kloppend hart. Het gebied kenmerkt zich door een unieke combinatie van moerasland, Cantabrische steeneikenbossen en ruige stranden.

Voor vogelliefhebbers is Urdaibai een echt paradijs. Het gebied heeft bijna 250 vogelsoorten, waaronder enkele zeldzame soorten zoals de visarend en de lepelaar. Bij het Urdaibai Bird Centre, een voormalige conservenfabriek omgetoverd tot een vogelobservatorium, kan je hier meer over leren. Ook erg mooi aan het vogelcentrum is het prachtige uitzicht over het moerasland.

Maar Urdaibai biedt meer dan alleen natuur. De regio heeft interessante dorpjes, zoals Gernika, bekend om het Picasso schilderij, en Bermeo, een pittoresk vissersdorp.

Urdaibai

#23 Castro Urdiales

Een dagtrip naar Castro-Urdiales is een perfecte manier om een beetje van de prachtige kust van Cantabrië te verkennen. Het ligt op slechts 30 km ten oosten van Bilbao, dus het is gemakkelijk te bereiken. We hadden het geluk om op een stralende zonnige zondag in het najaar in dit dorpje te zijn, waardoor het een leuke en levendige sfeer had. De stranden en de kades waren gevuld met zonliefhebbers, terwijl de straten vol zaten met lokale bewoners die genoten van hun zondag op de terrassen.

Het dorpje Castro-Urdiales zelf is charmant en schilderachtig, maar het is niet heel groot. Wat het speciaal maakt, zijn de historische straatjes en de oude bezienswaardigheden. De belangrijkste kerk van het stadje is de Iglesía de Santa Maria de la Asunción, gelegen op een heuveltop. Andere bezienswaardigheden zijn het Castillo Santa Ana op een uitstekende rots met een prachtig uitzicht, de middeleeuwse brug en het schiereilandje Santa Ana met haar kapel.

Langs de haven loopt een gezellige boulevard met met restaurants en tavernes waar je van lokale visgerechten kunt genieten. En als je van stranden houdt, zit je hier zeker goed. Castro-Urdiales heeft meerdere zandstranden, zoals Playa de Brazomar en Playa Ostende, die beide in beschutte baaien liggen. Maar ook ten oosten en ten westen van het stadje zijn er mooie en meer rustige stranden te vinden.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: