De Jurassic Coast, mooiste plek in Zuid-Engeland

De Jurassic Coast is een van de meest bijzondere natuurfenomenen in Engeland. Met recht staat deze ruim 150 kilometer lange kust op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De kustlijn wordt gekenmerkt door witte krijtrotsen, dramatische kliffen, prachtige stranden, indrukwekkende rotsbogen en prehistorische fossielen. Wat deze kustlijn zo bijzonder maakt, zijn niet alleen de adembenemende rotsformaties en stranden, maar ook de buitengewone geologische rijkdom. De Jurassic Coast biedt een uniek inkijkje in 185 miljoen jaar aan aardgeschiedenis met aardlagen waarin fossielen en gesteenten uit het Jura- en Krijtperiode bewaard zijn gebleven. Deze geologische schatkamer is een geweldige plek voor hikes en bezoekjes aan de verschillende bezienswaardigheden langs de Jurassic Coast. Of je nu gefascineerd bent door fossielen, geïntrigeerd door de evolutie van het landschap of gewoon wilt genieten van de prachtige kustlandschappen, de Jurassic Coast is een bestemming die je niet wilt missen.

Lulworth Cove Jurassic Coast Dorset

Hoe is de Jurassic Coast ontstaan?

De Jurassic Coast is een kustlijn van ruim 150 kilometer met bijzondere natuurfenomenen. 185 miljoen jaar is nodig geweest om deze kust van kliffen, rotsen en fossielen te vormen. Sinds 2001 is de Jurassic Coast zelfs aangemerkt als UNESCO Werelderfgoed.

De naam van de kustlijn verwijst naar de geschiedenis ervan. Een deel is gevormd in de Jura, zo’n 201 tot 145 miljoen jaar geleden. Niet alleen in de Jura, maar ook in het Trias en in het Krijt zijn de steenlagen afgezet die de Engelse zuidkust vormen. Op sommige plaatsen, zoals bij Lulworth Cove, zie je goed hoe die lagen zijn opgebouwd en kijk je dus eigenlijk miljoenen jaren terug in de geschiedenis.

In die steenlagen zijn ook een schat aan fossielen gevonden. Toen in het begin van de negentiende eeuw voor het eerst onderzoek werd gedaan naar fosielen en uitgestorven dieren, bleek de Jurassic Coast hiervoor een belangrijke vindplaats. Nog niet lang daarvoor was vastgesteld dat er inderdaad fossielen bestonden van niet-levende dieren en dat er dus zoiets bestond als uitgestorven diersoorten. Aan de Engelse zuidkust werden vervolgens meerdere van dat soort prehistorische fossielen uitgegraven en beschreven. Een belangrijke naam op dit gebied was Mary Anning. Zij verzamelde eigenlijk vooral fossielen om aan toeristen te verkopen, maar werd uiteindelijk een grote naam op het gebied van paleontologie en deed grootse ontdekkingen.

Niet alleen de fossielen, maar ook de indrukwekkende landschappen maken Jurassic Coast interessant. De kustlijn is onderhevig aan zware erosie. Hierdoor zijn bijzondere natuurfenomenen ontstaan, zoals rotsbogen, baaien met nauwe ingangen, steilen kliffen, een eiland en grillige rotsen.

Lulworth Cove Jurassic Coast Dorset

Waar ligt de Jurassic Coast?

De Jurassic Coast bevindt zich in Zuid-Engeland in de graafschappen Dorset en Devon. De kust strekt zich uit langs Het Kanaal. Het strekt zich uit vanaf de Old Harry Rocks in het oosten van Dorset tot aan Orcombe Point in Exmouth. De bekendste bezienswaardigheden van de Jurassic Coast bevinden zich in het Dorset-deel van de kust.

Lyme Regis

De bezienswaardigheden van de Jurassic Coast.

#1 Old Harry Rocks

De Old Harry Rocks zijn de meest oostelijke rotsformaties van de Jurassic Coast. Het bestaat uit drie kalkrotsen aan het uiteinde van een schiereiland, de Isle of Purbeck. De bijzondere formatie is ontstaan door erosie van de kust, waarbij alleen deze rotsen voor nu over zijn gebleven. Door invloed van wind en zee ontstonden hier ooit rotsbogen. Toen die zo instabiel werden dat de toppen instortten, resteerden losse kolommen. Dat zijn nu de drie rotsen van de Old Harry Rocks. Uiteindelijk zullen ook deze verdwenen en zullen weer nieuwe rotsbogen en kolommen ontstaan. Maar dat is een proces dat honderden jaren kan duren.

De Old Harry Rocks zijn prachtig om te zien vanaf de kust zelf. Loop daarvoor net een stukje verder naar de volgende kliffen voor het beste uitzicht. Nog mooier zijn de rotsen eigenlijk vanaf de lucht met een drone. Dan zie je pas echt hoe mooi de witte krijtrotsen uit het water omhoog komen met hun kruin van groen gras.

De rotsformatie is zowel het startpunt van deze specifieke kustlijn als van het South West Coast Path. Dit pad leidt langs de kust van eerst Dorset en vervolgens ook Devon, Cornwall en Somerset. In totaal is het meer dan 1000 kilometer lang. Het is zeker een aanrader om vanaf de Old Harry Rocks een stukje van dit pad te wandelen om nog meer mooie kust en kliffen te zien.

#2 Corfe Castle

Niet ver van de Old Harry Rocks ligt op de Isle of Purbeck een prachtig kasteeldorpje, Corfe Castle. Het is doordrenkt van geschiedenis en ademt een betoverende sfeer uit. Zoals de naam al doet vermoeden, is Corfe Castle genoemd naar het indrukwekkende middeleeuwse kasteel dat hoog boven het dorp uittorent.

Het kasteel werd ooit gebouwd door William The Conqueror in de elfde eeuw en en speelde een cruciale rol in verschillende periodes van de Engelse geschiedenis. Nu resteren alleen nog de ruïnes die prachtig pronken op een hoge heuveltop. Desalniettemin vormen juist de markante ruïnes hoog op die heuveltop een van de meest iconische kastelen van Engeland. Je kan de ruïnes vrij bezoeken. De toegang is gratis en dat is iets wat je niet vaak ziet voor monumenten en kastelen in Zuid-Engeland. Je betaalt wel voor de parkeerplaats aan de voet van de heuvel (al kan je hier ook gratis parkeren).

Bezoek daarnaast ook Corfe Castle voor een goed voorbeeld van een typisch Engels dorp. Het dorp zelf is gevuld met charmante cottages, kronkelende straatjes en traditionele pubs, waardoor het een idyllische setting is om te verkennen en te genieten van de Engelse plattelandscharme. Bijzonder is ook het treinstation waar nog altijd een oude stoomtrein rijdt. De trein staat bekend als de Swanage Railway en brengt bezoekers van Swanaga via Corfe Castle naar Norden.

Corfe Castle

#3 Lulworth Cove

Een van de mooiste plekken langs de Engelse zuidkust is Lulworth Cove. Deze prachtige baai is heel erg fotogeniek, maar ook een bijzonder natuurfenomeen. Het is een prachtige baai met een unieke halvemaanvormige structuur, gevormd door miljoenen jaren van erosie en geologische processen. Door jarenlange erosie is het zwakkere gesteente langzaam weggesleten, terwijl het sterke gesteente is overgebleven. Dit fenomeen wordt ook wel een ‘cove’ of een ‘cala’ genoemd. De baai wordt omringd door steile kliffen die zijn opgebouwd uit kalksteen en mergel, wat zorgt voor een schilderachtig decor. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom dit een van de populairste bezienswaardigheden van de Jurassic Coast is.

Je bezoekt Lulworth Cove het beste door naar een van de uitkijkpunten aan de randen van de baai te klimmen. De meest zuidelijke is het meest populair, omdat je daar makkelijk vanaf de parkeerplaats en het dorpje bij de baai kan komen. Vanaf het viewpoint heb je een perfect uitzicht op de ronde baai. Loop vanaf daar ook zeker door naar de Stair Hole. Daar kijk je miljoenen jaren de geschiedenis in! Ook de Stair Hole is een ‘cove’ of een ‘cala’, maar dan een veel kleinere en met duidelijk opgebouwde grondlagen.

Vanaf de Lulworth Cove kan je makkelijk wandelen naar Durdle Door. Of makkelijk. Het is een vrij korte wandeling, maar je moet hiervoor wel een erg steile klim maken.

Lulworth Cove Jurassic Coast Dorset
Lulworth Cove Jurassic Coast Dorset

#4 Durdle Door

Eén van de meest iconische en adembenemende bezienswaardigheden van de Jurassic Coast is de Durdle Door. Het is een natuurlijke kalkstenen boog die uitsteekt in de azuurblauwe wateren van het Kanaal. Deze indrukwekkende formatie is ontstaan door eeuwenlange verwering van de kliffen. In de loop van de tijd oefende de krachtige golven van het Kanaal erosie uit op de kustlijn, waardoor de zachtere gesteentelagen wegspoelden en de hardere kalksteenlagen overbleven. Op deze plek heeft de zee een opening uitgesleten die nu als een rotsboog over het water buigt.

Het is een bijzonder fotogenieke plek die ontzettend veel bezoekers trekt. Bij de Durdle Door heb je daarom ook een grote parkeerplaats speciaal voor dit natuurfenomeen. Maar loop tijdens je bezoek niet meteen vanaf de parkeerplaats naar beneden. Want vanaf de kliffen heb je een spectaculair uitzicht op de Durdle Door en de omringende kustlijn! Maak daarna alsnog de – behoorlijk steile – afdaling naar het strand en wordt beloond met een prachtig zandstrand en kristalhelder water.

Durdle Door Jurassic Coast

#5 Isle of Portland

De Isle of Portland en Chesil Beach zijn twee fascinerende bezienswaardigheden die onlosmakelijk verbonden zijn met de Jurassic Coast. De Isle of Portland is een klein schiereiland voor de kust van Dorset, ontstaan door eeuwenlange afzetting van kalksteen en mergel. Als je op de kaart naar Portland kijkt, zie je een vreemde strook land tussen Portland en het vasteland liggen. Deze unieke en opmerkelijke landvorm is Chesil Beach, gevormd door de bijzondere geologische processen aan de Jurassic Coast.

Portland staat bekend om haar ‘Portland stone’. Het schiereiland heeft een lange geschiedenis van steengroeveactiviteiten, waarbij het beroemde Portland-kalksteen werd gewonnen. Overal in Engeland zie je deze kalksteen terug, waaronder voor prominente gebouwen zoals de St. Paul’s Cathedral in Londen. Verspreid over het eiland kan je de verlaten steengroeven nog zien liggen en bezoeken. De Tout Quarry Nature Reserve and Sculpture Park is vooral een bezoek waard. Na de sluiting van de groeve in de jaren 1980 begonnen kunstenaars de steengroeve te hergebruiken als een creatieve ruimte. Ze begonnen met het maken van beeldhouwwerken rechtstreeks in de verlaten steengroeven, waardoor een unieke verzameling van sculpturen ontstond.

Chesil Beach Portland Jurassic Coast

#6 De fossielenstranden

De stranden van Charmouth en Lyme Regis, gelegen aan de Jurassic Coast, staan bekend om hun overvloed aan fossielen en vormen een waar paradijs voor paleontologieliefhebbers. Door de constante erosie en het voortdurende proces van klifinstorting worden hier steeds nieuwe fossielen blootgelegd.

Als je zelf fossielen wilt vinden, bieden Charmouth en Lyme Regis geweldige mogelijkheden. Lyme Regis staat bekend als de plek waar Marry Anning ooit haar ontdekkingen deed. Deze pionier in de paleontologie uit de negentiende eeuw vond hier beroemde exemplaren van ichthyosauriërs en plesiosauriërs. Let vooral ook op de lantaarnpalen langs de kustpromenade. Zelfs die hebben de vorm van fosielen. In Charmouth moet je een stop maken bij het Charmouth Heritage Coast Centre. In het bezoekerscentrum kan je meer leren over de fossielen, de geologie en de geschiedenis van de Jurassic Coast.

We raden je aan om bij laag water fossielen te zoeken. Je hebt dan meer strandoppervlak om te zoeken en dus meer kans om iets te vinden. De beste plekken om te zoeken zijn de kiezelstranden, vooral in de buurt van rotspartijen en kliffen waar er vaak verse afbrokkelingen zijn. Door rustig langs het strand te wandelen en aandachtig naar de grond te kijken, kun je verschillende soorten fossielen ontdekken. Zelfs als je geen bijzondere fossielen vindt die je als souvenir mee naar huis kunt nemen, zal je grote stenen met indrukwekkende fossielen ontdekken.