Bezoek pittoresk en historisch Rye in Zuid-Engeland

Rye, een pittoresk stadje gelegen aan de zuidkust van Engeland, is een bestemming die rijk is aan geschiedenis en charme. Hoewel het plaatsje niet heel groot is, is het een van de bekendste toeristische bestemmingen in de regio. Met zijn geplaveide straatjes, historische gebouwen en adembenemende landschappen is Rye dan ook een prachtige plek, waar je je camerarol met gemak vol kan schieten. In deze blog vertellen we je precies waarom Engeland een aanrader is en wat de leukste bezienswaardigheden van Rye zijn.

Rye Mermaid Street

Waar ligt Rye in Engeland?

Rye is gelegen aan de zuidkust van Engeland in het graafschap East Sussex. Het stadje bevindt zich op ongeveer 17 kilometer ten oosten van Hastings en op zo’n 30 kilometer ten zuidwesten van Dover. Vanuit Londen is de afstand tot Rye ongeveer 100 kilometer, dus je bent hier vanaf de hoofdstad in ongeveer 1,5 uur.

Rye Waterworks

Waarom Rye een bezoek waard is

Rye staat bekend om zijn rijke geschiedenis en pittoreske straten en gebouwen. In het verleden was Rye een belangrijk handelscentrum en bloeiende stad. De oude stadsmuren en verdedigingswerken getuigen hier nog altijd van. De bezienswaardigheden van Rye geven meer informatie over dit verleden. Maar je hebt eigenlijk geen uitleg, rondleiding of museumbezoek nodig om te zien hoe Rye nog altijd een historische sfeer ademt. De geplaveide straatjes, middeleeuwse vakwerkhuizen en historische gebouwen creëren een schilderachtige setting, waardoor het lijkt alsof de tijd in Rye heeft stilgestaan. Bovenal is Rye daardoor een bezoek waard vanwege haar pittoreske straten.

Rye Mermaid Street

Overnachten in Rye

Overnachten in Rye biedt je de mogelijkheid om het dorpje echt goed te verkennen, ook als de dagjesmensen weer zijn verdwenen. Je kunt Rye ook gebruiken als uitvalsbasis om de rest van de Engelse zuidkust te bezoeken. De stad biedt allerlei accommodaties in verschillende prijsklassen.

#1 The George in Rye voor een elegant hotel in het hart van de stad. Met stijlvolle kamers, een bekroond restaurant en een prachtige binnentuin biedt het hotel een comfortabele slaapplek. De combinatie van historische charme en moderne voorzieningen maakt The George in Rye een van de best beoordeelde hotels in de stad.

#2 Jeakes House voor een prachtig luxehotel gevestigd in een zeventiende-eeuws pand in een van de mooiste straten van Rye. Het historische hotel heeft een warme en huiselijke sfeer. Met zijn antieke meubels, houten balken en knusse open haarden biedt Jeakes House een authentieke en bijzondere ervaring die perfect past bij het historische Rye.

#3 Mermaid Inn voor een overnachting in het meest iconische gebouw van Rye. Het hotel is trots op haar beroemde bezoekers, zoals koning Elizabeth, en haar bekroonde restaurant. Al in 1420 werd deze herberg gebouwd en vroeger werd de plek druk bezocht door smokkelaars uit de regio. Nog altijd getuigen de geheime doorgangen en de trap verborgen achter een boekenkast van. Elke hotelkamer heeft een knus interieur met bijvoorbeeld houten lambrisering of bedden met houtsnijwerk.

#4 Whitehouse Rye voor een stijlvolle B&B met een centrale locatie. Het Whitehouse Rye is gevestigd in een monumentaal pand in Rye. De kleinschalige bed & breakfast heeft een eigen restaurant, een bekroonde bakkerij en maar zes knusse kamers. Sommige kamers hebben een prachtige badkamer met een vrijstaand bad.

#5 The House with the Two Front Doors voor een bed & breakfast in een prachtig, monumentaal pand. Het hotel heeft het gevoel van een privéhuis en is ook aangekleed met een typisch Engelse knusheid, wat wordt versterkt door de warme gastvrijheid van de eigenaren. Gelegen in de fotogenieke Mermaid Street zit je hier ook centraal bij de bezienswaardigheden van Rye.

#6 The fig voor een moderne B&B met een prachtig interieur dat niet zou misstaan in een woonmagazine. De kamers zijn stijlvol, hip en modern ingericht met oog voor detail. Hotelgasten prijzen in hun lovende beoordelingen het heerlijke eten, de mooie kamers en de warme gastvrijheid.

#7 The Tea House voor een knus en kneuterige B&B in een schattige cottage. Het balkenplafond, het interieur en de deels begroeide voorgevel ademen de historische sfeer van Rye. Voor een authentieke Engelse ervaring zit je hier helemaal goed en dat bevestigen de gasten in hun enthousiaste reviews met erg hoge reviewcijfers.

The House with Two Front Doors Mermaid Street Rye

Wat te doen in Rye

#1 The Landgate

The Land Gate is een bekende bezienswaardigheid in Rye die een belangrijk onderdeel vormt van de middeleeuwse geschiedenis van de stad. De imposante stadspoort dateert uit de veertiende eeuw. In 1329 gaf koning Edward III de opdracht tot de bouw ervan om de stad te verdedigen tegen indringers. Het is een overblijfsel van de middeleeuwse stadsmuren die Rye ooit omringden en het vormde destijds een belangrijk onderdeel van de verdediging van de stad. Het is de enige overgebleven stadspoort van Rye.

De Land Gate heeft een imposante architectuur en is duidelijk bedoeld geweest om de stad te verdedigen. De poort bestaat uit twee grote torens met daartussen de boogvormige doorgang tot de stad. Boven de doorgang bevindt zich een klok en met een uurwerk, dat bijdraagt aan het schilderachtige uiterlijk van de poort.

Landgate Rye

#2 Mermaid Street

Mermaid Street is een schilderachtige straat in het hart van Rye. De straat is een de meest fotogenieke plek van het dorp met vakwerkhuizen, geplaveide straten en charmante herbergen. Deze straat is een ware lust voor het oog en wat ons betreft de mooiste bezienswaardigheid van Rye. Wat Mermaid Street echt opvallend maakt, is de unieke architectuur van de gebouwen. De vakwerkhuizen zijn prachtig bewaard gebleven en hebben kleurrijke gevels, charmante daken en sierlijke details.

Het meest opvallende gebouw aan Mermaid Street is The Mermaid Inn. Deze historische herberg uit 1420 heeft een rijke geschiedenis met verhalen over smokkelactiviteiten en ontmoetingsplaatsen van beruchte piraten. Nog altijd getuigen de geheime doorgangen en de trap verborgen achter een boekenkast van de oude geschiedenis. Het icoon van Rye heeft door de jaren heen vele beroemde gasten ontvangen. Tegenwoordig is The Mermaid Inn nog steeds een populaire overnachting in Rye.

Rye Mermaid Street

#3 Rye Castle

Rye Castle, ook wel bekend als Ypres Tower, is een oud verdedigingswerk dat uitkijkt over de stad en de haven. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de dertiende of veertiende eeuw als onderdeel van de stadsverdediging en diende als een vesting tegen indringers. Door de eeuwen heen is het een verdedigingswerk, een gevangenis en nu een museum geweest. Vandaag de dag is in het kasteel het Rye Castle Museum gevestigd waar bezoekers meer kunnen leren over de geschiedenis van Rye en het leven in de middeleeuwen. Vanaf de top van de toren heb je een panoramisch uitzicht op de stad en de omgeving, wat dit een perfecte plek maakt om te genieten van het prachtige landschap.

Rye Castle

#4 Hotspots in Rye

Hoe klein Rye ook is, de straten zitten vol leuke boetiekjes, Engelse pubs en andere hotspots. Vooral de hoofdstraat heeft veel hippe tentjes, zoals de leuke koffiebar Apothecary Coffee House. Aanraders in Rye zijn bijvoorbeeld Kino Boutique Cinema voor een van de mooiste bioscopen van Engeland en het authentieke Rye Waterworks voor een van de oudste micropubs in dit deel van het land.

Als je houdt van Engelse kneuterigheid, moet je ook een stop maken bij Cobbles Tea Room. Deze knusse tea room serveert heerlijke taartjes en scones in een schattige setting. Vooral de twee tafeltjes bij de voorgevel in het smalle paadje naar de tea room, zijn erg fijn om te zitten. Het schattige servies maakt de Engelse thee-ervaring helemaal af.

Rye Tea Room

#5 Rye Harbour Nature Reserve

Voor natuurliefhebbers is een bezoek aan het Rye Harbour Nature Reserve een aanrader. Dit uitgestrekte natuurgebied omvat zoutmoerassen, grasland, duinen en meren, en biedt een thuis aan talloze vogelsoorten en andere wilde dieren. Het natuurgebied is een paradijs voor vogelspotters en een populaire plek bij wandelaars. Bezoekers kunnen genieten van wandelingen langs de kust, vogels observeren vanuit vogelkijkhutten en uitwaaien op het strand direct naast het natuurgebied.

Rye Harbour Nature Reserve