Vissersplaatsje Porthleven in Cornwall

Als je denkt aan idyllische kustplaatsjes in Engeland, is Porthleven in Cornwall een bestemming die absoluut niet over het hoofd mag worden gezien. Dit charmante vissersdorp, gelegen aan de zuidwestkust van Engeland, ademt een onweerstaanbare mix van Engelse charme, maritieme geschiedenis en indrukwekkende natuur. Met zijn prachtige haven en spectaculaire kliffen trekt Porthleven veel bezoekers. Lees in deze blog waarom het dorpje een aanrader is en wat de leukste dingen zijn om in Porthleven te doen.

Porthleven Cornwall

Waar ligt Porthleven en hoe kom je er?

Porthleven is een charmant vissersdorp aan de zuidwestkust van Engeland. Het ligt in het uiterste zuiden van het graafschap Cornwall, een regio die bekend staat om zijn adembenemende landschappen, mooie stranden en pittoreske dorpen. Het pittoreske dorpje kijkt uit over de Atlantische Oceaan. Het dorp wordt omgeven door adembenemende kliffen, ruige kustlijnen en prachtige zandstranden.

De fijnste manier om Cornwall te verkennen en dus ook Porthleven te bezoeken, is met een (huur)auto. Het dorp is gemakkelijk te bereiken met de auto en er zijn voldoende parkeermogelijkheden beschikbaar in het dorp. Als je met een (huur)auto reist, heb je ook de mogelijkheid om andere bezienswaardigheden in de omgeving te bezoeken. Bekende trekpleisters zijn het getijdeneiland St. Michaels Mount en Lizard Point, het meest zuidelijke punt van het vasteland van Groot-Brittannië.

Porthleven Cornwall

Waarom staat Porthleven bekend?

Porthleven staat vooral bekend om zijn idyllische haven, een van de meest iconische in Cornwall. De haven is van cruciaal belang geweest voor de economie van Porthleven en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de visserij-industrie in de regio. Tegenwoordig is het vooral een schilderachtige locatie in een al even fotogenieke setting van mooie stranden en indrukwekkende rotskusten.

Porthleven Cornwall

Wat te doen in Porthleven

#1 De Porthleven Haven

Een van de meest iconische bezienswaardigheden van Porthleven is zijn haven, de meest zuidelijke van Groot-Brittannië. Het is een van de meest schilderachtige havens in Cornwall en een belangrijk onderdeel van het dorp. Wandel langs de kade en bewonder de kleurrijke vissersboten die er dobberen, terwijl de geur van de zee in de lucht hangt. De haven is een centrum van bedrijvigheid, waar vissers hun vangst lossen en lokale restaurants verse zeevruchten serveren die rechtstreeks uit de oceaan komen.

De haven is ontstaan in de vroege negentiende eeuw. De natuurlijke kustlijn van het gebied bood beschutting tegen de woeste golven van de Atlantische Oceaan, waardoor het een ideale locatie was voor een haven. Tegenwoordig is de haven van Porthleven nog steeds in gebruik en is het een druk en levendig deel van het dorp. Rondom de haven vind je ook de meeste winkels en (vis)restaurants.

De haven is het leukst om te bezoeken bij hoog tij. Bij laag water is een groot deel van de haven leeg en liggen de bootjes op het droge. Daarmee is de haven dan niet op z’n meest fotogeniek.

Porthleven Cornwall

#2 Origin Coffee

Origin Coffee, een van de bekendste Britse koffiemerken, heeft zijn wortels in Porthleven. In heel Engeland en zo ook bij de haven van Porthleven heb je een knusse Origin-koffiebar, waar je in de ochtend kan opstarten met een goede kop koffie en wat lekkers. Maar de wortels van Origin zitten niet in deze koffiebar. Nee, hier vind je branderij van Origin. Iets buiten het stadje vind je The Roatery, waar barista’s worden opgeleid en de Origin-koffie wordt gebrand. Bovendien heeft Origin een eigen koffiebar bij The Roastery, waar je kunt genieten van een breed scala aan koffiespecialiteiten. Een leuke plek om even een bezoek te brengen voor een zak koffie uit de winkel en een heerlijke kop in de koffiebar!

Direct naast de Origin Coffee-bar bij de haven ligt de overdekte markthal The Shipyard Market, wat ook absoluut een aanrader is. The Shipyard Market is niet alle dagen geopend. Check van tevoren de openingstijden en -dagen.

Origin Coffee Porthleven

#3 Southwest Coast Path

Porthleven ligt aan de beroemde Southwest Coast Path, een van de meest spectaculaire wandelpaden van het Verenigd Koninkrijk. Dit pad leidt langs de kust van eerst Dorset en vervolgens ook Devon, Cornwall en Somerset. In totaal is het meer dan 1000 kilometer lang. Hoe prachtig deze wandelroute ook is, het is niet voor iedereen weggelegd om deze lange route te lopen. Maar we raden je wel aan om stukken ervan te verkennen, zoals het kustpad bij Porthleven. Maak een wandeling langs de kliffen en geniet van adembenemende uitzichten op de oceaan. Het pad brengt je naar afgelegen stranden, prachtige baaien en indrukwekkende rotsformaties.

Porthleven Cornwall

#4 Het strand bij Porthleven

Het zandstrand van Porthleven is een populaire plek om te ontspannen en te genieten van de zon. Maak een wandeling langs het uitgestrekte strand, bouw zandkastelen met de kinderen of neem een verfrissende duik in de zee. Het is niet het mooiste strand in de omgeving en zeker niet in Cornwall, maar wel een fijne plek om te ontspannen. Als je op zoek bent naar mooiere stranden, kunnen we je in de buurt Loe Bar Beach aanraden. Of wat verder weg naar Porthcurno Beach, een van de mooiste stranden van Cornwall.

Porthleven Cornwall

#5 Lizard Point

Op korte afstand van Porthleven ligt Lizard Point, het meest zuidelijke punt van het vasteland van Groot-Brittannië en een van de populairste plekken om te bezoeken in Cornwall. Dit spectaculaire natuurlijke landschap biedt adembenemende kliffen, ruige kustlijnen en een overvloed aan zeeleven. Maak een wandeling langs de kliffen, bezoek de Lizard Lighthouse of maak een boottocht om dolfijnen en zeehonden te spotten.

Lizard Point