Looe en Polperro, fotogenieke vissersdorpjes in Cornwall

De dorpen Looe en Polperro zijn twee van de mooiste dorpen in Cornwell of eigenlijk heel Engeland. Gelegen aan een riviermonding aan de kust en een dorpje tegen de rivierbedding en heuvels opgebouwd, zijn beide dorpen een fotogeniek gezicht. Bezoek Looe voor een van de populairste stranddorpen van Engeland en vergaap je in Polperro aan het bijzonder schattige straatbeeld. In deze blog lees je precies waarom Looe en Polperro een bezoek waard zijn en wat je van een bezoek kan verwachten.

Looe Cornwall

Waar liggen Looe en Polperro in Engeland?

Het zuidwestelijke graafschap Cornwall

Polperro en Looe liggen vlakbij elkaar aan de kust in het graafschap Cornwall, wat ligt in het uiterste zuidwesten van Engeland. Het zijn twee oude vissersdorpen, gelegen op de plek waar een riviertje in de zee uitkomt. Omdat ze vlakbij elkaar liggen, worden ze vaak in een adem genoemd. Je kan ze dan ook makkelijk allebei op een dag bezoeken.

Andere bezienswaardigheden in de buurt van de vissersdorpen zijn het Dartmoor National Park iets noordelijker in het graafschap Devon, het natuurgebied Bodmin Moor en de grotere stad Plymooth.

Looe Cornwall

Parkeren in Looe en Polperro

Als je de dorpen met een (huur)auto bezoekt, is het goed om te weten dat beide plaatsjes een grote parkeerplaats hebben. Dit zijn de linkjes naar de parkeerplaats in Looe en de parkeerplaats in Polperro. Hoewel de dorpen allebei erg toeristisch zijn en in de zomer heel druk, kan je op deze parkeerplaatsen vrijwel altijd parkeren.

Polperro Cornwall

De kustwandeling tussen Looe en Polperro

Een van de leukste dingen om te doen in zowel Polperro als Looe, is de wandeling tussen de dorpen. Looe en Polperro liggen aan het bekende South West Coast Path. Dit is het langste wandelpad van Engeland. De wandelroute loopt langs de volledige kustlijn van de graafschappen Dorset, Devon, Cornwall en Summerset. Dat levert een indrukwekkende totaallengte van 1014 kilometer op. Dat is misschien wat veel voor je volgende vakantie, maar je kan er ook voor kiezen om een stukje ervan te lopen, zoals tussen Looe en Polperro.

Je loopt dan langs de mooie Cornish kustlijn, waarbij je de mooie Talland Bay passeert. Het is de meest idyllische manier de korte afstand tussen de plaatsjes afleggen. De totale wandeling is ongeveer 8,8 kilometer. Aangekomen in Polperro kan je teruglopen, maar er ook voor kiezen om een taxi of gewoon de bus terug te nemen.

Polperro Cornwall

Waarom Looe een bezoek waard is

Looe staat al sinds ver in de geschiedenis bekend als een populaire kustplaats onder toeristen. Wat van oorsprong een vissersdorp was, is nu vooral een toeristische trekpleisters. Toeristen komen hierheen vanwege het stadsstrand en de mooie stranden dichtbij, het knusse centrum en het pittoreske stadsbeeld. Erg veel is er in Looe niet te doen. Je komt hier vooral voor luieren op het strand, wandelen langs de kust en dwalen door het kleine centrum.

#1 De stranden van Looe

Het belangrijkste strand van Looe is het East Looe Beach. Dit fijne zandstrand ligt bij de monding van de rivier de Looe. Je kan er bedjes en parasols huren en een duik nemen in de – meestal wel wat frisse – zee. Dichtbij Looe vind je nog meer mooie stranden, zoals in de Talland Bay en Whitsand Bay. Een aantal van die stranden hebben bij een laag tij een soort ‘rock pools’, dus door rotsen gevormde baden.

East Looe Beach

#2 De Banjo Pier

Wandel vanaf het East Looe Beach ook even de Banjo Pier op. Deze pier schermt het strand af van de rivier en heeft vanuit de lucht gezien ongeveer de vorm van een banjo. Vooral aan het eind van de dag is dit een populaire plek, als je vissersboten terugkeren naar Looe.

Looe Banjo Pier

#3 Fish and chips of krabburgers

De aanwezigheid van al die vissers maakt Looe natuurlijk ook de perfecte plek om die typisch Engelse fish and chips of een lokale specialiteit met krab te bestellen. En wist je dat je hier ook zelf kan vissen? Langs de rivier zal je meerdere mensen – vooral kinderen – naar krabben zien vissen met een speciale lijn en een krabbenemmertje. Dat is zelfs zo populair dat er speciale recyclebakken staan om je gebruikte lijn in weg te gooien!

Looe Cornwall

#4 Het pittoreske stadsbeeld

Persoonlijk vinden wij Looe niet het mooiste strand van Engeland hebben en zijn wij vooral enthousiast over het fotogenieke stadsbeeld. Hoewel Looe heel erg klein is – en ook heel toeristisch – heeft het zijn fotogenieke karakter behouden. Het centrumpje heeft smalle straten en een aantal mooie gebouwen, waarvan de Old Guidhall het meest in het oog springt. Maar vooral fotogeniek is het beeld van de huizen die tegen de heuvel langs de rivier op zijn gebouwd met daarvoor de rivier vol kleine vissersbootjes. Ook erg mooi om te zien, is de stenen boogbrug die de rivier overspant. Deze brug zal je gebruiken als je vanaf de belangrijkste parkeerplaats naar het oude centrum loopt.

#5 Cornish cream tea

Als je net als wij vegetariër bent, dan is het goed om te weten dat je in Looe ook goed zit voor een Cornish cream tea. Laat die krabburger en vis vooral links liggen en bestel deze specialiteit bij een bakkerij of echte tea room. Een cream tea bestaat doorgaans uit een pot thee en twee scones met aardbeienjam en Cornish clotted cream. Hoewel je overal in Engeland wel scones kan eten en ook wel met clotted cream, komt die cream uit Cornwall en is dit dus de beste plek daarvoor.

Looe Cornwall

Waarom Polperro een bezoek waard is

Waar Looe een handvol fotogenieke huizen en paar mooie straatjes heeft, is in Polperro werkelijk alles fotogeniek. Bezoek Polperro om je camerarol vol te schieten en te genieten van een typisch Cornish vissersplaatsje.

#1 De charmante straten

Polperro is een walhalla voor fotografen en voor wie houdt van snoeperige dorpen. Het dorp is erg klein, maar in de paar straten die het dorp rijk is, zie je uitsluitend pittoreske huisjes staan. Je parkeert op de grote parkeerplaats aan de rand van het dorp, want de smalle straten zijn uitsluitend bereikbaar met de auto voor inwoners. Een bezoek aan Polperro is daardoor een wandeling vanaf die parkeerplaats richting de haven. Vervolgens wandel je vanaf de parkeerplaats richting de haven en geniet je ondertussen van de schattige straten van Polperro. De bakken met bloemen, authentieke gevels, typisch Engelse architectuur en historische sfeer maken het dorp een lust voor het oog!

Polperro Cornwall

#2 De haven van Polperro

Het meest pittoreske beeld van Polperro is dat vanuit de haven. Je ziet de historische huizen met daarvoor het water en deinende vissersbootjes. Als je het dorp tenminste tijdens hoog tij bezoekt! Wij waren er juist tijdens laag tij. Hoewel Polperro ook dan adembenemend mooi is, is het toch jammer om de vissersbootjes op de droge rivierbodem te zien liggen.

Een van de populairste dingen om te doen in Polperro, is een boottocht op zee. In de haven worden op veel plekken tochtjes aangeboden en deze kan je dus makkelijk ter plekke boeken. Hoewel de kustlijn van Cornwall prachtig is om al wandelend vanaf het South West Coast Path te zien, is het uitzicht vanaf zee ook echt iets om niet te missen.

Polperro Cornwall

#3 The Shell House

Een van de weinige echte bezienswaardigheden in Polperro is het mooie Shell House. Je vindt dit bijzondere huis in het straatje aan de noordrand van de haven. Er staan bordjes om The Shell House aan te geven. Volg die zeker naar deze bijzondere attractie, want dit is zonder twijfel het meest bijzondere huis van Polperro.

Zoals de naam al doet vermoeden, staat The Shell House in het teken van schelpen. De gevel is bekleed met schelpen en stenen, waarmee motieven en afbeeldingen zijn gemaakt. Zo zie je een afbeelding van de Eddystone Lighthouse en zijn er cirkels, sterren en andere vormen gemaakt.

#4 Het strand en de rock pools

Polperro wordt omringd door woeste rotsen en massieve kliffen met daartussen rock pools en kiezelstranden. De ruige kustlijn rondom Polperro is absoluut prachtig en ook daar moet je zeker even de tijd voor nemen. Iets voorbij de haven vind je een getijdenstrand. De haven is een stuk mooier om te zien bij hoog tij, maar het getijdenstrand is juist alleen toegankelijk bij laagtij. Wandel dan zeker even het strand op naar de woeste kliffen. Ze zijn prachtig om te zien en tussen de rotswanden zie je openingen naar spookachtige grotten (die van binnen overigens niet echt wat voorstellen).

Ook een hoogtepunt in Polperro bij laag tij is de Chapel Rock Tidal Pool. Het is een soort zwembad, natuurlijk gevormd door rotsen en gevuld met zeewater. Dit getijdenbad ligt achter de rotspartij die je vanaf het strand ziet en hiervoor moet je dus even omlopen. Je komt er door de trappen achter de Blue Peter-pub te nemen.

Polperro Cornwall

#5 Cornish cream tea

Ook in Polperro kunnen we je van harte aanraden om een Cornish cream tea te bestellen. Er zijn meerdere plekken die dit aanbieden, maar wij tippen je graag The Plantation Tea Room. De bediening is typisch Engels – ‘What can I get for you, dear?’ and ‘Would you like to order, sweetheart’ hoor je overal om je heen. Maar vooral de heerlijke setting met een groene terras aan het kabbelende stroompje maakt dit een heerlijke ervaring. Het menu van The Plantation Tea Room is uitgebreider dan alleen thee, maar ga vooral voor de klassieke Cornish cream tea. Een cream tea bestaat doorgaans uit een pot thee en twee scones met aardbeienjam en Cornish clotted cream. Hoewel je overal in Engeland wel scones kan eten en ook wel met clotted cream, komt die cream uit Cornwall en is dit dus de beste plek daarvoor.

Tea Room Polperro Cornwall