Appledore, pastelkleurig kustdorp in Devon

Bezoek het pittoreske dorpje Appledore voor een off the beaten track bestemming aan de betoverende kustlijn van North Devon in Zuid-Engeland. Dit verborgen juweeltje biedt een unieke mix van maritieme geschiedenis, schilderachtige charme en mooie uitzichten over zee. Appledore is een erg leuke stop op je rondreis door Zuid-Engeland en het graafschap Devon. Laat je betoveren door de kleurrijke straatjes van het kleine plaatsje, wandel langs The Quay, bewonder de pastelkleurige huizen en geniet van een heerlijk ijsje bij de historische Hocking’s Icecream Van. Lees in deze blog meer over belangrijkste bezienswaardigheden van Appledore en laat je betoveren door charme van dit kustdorp.

The Quay Appledore Devon

Waar ligt Appledore in Engeland?

Appledore is een schilderachtig dorpje gelegen in het graafschap Devon, in het zuidwesten van Engeland. Het dorp ligt in het uiterste noorden van het graafschap aan de kust. Het bevindt zich aan de noordelijke oever van de monding van de rivier de Torridge.

Als je met de auto reist, kun je Appledore bereiken via de A39-weg, die langs de kust loopt. In het dorp is een grote (betaalde) parkeerplaats. Deze ligt aan het einde van The Quay en bij St Mary’s Church (hier op de kaart). Je kan ook (gratis) langs de weg parkeren in het dorp. De gratis plekken zijn doorgaans wel al snel vol.

Exmoor National Park bevindt zich ten oosten van Appledore. Barnstaple, de grootste stad in North Devon, ligt op 15 minuten rijden. Het gezellige kustplaatsje Ilfracombe met haar prachtige kustlijn en Tunnel Beaches bevindt zich op 25 minuten rijden. De hoofdstad van Devon, Exeter, bereik je in ongeveer vijf kwartier.

Overnachten in Appledore

Als je wilt overnachten in Appledore, is de keuze niet overweldigend. Het dorpje is maar klein en hoewel het veel wordt bezocht, kan je je hier geen dagen vermaken. Een dagdeel is genoeg om Appledore te zien, maar het is ook een leuke uitvalsbasis om de prachtige kust van Noord-Devon te verkennen.

De beste hotels in Appledore:

#1 Sailors Rest voor een knus pension met erg goede reviews. De kamers hebben rustige grijze en zeeblauwe kleuren, een groot comfortabel bed en een moderne badkamer. Hotelgasten prijzen de centrale locatie en het geweldige ontbijt.

#2 The Royal George voor een fijne slaapplek in een historisch gebouw aan het water. De herberg heeft stijlvolle kamers, waarvan een aantal een heerlijk vrijstaand ligbad heeft. De locatie direct aan de riviermonding en het uitgebreide ontbijt worden steeds maar weer genoemd in de enthousiaste reviews van hotelgasten.

#3 The Seagate voor een prachtig hotel in Appledore, gevestigd in een zeventiende-eeuws gebouw. De kamers zijn erg ruim en stijlvol ingericht. Het hotel heeft een eigen pub. Die serveert echte Engelse ale en cider naast een uitgebreid menu met lokale visspecialiteiten.

De bezienswaardigheden van Appledore

#1 The Quay

Een bezoek aan Appledore is niet compleet zonder een wandeling langs The Quay. Deze historische haven is het kloppende hart van het dorp en belichaamt de rijke maritieme geschiedenis van Appledore. Waar nu toerisme de belangrijkste inkomstenbron van het plaatsje is, stond het ooit bekend om de Appledore Shipbuilders. Nog altijd worden hier schepen gebouwd en verbouwd voor The Royal Navy, al heeft de scheepswerf de afgelopen jaren nou niet bepaald gefloreerd en is het meerdere keren overgekocht.

Op het schuin aflopende deel van The Quay aan het einde zie je op zonnige dagen kinderen zitten met hun emmers en vislijnen. Zij proberen hier krabben te vangen en dat lukt ze doorgaans aardig goed. Het andere uiteinde van The Quay wordt gemarkeerd met een in het oog springend anker langs het water. Tijdens hoog tij kan je vanaf The Quay de ferry nemen naar het strand aan de overkant. Daar vind je Instow met haar fijne Instow Beach.

The Quay Appledore Devon

#2 De pastelkleurige huizen

Het meest iconische van Appledore zijn de pastelkleurige huizen. Het dorp staat bekend om zijn betoverende rijen pastelkleurige huisjes die langs de straten staan opgesteld. Van zachtgeel tot lichtblauw en mintgroen, elke woning lijkt zijn eigen unieke tint te hebben. Het meest fotogenieke deel van het dorp concentreert zich rond twee straten: Irsha Street en Market Street.

Irsha Street is misschien wel het meest fotogeniek. De huizen hebben niet alleen pastelkleurige gevels, maar vaak ook leuke details zoals deurkloppers in de vorm van een vis of gedecoreerde tegels boven de deur. Toch is Market Street onze favoriet. Deze straat loopt paralel aan The Quay. Het kleurrijke straatje is niet alleen erg leuk om te zien, maar zit ook vol boetiekjes en eettentjes. Populair is bijvoorbeeld het leuke Market Street Kitchen. Het is overigens bijzonder smal en ook uitsluitend voor voetgangers. Vergeet hoe dan ook niet je camera mee te nemen, want elke hoek biedt een fotogeniek moment dat je wilt vastleggen.

#3 De stranden van Appledore

Naast de kleurrijke charme biedt Appledore ook een prachtig strand dat perfect is voor ontspanning en recreatie. Het zandstrand van Appledore heet Instow Beach. Het strekt zich uit langs de kustlijn en biedt voldoende ruimte om te zonnebaden, zandkastelen te bouwen of een picknick te houden. Vanuit het centrum van Appledore kan je er het makkelijkst komen door bij hoog tij de pont te nemen vanaf The Quay naar de overkant de River Torridge. Instow Beach ligt namelijk niet direct bij het bezienswaardige deel van Appledore, maar aan de overkant van de rivier. Een ander fijn strand vind je iets ten noorden van het centrum van Appledore. Dit is Greysand Beach wat overgaat in Westward Ho! Beach.

Instow Beach Appledore Devon

#4 De lokale breiwerkjes

De lokale breiclub van een typisch Engels stadje is iets wat thuishoort in een romantische film. Maar in Appledore hoort de breiclub bij het straatbeeld! Direct naast de kerk is een hoek met talloze breiwerkjes, wat een bont geheel vormt. Van gebreide slingers tot een gebreide haai en van gebreide bloemen tot gebreide knuffels, het ligt vol met kleurrijke breisels. Hoewel de meeste breiwerken op deze plek zijn gecentreerd, zie je door heel Appledore nog meer gebreide details. Let maar eens op de vensterbanken van de huizen en ook op de lantaarnpalen, brievenbussen, hekwerken en meer. Tijdens ons bezoek waren bijvoorbeeld de hekken langs The Quay versierd met talloze rood-wit-blauwe vlaggen ter ere van de kroning van King Charles.

#5 Hocking’s Ice Cream Van

Die zachtgele ijscowagen met retrolook langs The Quay van Appledore? Dat is een van de bekendste hotspots van Appledore en omgeving! Deze Hocking’s Ice Cream Van is een lokale legende. Die retro-uitstraling is niet een hippe look, maar het historische uiterlijk van dit familiebedrijf dat al sinds jaar en dag ijsjes verkoopt in North Devon.

Sinds 1936 maakt de familie Hocking ambachtelijk ijs van ingrediënten zoals boter en clotted cream. De familie stak veel moeite in het maken van ijs van hoge kwaliteit en deed zelfs mee aan ijscompetities. Inmiddels is het familiebedrijf al toe aan zijn vierde generatie. Meer dan 75 prijzen werden er al gewonnen met het Hockings-ijs en dat belooft wat als je hier op een warme zomerdag in de rij aansluit. Voor wie denkt dat hier vooral toeristen een ijsje komen halen bij de legendarische ijscokar, heeft het verkeerd. Hocking’s is er namelijk trots op dat 65% van de klanten locals zijn.