Portugal

Miranda do Douro, pittoresk dorpje aan de Douro-rivier

Verscholen in het uiterste noordoosten van Portugal vind je Miranda de Douro, een schattig dorp op een heuveltop in de bocht van de bekende Douro-rivier. Het plaatsje ligt precies op de grens met Spanje en ligt zo geïsoleerd in een hoek van Portugal dat het een eigen cultuur en zelfs taal heeft ontwikkeld. Wij bezochten Mirando do Douro tijdens onze rondreis door Portugal in de herfst en genoten van dit pittoreske plaatsje en prachtige landschap in herfstkleuren. In deze blog delen we onze tips voor jouw bezoek aan dit witte dorp!

Miranda do Douro Portugal

Het witte dorp aan de Douro

Op de plek waar de Doura vanuit Spanje Portugal binnenkomt en jij misschien ook als je met je eigen auto vanuit Nederland naar Portugal reist, vind je Miranda do Douro. Het schilderachtige plaatsje met witte gebouwen ligt op een heuveltop in de bocht van de rivier en is eeuwenlang een belangrijke verdedigingsplek geweest vanwege die strategische positie.

In deze uithoek van het land had het plaatsje een wat geisoleerde ligging, waardoor het zich heeft ontwikkeld los van de rest van het land. Het resultaat is een unieke volkscultuur met eigen klederdracht en volksdansen en zelfs een eigen taal, het Mirandees. In het lokale museum kan je meer leren over de lokale cultuur, maar je vangt er ook al een glimps van op als je langs de beelden in traditionele klederdracht op het centrale dorpsplein loopt.

Van de strategische rol van Mirada do Douro vind je nu nog de restanten van terug in de vorm van een oude kasteelruïne die je gratis kan bezoeken. Bij de ruïne vind je een ruime parkeerplaats, waar je gelijk even je (huur)auto kunt achterlaten om de rest van het plaatsje te verkennen. Wandel door de witte straatjes, bezoek een van de vele kerken en bewonder het viaduct.

Vooral de kathedraal uit de zestiende eeuw is het bezichtigen waard, al was die tijdens ons bezoek helaas alleen in de middagen geopend. Daardoor moesten wij het wat vreemde beeld van Jezus met een hoedje missen, waar we online foto’s van hadden gezien.

Wil je overnachten in Miranda do Douro? Er ligt een camping aan de rand van de stad, al is dat geen aanrader in het laagseizoen als je niet van ijskoude douches houdt. Aanraders voor hotels zijn bijvoorbeeld Pensao Vista Bela met uitzicht op de rivier of de landelijke boerderij Casas Campo Cimo da Quinta net buiten de stad.

Miranda do Douro Portugal

Startpunt voor een miniroadtrip langs de Douro

De rivier de Douro is natuurlijk een bekende plek in Portugal en zelfs een van de meest bezochte gebieden. Maar dan gaat het niet om dit deel van de rivier. Bij de Douro-vallei denken de meeste bezoekers aan dat prachtige wijngebied ten oosten van Porto, maar niet dit deel richting de Spaanse grens. Hier kom je dan ook niet voor de wijngaarden en portproeverijen, maar voor een prachtig landschap dat de rivier heeft uitgesleten. De Douro ligt hier in een grillige kloof en langs die kloof zijn uitzichtpunten aangelegd om daar volop van te genieten.

Miranda do Douro is daarmee het perfecte vertrekpunt voor een miniroadtrip door Portugal. Volg een dag lang de Douro en bezoek eeuwenoude dorpen en de mooiste viewpoints. Tot je uitkomt in het gebied rondom Pinhão, waar die bekende wijngaarden liggen. Vanaf daar kan je nog een tweede dag roadtrippen tot je via de Douro in Porto uitkomt, of blijf hier een paar dagen genieten op een van de vele wijnboerderijen in de regio. Veel daarvan bieden naast wijn- en portproeverijen ook kampeerplekken of kamers aan om jouw Douro-ervaring compleet te maken.

Tip: vanaf Miranda do Douro kan je ook een cruise over de rivier boeken om het unieke landschap vanaf het water te zien.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: