Portugal

Bezoek Estoi in de Portugese Algarve

Iets boven Faro ligt een van de mooiste dorpen van de Algarve: het historische dorp Estoi, waar een directe bus uit Faro je heen kan brengen. Het pittoreske Estoi is bekend om haar historische centrum, waar je kan ronddwalen door de Middeleeuwse straten. Je komt dan onvermijdelijk ook langs het meest beroemde monument van Estoi: het historische Palácio do Visconde de Estoi in het hart van de stad.

Palace Estoi interior

Waar ligt Estoi in de Portugal?

Estoi ligt aan de zuidkust van Portugal, dus in de populaire regio de Algarve. Hoewel Estoi een van de onbekende parels van de regio is, ligt het dorp vlakbij bekende bestemmingen. Estoi ligt namelijk op maar 15 minuten rijden van Faro, de hoofdstad van de Algarve.

Faro heeft de belangrijkste internationale luchthaven in het zuiden van Portugal. Vanaf dit vliegveld ben je al in 18 minuten rijden in Estoi. Vanwege die ligging wordt Estoi vaak bezorgd als dagtrip vanuit Faro. Als je geen eigen (huur)auto bent, is er een directe busverbinding vanuit Faro naar het stadje.

Wil je wel overnachten in Estoi? Dé plek om te slapen is natuurlijk het luxury hotel in het roze paleis Palácio do Visconde de Estoi. Als dat niet binnen je budget is, dan is Casa de Estoi je enige andere hoteloptie. Dit hotel met verwarmd zwembad ligt middenin het dorp, vlakbij het centrale plein.

Het historische centrum van Estoi

Het oude stadscentrum van Estoi is klein, maar prachtig om te zien. Het straatbeeld is gevuld met witte huizen, historische monumenten, met keien geplaveide straten en klassieke lantaarns. Op het centrale plein leiden trappen naar de belangrijkste kerk van Estoi, de Igreja Matriz de Estoi. Het gebouw dateert uit de zestiende eeuw en heeft een extravagant interieur. Als de kerk geopend is, is het een aanrader om ook even binnen te kijken.

In het historisch centrum is verder niet bijzonder veel te zien. De charme van Estoi is vooral gelegen in de charmante straten en pleintjes. We raden je aan om daar op je gemakje doorheen te wandelen en de dorpssfeer in je op te nemen. Omdat het klein is, zal je daar niet bijzonder veel tijd voor nodig hebben. Alle wegen leiden je uiteindelijk weer terug naar het centrale plein, waar je op het terras even een drankje kan doen met uitzicht op de kerk.

Het roze paleis van Estoi

Het hoogtepunt en eigenlijk de belangrijkste reden voor een bezoek aan Estoi is het roze paleis. Vanaf de straat lijkt het niet een bijzonder gebouw. Alleen de roze muren verraden dat hier wat anders staat dan de wit gekalkte huizen die je verder in het dorp vooral vindt. Het mooiste zicht op het paleis heb je vanaf de prachtige paleistuinen. Vanaf daar zie je de indrukwekkende façade van het paleis het beste.

Het roze paleis van Estoi – of eigenlijk: Palácio do Visconde de Estoi – dateert oorspronkelijk uit de zeventiende eeuw, toen het werd gebouwd als zomeroptrekje voor een rijke Portugese familie. De familie koos daarbij voor een bijzondere combinatie van neobarok en de extravagante rococostijl, waardoor dit paleis er heel anders uitziet dan andere gebouwen in de Algarve en zelfs heel Portugal. De bouw werd nooit voltooid en het gebouw raakte in verval, tot het aan het eind van de negentiende eeuw werd gekocht door een rijke apotheker uit Estoi. Deze José Francisco da Silva herbouwde, restaureerde en renoveerde het vervallen paleis tot het prachtige gebouw dat hier nog altijd staat. Bijzonder indrukwekkend zijn de uitgestrekte tuinen en de tableaus met witblauwe azulejos tegen de wand van de trappen in de tuinen. Het verhaal gaat dat de Portugese koning zo onder de indruk was van het paleis dat hij besloot om Da Silva een adellijke titel te geven.

Wil je het roze paleis van de Algarve ook van binnen zien? Daar zijn helaas geen tickets voor te koop, want het is tegenwoordig een luxe pousada. Een pousada is een hotel in handen van de overheid of lokale gemeente, gevestigd in een bijzonder monument van historische betekenis. Het extravagante rococo-interieur is dus exclusief voorbehouden voor hotelgasten. Al kan je ook als niet-gast nog wel een hapje komen eten in het restaurant en het prachtige interieur van die zaal bewonderen.

De tuinen zijn wel open voor bezoekers, dus maak daar zeker gebruik van. Je kan hier prachtig wandelen langs de palmbomen, sculpturen en fonteinen, verdeeld over drie tuinniveaus. Bewonder de witblauwe azulejos en ook zeker de roze façade van het oude paleis.

De ruïnes van Milreu

De andere grote attractie van Estoi zijn de Romeinse ruïnes. Deze ruïnes van Milreu dateren uit de tijd dat de Romeinen dit deel van Europa beheersten. Je vindt ze net buiten het dorp.

De ruïnes bestaan uit een complex van een villa, badhuis, tempel en mausoleum. Van die bouwwerken is nu niet bijzonder veel meer te zien. Vooral de fundamenten liggen er nog, waardoor je een idee krijgt van de oorspronkelijke omvang van de gebouwen. Interessant zijn vooral de mozaïeken die erg goed bewaard zijn gebleven – of in ieder geval goed gerestaureerd. In het badhuis zijn die volledig in thema met voornamelijk vissen, dolfijnen en inktvissen op de mozaïekvloer.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: