Portugal

De 10 leukste dagtrips vanuit Faro

Op zoek naar de leukste dagtrips vanuit Faro? Deze bestemming in het hart van de Algarve is de perfecte uitvalsbasis om Zuid-Portugal te verkennen. De westkust van de Algarve bereik je binnen 1,5 uur rijden en de Spaanse grens in het oosten ligt op slechts 1 uur rijden. Dus de beste attracties van de Algarve zijn allemaal gemakkelijk te verkennen tijdens daguitjes vanuit Faro en misschien kan je zelfs de grens met Spanje oversteken om de prachtige regio Andalusië te bezoeken! We hebben drie maanden lang de Algarve en Andalusië verkend, dus we weten precies wat de mooiste plekken zijn om te bezoeken. Om jou te helpen het meeste uit jouw tijd in Faro te halen, maakten we een overzicht met de 10 allerleukste dagtripjes vanuit Faro. De meeste zijn zelfs binnen 30 minuten rijden van Faro!

Lees verder: de 10 leukste bezienswaardigheden in Faro.

Sevilla Metropol Parasol

Hoe kom je in Faro en hoe reis je rond?

Faro ligt aan de zuidkust van Portugal en in het hart van de Algarve. Het is de hoofdstad van de regio en heeft de belangrijkste internationale luchthaven in het zuiden van Portugal. Faro is het perfecte startpunt voor elke reis in de Algarve en Portugal, want onze ervaring is dat er altijd makkelijk een goedkope vlucht naar Faro te vinden is.

Faro is centraal gelegen in de Algarve. Het is 1,5 uur rijden naar het westen om demeest westelijke punt van de Algarve te bereiken. Daar vind je de prachtige stranden en rotskust van Sagres. Met 1 uur rijden naar het oosten ben je al bij de Spaanse grens. Dit maakt Faro de perfecte uitvalsbasis om dit gebied te verkennen. Er zijn genoeg interessante bezienswaardigheden binnen 30 minuten rijden van Faro en het is ook niet te ver om andere hoogtepunten van de Algarve of zelfs een aantal bucketlistbestemmingen in Andalusië in Spanje te bezoeken tijdens een dagtrip.

Een huurauto is de makkelijkste manier om vanuit Faro de regio te verkennen. Vanwege de internationale luchthaven is het makkelijk om een auto in Faro te huren. Mocht dat niet binnen je reisbudget passen, dan is Faro ook goed aangesloten op het openbaar vervoer. Het treinstation van Faro heeft directe verbindingen met veel andere bestemmingen in de Algarve en de bus van Faro kan je naar de meeste bezienswaardigheden in de buurt brengen. Als je op een dagtrip vanuit Faro gaat met een lange busrit zoals naar Sevilla in Spanje, dan is het de moeite waard om ook naar georganiseerde excursies te kijken, omdat die vaak dezelfde prijs of zelfs goedkoper zijn.

Praia da Marinha Algarve

De 10 beste dagtochten vanuit Faro

#1 De Ludo Trail in het natuurpark Ria Formosa (15 minuten)

Tussen de kustplaatsen Faro en Tavira in de Algarve ligt het Parque Natural da Ria Formosa, een van de mooiste plekken van Portugal. Waar de kust in het westen van de Algarve bestaat uit oranje kliffen en pittoreske baaitjes met zandstranden, vind je ten oosten van Faro een doolhof van water, eilanden en schiereilanden. Bij elkaar vormt het een prachtig natuurgebied, de Ria Formosa dus. 

Net ten westen van Faro – bij het internationale vliegveld en bij Praia da Faro – vind je een van de mooiste en meest bezochte stukken van de Ria Formosa. Hier lopen twee populaire wandelroutes, de Ludo Trail en de São Lourenço Trail. Dat dit twee aparte wandelroutes en niet samen één trail zijn, voelt voor ons vreemd. De twee liggen namelijk in elkaars verlengde en vormen samen juist een perfecte ronde. 

De trails lopen door de laguna, waarbij de Ludo Trail zich richt op de zoutwatermoerassen en de São Lourenço Trail meer tussen bomen en langs de golfbanen loopt. Wij vonden het deel van de route over de Ludo-paden het mooist. Hier loop je langs een moerassig en waterrijk landschap, waar je veel watervogels ziet. In de twee keer dat wij dit deel van de Ria Formosa bezochten, zagen we hier allebei de keren op meerdere plekken flamingo’s. De route loopt langs een zoutwinningsgebied met zoutvlaktes, roze meren en enorme bergen met wit zout. Het is een heel fotogeniek en bijzonder stuk van het natuurpark, waar je opvallend genoeg minder mensen tegenkomt dan bij de moerassen.

Lees verder: de 15 beste hikes in de Algarve.

Ludo Trail in Ria Formosa Portugal (8)

#2 Ilha da Barreta en Ilha de Culatra (15-60 minuten)

Hoewel Faro aan de kust van de Algarve ligt, heeft het geen eigen strand. Het dichtstbijzijnde strand – het Praia da Faro – ligt op het schiereiland Peninsula do Ancão, vlakbij de Ludo Trailin Ria Formosa. Het duurt 15 minuten om hier te rijden vanuit de oude binnenstad van Faro, of 30 minuten met de veerboot vanuit de Old Town van Faro. Maar als je op zoek bent naar een meer bijzondere strandoptie in de buurt van Faro, neem dan de boot naar Ilha da Barreta of Ilha de Culatra!

De Ria Formosa-lagune ten zuiden en ten oosten van Faro bestaat uit meerdere eilanden met stranden en het bezoeken van die eilanden is een van de leuke dingen om te doen in Faro. Er is een veerboot naar het eiland Ilha da Barreta vanuit de oude binnenstad van Faro. Dit eiland wordt ook wel Ilha Deserta genoemd omdat het onbewoond is en het is vooral het mooie strand dat bezoekers trekt. Het is slechts 15 minuten varen met de shuttle ferry, of je kunt de langzamere normale veerboot van ongeveer 45 minuten nemen.

het eiland Ilha de Culatra is het enige eiland in de buurt van Faro met een klein dorpje.

Het uitgestrekte strand is natuurlijk de belangrijkste reden om het eiland te bezoeken. Langs het strand loopt door de duinen een vlonderpad van ongeveer een kilometer. Maak daarover zeker een wandeling om volop te genieten van het uitzicht over het prachtige eiland en het strand. Als je de smaak te pakken hebt, kan je ervoor kiezen een van de wandelpaden op het eiland te lopen, zoals de Ilha da Culatra Trail van 5,6 kilometer lang.

De veerboot naar Ilha da Barreta vertrekt rechtstreeks vanuit de oude binnenstad van Faro, maar de boot naar Ilha da Barreta vertrekt vanuit het nabijgelegen dorp Olhao. Vanuit Olhao zijn er ook georganiseerde boottochten naar het eiland Culatra, waarbij je zowel de natuur van de Ria Formosa verkent als het eiland en de stranden bezoekt.

Ilha da Culatra in Ria Formosa

#3 Een boottocht, kajakken of vogeltour door de lagune bij Faro

We noemden eerder al de Ria Formosa, het indrukwekkende waddengebied direct onder Faro. Je kan het wandelend verkennen op de Ludo Trail of genieten van de zandstranden waar je per ferry heen kan. Maar er zijn nog veel meer manieren om het natuurgebied te verkennen. Vanuit Faro zijn er namelijk tal van mooie tours te boeken om het mooiste van de Ria Formosa te zien.

  • Verken de Ria Formosa met een catamarantour, waarbij je een boottocht maakt langs de eilanden
  • Boek een zeiltocht en vaar twee uur lang op een privézeilboot door het waddengebied
  • Ga voor een actieve verkenningstocht en maak een kayaktrip door het natuurgebied
  • Kies voor een vogeltour op de segway om de bijzondere vogels in dit gebied te leren kennen en flamingo’s te spotten
  • Laat je rondleiden door de Ria Formosa tijdens een fietstour met een deskundige gids
  • Ga voor een boottocht om dolfijnen te spotten en misschien zelfs walvissen en orka’s

#4 Het roze paleis van Estoi (15 minuten)

Iets boven Faro ligt een van de mooiste dorpen van de Algarve: het historische dorp Estoi, waar een directe bus uit Faro je heen kan brengen. Het pittoreske Estoi is bekend om haar historische centrum, waar je kan ronddwalen door de Middeleeuwse straten. Je komt dan onvermijdelijk ook langs het meest beroemde monument van Estoi: het historische Palácio do Visconde de Estoi in het hart van de stad.

Leestip: Estoi in de Portugese Algarve.

Dit roze paleis werd aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd als zomeroptrekje voor een rijke Portugese familie. De familie koos daarbij voor een bijzondere combinatie van neobarok en de extravagante rococostijl, waardoor dit paleis er zo anders uitziet dan andere gebouwen in de Algarve en zelfs heel Portugal. Bijzonder indrukwekkend zijn de uitgestrekte tuinen en de tableaus met witblauwe azulejos. Het verhaal gaat dat de Portugese koning zo onder de indruk was van het paleis dat hij de eigenaar besloot een adellijke titel te geven.

Wil je het roze paleis van de Algarve ook van binnen zien? Dan is een ticket helaas niet genoeg, want het is tegenwoordig een luxe pousada. Wat een pousada is? Een hotel in handen van de overheid of lokale gemeente, gevestigd in een bijzonder monument van historische betekenis. Het extravagante rococo-interieur is dus exclusief voorbehouden voor hotelgasten. De tuinen zijn wel open voor bezoekers, dus maak daar zeker gebruik van.

Estoi in Faro

#5 De azulejo’s van de São Lourenço de Matos (15 minuten)

Iets ten westen van Faro vind je een van de mooiste kerken van de Algarve: de Igreja de São Lourenço de Matos. De kerk is op een heuveltop gebouwd en staat in een verder onbeduidend dorp. Je zou de kerk zo voorbij rijden, als je niet weet dat dit een van de meest bijzondere bouwwerken van de regio is.

Deze ogenschijnlijk eenvoudige kerk is van binnen namelijk helemaal niet zo eenvoudig. De zeventiende-eeuwse kerk is vrijwel helemaal bedekt met azulejos, de blauwwitte tegels waar Portugal zo bekend om is. De tableaus zijn gewijd aan het leven van de heilige Laurentius – of Lourenço in het Portugees – de beschermheilige van deze kerk. Ook het altaar zal direct je aandacht trekken, want het is een nogal extravagant geheel van bladgoud en kitsch. Het is gelijk een van de weinige plekken van de kerk die niet bedekt zijn met azulejos. Van plafond tot pilaren, overal zie je de typisch Portugese tegels.

Deze pracht en praal heb je daarbij ook nog eens meestal voor jezelf, omdat maar weinig reizigers afweten van dit bijzondere kerkje. Je betaalt een paar euro entree om de kerk van binnen te mogen bekijken. Helaas is het niet toegestaan om er foto’s te nemen.

#6 Tavira (30 minuten)

Een van onze favoriete dagtochten vanuit Faro is naar het kasteelstadje Tavira. Dit pittoreske stadje ligt tussen Faro en de Spaanse grens, dus middenin het natuurpark Ria Formosa. Je kunt de oude straten van Tavira verkennen en op dezelfde dag genieten van de prachtige stranden en de natuur in de omgeving.

Leestip: de 10 leukste dingen om te doen in Tavira.

De oude binnenstad van Tavira ligt op de westelijke oever van de Rio Gilão die door de stad loopt. Al slenterend door de oude straatjes kom je langs historische monumenten, charmante pleinen en eeuwenoude opgravingen. Tavira dateert uit de Romeinse tijd en – nog ouder – de tijd van de Feniciërs uit het huidige Midden-Oosten. De oude sporen van deze geschiedenis zijn nog steeds terug te vinden in de oude binnenstad. De Ruínas Fenícias liggen in een onbeduidend straatje, niet ver van het kasteel. De ruïnes dateren uit de achtste eeuw voor Christus en zullen ooit in een museum worden samengevoegd met andere opgravingen uit de Romeinse en Moorse tijd.

Een van de meest populaire bezienswaardigheden is het kasteel op een van de hoogste punten van Tavira. Of eigenlijk kasteelruïne. Het oudste deel van het kasteel dat bewaard is gebleven, dateert uit de elfde eeuw. Zoals bijna alle gebouwen in Portugal werd het kasteel zwaar beschadigd door de aardbeving van Lissabon in 1755. Het raakte daarna in verval, maar is nu open voor bezoekers. De oude muren zijn gerestaureerd en geven een idee van de grootte van het oude kasteel. Je kunt het kasteel gratis bezoeken en de kasteelmuren beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.

Aangezien Tavira in het hart van de Ria Formosa ligt, zijn de eilanden, stranden en natuur rondom het stadje misschien wel de mooiste attractie van Tavira. Vlak voor de kust ligt het eiland Tavira – Ilha da Tavira – dat 11 kilometer lang is en prachtige stranden heeft. In het hoogseizoen kun je de ferry nemen vanuit de oude binnenstad van Tavira. De rest van het jaar kun je de veerboot vinden in de haven aan de rand van de stad. Het strand dat het dichtst bij de veerboothaven op het eiland Tavira ligt, is Praia de Tavira, een van de meest populaire stranden in de omgeving.

Er is een manier om het eiland te bereiken zonder de veerboot te gebruiken en het is een van de leukste manieren om het eiland Tavira te bezoeken. De Barril Beach Trail is een korte wandeling van 1,5 kilometer vanaf een parkeerplaats en over een voetgangersbrug naar het strand. Je loopt door een prachtig deel van de zoutwatermoerassen en andere landschappen, eindigend bij de duinen en een prachtig stuk strand. Let vooral ook op het Cemitério das âncoras, het kerkhof van ankers, dat hier dramatisch langs de kustlijn ligt. Het is een herinnering aan het vissersdorp dat hier ooit stond.

Ponte Romana de Tavira

#7 Falésia Beach Trail (40 minuten)

De Falésia Beach Trail is een van de verborgen pareltjes van de Algarve. Maar weinig reizigers kennen deze hike en het is moeilijk om er online goede informatie over te vinden. We ontdekten deze wandeling van 4 kilometer op Google Maps en het werd een van onze favoriete wandelingen in de Algarve. De hike brengt je naar een van de mooiste stranden van de regio, Praia da Falésia, en leidt je langs een van de mooiste stukken van de rotskust van de Algarve.

De trail loopt over de oranje rotskust langs Praia da Falésia, dus verdwalen is er niet echt mogelijk. Alleen het exacte startpunt en eindpunt zijn wat lastig te vinden, omdat ze niet zijn aangegeven. We raden je daarom aan om de wandelkaart goed te bekijken van tevoren. Je wandelt vanaf het startpunt richting het kustdorpje Vilamoura en hebt de hele tijd het uitgestrekte strand van Falésia aan je rechterhand. Op verschillende plekken kan je ook afdalen van de rotsen naar het strand, dus neem zeker ook je zwemkleding mee om een duik in zee te nemen.

De rotskust in heel de Algarve is bijzonder mooi. Je hebt ongetwijfeld plaatjes gezien van die grillige, oranje kliffen. Maar hier is de kust weer net wat anders! Je zit hier namelijk in het gebied tussen die oranje kliffen in het westen en het Ria Formosa waddengebied in het oosten van de Algarve in. Je ziet hier witte en oranje rotsformaties in prachtige vormen. Het is als een soort prachtig maanlandschap. Deze trail is daarom echt een die je niet wil missen op jouw rondreis door de Algarve.

Falésia-strandpad
Falésia-strandpad

#8 Carvoeiro en de Seven Hanging Valleys Trail (50 minuten)

Carvoeiro heeft de mooiste rotskusten van de Algarve en is een populaire strandbestemming in het zuiden van Portugal. Het dorpje ligt op slechts 50 minuten rijden van Faro, dus je kunt deze badplaats makkelijk combineren met een van de hikes in de omgeving tijdens een dagtrip.

Leestip: de 10 leukste dingen om te doen in Carvoeiro.

Het dorp Carvoeiro is klein en naar onze mening niet het mooiste dorp in de Algarve, maar het heeft wel de allermooiste rotskust en in de omgeving liggen prachtige stranden. Ook starten en eindigen hier een aantal van de mooiste hikes. De Trail of Headlands eindigt niet ver van Carvoeiro en de beroemde Seven Hanging Valleys Trail begint ook in de buurt. Maar de leukste bezienswaardigheid van Carvoeiro is de Carvoeiro Boardwalk. Deze minihike van 600 meter loopt volledig langs de indrukwekkende kliffen waarom de Algarve zo bekend is. En alsof dat nog niet genoeg is, kan je op twee plekken afdalen naar, door en op die kliffen. Het hoogtepunt van de Carvoeiro Boardwalks zijn die twee afdalingen, waar paadjes en trappen zijn uitgehakt door de oranje rotsen. 

Lees verder: alles over de Carvoeiro Boardwalk.

De tweede andere trekpleister van Carvoeiro is het fijne strand Praia de Carvoeiro, omgeven door rotswanden en restaurants. Er zijn nog meer geweldige stranden in de buurt, zoals Praia do Paraisa en Praia de Vale dos Currais. Carvoeiro is bovendien een prima startpunt voor een excursie naar de beroemde grotten van Benagil, die alleen via het water te bereiken zijn. Een boottocht of kano-excursie is de enige manier om hier te komen. Tijdens zo’n excursie zie je meteen de kustkliffen van de Algarve vanaf de zee, wat eigenlijk de beste plek is om ze te bewonderen.

#9 Lagos (65 minuten)

Onze favoriete bestemming in de Algarve is de stad Lagos. Met een goed uur rijden leent deze stad zich ook goed voor een dagtrip vanuit Faro. Het was de plek waar ooit de grootse ontdekkingsreizen starten, waarmee de Gouden Eeuw van Portugal startte. Deze rijke geschiedenis zie je terug in de oude stad van Lagos, waar je dwaalt door een doolhof van mooie straten. 

Leestip: de 10 leukste dingen om te doen in Lagos.

Lagos is een van de oudste steden van de Algarve en dat zie je goed aan het historisch centrum af. Het staat vol historische monumenten, oude kerken en de straten zijn geplaveid met keien. De oude stad is daarmee het mooiste stuk van Lagos en een van de leukste plekken om in Lagos te bezoeken. Dwalen door de oude straten hoort zeker op jouw to do-lijst voor Lagos thuis. Maar een bezoek aan de oude stad draait eigenlijk niet om een specifiek monument of een bekende toeristische attractie. Het is de ontspannen sfeer, knusse pleinen, bijzondere street art op de muren, sfeervolle straten en mooie gebouwen die maken dat het heerlijk dwalen door het historisch centrum is. 

Lagos heeft een aantal stranden op loopafstand van het stadscentrum of een klein stukje rijden. Het Praia da Batata ligt recht voor de stadsmuren. Loop naar Praia dos Estudantes, door een uit de rotsen gehouwen tunnel. De hoge brug bij dit strand van Praia dos Estudiantes – de Ponte Romana de Lagos – is een van de mooiste dingen om te zien in Lagos.

Het icoon van de Algarve is de Ponte da Piedade bij Lagos. Je kan Lagos simpelweg niet bezoeken zonder deze rotsen ten zuiden van de stad te bezoeken. Deze rotsformatie bestaat uit goudgele rotsen die mooie bogen en puntige toppen vormen en dat dan in een prachtig blauwe zee. Je kan vanaf het viewpoint naar beneden kijken, maar neem ook zeker de trappen voor het mooiste zicht op de Ponte da Piedade. Een van de mooiste hikes van Lagos brengt je vanuit het dorpje Luz langs de rotskust naar de Ponte da Piedade en vervolgens naar het oude centrum van Lagos.

Lagos Algarve

#10 Sevilla in Spanje (2 uur)

Sevilla is een van de meest populaire plekken in Andalusië en ligt op slechts 2 uur rijden van Faro. We raden je zeker aan om de Spaanse grens over te steken en deze bucketlistbestemming in Spanje te bezoeken. Als je geen huurauto hebt en met de bus naar Sevilla wilt reizen, duurt een enkele reis ongeveer 3 uur. De bus is meestal best prijzig, dus het is de moeite waard om de prijzen van georganiseerde excursies te bekijken, omdat die vaak even duur of zelfs goedkoper zijn.

Leestip: 10 leukste dingen om te doen in Sevilla.

Sevilla is een aaneenschakeling van steegjes, stadsmuren, flamencotheaters, bogen, kerken, pleinen, monumenten, paleizen en nog meer kerken. Waar de bezienswaardigheden van een stad zich vaak concentreren rondom een kathedraal, centraal plein of kasteel, lijkt de pracht en praal van Sevilla maar niet op te houden. De stad heeft een van de grootste historische centra ter wereld en er is hier dan ook gigantisch veel te zien en bewonderen. Van de Visigoten tot de Romeinen tot de Islamitische Moren tot de Christelijke vorsten, de lange geschiedenis weerspiegelt zich in wat je hier vandaag nog aantreft. Vooral de Islamitische Moren hebben Sevilla verrijkt tot de monumentale stad die het nog altijd is.

de Visigoten tot de Romeinen tot de islamitische Moren tot de christelijke monarchen, de lange geschiedenis wordt weerspiegeld in wat je hier vandaag aantreft. Vooral de islamitische Moren hebben Sevilla verrijkt tot de monumentale stad die het vandaag de dag nog steeds is. De architectuur van de Moren uit Noord-Afrika was ongekend verfijnd, ontwikkeld en grootschalig.

Een van de beroemde hoogtepunten van Sevilla is Real Alcázar de Sevilla, het koninklijk paleis met zijn weelderige tuinen en prachtige Moorse architectuur. Direct ernaast ligt de Catedral de Santa María de la Sede. Het is een van de grootste kerken ter wereld – alleen de St. Peter’s in Rome en St. Paul’s in Londen zijn groter. De kathedraal is ooit gebouwd als moskee en de bekende Giraldatoren zal je waarschijnlijk aan een islamitische minaret doen denken. Je kan deze toren ook beklimmen voor het beste uitzicht over de stad.

Andere bezienswaardigheden van Sevilla die je niet wilt missen op deze dagtrip zijn de 160 meter brede Plaza de España met zijn prachtige architectuur en mozaïeken, de levendige Joodse wijk en de moderne architectuur van de Metropol Parasol met prachtig uitzicht vanaf het dak. Zorg ervoor dat je je dagtrip zo vroeg mogelijk begint en je dus zo veel mogelijk tijd in de stad kan doorbrengen, want Sevilla kan je vele uren of eigenlijk zelfs dagen vermaken.

Plaza de España in Sevilla

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: