Portugal

Wandelen in de Algarve: 15 mooiste wandelroutes van Portugal

Zuid-Portugal zit niet alleen vol met knusse dorpjes en pittoreske stadjes, maar je vindt ook de mooiste wandelingen in de Algarve. De indrukwekkende rotskust, idyllische baaitjes, schaduwrijke pijnboombossen en andere prachtige natuur verken je het beste met een goede hike.

De meest indrukwekkende hike is de Rota Vicentina Fisherman’s Trail, een meerdaagse wandelroute die vrijwel de hele kustlijn volgt. Maar dat is misschien wel gelijk een flinke overdosis wandelen in de Algarve. Gelukkig zijn er ook veel – heel veel – kortere wandelroutes te vinden. Wij deden zelf een maand lang vrijwel iedere dag een mooie natuurwandeling met onze baby van 8 maanden. Met zo’n kleintje in een draagdoek of op papa’s nek is een kortere wandeling wel fijn, dus verdiepten wij ons in de kortere trails.

Voor deze blog selecteerden we de 15 mooiste wandelroutes in Zuid-Portugal, waaronder de mooiste klifwandelingen en en wandeltochten door prachtige natuurgebieden!

Nature Discovery Trail in Ria Formosa Portugal

Wandelen in West-Algarve: mooiste hikes bij Sagres, Lagos en meer

#1 Pontal da Carrapateira 

 • 19 kilometer, maar met kortere opties
 • bij Carrapateira aan de westkust

Een van de meest indrukwekkende wandelingen in de Algarve is de Pontal da Carrapateira aan de westkust van Portugal. De hike wordt ook wel de Trail of Tides genoemd en draait helemaal op de dramatische kustlijn in dit deel van de Algarve. De Atlantische oceaan beukt hier in op spectaculaire kliffen en de golven in deze regio zijn dan ook een walhalla voor surfers. Waarschijnlijk zal op je meerdere momenten van deze route surfers in het water zien om de gigantische golven te trotseren.

De wandeling loopt het eerste deel strak langs de kust, waarbij je constant prachtige uitzichtpunten vanaf het pad hebt richting de kliffen. Mocht je 19 kilometer te lang vinden, dan kan je ook een kortere versie van deze wandeling lopen waarbij je in ieder geval dit stuk met die indrukwekkende viewpoints meepakt.

Er zijn twee manieren om de hike in te korten. De route is een soort 8 met twee lussen, dus je kan er simpelweg voor kiezen om maar één lus te lopen. Ook loopt er halverwege die lus nog een zandweg, waar je kan afslaan en waardoor je die route zelfs nog wat kan inkorten.

Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina

#2 Castelejo Environmental Trail

 • 3,5 kilometer
 • bij Vila do Bispo

Niet ver van Praia do Castelejo loopt een korte wandeling door een mooi natuurgebied. De hike is maar 3,5 kilometer en begint bij een picknickplaats niet ver van het strand.

Je wandelt vanaf hier door een mooi pijnbomenbos en komt vervolgens uit bij een vallei. De vallei is ooit uitgesleten door water dat zijn weg zocht door het landschap naar de zee en loopt dus vanaf het Castelejo-natuurgebied naar het strand. Vanaf dit deel van de hike kan je kijken tot aan de zee en geniet je van een prachtig uitzicht.

Tip: het is een aanrader om na de wandeling ook nog een duik te nemen in de zee. Het Praia do Castelejo ligt idyllisch tussen de rotsen en heeft bijzondere zwarte rotsformaties.

Castelejo Trail
Castelejo Trail

#3 Lilac Trail

 • 6 kilometer
 • bij Barão de São João

De Lilac Trail brengt je naar het bos van Mata Nacional do Barão de São João, wat meer landinwaarts in de Algarve en niet heel ver van Lagos. Waar route eerst nog langs een brede weg loopt waar ook auto’s komen, loop je al snel in een groen bos met pijnbomen zoals je die niet snel verwacht in de Algarve.

Erg leuk zijn de beelden met Portugese gedichten langs de route door het bos. Aan het eind loop je niet langer beschut door de bomen, maar langs een windmolenpark met indrukwekkend hoge windmolens.

Lilac Trail Algarve Portugal
Lilac Trail Algarve Portugal

#4 De Ponte da Piedade-hike

 • 10 kilometer
 • bij Lagos en Ponte da Piedade
 • onderdeel van de langere Fisherman’s Trail

Het icoon van de Algarve is de Ponte da Piedade bij Lagos. Je kan Lagos simpelweg niet bezoeken zonder deze rotsen ten zuiden van de stad te bezoeken. Deze rotsformatie bestaat uit goudgele rotsen die mooie bogen en puntige toppen vormen en dat dan in een prachtig blauwe zee. Je kan vanaf het viewpoint naar beneden kijken, maar neem ook zeker de trappen voor het mooiste zicht op de Ponte da Piedade.

De mooiste manier om dit icoon te bezoeken is door erheen te hiken vanaf het dorpje Luz. Je loopt vanaf Luz naar de Ponte da Piedade en vervolgens door naar het oude centrum van Lagos.

Neem vanuit Lagos een Uber naar Luz. Dit kost iets meer dan € 7 en zorgt ervoor dat je de route niet heen én terug hoeft te lopen. Luz is een schattig, klein plaatsje met een fijn zandstrand. Vanaf hier klim je naar het rotsplateau Rocha Negra. Het is even een pittige klim, maar vanaf daar heb je dan wel een fenomenaal uitzicht op het Praia da Luz en de rotskust.

De hike loopt vervolgens over de Rocha Negra-top langs de kust naar Ponte da Piedade. De hele wandeling lang heb je de prachtig blauwe zee en de oranje rotskust als uitzicht. Vanaf Ponte da Piedade loop je langs de rotskust naar het uitkijkpunt bij Praia do Camilo. Daarna loop je het laatste stuk terug naar het oude centrum.

Leestip: in deze blog vind je al onze tips voor Lagos, onze favoriete stad in de Algarve.

Ponte da Piedade Algarve

#5 Rocha Delicada Trail

 • 6,1 kilometer
 • vanaf treinstation Mexilhoeira Grande bij Portimão

De Rocha Delicada Trail is een van de weinige wandelingen in de Algarve die je ook zonder huurauto en met openbaar vervoer kan maken. Het start- en eindpunt van de route is namelijk het treinstation Mexilhoeira Grande, niet ver van Portimão. Op het perron al staat een bord met de route en wat informatie over het gebied.

De route maakt een loop langs de lagune van de Alvor-rivier, waar aan de andere kant van de rivier ook de Passadiços de Alvor te vinden zijn. Vooral het deel door de lagune, ongeveer halverwege de route, is mooi om te zien. Waarschijnlijk lukt het je wel om hier flamingo’s te spotten en vogelaars moeten vooral hun verrekijker meenemen, want dit is een populaire plek voor broedende vogels.

Mocht je nou wel een huurauto hebben en vooral dit middelste deel interessant vinden, dan kan je ook de rest van de route overslaan. Met je auto kan je namelijk helemaal tot aan de lagune rijden en daar parkeren, waar je het onderste deel van de trail kan lopen.

Rocha Delicada Trail Algarve

#6 De Passadiços de Alvor

 • 4,5 kilometer
 • Praia do Alvor bij Portimão

Deze hike sluit aan bij de houten vlonderpaden van de Passadiços de Alvor en wordt ‘Ao Sabor da Maré’ (of ‘At the whim of tides’) genoemd. De wandeling ligt in de buurt van de kustplaats Portimão.

Waar de rivier de Alvor de zee bereikt en je bij de Praia do Alvar een van de langere zandstranden van de Algarve vindt, is een prachtig natuurgebied ontstaan. Een breed zandstrand en zandduinen beschermen een lagune en watergebied, waar veel vogels broeden in een zoutwatermoeras.

Door de duinen, langs het strand en bij de rivierbedding lopen de Alvor Walkways, of Passadiços de Alvor in het Portugees. De wandeling van 4,5 kilometer volgt deze houten vlonderpaden en combineert die met zandwegen tot een mooie route door dit duingebied. Zo dichtbij de zee volgt ook de rivierbedding hier de getijden. Wij wandelden hier tijdens laag water en konden toen ook over de rivierbedding lopen.

Passadicos de Alvor

Wandelen in Centraal-Algarve: mooiste hikes bij Albufeira, Carvoeiro, Ferragudo en meer

#7 Seven Hanging Valleys Trail

 • 6 kilometer (of 12 kilometer heen en terug)
 • tussen Praia do Vale de Centeanes en Praia de Marinha

De beroemdste hike van de Algarve is de Seven Hanging Valleys Trail. De wandelroute volgt de kustlijn en brengt je langs prachtige kliffen, strandjes, rotsbogen en uitzichten.

De route is gemarkeerd met de bekende geel-rode markeringen die vrijwel alle wandelingen in de Algarve aangeven, maar daar waren ze hier wat zuinig mee geweest. Dit was de enige wandeling in de Algarve dat we moeite hadden om het exacte pad te volgen. Een probleem is dat overigens niet echt, want je weet dat de route uiteindelijk gewoon de kustlijn volgt en verdwalen is dus niet mogelijk.

Bezienswaardigheden langs de Seven Hanging Valleys Trail zijn vooral de spectaculaire uitzichten. Je komt langs een vurtoren, een aantal sinkholes waar je de zee binnen ziet of hoort ruisen en indrukwekkende rotsbogen.

Beroemd zijn de Benagil Caves waar je alleen via het water kan komen. Een boottocht of kano-excursie is dus de enige manier om de grotten, tenzij je een goede zwemmer bent en het aandurft om vanaf Praia de Benagil naar de grotten te zwemmen.

Als je de Seven Hanging Valleys Trail loopt, kom je langs Praia de Benagil. Vanaf daar loopt de route even wat vreemd via een autoweg en weer de hoge rotsen op, waarna je bovenop de Benagil Caves loopt. Je loopt langs het gat in het dak van de grotten die je ongetwijfeld kent van de iconische foto’s, waar je een blik kan werpen van boven de grotten in.

We raden je aan om je zwemkleding mee te nemen, want de heerlijke zandstranden langs de trail zijn moeilijk te weerstaan. Zelf maakten we een stop bij Praia do Carvalho, een idyllisch zandstrand in de vorm van een halve maan. Er is een traptunnel uitgehakt in de rotsen om hier te komen en alleen dat maakt dit strandje al een bezienswaardigheid.

Leestip: we schreven nog een uitgebreide blog over de Seven Hanging Valleys Trail, inclusief praktische tips en locatie van de mooiste rotsformaties.

Praia do Carvalho
Benagil Cave

#8 Carvoeiro Boardwalk

 • 600 meter
 • bij het Alco Seco-viewpoint in Carvoeiro

Klinkt 600 meter niet als een indrukwekkende wandeling? Dat dachten wij dus ook. Als we niet toch al in de buurt waren van Carvoeiro, hadden we de Carvoeiro Boardwalk – ook wel Caminho do Algar Seco genoemd – eigenlijk overgeslagen. En wat zijn we blij dat we dat niet hebben gedaan!

Leestip: in deze blog vind je al onze tips voor de kustplaats Carvoeiro.

Deze minihike draait namelijk niet om de houten ‘boardwalks’ die hier langs de kust lopen, maar om de spectaculaire uitzichten. Het houten wandelpad loopt volledig langs de indrukwekkende kliffen waarom de Algarve zo bekend is. En alsof dat nog niet genoeg is, kan je op twee plekken ook afdalen naar, door en op die kliffen.

Het hoogtepunt van de Carvoeiro Boardwalks zijn die twee afdalingen, waar paadjes en trappen zijn uitgehakt door de oranje rotsen. Je gaat tunneltjes in, poortjes door en trappen af en op om op de mooiste stukjes uit te komen. Er zijn meerdere hoekjes en tunneltjes om in te duiken, waardoor het voelt alsof je op ontdekkingstocht bent tussen de Algarve-kliffen.

Alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, kan je op een van de twee plekken ook een duik in een natuurlijke waterpoel nemen. De zee heeft hier een poel tussen de rotsen uitgesleten. In de winter is de zee wat ruig en is het een spektakel om de golven hier naar binnen te zien slaan, maar in de warmere maanden is dit een heerlijke plek voor een frisse duik.

Leestip: hier vind je nog meer gedetailleerde informatie over de Carvoeiro Boardwalk en de Algar Seco Caves.

Algar Seco Carvoeiro Boardwalk

#9 Trail of Headlands

 • 6,5 kilometer (of 13 kilometer heen en terug)
 • tussen Praia do Molhe (Ferragudo) en Praia do Paraiso (Carvoeiro)

De Trail of Headlands – of de Caminho dos Promontórios in het Portugees – is het minder bekende alternatief voor de Seven Hanging Valleys Trail. Waar de Seven Hanging Valleys een van de bekendste hikes in de Algarve is, weten maar weinig mensen van de Trail of Headlands. En dat terwijl beide hikes in het teken staan van die iconische oranje kliffen van de Algarve en niet ver van elkaar verwijderd liggen.

De wandelroute van ruim 6 kilometer is gemarkeerd met rood-gele bordjes zoals vrijwel alle trails in de Algarve, al is het moeilijk verdwalen. Want deze hike loopt helemaal langs de spectaculaire rotskliffen, waar de Algarve om bekend staat. Je komt langs de vuurtoren van Ferragudo, grote sinkholes waar het zeewater onder de rotsen door naar binnen stroomt, het eeuwenoude uitkijkpunt Torre da Lapa en schitterende rotspartijen.

De wandeling eindigt vlakbij Carvoeiro, waar je voor 6 euro een Uber terug kan regelen of kan besluiten om weer terug te lopen naar het startpunt. Neem vooral ook zwemkleding mee, want je passeert onderweg de mooiste en rustigste baaitjes en strandjes van de Algarve.

Leestip: kies Ferragudo als uitvalsbasis voor deze hike en lees in deze blog wat je nog meer in dit prachtige kustdorp in de Algarve kan doen.

Trail of Headlands Algarve Portugal

#10 Praia Grande Interpretation Trail

 • 5,5 kilometer
 • bij Armação de Pêra, niet ver van Albufeira

Deze trail in het hart van de Algarve is een leuke korte wandeling vlakbij Albufeira. De route loopt langs het Praia Grande, waarbij je zowel op het zandstrand loopt als op de paden ernaast. De wandeling begint met een houten vlonderpad langs een zoutwatermoeras en kwelders, waar je veel bijzondere vogels kan zien.

Als vogels spotten echt jouw ding is, moet je ook zeker een stop maken bij de vogelkijkhut bij het Lagoa dos Salgados (vertaald: het Zoute Meer). Ook als je geen vogelaar bent, is het erg leuk om dit bijzondere landschap met de vele vogels te zien. En om grote zwermen flamingo’s in het zoute water te zien staan!

Na de vlonderpaden loop je een stuk over het uitgestrekte zandstrand en door de duinen. Trek even je schoenen uit en voel hier het zand tussen je tenen. Daarna loopt deze wandelroute over zandpaden, waarbij je eerst het strand volgt en vervolgens door een weide met een kudde schapen wandelt.

Al met al is deze wandeling misschien niet de meest spectaculaire hike van Zuid-Portugal, maar wel een heerlijk rustige en vlakke wandeling met strand, duinen, natuur en bijzondere landschappen. Wij genoten hier bovendien van een prachtige zonsopkomst, wat deze natuurervaring op deze mooie plek helemaal compleet maakte.

Leestip: in deze blog vertellen we je waarom wij geen fan zijn van Albufeira Old Town of The Strip.

Praia Grande Interpretation Trail - Albufeira Portugal

#11 Paderne Castle Trail

 • 3,5 kilometer
 • bij Paderne

Ten noordoosten van Albufeira vind je het piepkleine dorp Paderne. Hier vind je een van de leukere hikes in de Algarve, waarbij je voor de afwisseling het strand eens niet bezoekt. Tijdens deze wandeling staat vooral het Castelo de Paderne centraal, zoals je aan de naam van deze trail al kan merken natuurlijk.

Het is een oude kasteelruïne op een heuveltop die je vrij kan bezoeken. Bijzonder aan het kasteel is het gebruik van taipa als bouwmateriaal. Dit is een mix van modder, kalk en krijt, waarvan een soort beton is gemaakt.

Vanaf het kasteel volg je vervolgens de – vaak leegstaande – rivierbedding. Die steek je over via een eeuwenoude brug, waarvan de oorsprong in de Romeinse tijd zou liggen. Ooit stond vlak naast die brug een molen. De oude molensteen kan je nog zien liggen in de ruïnes.

Na de brug volg je de rivierbedding terug en kom je uit bij een watermolen, de Moinho de Água de Paderne. Let hier even goed op, want bij de molen moet je de rivierbedding weer oversteken om bij je startpunt uit te komen. Je moet niet het vervallen houten bruggetje hebben en ook niet te ver doorlopen, maar je moet het pad hebben door het ijzeren hekje.

Is dit een van de meest indrukwekkende wandelingen in de Algarve? Zeker niet, maar als je de tijd hebt, is het erg leuk om voor de variatie een wandeling meer in het binnenland te doen.

Paderne Castle Trail
Paderne Castle Trail

#12 Falésia Beach Trail

 • 4 kilometer
 • bij Vilamoura

Over deze trail vonden we online nergens informatie, maar we zagen toch echt op Google Maps de naam van deze trail voorbijkomen. Het zou om een prachtige klifwandeling gaan en met zo’n omschrijving waren wij direct enthousiast. We hebben alle reviews daar doorgenomen om erachter te komen hoe de hike precies liep. En dat was alle moeite waard: de Falésia Beach Trail is een van de mooiste korte wandelingen in de Algarve!

De trail loopt over de oranje rotskust langs Praia da Falésia, dus verdwalen is er niet echt mogelijk. Je wandelt vanaf het startpunt richting het kustdorpje Vilamoura en hebt de hele tijd het uitgestrekte strand van Falésia aan je rechterhand. Op verschillende plekken kan je ook afdalen van de rotsen naar het strand, dus neem zeker ook je zwemkleding mee om een duik in zee te nemen.

De rotskust in heel de Algarve is bijzonder mooi. Je hebt ongetwijfeld plaatjes gezien van die grillige, oranje kliffen. Maar hier is de kust weer net wat anders! Je zit hier namelijk in het gebied tussen die oranje kliffen in het westen en het Ria Formosa waddengebied in het oosten van de Algarve in. Je ziet hier witte en oranje rotsformaties in prachtige vormen. Het is als een soort prachtig maanlandschap. Deze trail is daarom echt een die je niet wil missen op jouw rondreis door de Algarve.

Tip: als je ook met een camper reist, is het goed te weten dat aan het startpunt en in het midden van deze trail twee prachtige wildkampeerplekken zijn.

Falésia Beach Trail

Wandelen in Oost-Algarve: mooiste hikes bij Faro, Ria Formosa en meer

#13 De Ludo Trail en Sao Lourenco Trail in Ria Formosa

 • Combineer de Sao Lourenco trail en Ludo-trail
 • 7 kilometer voor de Sao Lourenco Trail
 • in natuurgebied Ria Formosa bij Faro

Tussen de kustplaatsen Faro en Tavira in de Algarve ligt het Parque Natural da Ria Formosa, een van de mooiste plekken van Portugal. Waar de kust in het westen van de Algarve bestaat uit oranje kliffen en pittoreske baaitjes met zandstranden, vind je ten oosten van Faro een doolhof van water, eilanden en schiereilanden. Bij elkaar vormt het een prachtig natuurgebied, de Ria Formosa dus. 

Leestip: in deze blog lees je al onze tips voor Faro.

Net ten westen van Faro – bij het internationale vliegveld en bij Praia da Faro – vind je een van de mooiste en meest bezochte stukken van de Ria Formosa. Hier lopen twee populaire wandelroutes, de Ludo Trail en de São Lourenço Trail. Dat dit twee aparte wandelroutes en niet samen één trail zijn, voelt voor ons vreemd. De twee liggen namelijk in elkaars verlengde en vormen samen juist een perfecte ronde. 

De trails lopen door de laguna, waarbij de Ludo Trail zich richt op de zoutwatermoerassen en de São Lourenço Trail meer tussen bomen en langs de golfbanen loopt. Wij vonden het deel van de route over de Ludo-paden het mooist. Hier loop je langs een moerassig en waterrijk landschap, waar je veel watervogels ziet.

In de twee keer dat wij dit deel van de Ria Formosa bezochten, zagen we hier allebei de keren op meerdere plekken flamingo’s. De route loopt langs een zoutwinningsgebied met zoutvlaktes, roze meren en enorme bergen met wit zout. Het is een heel fotogeniek en bijzonder stuk van het natuurpark, waar je opvallend genoeg minder mensen tegenkomt dan bij de moerassen.

Leestip: in deze blog lees je meer over de Ria Formosa en deze hike.

Ludo Trail in Ria Formosa Portugal

#14 Barril Beach Trail

 • 3 kilometer heen en terug
 • bij Taviro naar Praia do Barril

Tussen het pittoreske stadje Tavira en de zandstranden zit de Ria Formosa, een stuk natuurgebied met moerassen, watervogels, zoutvlaktes en vooral veel water. Deze ‘wetlands’ kan je op de meeste plaatsen alleen oversteken met een ferry, behalve bij Praia do Barril.

Daar loopt een ophaalbrug over het water en kan je vervolgens een korte wandeling maken naar het zandstrand. Als je geen zin hebt in die wandeling, kan je het jezelf nog makkelijker maken door het treintje te nemen dat voor toeristen is aangelegd. Deze wandeling is vooral een aanrader voor vogelaars die in heel de Ria Formasa hun hart kunnen ophalen.

Maar ook als je juist een strandliefhebber bent, zal je blij zijn met het uitgestrekte zandstrand van Tavira Island dat je hier aan het einde treft. Let vooral ook op het Cemitério das âncoras, het kerkhof van ankers, dat hier dramatisch langs de kustlijn ligt. Het is een herinnering aan het vissersdorp dat hier ooit lag.

Het waren geen bootankers, maar ze werden gebruikt om de netten voor de tonijnvangst op de zeebodem vast te leggen. Dit zou een voor deze plek unieke en minder risicovolle manier zijn om tonijn te vangen, ooit in de Romeinse tijd al bedacht. Toen er steeds minder tonijn in de Portugese zee overbleef, moesten de lokale vissers hun beroep opgeven. Hun ankers liggen sindsdien nog altijd op het strand.

Leestip: in deze blog lees je al onze tips voor Tavira.

Praia do Barril Trail in Ria Formosa

#15 Nature Discovery Trail

 • 3 kilometer
 • bij Olhao

Vlakbij vissersdorp Olhão ligt het Centros de Educação Ambiental, het bezoekerscentrum van het natuurpark Ria Formosa. Voor een paar euro kan je in het bezoekerscentrum meer informatie krijgen over het natuurgebied. Maar de korte hike is vooral de reden om hierheen te komen.

Ook in dit deel van het natuurpark Ria Formosa loop je weer langs zoetwatermoerassen met veel watervogels, waaronder flamingo’s. Daarnaast wandel je tussen de pijnbomen, langs een zoetwatermeer en door duinen. Onderweg kom je ook langs vogelkijkhutten, Romeinse ruïnes en een oude waterpomp die ooit met een ezeltje werd aangedreven.

Bezoek ook vooral de molen Moinho de Maré de Marim die op de getijden werkt. Ooit tonden er tientallen van dit soort getijdenmolens in Ria Formosa, maar dit is de enige die is overgebleven. De molen kan je op sommige dagen ook van binnen bekijken, waar informatieborden staan over de werking ervan.

Nature Discovery Trail in Ria Formosa Portugal
Nature Discovery Trail in Ria Formosa Portugal

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: