Portugal

Praia da Marinha, mooiste strand van de Algarve

Het Praia de Marinha wordt geroemd als het mooiste strand van de Algarve. En dat zegt wat in een kuststrook van pittoreske baaitjes en idyllische zandstranden. Wij bezochten veel van de mooiste Algarve-stranden en kunnen niet anders zeggen dan dat we het met deze eretitel eens zijn. Het Praia de Marinha is een prachtig uitgestrekt zandstrand omringd door de indrukwekkende rotskust waar de Algarve zo beroemd om is. Lees in deze blog meer over het schitterende Marinha Beach, waaronder de mooiste viewpoints om de kliffen te bewonderen.

Leestip: hier vind je een overzicht van onze 10 favoriete stranden in de Algarve met nog negen andere tips.

Praia da Marinha Algarve
Seven Valley Hiking Trail Praia da Marinha

Hoe kom je bij Praia da Marinha?

Praia Beach ligt in het hart van de Algarve, de zuidelijke kustlijn van Portugal. Het ligt in de buurt van Lagoa, Carvoeiro, Armação de Pêra en ook Benagil Beach, beroemd om de zeegrot waar je vanaf dit strand heen kan kanoën. Omdat de afstanden in de Algarve niet heel groot zijn en dit zandstrand in het centrum ervan ligt, is het te bezoeken vanaf iedere plek in de Algarve. Bij het strand ligt een grote parkeerplaats. Vanaf daar loop je naar de kliffen en daar gaat een steile trap naar beneden naar het strand.

We gaan er dan wel vanuit dat je een huurauto voor de Algarve hebt. Eerlijk gezegd is dat ook de enige echt goede manier om dit soort plekken te bezoeken. Er is weliswaar openbaar vervoer in de regio, maar dat rijdt vooral tussen de grotere steden en dorpen. Vanuit Lagoa gaat er een bus naar Praia da Marinha, maar die is niet heel frequent. De meeste bezoekers komen hier dan ook met de (huur)auto.

Praia da Marinha Algarve

Waarom Praia da Marinha het mooiste strand van de Algarve is

Het Marinha Beach komt voor in talloze lijstjes met de mooiste stranden vanwege haar prachtige zandstrand en iconische oranje kliffen. Er zijn veel verkiezingen geweest van evenveel organisaties om de mooiste stranden te vinden. In Europa, in Portugal of ter wereld. En het Praia da Marinha staat er iedere keer weer bij. Zo noemde CNN het een van de mooiste rotsstranden ter wereld en is het ook de favoriet van Lonely Planet in de Algarve. Om die reden kan je ook geen brochure of reisgids over Portugal of de Algarve openslaan zonder dit prachtige strand aan te treffen. Kortom: nog voordat je besluit deze bestemming te bezoeken, prijkt dit strand ongetwijfeld al op je bucketlist.

#1 Het schitterende zandstrand

Hoewel het strand relatief klein is voor zo’n grootse status, is het een van de mooiste plekken in de Algarve met helder water, oranje kliffen en eindeloos zand. Je daalt de steile trap bij de parkeerplaats af en komt dan direct op het mooie strand uit. Plof dan zeker niet meteen neer, maar neem de moeite om wat verder te lopen voor wat meer rust en ruimte. Loop richting de M-vormige rotsformatie, ook wel dramatisch de ‘Cathedral’ genoemd. Het strand is daar een stuk breder en ook net wat rustiger dan direct bij de trap naar beneden.

Praia da Marinha is geen strand dat vol zit met beach clubs of ander vertier. Je huurt hier ook geen strandbedjes of parasols, dus je moet je strandspullen zelf meenemen. Een parasol is op de hete dagen trouwens echt geen overbodige luxe, want het kan hier dan behoorlijk heet worden.

In het hoogseizoen is er op het strand ook een soort snackbar, waar je wat te eten en drinken kan kopen. Buiten het hoogseizoen is het tijdelijk gesloten. Ook is het goed om rekening te houden met de getijden. Bij laag water is het strand op z’n breedst en bij laag water is een deel ervan zelfs afgesloten.

Praia da Marinha Algarve
Praia da Marinha Algarve

#2 De uitzichtpunten bij Praia Beach

Een van de leukste dingen om te doen bij Praia da Marinha is het bezoeken van de vele uitzichtpunten. Mooie zandstranden heb je namelijk wel meer in de Algarve, maar wat dit strand uniek maakt, zijn de indrukwekkende kliffen. Die zie je natuurlijk vanaf het strand, maar het allermooist vanaf de vele viewpoints.

De beroemdste rotsformatie is de M-rots, ook wel de hartvormige kliffen genoemd, al is dat hart je vooral met een drone van bovenaf kan zien. Bij eb kan je hier trouwens vanaf het strand zelf haast naartoe lopen. Zeker doen! Maar als je vanaf de parkeerplaats naar het strand loopt, ga dan vooral eerst naar rechts. Dat is waar meerdere viewpoints langs de kliffen liggen voor prachtige uitzichten over de strand en de rotsformaties. Je ziet eenzame rotsen uit de zee opdoemen, grillige rotsen vanaf de hoge klif naar de zee aflopen en mooie rotsbogen zoals die M.

Seven Valley Hiking Trail Praia da Marinha
Seven Hanging Valleys Trail Algarve Portugal

#3 Wandelen bij Praia da Marinha: de Seven Valleys Hiking Trail

Het strand is het startpunt – of eindpunt, afhankelijk vanaf welke kant je deze lineaire route loopt – van een van de meest iconische wandelroutes van de Algarve: de Seven Valleys Hiking Trail. De wandelroute volgt een schitterend deel van de kustlijn en brengt je langs prachtige kliffen, strandjes, rotsbogen en uitzichten. Hoewel het maar een relatief korte wandeling is van iets minder dan 6 kilometer – of 12 kilometer als je de route weer terugloopt naar het beginpunt – maakt deze klifwandeling langs de ruige kust van de Algarve ongetwijfeld indruk. De hike is een van de leukste dingen om te doen in Zuid-Portugal en begint of eindigt dus bij dit beroemde zandstrand. Sterker nog: het mooiste deel van de wandeling is het deel bij het Praia Beach, waar je de mooiste rotsformaties en uitzichtpunten hebt.

Leestip: in deze blog vertellen we je meer over de Seven Valleys Hiking Trail, inclusief handige routekaart.

Seven Hanging Valleys Trail Algarve Portugal
Seven Hanging Valleys Trail Algarve Portugal

Alternatieven: mooiste rotsstranden van de Algarve

Is het jou wat te druk bij Praia da Marinha, of wil je na een dagje luieren op Praia da Marinha ook nog een ander strand van de Algarve bezoeken? Dan zijn er gelukkig ook zat schitterende alternatieven! Inclusief indrukwekkende rotsformaties zoals je die bij Praia da Marinha aantreft.

#1 Praia da Falésia

De rotskust in heel de Algarve is bijzonder mooi en heeft die grillige oranje kliffen die je bij Marinha Beach aantreft. Maar niet bij Praia da Falésia, want daar is de kust net wat anders. Je zit hier namelijk in het gebied tussen die oranje kliffen in het westen en het Ria Formosa waddengebied in het oosten van de Algarve in. Je ziet hier witte en oranje rotsformaties in prachtige vormen. Het is als een soort prachtig maanlandschap. Langs die kliffen ook geen maanvormige baaitjes of relatief kleine stranden zoals Marinha Beach, maar een enorm uitgestrekt zandstrand. Op meerdere plekken heb je parkeerplaatsen en kan je de kliffen afdalen.

Leestip: ook bij dit strand kan je een prachtige wandeling maken, de Falésia Beach Trail.

Falésia Beach Trail
Falésia Beach Trail

#2 Praia do Carvalho

Zelf namen we ook een duik in de zee bij Praia do Carvalho, een idyllisch zandstrand in de vorm van een halve maan. Er is een traptunnel uitgehakt in de rotsen om hier te komen en alleen dat maakt dit strandje al een bezienswaardigheid. Het was maar een klein strand en in de winter was het hier erg rustig. Maar omdat het zo klein is, kunnen we ons voorstellen dat het hier in de zomer erg druk kan zijn. Het strand ligt langs de route van de Seven Hanging Valleys Trail, waardoor dit een heerlijke ruststop vormt tijdens de wandeling. De trail is niet de enige manier om hier te komen. Er is een parkeerplaats en vanaf daar moet je een stuk lopen om bij het strand uit te komen.

Praia do Carvalho
Praia do Carvalho

#3 Praia de Carvoeiro

Carvoeiro heeft een van de populairste stranden van de Algarve. Het Praia de Carvoeiro ligt tussen de beroemde Algarve-rotsen en heeft veel fijne eettentjes aan de rand ervan. Er zijn wc’s en ook douches om je na het zwemmen even af te spoelen. Het dorpje zelf is piepklein en ook deze inham tussen de rotskliffen is maar een postzegel. Een van de hoogtepunten van Carvoeiro zijn de rotsen direct ernaast. Daar loopt een houten wandelpad van 600 meter – de Carvoeiro Boardwalk – langs de kust met spectaculaire uitzichten. En alsof dat nog niet genoeg is, kan je op twee plekken ook afdalen naar, door en op die kliffen. Waaronder naar de Algar Seco-grotten. Het hoogtepunt van de Carvoeiro Boardwalks zijn die twee afdalingen, waar paadjes en trappen zijn afgehakt door de oranje rotsen. Je gaat tunneltjes in, poortjes door en trappen af en op om op de mooiste stukjes uit te komen. Er zijn meerdere hoekjes en tunneltjes om in te duiken, waardoor het voelt alsof je op ontdekkingstocht bent tussen de Algarve-kliffen. 

Leestip: in deze blog lees je meer over de Carvoeiro Boardwalks en de Algar Seco-grotten.

Algar Seco Carvoeiro Boardwalk
Praia de Carvoeiro Portugal

Hotels bij Praia da Marinha

Aan het strand is geen plaatsje en zijn geen hotels te vinden. Voor een overnachting bij Praia da Marinha moet je dus in de nabijgelegen dorpen zijn. Goede opties zijn Carvoeiro, Lagoa en Benagil.

Leestip: over Carvoeiro schreven we een uitgebreide blog met onze beste tips én mooiste slaapplekken.

Booking.com

Je kan natuurlijk ook kiezen voor een mooie slaapplek buiten de stadjes en dorpjes, zeker als je een huurauto hebt. Om de hoek van het strand zijn twee mooie appartementen te boeken, het Casa Marinha Beach en Villa Quinta Marinha. Ook je op korte afstand van het strand het Vila Alba Resort, Quinta Nova Vale Del Rey en het Sitio da Marinha.