Reistips

Staresso, de beste draagbare espressomachine voor reizigers

We hebben een draagbare espressomachine voor op reis nodig. Dat was een van de eerste dingen die bij ons opkwam, toen we besloten een camperbus te bouwen.

Ons camperbouwplan was nooit ingegeven door een diepe wens om primitief te kamperen, maar juist omdat wij zo comfortabel mogelijk willen reizen. Met onze camper zouden we eindeloos flexibel zijn en zonder zoektocht naar mooie slaapplekken makkelijk op de meest bijzondere plekken kunnen overnachten. Dat leidde tot een zoektocht naar zo comfortabel mogelijk leven in een kampeerbusje en dus ook tot de onvermijdelijke vraag voor een koffiesnob als Sebastiaan: hoe drink je de beste kwaliteitskoffie op reis?

Het antwoord bleek de draagbare espressomachine van Staresso te zijn. In deze blog vertellen we je alles over de draagbare espressomachines die wij in onze campervan gebruiken en geven we je onze eerlijke mening over de apparaten van Staresso.

Staresso draagbare espressomachine

Een koffiesnob op reis: waarom heb je een draagbare espressomachine nodig?

Sebastiaan zoekt op reis altijd de beste koffiespots uit, wordt helemaal wild als een overnachtingsplek een goede koffiemachine heeft en komt vaak thuis van een reis met zakken lokale bonen. Koffie is ‘zijn ding’ en als hij comfortabel in een campervan zou gaan leven, hoorde daar fatsoenlijke koffie bij. Waar anderen misschien beginnen met de vraag hoeveel kleding ze mee kunnen nemen en hoe je kookt in een kampeerbusje, was Sebastiaan die koffiesnob die begon over zijn espresso.

Staresso Draagbaar Espressoapparaat

Hoewel Sebastiaan zijn prachtige espressomachine en bonenmaler thuis in ons tiny house heeft weten te proppen, was dat voor de bus geen optie. Een ‘gewone’ filter op een kopje zetten, was voor hem ook een ‘no go’. Met dat soort matige koffie wilde hij niet een half jaar lang zijn dag beginnen. Gelukkig bleek het niet moeilijk te zijn om een draagbare koffiezetapparaat voor de beste kwaliteitsespresso te vinden en was Staresso ook nog eens bereid om ons die te laten uitproberen.

Zelden was er iemand zo blij als Sebastiaan, toen tijdens de busbouwperiode een grote doos van Staresso binnenkwam. De bouwplannen werden gelijk ook een beetje aangepast, want er moest een eigen kastje komen voor zijn draagbare koffiezetapparaten. En ja, daar lees je inderdaad een meervoud. Sebastiaan nam namelijk niet een, maar drie apparaten mee op reis. Door onze samenwerking met Staresso had hij hiervoor het prachtige excuus dat hij ze nou eenmaal allemaal goed moest uittesten. En dat heeft hij dan ook zeker gedaan!

Staresso in Portugal

Over de producten van Staresso

Staresso is een relatief nieuw bedrijf op de koffiemarkt. Het werd opgericht in 2014 met als doel de beste draagbare espressoapparaten te maken. Dat deed Staresso zo goed dat de populaire producten goed worden verkocht in de Verenigde Staten en Aziatische landen. In Nederland en de rest van Europa is het bedrijf een nog wat minder grote speler, dus het is mogelijk dat je ze nog niet kent. Dat zal ongetwijfeld snel veranderen, want ook in Europa worden de producten van Staresso steeds populairder.

In Nederland kan je de producten van Staresso online bestellen via Bol.com. We hebben geen stenen winkel in Nederland kunnen vinden, waar je ze kan kopen.

Voor ons moet een espressoapparaat voor op reis klein, stevig, makkelijk schoon te maken en nog makkelijker te bedienen en liefst ook mooi zijn. Bovenal moet het resultaat natuurlijk een fenomenaal goede kop espresso zijn, waarvoor je vers gemalen bonen kan gebruiken. Met een beetje zoeken kwamen wij al snel bij de Staresso-productlijn.

Staresso Draagbaar Espressoapparaat

Staresso is natuurlijk niet de enige speler op de markt voor draagbare koffiezetapparaten – denk bijvoorbeeld aan de Handpresso of de Wacaco Nanopresso – maar wel duidelijk een van de betere. Wij waren direct fan van Staresso vanwege de stevige, mooie en makkelijk hanteerbare apparaten.

De populaireit van Staresso is te danken aan de hoogwaardige materialen en afwerking van de producten. Bij draagbare apparaten denk je snel aan wat breekbare en goedkoop ogende materialen, maar deze espressomachines hebben juist een heel luxe gevoel. Dat werkt door tot aan de verpakking, want zelfs die is gemaakt om het tot een feest te maken om een nieuw Staresso-product uit te pakken.

Het was dus snel duidelijk dat wij een machine van Staresso in onze campervan willen hebben. Staresso stuurde ons meerdere apparaten op om uit te proberen en die wilde Sebastiaan allemaal meenemen op reis. Wij hebben de Staresso Mini, Basic en Pro en de bonenmaler uitgetest, met koffiebonen van Rum Baba en huismerk koffiecups.

Staresso in de Algarve

Is dit volgens ons de beste draagbare espressomachine?

Laten we hier gelijk kort over zijn: ja! Wij vinden Staresso de beste espresso voor op reis maakt en gebruiken het dagelijks in onze campervan om koffie te zetten.

Espresso is in essentie een eenvoudig drankje: een machine moet heet water door je koffiemaling duwen. Hoe werkt dat bij de producten van Staresso? Eigenlijk heel simpel: je doet koffie onderin het apparaat en heet water bovenin. Met de handpomp druk je dat water vervolgens door de koffie heen en daar is je heerlijke espresso.

De producten zijn dus niet elektrisch en verwarmen het water niet zelf. Voor alledrie de producten die wij gebruiken – de Mini, Basic en Pro – heb je dus nog iets nodig dat water voor je kan koken. Wij gebruiken in onze camperbus een kleine waterkoker met laag stroomverbruik voor onze thee en dus ook voor de espresso. Dat hete water giet je bovenin het apparaat.

Daarop schroef je vervolgens een deksel met een handpomp. Die gebruik je om druk op te bouwen en die druk is nodig om het hete water door de koffie te duwen. De koffie – gemalen bonen of een koffiecupje – zit onderin het apparaat. Met ongeveer vijftien tot twintig keer drukken heb je al het hete water door de maling gedrukt. Je kiest dus zelf de hoeveelheid water, bepaalt bij het opwarmen daarvan al de temperatuur daarvan en bent zelf verantwoordelijk voor de timing waarmee het water door de koffie wordt geduwd. Onder het apparaat zet je je koffiekopje neer om je espresso op te vangen. Zo simpel werkt het dus.

Staresso Draagbaar Espressoapparaat

De Staresso Mini, Basic en Pro werken hierin alledrie hetzelfde en geven ook dezelfde kwaliteit koffie. Het verschil zit in het formaat en gebruik. De Mini is de kleinste en komt met een eigen designhoesje om het koffieapparaatje op reis mee te nemen. De Basic is heel sterk vergelijkbaar met de Mini, maar heeft bijvoorbeeld niet zo’n hoesje en is net wat minder compact.

Voor de Mini en de Basic kan je bovendien zowel gemalen bonen als koffiecupjes gebruiken. Wij wisselen de twee af: koffiecupjes voor snel en makkelijk, maar het liefst toch de bonen als we de tijd hebben om die zelf te malen. Daarvoor gebruiken we natuurlijk de Staresso-bonenmaler die we ook in het pakket kregen. De Pro is het grootst en hiermee kan je twee espresso’s maken. Of een dubbele espresso zoals Sebastiaan graag in de ochtend drinkt.

De Staresso-espresso is van hoge kwaliteit. Alle heerlijke smaken van de bonen zijn goed te proeven. We zouden het apparaat niet zo goed willen noemen als onze espressomachine thuis van € 1.000. Maar de koffiekwaliteit komt er wel dichtbij in de buurt. Hiermee scoren de producten bij ons wel echt hoge punten.

Het is ook erg fijn in onze kleine buskeuken dat de producten snel en makkelijk werken en ook weer schoon te maken zijn. Het enige minpunt is dat een gebruikte espressomachine nog wat nadruppelt en dat wat troep geeft. Ook is het natuurlijk wat gedoe om eerst heet water te moeten zetten. Of die in een thermosfles mee te moeten nemen, als we een koffiemachine mee op pad willen nemen. Voor een nog meer optimaal resultaat zou je ook eigenlijk het apparaat en kopje eerst moeten voorverwarmen door er vooraf heet water doorheen te pompen. Zo werkt dat bij onze koffiemachine thuis, maar we snappen ook goed dat dit niet goed werkt bij een draagbaar apparaat.

Draagbaar koffiezetapparaat voor op reis: Staresso

Het oordeel van een koffiesnob: de Staresso mag blijven

De Staresso-producten zijn inmiddels een vast onderdeel van onze bus geworden. En van onze ochtend en reizen. De espressomachines gaan overal mee naartoe. Niet alleen in de bus, maar ook op hikes en naar de sporadische hotels en Airbnbs waar we voor de afwisseling nog wel eens slapen. In hotels en Airbnb-appartementen heb je vaak natuurlijk gewoon een koffiezetapparaat staan, maar ons draagbare apparaat weet die sowieso in kwaliteit te verslaan. Natuurlijk zal een draagbare Staresso-machine niet een volwaardige espressomachine van € 1.000 kunnen verslaan, maar wij zijn wel verbluft hoe dichtbij het komt.

De kwaliteit van de espresso en consistentie van elk kopje zijn echt top. De producten zijn zo mooi dat we er een open kastje voor hebben gebouwd in onze bus, want het is een genoegen om naar de mooie machines te kijken. Voor ons past het bij de espresso- én campervanervaring om op deze ambachtelijke manier in de ochtend een kopje espresso te zetten.

Inmiddels is de vraag gesteld of nu niet ook die dure espressomachine thuis niet kan worden ingeruild voor Staresso. In ons tiny house kunnen we die ruimte best goed gebruiken. Dat Sebastiaan hier nu over twijfelt, zegt eigenlijk wel genoeg.

Starreso Mini € 79,95
Starreso Basis € 77,95
Starreso Pro (Mirage) € 111,95
Staresso Discovery – Grinder € 129,50

Staresso Draagbaar Espressoapparaat

Deze blog is geschreven in samenwerking met Staresso. Wij kregen de producten opgestuurd om deze te testen tijdens onze campertrip en geven in deze blog onze eerlijke mening.