Portugal

Waarom wij Albufeira Old Town of The Strip niet aanraden

Tot twee keer toe bezocht ik Albufeira in de Algarve. De eerste keer was ik net achttien en daarmee de perfecte doelgroep voor The Strip van Albufeira in het nieuwe deel van de stad. Als dertiger met baby hoorde ik de tweede keer misschien juist weer thuis in Albufeira Old Town. Hoewel ik twee leuke vakanties heb gehad, kunnen wij zowel het oude als nieuwe Albufeira niet echt aanraden. In deze blog leggen we je uit waarom en geven we je natuurlijk ook wat fijne alternatieven voor de perfecte zonvakantie in de Portugese Algarve.

Albufeira Old Town
Albufeira Praia da Oura

Albufeira Old Town en New Town

Albufeira bestaat uit grofweg twee delen. De aanduiding Albufeira Old Town geeft al aan dat het hier gaat om het oudere kustplaatsje, waar je smalle straatjes, kerken, pleinen en witte huizen kan verwachten. Het is een klein deel van de stad Albufeira en hier concentreert zich het toeristische centrum met souvenirwinkels en restaurants. Albufeira Old Town ligt direct aan uitgestrekte zandstranden, dus je loopt zo van de met keien geplaveide straatjes het zand op.

Het nieuwe deel van Albufeira is eigenlijk een apart stadje te noemen. Het concentreert zich rondom Praia da Oura en vooral The Strip. Je vindt er geen charmante straten, maar wel veel voorzieningen. Er zijn grote resorts, hippe eettentjes en vooral heel veel clubs, bars en discotheken op The Strip. Ook hier heb je dus een fijn zandstrand, het Praia da Oura, waar veel vakantiegangers hun kater komen uitzitten.

Leestip: waar te verblijven in Albufeira?

Albufeira Old Town

De leuke kanten van Albufeira

De grote zandstranden

Albufeira is een van de populairste stadjes in de Algarve. Een aantal van de grootste zandstranden van de Algarve liggen voor de kust van Albufeira en dat is al reden genoeg om een grote aantrekkingskracht op reizigers uit te oefenen. Direct voor de kust van Albufeira Old Town vind je het uitgestrekte Praia dos Alemães en daarnaast het Praia dos Pescadores. Het Praia dos Pescadores wordt ook wel het Praia do Túnel genoemd, omdat je er vanuit het historisch centrum kan komen via een tunnel.

Langs de stranden loopt een boulevard met een aantal uitzichtpunten over de stranden. Als je geen zin hebt om vanaf het strand naar boven te klimmen naar die boulevard, wordt de relaxte strandbezoeker op zijn wenken bediend. Aan het ene uiterste vind je de Elevador do Peneco, een betonnen lift met uitkijkplatform. En aan de andere kant zijn er wenteltrappen omhoog.

In het nieuwe deel rondom The Strip heb je ook prachtige stranden. Hier heb je natuurlijk Praia da Ouro, wat zich ook breed uitstrekt. Het strand wordt in twee delen opgedeeld door mooie rotsen, waarin de zee een boog heeft uitgesleten. Helemaal aan het oostelijke uiteinde van het strand is het bezaaid met stenen en kiezels. Vakantiegangers bouwen daarvan torens en bouwwerken, wat vooral tijdens de zonsondergang een mooi gezicht is.

Het oude centrum en The Strip

Naast zandstranden trekt het fotogenieke oude centrum van de stad veel bezoekers. Het is maar een piepklein deel van de stad, maar wel het allermooiste. De straten zijn er met keien geplaveid, er liggen poezen te luieren op bankjes en struiken met bloemen groeien tegen de witte of vrolijk gekleurde huizen op. Het is een fotogeniek gezicht. Belangrijke bezienswaardigheden zijn er niet echt, al springen de oude klokkentoren – Torre do Relógio – en het kerkje Igreja Matriz in het oog.

Het nieuwe deel van Albufeira draait vooral om The Strip. Hier vind je de hoogste concentratie bars en discotheken van de hele Algarve. Als je strand en uitgaan wilt combineren, is dit dus de plek waar je moet zijn. Tel daar ook nog eens schitterende resorts en luxehotels bij op en je snapt wel waarom dit reizigers trekt.

Albufeira Old Town

De minpunten van Albufeira

Weinig authentiek

Hoe leuk deze kanten ook mogen zijn, wij zijn toch niet overtuigd van de aantrekkingskracht die Albufeira op veel reizigers lijkt uit te oefenen. Wij vinden het vooral een erg toeristisch stadje. Toeristische plekken vinden wij niet altijd erg, omdat het vaak betekent dat het gewoon echt een mooie plek is. Maar hier lijkt het de boventoon te voeren en voelt de stad nog weinig authentiek en sfeervol aan.

Mooiere stranden in de Algarve

De zandstranden vinden wij geen reden om naar Albufeira te reizen. De Algarve heeft misschien wel de mooiste stranden van Europa en die vind je overal langs de kust. Van grote en uitgestrekte stranden zoals in Albufeira tot piepkleine baaitjes en haast verborgen strandjes, je vindt mooie stranden hier overal en ze zijn wat ons betreft een stuk prettiger en minder toeristisch.

Het schreeuwerige uitgaansleven

Ook het uitgaansleven en de restaurants van Albufeira kunnen ons niet charmeren. Het oude centrum zit vol met matige, op toeristen gerichte restaurants. Maar het is vooral het nieuwe deel waar weinig charmants te vinden is. The Strip plakt aan elkaar van schreeuwerige borden van discotheken en bars. Zelfs toen ik achttien was en het ook zeker leuk vond om een avond uit te gaan, vond ik The Strip niet heel veel aan. De bars met live muziek vonden we erg leuk, maar The Strip heeft helaas toch vooral toeristische plekken vol schreeuwerige toeristen en heel veel vrijgezellenfeesten. In deze drukte van The Strip vonden wij in de nieuwe stad in Al-Gharb Coffee Roasters een heerlijk pareltje voor ontbijt, brunch, lunch en vooral echt goede koffie. De rustige tuin is echt een oase in het nieuwe Albufeira.

Albufeira Old Town

Alternatieven voor Albufeira: de mooiste plekken in de Algarve

Dat wij Albufeira geen aanrader vinden, neemt niet weg dat wij dol zijn op de Algarve. Wij reisden hier juist een dikke maand rond om alle mooie plekjes te zien en volop te kunnen genieten van al het mooist. Daarmee hebben we ook genoeg van deze regio gezien om jou te vertellen welke plekken in de Algarve nog wel hun charme hebben behouden. Ondanks het toerisme dat natuurlijk in het hele gebied erg aanwezig is.

Lagos, onze favoriete stad in de Algarve

Onze favoriete stad is Lagos, waar wij ongeveer een week bleven. Het is een leuk, oud stadje met monumentale stadsmuren, veel kleurrijke street art en een doolhof aan pittoreske straatjes. Je vindt er veel restaurants, variërend van hippe koffietentjes tot fijne lokale spots en alles daartussen. Lagos ligt ingeklemd tussen de mooiste rotskusten van de Algarve, waarvan de Ponte da Piedade in Lagos een van de bekendste is. Vanuit deze stad kan je ook makkelijk veel van de mooiste stranden in de omgeving bezoeken en daghikes maken door de indrukwekkende natuur.

Lagos Algarve

Pittoresk Ferragudo

Als je liever geen grote plaats opzoekt en juist een wat kleiner dorp jou aanspreekt, raden we je Ferragudo aan. Het wordt ook wel het mooiste dorp van de Algarve genoemd. Hoewel het piepklein is, zit het vol fotogenieke straatjes, vind je hier heerlijke zandstranden en kan je de mooiste hikes maken. Wij bleven er vijf dagen tijdens onze camperreis door Portugal en genoten van het knusse dorpsleven en de mooie stranden. Vanuit Ferragudo kan je een van de mooiste hikes van de Algarve maken. De Trail of de Headlands is 6 kilometer lang en brengt je via de indrukwekkende rotskust naar prachtige baaitjes en strandjes.

Leestip: hier vind je al onze tips voor Ferragudo.

Ferragudo Portugal Algarve

Kustdorp Carvoeiro

Een ander pittoresk dorp is Carvoeiro. Het is steil tegen de rotskust opgebouwd en biedt fenomenale uitzichten over de zee. Hoewel het dorp zelf piepklein is, ligt het tussen de mooiste rotskliffen en de beste stranden van de Algarve. Een aanrader is de Carvoeiro Boardwalk, een korte wandeling van 600 meter via vlonderpaden langs die kliffen en naar de indrukwekkende Algar Seco Caves. Maar ook de langere wandelingen de Trail of Headlands en Seven Hanging Valleys Trail lopen vanaf hier langs de rotskusten.

Leestip: in deze blog delen we de 10 leukste dingen om te doen in Carvoeiro.

Praia de Carvoeiro Portugal

Van het populaire Albufeira zijn we geen fan, maar gelukkig zijn er dus genoeg andere vakantiebestemmingen in de Algarve die we je wel kunnen aanraden.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: