Portugal

Bezoek de Douro Vallei in Portugal buiten de gebaande paden

Bij de Douro-vallei denken de meeste bezoekers van Portugal aan dat prachtige wijngebied ten oosten van Porto. Maar wist je dat de rivier de Douro Portugal al binnenkomt nog verder in het oosten? Bij de Spaanse grens? Wij volgden de Douro-rivier vanaf dat exacte punt en verkende zo een prachtig stuk Portugal buiten de gebaande paden. We zagen eeuwenoude dorpen, ontdekten een unieke lokale taal en zagen de rivier in een diepe kloof vanaf prachtige viewpoints. Om vervolgens ook uit te komen bij die beroemde, glooiende wijnvelden in het Douro Alto-gebied. In deze blog vertellen we hoe ook jij de Douro-rivier buiten de gebaande paden kan bezoeken.

Douro Vallei Portugal

De Douro Vallei op de kaart

Een miniroadtrip langs de Douro-kloof

Het oostelijke deel van de Douro-rivier ligt in het Douro International Natural Park. Dat ‘international’ verwijst naar Spanje en Portugal, want het park ligt precies op de grens tussen de twee landen. Daar heeft de rivier een diepe kloof in het landschap uitgesleten, wat een prachtig gezicht vormt.

De meeste reizigers in Portugal bezoeken de Douro meer westelijk, als ze vanaf Porto de rivier volgen. Dat is overigens ook zeker een aanrader vanwege de prachtige wijngaarden, groene heuvels en indrukwekkende riviergezichten die je in deze beroemde wijnregio tegenkomt. Maar als je de Douro vanaf een andere kant wil bekijken, moet je verder rijden en helemaal richting de Spaanse grens gaan.

Dit deel van de Douro-vallei buiten de gebaande paden bezoek je daarom ook het makkelijkst als je vanaf Nederland met je eigen auto richting Portugal rijdt. Kies dit punt op de Portugees-Spaanse grens dan als plek om het land binnen te rijden en volg dan de rivier zoals wij deden. Ben je op Porto gevlogen en heb je daar een huurauto geregeld? Rijd dan simpelweg de hele Douro af en ga dan verder dan het punt waar de meeste wijnexcursies vanuit Porto je brengen. Je rijdt deze miniroadtrip dan in omgekeerde volgorde van wat wij deden.

Trek voor deze korte roadtrip minimaal een dag uit. De rijtijd is ongeveer 3,5 uur, maar omdat je ook zeker een aantal stops wilt maken, heb je die volle dag zeker nodig.

Tip: hier vind je de beste deals als het om huurauto’s gaat.

Douro Vallei Portugal
Miranda do Douro Portugal

Startpunt: Miranda do Douro

De Douro-rivier vormt de grens tussen Portugal en Spanje vanaf het middeleeuwse plaatsje Miranda do Douro. Een brug over de Douro is de plek waar borden je verwelkomen in Portugal, wanneer je vanaf Spanje het land binnenrijdt. De weg kronkelt dan omhoog de kloof van de rivier uit en daar wacht je een eerste spectaculair uitzicht over deze rivier.

Bovenop de heuvel in een bocht van de rivier ligt Miranda do Douro, ooit een strategisch vestingsstadje wat de grenzen van het land moest verdedigen. Daar vind je nu nog de restanten van terug in de vorm van een oude kasteelruïne uit de twaalfde eeuw die je gratis kan bezoeken. Bij de ruïne van deze burcht vind je een ruime parkeerplaats, waar je gelijk even je (huur)auto kunt achterlaten om de rest van het plaatsje te verkennen. Wandel door de witte straatjes, bezoek een van de vele kerken en bewonder het viaduct. Vooral de kathedraal is het bezichtigen waard, al was die tijdens ons bezoek helaas alleen in de middagen geopend. Daardoor moesten wij het wat vreemde beeld van Jezus met een hoedje missen, waar we online foto’s van hadden gezien.

Wil je overnachten in Miranda do Douro? Er ligt een camping aan de rand van de stad, al is dat geen aanrader in het laagseizoen als je niet van ijskoude douches houdt. Aanraders voor hotels zijn bijvoorbeeld Pensao Vista Bela met uitzicht op de rivier of de landelijke boerderij Casas Campo Cimo da Quinta net buiten de stad.

Tip: vanaf Miranda do Douro kan je ook een cruise over de rivier boeken om het unieke landschap vanaf het water te zien.

Douro Vallei Portugal
Douro Vallei Portugal

Meanderen langs de Douro

Je kan helaas niet strak langs de rivier rijden, maar zowel aan de Portugese als Spaanse kant van de Douro zijn meerdere uitzichtpunten te vinden. Vaak aan de rand van een pittoresk dorpje met haast Middeleeuwse gebouwen, waar je je even terug in de tijd waant.

Bij vrijwel ieder viewpoint geldt dat je er niet kan komen met je auto, maar altijd de laatste paar meter moet lopen. Zo liepen wij een keer vijf minuten vanaf een parkeerplek naar een uitzichtpunt, maar ook een keer een kwartiertje. Op ons kaartje van de Douro zie je dat er veel viewpoints in dit gebied zijn te vinden. Op de allermooiste plekken zijn zelfs uitkijkplatforms aangelegd, zoals bij het dorp Picote een glazen platform voor een extra dramatisch effect.

Naast uitkijkpunten liggen er ook veel schattige dorpjes langs dit deel van de Douro. Veel daarvan zien eruit alsof ze sinds de Middeleeuwen ongewijzigd zijn. Alsof je in een tijdmachine bent gestapt. Anderen hebben een kasteel of een ruïne daarvan en vrijwel overal tref je een knus dorpsplein met kerkje aan. Ook als je niet in ieder plaatsje stopt, is het gezicht van een dorp tegen de heuvels in dit prachtige landschap iedere keer weer een traktatie. Pittoreske dorpen zijn bijvoorbeeld Picote, Mogadouro, Torre de Moncorve en Vila Flor.

Douro Vallei Portugal
Douro Vallei Portugal

Eindpunt: Pinhão en de wijngaarden van Douro Alto

De roadtrip eindigt in het bekendere deel van de Douro – de Douro Alto – waar die glooiende wijngaarden langs de rivier liggen. Pinhão wordt vaak genoemd als hoogtepunt van de Douro-vallei, al gaat dat meer om de omgeving dan het dorpje zelf. Als je geen eigen vervoer hebt, is het een handig uitvalsbasis om de bekende vallei te bezoeken. Er is een treinstation – met van die typische Portugese tegels ‘azulejos’ – en er zijn meerdere hotels in Pinhão te vinden.

Los daarvan gaat het voornamelijk om de wijngaarden in de vallei. De weg gaat hier vlak langs de rivier en de glooiende wijngaarden tegen de heuvels rondom de rivier zijn een prachtig gezicht. Wij waren hier in de herfst, wanneer de wijngaarden geel, oranje en rood kleuren. Dat was vooral in het ‘golden hour’ rond zonsondergang een prachtig gezicht. Langs de wijngaarden en de route zijn meerdere uitzichtpunten te vinden – zoek naar ‘miradouro’ op Google Maps – voor de allermooiste fotostops.

Vanaf de Douro Alto kan je nog een tweede dag roadtrippen tot je via de Douro in Porto uitkomt, of blijf hier een paar dagen genieten op een van de vele wijnboerderijen in de regio. Veel daarvan bieden naast wijn- en portproeverijen ook kampeerplekken of kamers aan om jouw Douro-ervaring compleet te maken. Mocht je net als wij reizen met een camper of kampeerbus, dan is het een aanrader om te overnachten bij een wijnboer. Wij sliepen gratis tussen de wijngaarden van Quinta do Monte Travesso en Quinta da Pereira, waar we kosteloos een rondleiding kregen en gebruik mochten maken van douches, badkamer en elektriciteit.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: