Nederland

Beste koffie in Amsterdam: 24 leukste koffie hotspots

Amsterdam blijft altijd een speciaal plekje in mijn hart houden. De huizen, de mensen, de gehele sfeer. Hoewel het centrum vreselijk toeristisch kan zijn, is nou juist zo typisch voor Amsterdam dat iedere wijk buiten het centrum zo’n eigen sfeer heeft. In de tijd dat ik in Amsterdam woonde en in de jaren dat ik er graag terug bleef komen, verzamelde ik mijn favoriete koffiespots in onze hoofdstad. Dit zijn mijn favorieten voor koffie in Amsterdam!

24x beste koffie in Amsterdam

#1 Back to Black

| |
Weteringstraat 48 & Van Hallstraat 268

Back to Black is verreweg mijn favoriete plek voor koffie in Amsterdam. Niet alleen de koffie is heerlijk, maar ook het plekje zelf brengt je helemaal tot rust. Hoewel de dames pas in 2015 hun eerste bonen hebben gebrand, staat de koffie van Back to Black nu al bekend om zijn geweldige smaken. Neem plaats aan de leestafel, of een fijn plekje aan het raam, en laat het allemaal maar even zoals het is. Misschien krijg je zelfs wel bezoek van Binkie de poes.

#2 Lot Sixty One Coffee Roasters

|
Kinkerstraat 112

Dit is zonder twijfel een van de beste koffiebarren in West. In een hoekpand met stoer interieur kan je terecht voor een koffie to go, of natuurlijk to stay.

#3 White Label Coffee

|
Jan Evertsenstraat 136

White Label is de hipste koffiespot in de Baarsjes. Het interieur is mooi minimalistisch en de koffie top. De bonen worden hier zelf geroosterd. Tip: koop een zak bonen voor thuis om ook daar de perfecte koffie te zetten.

#4 4850

|
Camperstraat 48-50

Koffie en wijn klinkt misschien niet als de meest voor de hand liggende combi, totdat je 4850 leert kennen. Deze spot in Oost heeft Zweedse eigenaren, dus reken op een minimalistisch Scandinavisch interieur. We like.

#5 Monks Coffee Roasters

|
Bilderdijkstraat 46

Monks Coffee Roasters staat voor recht voor zijn raap goede koffie. Hier vind je niets meer dan goede bonen, lekkere koffie en een fijn plekje om te zitten. En dat is precies wat we zoeken. Voor de vroege vogel een perfecte plek, want ze gaan om 07:00 al open.

#6 Caffènation Amsterdam

|
Warmondstraat 120

Dit lijkt van buiten een kleine, knusse koffiebar, maar je zal verbaast staan hoe groot Caffènation is. Ook op een tweede verdieping wordt hier nog koffie geserveerd. De bonen worden vers gebrand, dus met de koffie zit het hier wel goed. Dit is overigens de tweede Caffènation; de eerste zit in Antwerpen.

#7 Rum Baba Café

|
Pretoriusstraat 33

Als je durft te kiezen voor een blauwe vloer bij je vintage interieur scoor je bij ons al direct punten. Tel daar de koffietafelboeken, heerlijke zoetigheiden én topkoffie bij op en je snapt waarom Rum Baba zo populair is in Oost.

#8 The Coffee Virus

|
Overhoeksplein 2

Deze koffiebar annex lunchroom in Noord is een heerlijke plek om een tijdje te zitten. Het zal je daarom niet verbazen dat dit ook een populaire werkplek is. De bonen zijn van Bocca (tip 13), dus met de koffie zit het hier sowieso goed.

#9 Scandinavium Embassy

|
Sarphatipark 34

Scandinavium Embassy staat garant voor perfecte espresso, wat blijkt uit meerdere awards die ze al gewonnen hebben. Dit minimalistische, kleine plekje ligt gelegen in het hart van de Pijp aan het Sarphatipark. Combineer met de lunch gerechten uit de Scandinavische keuken, of neem op een warme dag je koffie mee het park in!

#10 Toki

|
Binnen Dommersstraat 15

Toki schenkt haar koffie in een simpel en basic zaakje in de Haarlemmerbuurt. Op de kaart staan meerdere soorten koffie, dus dan weet je gelijk als koffieliefhebber dat je goed zit.

#11 Naked espresso

|
Warmoesstraat 46

Waar ooit het bekendste politiebureau van Nederland zat, wordt inmiddels koffie geschonken. Er wordt ook ontbijt en lunch geserveerd tegen een voor Amsterdamse begrippen schappelijke prijs.

#12 Coffee Bru

|
Beukenplein 14

Het meest ontspannen plekje in Amsterdam Oost is zeker weten Coffee Bru aan het Beukenplein. Hier wordt koffie van Bocca’s geschonken. Het personeel is vriendelijk, de sfeer rommelig, de broodjes lekker. Zeker het omfietsen waard.

#13 Bocca Coffee

|
Kerkstraat 96H

Bocca begon ooit als een branderij in Noord, maar is inmiddels een landelijk koffiemerk. Daar hoort natuurlijk ook een eigen koffiezaak bij en die hoort inmiddels ook al sinds 2013 bij het Amsterdamse straatbeeld.

#14 Friedhats FUKU Cafe

|
Bos en Lommerweg 136HS

Fuku betekend ‘geluk’. Dit is wat jij gaat krijgen als je hier een koffie besteld. Voor de eigenaar Lex Wenneker heeft Fuku een persoonlijke betekenis, nadat hij Headfirst Roasters moest sluiten vanwege problemen met vergunningen. Nu is er gelukkig een nieuwe koffietent; Friedhats FUKU Cafe in Bos en Lommer. Friedhats is te herkennen aan hun kenmerkende artwork. Dit is ook terug te vinden in de bar. De koffiebar is over het algemeen minimalistisch ingericht, maar de gele bar springt eruit. Over de awardwinning koffie is iedereen het eens, deze behoord tot de top. Zelf stop ik de bonen dan ook graag thuis in mijn maler.

#15 Public Space

|
Bercylaan 301

Sinds 2018 maakt Public Space Amsterdam-Noord blij met haar koffie van topkwaliteit. Het interieur is er niet een uit duizenden: alles is grijstinten zonder dat het ook maar even saai wordt. Deze koffiebar heeft ook nog een fatsoenlijk menu, dus kom hier gerust met trek heen.

#16 Coffee Sometime

|
Eerste Constantijn Huygensstraat 63

Update: helaas is deze toffe koffiespot inmiddels gesloten.

#17 Schuurmanoomkensgrassotti

|
Overtoom 558

Kudo’s als het jou lukt om de naam van deze koffiebar foutloos uit te spreken. De naam is een combinatie van de achternamen van de oprichters. Twee daarvan hebben White Label opgericht, dus je raadt al welke koffie hier wordt geschonken. Je kan er ook borrelen en er staat wijn en eten op de kleine kaart.

#18 Espressofabriek

|
Pazzanistraat 39, Westergasfabriek

De Westergasfabriek heeft met Espressofabriek de perfecte kop koffie te pakken. De bonen worden ingevlogen van over de hele wereld en hier vers geroosterd. Met goede wifi, een lange tafel en fijne zitjes is dit ook een handige werkplek. Tip: ook IJburg heeft een vestiging van de Espressofabriek.

#19 Frederix Roastery X Coffee Bar

|
Frederiksplein 29

Geen poespas bij deze koffiespot. Frederix is gevestigd in een kleine zaak met basic interieur, goede wifi én bonen voor thuis. Er is ook een kleine kaart voor ontbijt, lunch en wat zoets.

#20 Screaming Beans

|
Runstraat 6

Deze kleinschalige koffiebrander serveert haar eigen koffie van topkwaliteit. Er is ontbijt en voor lunch kan je een sandwich bestellen. De ideale break tijdens je shopping spree in De 9 Straatjes.

#21 Koffie Academie

|
Overtoom 95

Vergeet tijdens het drinken van je koffie niet om goed om je heen te kijken. Alles is hier te koop, dus inderdaad ook die toffe kunstwerken aan de muur. Tip: er is inmiddels ook een vestiging in Sloterdijk, waarmee ik nog eens kennis moet maken.

#22 Zuivere koffie

|
Utrechtsestraat 39

Koffie drinken bij Zuivere Koffie is een beetje alsof je aanschuift bij je opa en oma. Het interieur lijkt nog volledig authentiek, maar wel op een hippe manier. De huisgemaakte taart is highly recommended.

#23 Coffee & Coconuts

|
Ceintuurbaan 282-284

Bij Coffee & Coconuts gaat het allemaal om de ontspanning. Beachvibes, en “celebrating the abundance of life”. Deze bar zit in het oude Ceintuur theater, een prachtig pand aan de ceintuurbaan. Is Amsterdam eventjes te druk? Zoek je rust? Ga dan zeker naar deze oasis.

#24 Black Gold Amsterdam

|
Korte Koningsstraat 13H

Ooit opgericht via crowdfunding en daarmee was Amsterdam weer een bijzondere koffiebar rijker. Bij Black Gold draait het niet alleen om koffie. Ook muziek voert hier de boventoon. Vinyl is dan ook de voornaamste decoratie van deze zaak!


Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: