Spanje

El Rocío in Spanje, uniek westerndorp in Andalusië

In het westen van Andalusië ligt het bijzondere plaatsje El Rocío. Het staat bekend als bedevaartsoort, maar dat is vooral iets wat je met Pinksteren merkt als de stad door duizenden bezoekers wordt overspoeld. De rest van het jaar is het een stuk rustiger in het witte stadje en komen bezoekers hier vooral om de unieke westernsfeer te proeven. Want El Rocío is als een filmset voor een westernfilm, waar je zo verwacht een cowboy te paard voorbij te zien rijden. Scroll verder naar beneden om op onze foto’s te zien waarom en lees meer over dit bijzondere stadje in Andalusië.

El Rocio Andalucia

Waar ligt El Rocío?

El Rocío ligt in Andalusië. In de regio Huelva om precies te zijn. Dichtbij zijnde steden zijn dus natuurlijk Huelva, de hoofdstad van de gelijknamige regio, en ook Sevilla. Het stadje ligt middenin het nationaal park La Doñana. Ook het Spaanse strand is niet ver weg. Het meest dichtbij is Matalascañas, waar je een uitgestrekt zandstrand aantreft. Vanuit Sevilla bezoek je El Rocío, La Doñana en Matalascañas dan ook gemakkelijk met een tour.

Leestip: hier vind je al onze blogs en tips over Andalusië.

El Rocio Andalucia

Overnachten in El Rocío

Omdat de stad op maar een uur rijden van Sevilla ligt, is het een perfecte dagtrip tijdens een vakantie naar Sevilla. Maar het dorp en de omgeving hebben genoeg te bieden om je langer te willen laten blijven. In het stadje zijn veel leuke overnachtingsmogelijkheden. Als je El Rocío wilt bezoeken tijdens de grote jaarlijkse evenementen – de paardenzegening of de bedevaart – doe je er goed aan om heel ruim tevoren te boeken. Ook moet je erop rekenen dat de hotelprijzen dan flink omhoog schieten.

Aanraders met een goede locatie in de stad zijn Palacio Doñana met zonnige tuin en terrassen, Casa Rural Arenas de El Rocio in een historisch landhuis, of Hospederia El Cazadero Real direct naast de kerk en met uitzicht over het water.

El Rocio Andalucia

Westerndorp in Andalusië

Je ziet er geen cowboys, maar ze zouden hier zeker niet uit de toon vallen. El Rocío noemden we al een filmset voor een westernfilm. Iemand vergeleek het straatbeeld wel met het westerndorp Sweetwater uit de geweldige HBO-serie Westworld – kijktip! – en die vergelijking snappen wij goed. De witte huizen, stoffige wegen, locals te paard en historische veranda’s voor de huizen lijken in het wilde westen te horen. Het is alsof je terug gaat in de tijd of terecht bent gekomen in het wilde westen. Die stoffige wegen komen door het ontbreken van asfalt of zelfs bestrating. El Rocío heeft vrijwel alleen maar zandwegen. Wij hebben een behoorlijk deel van de stad verkend en zagen alleen bestrating op de promenade langs de rand van het centrale dorpsplein.

Alles is ingericht op reizen te paard. De paarden en huifkarren lijken nu vooral voor toeristen te worden gebruikt, maar het stadje laat nog duidelijk zien hoe dit wel ooit de standaard was. Zo verraden de grote pleinen met gras overal in de stad dat daar vroeger de paarden stonden te grazen. En zie je die houten balken voor alle huizen? Daar knoopte je de teugels van je paard vast.

Rondom El Rocío leven dan ook veel wilde paarden. Ze zijn lastig te missen, want je ziet ze echt overal in het natuurgebied rondom de stad. Eens per jaar, op 26 juni, worden ze bijeengedreven in het dorp om gezegend te worden. Tijdens deze ‘Saca de las Yeguas’ worden een aantal van de paarden verkocht op een paardenmarkt, waarna de rest weer wordt vrijgelaten in het nationaal park.

Aan die stoffige zandwegen staan vooral witte huizen, wat natuurlijk wel zo praktisch is tegen de hitte en El Rocío een idyllische aanblik geeft. De huizen hebben vrijwel allemaal een soort veranda, wat ook weer bijdraagt aan dat cowboygevoel. Maar de grootste blikvanger van de stad is natuurlijk de witte kerk die boven alles uittorent.

Ermita de la Virgen del Rocío

De Maagd van El Rocío

De Ermita de la Virgen del Rocío met haar Mariabeeld pronkt groot en wit op het dorpsplein. De oorspronkelijke kerk werd tijdens de aardbeving van Lissabon in 1755 verwoest en dit kerkgebouw De kerk lijkt nogal uit proportie bij de omvang van het stadje, maar het is dan ook een pelgrimskerk. Op exact deze plek zou Maria ooit zijn verschenen en genezingen hebben gedaan. Om die reden is El Rocío jaarlijks de locatie voor een beroemde bedevaart, waar jaarlijks wel een miljoen pelgrims op af komen.

Eens per jaar komen massa’s mensen per paard en huifkar naar het dorp om de Heilige Maria van El Rocío te vereren. Dit festival wordt ook wel de Romerío del Rocío genoemd en zou een van de grootste religieuze festivals van heel Spanje zijn. Je herkent het rustige dorp dan niet meer terug en er is in heinde en verre geen hotelkamer meer vrij.

Doñana National Park

Doñana National Park

De stad ligt in het hart van het Doñana National Park, wat ook zeker een bezoek waard is. Het park is een gigantisch moerasgebied met bijzondere flora en fauna, zoals flamingo’s en herten die we allebei hebben gespot in het park. Er zijn ook zeldzame lynxen in het park, maar die zal je waarschijnlijk zelden zien.

Je kan in het park prachtig wandelen. Vanuit El Rocío loop je bijvoorbeeld de Camino de Moguer, waarbij je een deel van het park verkent. Andere mooie wandelroutes starten vanuit de drie bezoekerscentra in het park. Het zijn vooral korte wandelingen, varierend van ruim 2 kilometer (vanuit het bezoekerscentrum van La Rocina) tot 7 kilometer (vanuit het bezoekerscentrum in het witte paleis Palacio del Alcebrón).

Als je ervoor kiest met een gids op pad te gaan, kan je Doñana echt avontuurlijk verkennen. Je hebt er bijvoorbeeld een toffe 4×4-tour dwars door het park.