Tsjechië

Wat te doen in het Reuzengebergte in de zomer

Het Reuzengebergte is een van de hoogtepunten van Tsjechië. Het prachtige berggebied is zowel in de zomer als de winter populair. In de winter is dit een van de meest bezochte wintersportgebieden, ook vanuit bijvoorbeeld Berlijn dat op maar 4 uur rijden ligt. Je zal in het gebied daarom ook op veel plekken bordjes voor skipistes en skiverhuur tegenkomen. Maar juist in de zomer is het Reuzengebergte de perfecte plek voor prachtige berghikes en meer leuke zomeruitjes. Bereid je voor op hoge bergtoppen, sprookjesachtige monumenten en prachtige wandelingen.

Royal Forest Dam Tsjechie

Praktisch: waar ligt het Reuzengebergte?

Het Reuzengebergte – of in het Tsjechisch: Krkonoše – vormt de natuurlijke grens tussen Tsjechië en Polen en kan je dus vanuit beide landen bezoeken.

Het grootste deel van het gebergte ligt in Tsjechië, waar het een van de meest populaire berggebieden in het land is. Vanuit Praag rijd je in ongeveer 2 uur naar het gebergte, dus je plakt een bezoek makkelijk vast aan een stedentrip aan de hoofdstad om zo stad en natuur te combineren. 

Praktisch: overnachten in het Reuzengebergte

In Tjechië is het Reuzengebergte gevuld met pittoreske dorpjes, gericht op wintersporters. De grootste dorpen zijn Špindlerův Mlýn en Pec pod Sněžkou, waar je de meeste slaapplekken kunt vinden. Maar ook vanuit andere kleinere dorpen rijd je zo naar deze plaatsen, of start je daar mooie bergwandelingen. Zo sliepen wij zelf in een gloednieuw Airbnb-appartement in Svoboda nad Úpou, niet ver van de liften in bijvoorbeeld Pec pod Sněžkou of Janské Lázne. Hier vind je alle overnachtingsopties in het Reuzengebergte.

De mooiste bezienswaardigheden in het Reuzenbergte

#1 De top van de Sňežka

Het letterlijke hoogtepunt van het Reuzengebergte is de Sňežka, ofwel: Sniezka in het Pools. Met een hoogte van 1.603 meter is dit de hoogste berg in heel Tsjechië. Je kan het Reuzengebergte dan ook eigenlijk niet bezoeken zonder deze bergtop te trotseren. Gelukkig hoeft dat geen bloed, zweet en tranen te kosten, want er loopt een kabelbaan vanuit het dal naar de bergtop. Wil je wel de avontuurlijke route naar boven lopen, of juist weer naar beneden zoals wij zelf deden? Dan zijn er meerdere hiking trails om uit te kiezen. Lees in onze blog over de Sňežka in het Reuzengebergte meer over de kabelbanen en wandelroutes, inclusief handige kaart.

Snezka Reuzengebergte Tsjechie

#2 Het Boomkroonpad

In Janské Lázne vind je een van de populairste attracties van het Reuzengebergte voor kinderen. Het Boomkroonpad – of Krkonoše Treetop Walkway – is een kunstig bouwwerk van houten vlonders die langzaam steeds hoger en hoger leiden door een torenconstructie. Onderweg leer je meer over het Reuzengebergte en de natuur, terwijl je naar het hoogste niveau boven de boomgrens cirkelt. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over het berggebied. Een van de redenen dat dit uitje zo populair is bij kinderen volgt aan het eind: je hoeft niet naar beneden te lopen, maar je kan een gigantische glijbaan nemen. Goedkoop is dit uitje niet. Volwassenen betalen 280 kronen en kinderen 170-220 kronen. Voor de glijbaan betaal je 50 kronen extra.

#3 De kasteelruïne Hrad Břecštejn

Een bijzondere plek die vrijwel geen bezoekers krijgt, is het kasteel Břecštejn. Of eigenlijk de kasteelruïne. Hoewel Tsjechië honderden kastelen kent, zijn er daarvan niet veel te vinden in het gebied van het Reuzengebergte. Maar Břecštejn vind je daar wel, in het dichte bos bovenop een rotspartij. Het kasteel is precies even groot gebouwd als die rotsen en groot was dat zeker niet. Het kasteel dateert uit de vijftiende eeuw, toen het een eerder kasteel op die plek verving. Bijzonder was hoe compact het kasteel was en hoe het bovenste deel niet van steen maar van hout was gemaakt. Van dat houten deel is natuurlijk niets meer over. Alleen de stenen muren staan nog overeind en via de oude kelders klim je het smalle kasteel in tot boven op de muren.

Het kasteel ligt 160 meter van de autoweg. Via een onverhard pad loop je naar Břecštejn toe. Parkeerplaatsen zijn er niet echt, maar op een paar plekken is er net genoeg berm langs de autoweg om je auto even te parkeren.

#4 Hospitaal Kuks

Eén van de bekende attracties aan de voet van het Reuzengebergte is Hospitaal Kuks. Dit barokke monument ligt in het minidorp Kuks aan de rivier de Elbe en is onderdeel van een voormalig kuuroord. Het complex werd ooit gebouwd rond 1700 door graaf Spork vanwege minerale bronnen in de rivier. Die zouden een geneeskrachtige werking hebben en daar hoort een kuuroord bij. Als nieuwe adel voelde graaf Spork de druk om zijn status te vergroten en hij spaarde daarom kosten noch moeite voor zijn bouwproject. Lang heeft hij daarvan niet mogen genieten, want tijdens een overstroming in 1740 werd het grotendeels weggevaagd. Het hospitaal stond hoog op een heuvel en bleef daardoor gespaard.

Je kan het hospitaal nu bezoeken en vrij door de mooie tuinen lopen. Als je ook binnen een kijkje wilt nemen, moet je een rondleiding boeken. Je kan tickets ter plaatse of vooraf online kopen. Hospitaal Kuks is alleen in de zomerperiode geopend.

Wist je dat: Hospitaal Kuks een van de locaties van Wie Is De Mol? in 2021 is geweest?

Hospitaal Kuks

#5 De Forest River Dam

In de Labe-rivier vlakbij het plaatsje Dvůr Králové nad Labem staat een van de meest opmerkelijke bouwwerken in Tsjechië: een dam die je doet denken aan de Efteling. Het sprookjesachtige geheel is een bijzondere plek om te bezoeken. Aan beide kanten van de dam staat een poort met torentjes en ook staan aan beide oevers bouwwerken in diezelfde sprookjesstijl. De dakpannen glimmen zo rood dat het haast nep lijkt! De dam is ongeveer 100 jaar geleden gebouwd met als doel de stroming van de rivier in te perken en energie op te wekken. Waarom dat in Efteling-sferen moest, is een raadsel. Maar het resultaat is prachtig!

Je bezoekt de Forest River Dam makkelijk vanaf het Reuzengebergte. Als je op de dam afrijdt, zal je verbodsbordjes zien staan. Maar als je iets beter kijkt (dan wij zelf deden), zie je dat dit alleen geldt voor zware voertuigen die niet over de dam mogen rijden. Normale personenauto’s kunnen wel over de dam rijden (en ook zware voertuigen kunnen tot aan de dam komen).

Leestip: hier lees je nog meer over de Forest River Dam.

Royal Forest Dam Tsjechie
Royal Forest Dam Tsjechie

#6 De rotsen van Adršpach

Op maar een half uur rijden van het Reuzengebergte vind je een van de mooiste natuurplekken van Tsjechië: de rotsen van Adršpach. Grillige rotsformaties steken hier de lucht in en jij kan er tussendoor wandelen. Al klinkt wandelen misschien wat te ontspannen. Je moet zeker wel rekenen op flink wat klimmen, dalen, kruipen en manoevreren in dit natuurgebied. Er zijn twee hoofdroutes, een korte rondom het meer en een langere dwars door de hoogste rotsen. Als je de tijd hebt, is het zeker een aanrader om ze allebei te lopen. Je combineert dan de mooiste rotsformaties met het meer waarin je de rotsen prachtig ziet reflecteren. In het natuurgebied is ook een bootje voor bezoekers. Een beetje toeristisch en druk, maar toch ook erg leuk.

Tip: een uur rijden vanuit het Reuzengebergte juist naar het westen ligt ook zo’n mooi rotsgebied, de rotsen van Prachov in het Boheems Paradijs. Mocht die plek juist op je route liggen, dan is dat ook zeker een aanrader.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: