Tsjechië

Wat te doen in Praag: 15 mooiste bezienswaardigheden

Praag is zonder twijfel een van de mooiste steden in Europa. De hoofdstad van Tsjechië is als een openluchtmuseum met charmante pleinen, pastelkleurige huizen, eeuwenoude kerken en indrukwekkende monumenten. De architectuur, museums, uitzichtpunten en bezienswaardigheden van Praag kunnen je meerdere bezoeken lang bezig houden. Wij bezochten Praag inmiddels meerdere keren en zijn dol op deze bruisende stad in Centraal-Europa. Welke hoogtepunten mag je zeker niet missen? Daarvoor zit je met dit blogartikel goed. Samen met internationale reisbloggers maakten we een bucketlist voor een stedentrip naar Praag. Van de leukste tours tot de meest iconische bezienswaardigheden, wij verzamelden de 15 leukste dingen om te doen in Praag.

Tip: Als je Praag voor het eerst bezoekt, raden we je zeker aan om de Prague Welcome Card te gebruiken. Waar we de meeste toeristenkaarten het geld niet waard vinden, heb je met deze kaart het geld er zo uit. Voor slechts € 42,- kun je de 52 populairste bezienswaardigheden, monumenten, musea en tours in Praag bezoeken.

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen:

Wat te doen in Praag volgens reisbloggers

#1 Oude Stadsplein

tip van Kenny van Knycx Journeying

Praag staat vol met iconische bezienswaardigheden: van de Karelsbrug, de Praagse Burcht, de Sint-Vituskathedraal en nog veel meer. Met name het Oude Stadsplein is een perfecte locatie om jouw bezoek aan de stad te beginnen en te genieten van het beste uitzicht vanaf de top van het stadhuis.

Het oude centrum ligt in het hart van Praag en op loopafstand van het belangrijkste treinstation. Het Oude Stadsplein is een van de bekendste plekken om hier te bezoeken. Op het plein zijn een aantal bekende attracties te zien, waaronder de Týnkerk (Church of Our Lady before Týn), de Sint-Nicolaaskerk, het Jan Hus-monument en historische huizen met prachtige architectuur. Het Stadsplein is ook waar de mooiste kerstmarkt van Praag tijdens de feestdagen te vinden is.

Het Oude Stadhuis is een opvallend gebouw in het centrum van het Oude Stadsplein. Het werd gebouwd in de veertiende eeuw en de beroemde astronomische klok van Praag bevindt zich aan de façade van dit iconische gebouw. Toeristen verzamelen zich in grote aantallen voor de beroemde klok, proberen de tijd te ontcijferen op het ingewikkelde ontwerp en wachten op het bijzondere klokkenspel dat elk uur klinkt. De klok is een wetenschappelijke prestatie die de positie van de zon, de maan en de aarde nauwkeurig weergeeft. Maar het is ook een prachtig kunstwerk met onderaan de sterrenbeelden en afbeeldingen van het leven van Boheemse boeren.

Het is mogelijk om het Oude Stadhuis te bezoeken en het interne mechanisme van de klok te bekijken! Beklim dan ook de top van het stadhuis. Hier is een observatiedek met een panoramisch uitzicht over heel Praag: van het Oude Stadsplein tot de Praagse Burcht aan de overkant van de rivier en de skyline van de moderne stad.  

Oude Stadsplein

#2 Karelsbrug

tip van Jessica van Uprooted Traveler

Hoewel Praag bekend staat om zijn eigenzinnige attracties, zit de stad bovenal ook vol met bezienswaardigheden die bol staan van de geschiedenis, prachtige architectuur en culturele betekenis. Een goed voorbeeld hiervan is de iconische Karelsbrug, een middeleeuwse stenen boogbrug over de rivier de Moldau in het bruisende centrum van de stad.

De Charles Bridge is de belangrijkste voetgangersdoorgang die de oude stad verbindt met de Praagse Burcht. De prachtige brug ligt daarmee op slechts een korte wandeling van de meest populaire attracties in de stad. De brug werd in 1357 in opdracht van koning Karel IV gebouwd, nadat zijn voorganger, de Judithbrug, in 1342 door overstromingen was verwoest. Het werd oorspronkelijk gebouwd in gotische stijl en was eigenlijk het bedoeld als locatie voor riddertoernooien. Toen het katholicisme in de achttiende eeuw steeds meer groeide in Praag, werd het ooit kale bouwwerk versierd met 75 levensgrote barokke heiligenbeelden die een haag aan beide kanten van de brug vormden. Vandaag de dag staan er nog dertig van deze beelden op de brug. Ze worden één voor één vervangen door replica’s, zodat de originelen op een andere locatie goed bewaard kunnen blijven.

Het is absoluut de moeite waard om over de brug te wandelen. Vanwege de centrale ligging en de grote bekendheid van de Karelsbrug is het een populaire stop voor bezoekers. Het is er daarom altijd wel druk met toeristen, locals, kunstenaars en straatartiesten die elke dag over de brug stromen. De vroege ochtend is de beste tijd van de dag om de Karelsbrug te bezoeken. Het is er dan nog vrij rustig en je kan dan in alle rust genieten van het adembenemende uitzicht op de rivier de Moldau en de stad Praag.

Charles Bridge Prague

#3 De Praagse Burcht

tip van Veronika van Travel Geekery

De Praagse Burcht is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid in Praag. Het eeuwenoude kasteel is door UNESCO erkend als werelderfgoed en het Guinness World Records noemt de Praagse Burcht het grootste kastelencomplex ter wereld. Het is dan ook meer dan alleen een kasteel en eigenlijk een ministad op zich!

De Sint-Vituskathedraal is het meest in het oog springende gebouw van het kasteelcomplex van Praag. Gelegen in het hart van de Praagse Burcht en verspreid over twee binnenplaatsen, is het een opmerkelijk bouwwerk. Andere toeristische bezienswaardigheden op kasteelterrein van Praag zijn het oude koninklijke paleis, de Sint-Jorisbasiliek en het Gouden Straatje. Naast deze plekken zijn er nog veel meer gebouwen, waarvan een groot deel wordt gebruikt voor staatszaken en dienst doet als zetel van de Tsjechische president.

De basis voor het kasteel ontstond al in de achtste eeuw, zo is aangetoond aan de hand van archeologische vondsten. In de tiende eeuw werd het kasteel verder ontwikkeld en uiteindelijk zijn gedurende een tijdspannen van maar liefst duizend jaar de verschillende delen van het bijzondere kasteelcomplex tot stand gekomen.

De Praagse Burcht ligt in de Burchtwijk, op loopafstand van de Karelsbrug en de oude binnenstad. Je kunt er ook komen door tram 22 te nemen en uit te stappen bij de halte Pražský Hrad, wat Praagse Burcht in het Tsjechisch is. Of neem de metro (groene lijn A) en loop de trappen van het oude kasteel op. Reken ook op een korte vertraging bij aankomst, want er is doorgaans een veiligheidscontrole bij de ingangen.

Je kan het kastelencomplex gratis bezoeken, want het terrein is vrij toegankelijk zonder kaartje. In een half uur zie je dan een groot deel van de buitenkant van het kasteel. Het interieur van het kasteel en het Gouden Straatje kan je dan niet bezoeken. Maar als je de Praagse Burcht echt goed wilt bezoeken – en dat raden we je zeker aan – kan je een rondleiding van 2,5 uur met gids boeken.

Charles Bridge Prague

#4 Joodse wijk

tip van Renee van Dream Plan Experience

Veel steden in Europa hadden, of hebben nog steeds, Joodse wijken. Zo ook Praag! In Praag ligt de Joodse wijk tussen de oude binnenstad en de rivier de Moldau. Als aangewezen UNESCO-werelderfgoed is de Joodse wijk een populaire bezienswaardigheid in Praag.

De Joodse wijk werd gevormd in de dertiende eeuw toen alle Joodse mensen werden bevolen zich in één deel van Praag te vestigen. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog besloot Adolf Hitler dit gebied te behouden. Hij gaf opdracht tot het verzamelen van alle belangrijke Joodse kunstvoorwerpen uit heel Europa en stuurde ze naar Praag voor bewaring. Waarschijnlijk was het plan om hier uiteindelijk een museum van een uitgestorven ras te vormen. Hierdoor werden de meeste historische gebouwen in de Joodse Wijk en Joodse kunstvoorwerpen tijdens de oorlog van de ondergang gered.

Begin je bezoek aan deze wijk op de Oude Joodse Begraafplaats. Het is de oudste begraafplaats van de stad en dateert uit het midden van de vijftiende eeuw. Omdat Joodse mensen hun doden alleen in de Joodse wijk mochten begraven, is de begraafplaats overvol. Het kerkhof heeft zo’n 12.000 zichtbare grafstenen. Maar naar schatting zijn er nog 100.000 meer begraven in twaalf lagen onder de grond.

Bezoek ook enkele van de synagogen van de Joodse wijk. De Oud-Nieuwe Synagoge, gebouwd in 1270, is de oudste nog bestaande synagoge van Europa. De Pinkas-synagoge uit de jaren 1500 is daarna de oudste synagoge van Praag. Andere opmerkelijke bezienswaardigheden zijn de Klausen-synagoge uit 1690 en de Spaanse synagoge uit 1868.

Ga ook op zoek naar het Kafka-monument in de Joodse wijk. Men denkt dat het beeld Franz Kafka, de beroemde Tsjechische auteur, afbeeldt, rijdend op de schouders van een figuur zonder hoofd. Dit zou verwijzen naar zijn boek ‘Description of a Struggle’.

Met zoveel leuke dingen om te zien en te doen in de Joodse wijk is het een aanrader om een halve tot een hele dag uit te trekken om dit historische deel van Praag te bezoeken. Dat kan alleen of – nog veel leuker – tijdens een rondleiding met een gids.

Joodse wijk

#5 Ghost Tour

tip van Anda van Travel For A While

Een van de dingen die je niet mag missen in Praag is een Ghosts And Legends Walking Tour. Veel oude huizen verbergen een bijzonder verhaal en de oude binnenstad van Praag zit vol legendes en spookverhalen.

Spooktochten zijn een populaire activiteit in Praag. Ze starten bij het vallen van de avond en duren meestal ongeveer anderhalf uur. De tour wordt te voet gedaan, maar de oude stad is compact en de afstanden zijn niet groot. De ideale tijd om Praag te bezoeken en een spooktocht te maken is tijdens de zomermaanden. De temperaturen zijn dan ook ’s avonds aangenaam en er zijn minder regenachtige dagen. Als je Praag in de winter bezoekt, zorg er dan voor dat je je warm kleedt. Een kopje glühwein op een kerstmarkt helpt natuurlijk ook.

De Spooktocht door Praag begint vlakbij de Tynkerk op het Oude Stadsplein. De gids leidt je vervolgens door donkere steegjes en lege straten tussen de verschillende spooklocaties. Je hoort verhalen over gebeurtenissen uit het verleden en over mensen die hun stempel op Praag hebben gedrukt. Sommige van die mensen zouden nog steeds in de stad rondspoken, dichtbij de plaatsen waar ze ooit hebben gewoond.

De gids zal je niet alleen maar bestoken met ongelooflijke verhalen, maar komt ook vaak genoeg met een redelijke verklaring voor wat er is gebeurd. Sommige legendes gaan over verloren liefde, andere over trots en afgunst, en sommige zijn tragische en gewelddadige verhalen. Wat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal heel interessant zijn om te horen en een originele blik op Praag werpen. De gids maakte de verhalen vermakelijk en de omgeving ervan is een van de mooiste steden ter wereld. Wat kun je nog meer wensen?

Een spook- en mysterietour is een van de meest originele manieren om Praag te ontdekken en een van de meest leuke. Je krijgt een glimp van het verleden en ziet een kant van Praag die verder gaat dan de simpele toeristische ervaring.

Spooktocht

#6 Wenceslasplein

tip van Kristine van Wanderlust Designers

Het Wenceslasplein mag je niet missen als je Praag bezoekt. Het dateert uit de veertiende eeuw en is behoorlijk groot met een lengte van 750 meter. En het is ook waar veel belangrijke gebeurtenissen in de moderne geschiedenis van de Tsjechische natie plaatsvonden. Het Wenceslasplein is de plaats waar in 1918 de eerste Tsjechoslowaakse Republiek werd uitgeroepen en waar de massademonstraties van de Fluwelen Revolutie plaatsvonden die het communistische tijdperk ten einde brachten.

Het is een populaire ontmoetingsplaats voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Als je iemand hoort zeggen “zie je onder de staart”, dan is dat waarschijnlijk een local. De staart is dat van het standbeeld van een paard dat St. Wenceslas draagt, de beschermheilige van de Tsjechische natie. Dit standbeeld is een iconisch monument van het Wenceslasplein en een van de plaatsen die je moet hebben gezien in Praag. St. Wenceslas zit trots op een paard dat zo realistisch mogelijk moest zijn. De kunstenaar bracht dagenlang door onder een paard en observeerde hoe zijn spieren bewogen.

In de gebouwen rondom het Wenceslasplein vind je goedkope winkels en luxe boetieks, chique restaurants en streetfood. Maar er zijn ok hotels, banken, kantoren en heel veel mensen. Het maakt niet uit op welk moment je het plein bezoekt, het is nooit leeg. Er zijn momenteel renovatiewerken aan de gang (die nog een paar jaar zullen duren). Hoewel ze wat lawaai toevoegen aan de toch al drukke plek, zijn ze zeker geen reden om deze bezienswaardigheid in Praag te vermijden.

Het bovenste uiteinde van het Wenceslasplein, waar het Nationaal Museum is, is bereikbaar met de metro (station Narodni Muzeum). Het is een geweldige startplaats om het plein en de vele hoogtepunten van Praag te verkennen. Verken het plein van noord tot zuid en wandel daaarna verder naar het Oude Stadsplein, de Karelsbrug en het kasteel.

Wenceslasplein

#7 Culinaire Tour

tip van Joanna uit The World In My Pocket

Een van de beste manieren om meer te weten te komen over een bestemming, is door middel van het lokale eten. En dat geldt ook voor Praag. Deelnemen aan een foodtour in Praag neemt je smaakpapillen niet alleen een paar uur mee op een smakelijke reis, maar je leert ook meer over de geschiedenis van de stad, haar cultuur en de lokale tradities.

De startlocatie voor de foodtour is in een klein steegje, voor een ginger bread-winkel die ook de eerste stop is van dit foodie-avontuur. In de Tsjechische Republiek bevat peperkoek geen gember. Het traditionele recept bevat bloem, honing en peper. Na het genieten van verschillende traditionele taarten, is de tweede stop bij een slager, waar je enkele van de traditionele Tsjechische hammen en worsten kunt proeven en meer te weten kunt komen over het inheemse Přestice Black-Pied-varkensras.

Vervolgens kun je de typische lokale sandwiches proeven, genaamd Obložené chlebíčky. Deze zijn erg populair bij familiebijeenkomsten, verjaardagsfeestjes of andere vieringen. De sandwiches worden gemaakt met een soort stokbrood en kunnen eigenlijk met alles worden belegd.

De volgende stop van deze tour is in een modern restaurant dat Tsjechische fusiongerechten serveert. Hier krijg je ook de kans om wat lokale wijn te proberen. Dit wordt gevolgd door een klassieke traditionele portie svíčková in een van de oudste cafés in Praag. Svíčková is het nationale gerecht van Tsjechië en bestaat uit gestoofd rundvlees geserveerd in een romige saus, met broodknoedels en veenbessenjam. Café Louvre is een herkenningspunt in de stad. Na de opening in 1902 werd het café al snel the place to be. Enkele van de beroemde mensen die hier stamgasten waren, zijn Franz Kafka, Albert Einstein en Karel Čapek.

De laatste stop van de tour is bij een ijssalon, waar je een aantal interessante smaken kunt proeven, zoals wegedoorn of maanzaad.

Culinaire tour

#8 John Lennon-muur

tip van Martina van Places of Juma

Een echt bijzondere attractie en zeker een van de unieke plekken om te zien in Praag is de John Lennon-muur. Het is een kleurrijke straatkunstmuur midden in het stadscentrum. De bezienswaardigheid is te vinden vlakbij de Franse ambassade, aan de linkerkant van de rivier, en het Karel Zeman Museum is ook net om de hoek. Sinds de jaren zestig wordt deze muur door de lokale bevolking en toeristen beschilderd met gezegden, liefdesgedichten, tekeningen of politieke teksten. In die communistische tijd was het vooral een protest tegen het regime en de Russische bezetting.

De naam John Lennon Wall werd aan de muur gegeven, toen iemand werd gedod die op de muur een foto van de artiest en liedteksten schilderde. Tot op de dag van vandaag staat de muur symbool voor vrijheid, westerse cultuur en politieke strijd. De muur wordt voortdurend opnieuw geverfd en het originele portret van John Lennon is al lang verdwenen onder verschillende lagen nieuwe verf.

Het is interessant om te weten dat hoewel John Lennon nooit in Praag is geweest, maar hij wel een held was van de Tsjechische jeugd. Ook nu nog komen hier veel bezoekers, niet zozeer om te vechten voor vrijheid, maar om zichzelf te vereeuwigen op de Muur. De muur is een uniek kunstwerk op zich, en kan tegenwoordig rekenen op veel bezoekers om de unieke bezienswaardigheid te bewonderen.

Deze muur, ooit een insidertip buiten de gebaande paden, is nu echt beroemd en een foto van de John Lennon-muur is bijna een must tijdens elke reis naar Praag. Vergeet je pennen en verf niet voor het geval je ook daar een klein aandenken wilt achterlaten.

Je kunt de John Lennon Wall op elk moment van de dag en op elk moment van het jaar bezoeken. Hier is altijd wat te beleven! Als je de muur zonder drukte wilt bezoeken, kun je het beste in de vroege ochtend komen. Later wordt het behoorlijk druk als meer toeristen hier een foto komen maken.

Voor een bezoek hoeft je niet veel tijd in te plannen. De meesten blijven maar een paar minuten, schilderen iets op de muur en gaan dan verder met hun sightseeingtour.

#9 Het Dansende Huis

tip van Adriana van Czech the World

Het Dancing House (of “Tančící dům” in het Tsjechisch) is al bijna 30 jaar een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag. Het werd ontworpen door architecten Vlado Milunić en Frank O. Gehry. Het ontwerp is geïnspireerd op het bekende danspaar Fred Astair en Ginger Rogers. De twee hoektorens lijken op het dansende paar – Ginger wordt vertegenwoordigd door een glazen toren, terwijl Fred wordt weergegeven door een betonnen toren.

Het oorspronkelijke gebouw werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest door een fout van de Amerikaanse luchtmacht. Ze wilden Dresden in Duitsland aanvallen, maar ze vergisten zich en bombardeerden in plaats daarvan Praag. Tot de jaren negentig was onduidelijk wat hier op de oorspronkelijke plek zou komen. De architect wilde dat het nieuwe gebouw over de straat zou leunen – als symbool van bewegingen in de Tsjechische samenleving na het einde van het communistische regime.

Binnen vindt je een galerij, hotel, kantoorruimte, een luxe restaurant en een glazen bar met een prachtig panoramisch terras met een prachtig uitzicht op de Praagse Burcht, Petřín, het nationale theater en de rivier de Moldau. Je hebt voor een bezoek maar 5 minuten nodig als je alleen een foto van het bijzondere gebouw wilt maken. Of je kunt 1 of 2 uur vrijmaken om de bar met het panoramische terras en het restaurant te bezoeken. Je kunt zelfs in het hotel overnachten. Een toegangsticket kost 8,50 euro en kan van tevoren worden gekocht.

Het gebouw is gelegen aan de oever van de rivier de Moldau op de hoek van Rašínovo nábřeží en Jiráskovo náměstí. Het dichtstbijzijnde metrostation ligt op slechts 220 meter afstand. De dichtstbijzijnde metro is metrolijn B (gele kleur) – Karlovo náměstístation. Vanaf daar is het slechts 3 minuten (220 m) naar Jiráskovo náměstí. Je kunt er ook komen met tram 5, 7, 17 of met bus 176.

Dansend Huis

#10 Biertour

tip van Raluca van Travel With A Spin

De Tsjechen nemen hun bier zeer serieus en Praag is de beste plek om zoveel mogelijk traditionele en moderne versies te proeven. Naast de beroemde lagers Budvar en Staropramen, is er een enorme keuze aan bars en microbrouwerijen in Praag. De meesten van hen brouwen hun eigen light bier gemaakt van handgeplukte hop. Maar sommige produceren ook een heerlijk donker bier, dat het proeven waard is.

Als je je echt wilt verdiepen in de Praagse bierscene of meer originele brouwsels wilt proeven, kun je het beste deelnemen aan een biertour. Er zijn meer dan 600 bars in Praag. De meeste hebben goed bier, maar het is best moeilijk om zonder gids de beste plekken te vinden. Een local kan je meenemen naar verborgen microbrouwerijen en de bars die de lekkerste Tsjechische bieren of unieke bieren serveren. Wist je dat Tsjechen bier maken van de meest bijzondere ingrediënten, zelfs van brandnetel of bieten? Je zal het ontdekken tijdens een rondleiding!

De gidsen kennen niet alleen de beste plekjes voor een pint, maar ook de legendes achter het meest geliefde drankje in Tsjechië. Een biertour is de beste manier om het allemaal in slechts drie uur te ontdekken en ook om enkele lokale snacks te testen die geweldig combineren met al het bier dat je krijgt. Bovendien is een tour een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten en met medereizigers pleizer te maken. Maar weinig mensen hebben tenslotte vrienden gemaakt met het drinken van melk!

Nog twee woorden die je moet leren voordat je deelneemt aan de biertour: Na Zdravi! (proost in het Tsjechisch)

Tip : voor de echte bierliefhebber is een rondleiding door een microbrouwerij ook een aanrader.

Bier tour

#11 Kerstmarkt

tip van Bec van Wyld Family Travel

Voor een van de meest magische, gedenkwaardige momenten in Praag moet je de Praagse kerstmarkt bezoeken als je Praag in de winter bezoekt. De kerstmarkt van Praag is een van de meest populaire in Europa en met een goede reden. Gelegen op het prachtige oude stadsplein met de torens van de Tyn-kerk die aan de ene kant boven de gebouwen uittorenen, is de kerstmarkt een sprookjesachtig tafereel.

Kraampjes vullen het Oude Plein tot de rand met mensen die van en naar de vrolijke kerstsfeer dwalen. Zowel de lokale bevolking als toeristen eten lekkernijen bij de eetstalletjes die de kleine tafels vullen. Het is zeker een aanrader om lokaal eten te proeven. Anderen dwalen door de kraampjes op zoek naar het perfecte kerstsouvenir om mee naar huis te nemen als herinnering aan hun magische kerst in Praag.

Terwijl de meeste mensen ervoor kiezen om ’s avonds naar de markt te gaan, zal je merken dat het overdag minder druk is. Je zal nog steeds dezelfde geweldige ervaring hebben, al kan de markt ’s nachts net iets spectaculairder zijn met alle lichtjes. In de avond zingt er meestal ook een koor op het podium. Hoewel je de woorden misschien niet zal kennen, zijn de deuntjes vaak wel herkenbaar en kan je de bekende kerstliedjes in je eigen taal alsnog meezingen.

kerstmarkt

#12 Riegrovy Sady-park

tip van Megan van Packing Up The Pieces

Een van de leukste dingen om te doen in Praag is een bezoek aan Riegrovy Sady, een uitgestrekt park met een episch uitzicht op de Praagse Burcht. Voor een echt authentieke ervaring is dit een van de beste en gratis plekken om een geweldige zonsondergang in Praag te zien.

Riegrovy Sady is te vinden in de hippe wijk Vinohrady. Deze wijk in Praag is niet alleen populair vanwege het park, maar ook omdat het een van de meest gewilde buurten van Praag is. Naast deze geweldige groene ruimte vind je er trendy coffeeshops, populaire brewpubs, hippe eetgelegenheden en zelfs een wijnmakerij. Het is gemakkelijk om deze buurt vanuit andere plekken in Praag te bereiken. Neem gewoon metrolijn A en stap uit bij halte Jiřího z Poděbrad. Tramlijnen 11 en 13 lopen beide door het hart van deze wijk.

Het is bijzonder leuk om de hele dag door de kleurrijke straten van Vinohrady te dwalen. Ga in de late namiddag naar Riegrovy Sady om de zonsondergang vanuit een biertuin te bekijken. Of doe wat de lokale bevolking doet en breng je eigen picknick mee. Plan minstens een uur of twee om in het park door te brengen, vooral als je ervoor kiest om te genieten van een picknick vanaf het gazon.

Een wandeling door Riegrovy Sady bij zonsondergang is een van de beste en gratis dingen om te doen in Praag.

Riegrovy Sady Park

#13 Luchtvaartmuseum

Tip van Jakub van Tymrazem

Bij een bezoek aan Praag is het de moeite waard om beroemde bezienswaardigheden te bezoeken, zoals de Karelsbrug of de Praagse Burcht. Als je meer tijd hebt in je reisschema, bezoek dan zeker het Luchtvaartmuseum van Kbely – Letecké Muzeum Kbely. Het museum ligt vlakbij het laatste metrostation, maar je kunt er ook met de bus komen. Er is ook een parkeerplaats in de buurt, zodat je er makkelijk met de auto kunt komen. De toegang voor het museum is gratis en er wachten bijna 300 vliegtuigen en helikopters op bezoekers. Sommigen van hen functioneren nog steeds! Vliegtuigen bevinden zich zowel buiten als in thematisch verdeelde paviljoens.

Naast vliegtuigen en helikopters herbergen de gebouwen ook andere objecten die verband houden met de thema’s van individuele tentoonstellingen. Er zijn uniformen, auto’s en uitrusting. De vliegtuigen zijn zowel passagiers- als vrachtvliegtuigen, civiele en militaire, propeller- en straalvliegtuigen. Hoewel het onderwerp luchtvaart alleen voor sommigen interessant lijkt, zal het museum iedereen aanspreken! De vliegtuigen en helikopters maken gegarandeerd indruk met hun grootte en uiterlijk. In de tentoonstelling zien bezoekers hoe ze door de jaren heen zijn veranderd.

Op het terrein van museum is er een winkel met souvenirs die min of meer verband houden met vliegtuigen en een restaurant en café. Direct daarnaast is er ook een kleine buitententoonstelling waar je een radarstation en twee grond-luchtraketwerpers kunt zien.

Houd er rekening mee dat op de meeste plaatsen foto’s mogen worden gemaakt, behalve in het gebied dat grenst aan een werkende militaire luchthaven. Het museum is open voor bezoekers van mei tot oktober van 10.00 tot 18.00 uur (behalve op maandag).

luchtvaartmuseum

#14 Waterfietsen op de Moldau

tip van Bisola van Bis To The World

Een bijzondere activiteit in Praag is het huren van een waterfiets op de rivier de Moldau. Het is romantisch, gezellig en vooral leuk om een kleine boot of waterfiets te huren en te roeien/peddelen over de rivier de Moldau. Zelfs in de winter kun je hiervan genieten, maar zorg dan zeker wel voor waterdichte kleren. Het is de perfecte activiteit als je even een pauze wilt nemen van het wandelen. Vanaf de rivier heb je een van de mooiste uitzichten op de Praagse Burcht, de Karelsbrug, het Nationaal Theater en meer bezienswaardigheden.

Het is een unieke manier om de stad vanuit een andere hoek te bekijken en het is geweldig als je even wat anders wilt doen dan dwalen door de mooie straten van Praag. En het is ook bijzonder leuk om eens wat actiefs te doen op je stedentrip!

Je kunt een waterfiets of een roeiboot huren. Er zijn zelfs enkele waterfietsen in de vorm van zwanen te huur. Je kunt ze huren bij Slovanský Ostrov, direct bij de brug dicht bij het Nationaal Theater of bij de Karelsbrug. Degene die we huurden, kostte 120 kc voor 1 uur en er konden vier mensen in. Gedurende 1 uur kun je rond de Praagse eilanden varen en genieten van de magische uitzichten. Veel van de verhuurplekken zijn in de zomer tot laat open, dus het is de perfecte manier om de zonsondergang te vangen terwijl je in Praag bent. Je kunt zelfs onder de Karelsbrug door varen. Het is de moeite waard!

Waterfiets

#15 Wallenstein Palace

tip van Terri van Female Solo Trek

Een indrukwekkende bezienswaardigheid in Praag is het Wallenstein Palace. Het is een paleis met twee verdiepingen dat tussen 1624 en 1630 voor de hertog van Mecklenburg is gebouwd. Hoewel het in de stad Praag ligt, zou het Wallenstein-paleis (Valdstejnsky-paleis) een landgoed kunnen zijn. Het werd gebouwd op de plaats van 26 huizen, zes tuinen, twee steenfabrieken en één bouwkavel. Terwijl je ronddwaalt door de tuinen, loop je tussen de pauwen die hier schitteren en zonnen. Het barokke gebouw heeft Italiaanse tuinen met een volière, een grot en een kunstmatig meer met een eiland. De Nederlandse beeldhouwer Adriaen de Vries ontwierp de Neptunus-fontein, evenals een verzameling bronzen beelden en sculpturen van oude goden en paarden.

Er is een manege in het oosten. Terwijl Albrecht von Wallenstein slechts minder dan een jaar in het paleis woonde, liet hij een vorstelijk landgoed achter. Na zijn dood toonde de woninginventaris 185 wandtapijten, 62 oosterse tapijten, 534 lederen Venetiaanse wandtapijten en 48 hangende schilderijen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het paleis omgevormd tot de regeringskantoren van de Tsjechische Senaat.

Er kunnen georganiseerde groepen van maximaal 10 personen deelnemen aan rondleidingen die elke maandag en vrijdag door de Senaat worden aangeboden. De rondleidingen duren 40 minuten en zijn gratis. Historisch gezien zijn de belangrijkste plekken de Grote Zaal, de Ridderzaal, de Lederen Zaal, de Antichambre, de Publiekskamer en de St. Wenceslas-kapel. Zestien medaillons van mythologische scènes uit Ovidius’ Metamorfosen zijn te bewonderen in de Mythologische Corridor. Deze gang leidt naar de Audience Hall waar Helios, de god van de zon, op het prachtige hoofdfresco is geschilderd. Pas eind negentiende eeuw werden de paleistuinen toegankelijk gemaakt voor het publiek. Tegenwoordig kan het publiek in de zomer de aangrenzende Wallenstein-tuinen bezoeken.

Kasteel Wallenstein