Tsjechië

Wat te doen in Brno in Tsjechië: bezienswaardigheden en hotspots

Als tweede grootste stad van Tsjechië is Brno een van de trekpleisters van het land. Opvallend genoeg plakt de stad niet zoals bijvoorbeeld hoofdstad Praag van bezienswaardigheden aan elkaar, maar is het vooral de fijne sfeer die Brno zo leuk maakt. Het is een echte studentenstad, dus zijn er veel terrassen, hippe eettentjes en gezelligheid. Wij brachten drie dagen door in Brno tijdens onze rondreis door Tsjechië en nog meer dagen in het gebied rondom de stad. In die tijd verzamelden we de beste tips voor jouw stedentrip naar Brno! Brno is goed te bereiken met zowel trein als vliegtuig. Lees snel verder voor de leukste bezienswaardigheden, must-do dagtrips en fijnste hotspots en restaurants.

Bezienswaardigheden Brno Tsjechie

Overnachten in Brno

De fijnste locatie om te overnachten in Brno is in het hart van de stad. Op een kaart herken je dit gebied makkelijk, want het wordt omringd door een groen stadspark en spoorlijnen aan de ene kant en de kasteelheuvel Spielberg aan de andere kant. Wij kozen zelf met onze baby voor een fijn appartement in het hart van de stad, tussen de gezellige pleinen en eettentjes. Er zijn veel accommodaties te vinden in dit gebied, dus er is volop keuze. Een aantal aanraders zijn:

Leestip: hier lees je over de Wie Is De Mol-locaties van alle seizoenen.

Bezienswaardigheden Brno Tsjechie

De bezienswaardigheden van Brno: hoge hoogtes en diep onder de grond

We noemden al dat Brno niet van bezienswaardigheden en historische monumenten aan elkaar plakt, zoals veel steden die als reiziger de moeite waard zijn om te bezoeken. Het historische centrum is desondanks wel een heerlijke plek met veel sfeer en genoeg moois om te verkennen. Wandel door de straten en over de gezellige pleinen om de fijne sfeer van de stad mee te pikken, de prachtige monumenten te zien en op een van de volle terrassen een drankje te doen.

Bezienswaardigheden Brno Tsjechie

De stad heeft meerdere grote pleinen. Een van de bekendere pleinen is Náměstí Svobody (ook wel Place de la Liberté genoemd). Op het plein vind je een grote fontein, een kitcherige pestzuil in barokstijl, mooie historische panden en een wel heel bijzondere astronomische klok. Het wordt een astronomische klok genoemd, zoals die in Praag en Olomouc, maar astronomisch is de klok niet. Sterker nog: de tijd is er niet eens op af te lezen. Het is een kunstwerk van zwart steen in de vorm van tja, een raket? Of een penis? Iedere ochtend om 11.00 uur komt er een knikker vrij uit het kunstwerk in één van de vier openingen aan de zijkant. Er staan daarom vroeg in de ochtend al mensen bij de klok om een opening te claimen, zodat zij om 11.00 uur een poging kunnen wagen een knikker te vangen. Er zijn heuse verzamelaars van de Brno-knikkers die hier regelmatig staan. Het is nogal een vreemd gezicht: vier volwassen mensen met hun handen in een soort grote, zwarte penis om een knikker te vangen.

Waarom precies om 11.00 uur? Volgens een legende wist een klokkenluider in Brno het Zweedse leger om de tuin te leiden door om 11.00 uur al de klokken te luiden in plaats van 12.00 uur. Daardoor zou Brno de Dertigjarige Oorlog hebben kunnen winnen. Niet alleen de knikkerklok, ok die van de kathedraal luiden daarom om 11.00 uur en niet om 12.00 uur.

Kasteel Spielberg Brno Tsjechie

Bezoek zeker ook Kasteel Spielberg op de Spielberg-heuvel. Ook als je het kasteel zelf niet wilt bezoeken, is het de moeite waard om naar boven te klimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. Daarvoor kan je de uitkijktoren van het kasteel zelf beklimmen (waarvoor een ticket nodig is), maar ook vanaf de kasteelheuvel heb je al mooie views. Dit is overigens niet het enige viewpoint over Brno, want er zijn meer plaatsen waar je torens kan beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad:

  • de St. James-kerk (Kostel sv. Jakuba) heeft een indrukwekkende toren van 92 meter
  • de Kathedraal van St. Petrus en Paulus een van 84 meter
  • de Old Town Hall (Stará radnice) een van 63 meter.
Bezienswaardigheden Brno Tsjechie

Als je het liever juist wat lager zoekt, is Brno ook jouw stad. Een van de toeristische attracties is een bezoek aan de ondergrondse wereld van Brno. De stad is vrijwel helemaal onderkelderd en op meerdere plekken kan je onder de grond door het gangenstelsel lopen. Bijvoorbeeld bij het Brno Underground Ossuary met een knekelkelder die in 2001 werd ontdekt. Vroeger werden botten opgeslagen in een knekelhuis, maar toen er tijdens de Dertigjarige Oorlog te veel mensen in korte tijd stierven, zijn ze hier opgeslagen. Je ziet zelfs de kogelgaten in sommige schedels.

Ook heb je het Brno Underground Labyrinth onder de Groentemarkt, waar je een rondleiding van een uur kan volgen. Die groentemarkt – in het Tsjechisch Zelný trh – vind je op het plein met de Parnas-fontein. Al sinds de vijftiende eeuw komen de locals hier om hun groente en fruit te kopen. We hebben ons laten vertellen dat die monumentale Parnas-fontein in die tijd de belangrijkste waterbron in de stad was.

10-Z Bunker Brno

Een laatste ondergrondse attractie in Brno is Bunker 10-Z. Ja, die noemde we ook al als bijzondere slaapplek in Brno! De bunker werd vooral gebruikt uit de communistische tijd, maar was toen een geheim voor de locals en pas na de communistische periode werd het bestaan van de bunker bekend. In de Nazi-tijd werd het gebouwd als schuilkelder tegen Amerikaanse en Russische bombardementen. In de bunker vind je nu een bar – Marcel Ihnacak Milk Bar – maar je kan er ook overnachten.

Andere highlights in Brno zijn Villa Tugendhat voor een prijswinnend stukje moderne architectuur, het oude stadhuis met in het portaal een krokodil aan het plafond, de lichtshow in de fontein voor het theater en de Moravská galerie met daarvoor een opmerkelijk beeld van een paard met lange benen. Dit paard ken je misschien ook nog wel uit een aflevering van Wie Is De Mol 2021, toen de kandidaten foto’s moesten maken om elkaar uit te beelden en dit beeld werd uitgekozen om kandidaat Joshua uit te beelden.

Bezienswaardigheden Brno Tsjechie

Eten en drinken in Brno: hippe hotspots en fijne terrassen

In Brno kan je heerlijk eten. De stad zit vol hippe hotspots en fijne terrassen. Erg leuk zijn de kleine karretjes door de stad met eten en drankjes. Een soort foodtrucks, maar dan ter grootte van een tuktuk. Vaak hebben ze ook hun eigen terrasjes en zitjes. Een aanrader is bijvoorbeeld Kofi Kofi voor lekkere koffie die je op meerdere plekken kan tegenkomen.

Ook kan je Brno niet verlaten zonder de lokale witte wijn te proeven. De stad ligt in Zuid-Moravië, de wijnstreek van Tsjechië. Witte wijn wordt natuurlijk overal geschonken, maar er zijn ook speciale wijnwinkels in dit deel van Tsjechië. Loop maar een ‘vinoteca’ binnen en laat je daar onderdompelen in de lokale specialiteit.

Als vegetariërs waren we ook erg verrast door het ruime vega en vegan aanbod in Brno. We troffen zelfs een vegan kapsalon op een kaart aan, waar het gerecht werd aangeprezen als ‘Dutch-style fries’. Een aantal van onze favoriete hippe hotspots in Brno:

  • Monogram Espresso Bar voor ontbijt en koffie
  • FRYENDS voor vegan food to go
  • SKØG Urban Hub voor ontbijt en koffie
  • Forky’s voor een uitgebreide vegan kaart
Bezienswaardigheden Brno Tsjechie

Dagtrips vanuit Brno

Brno is de grootste stad in Moravië en een ideale uitvalsbasis om de rest van Moravië te verkennen. Aanraders zijn bijvoorbeeld het kleurrijke en historische stadje Olomouc, ook wel een kleine versie van Praag genoemd. Het heeft na de Tsjechische hoofdstad namelijk de meeste monumenten, inclusief astronomische klok en een historisch centrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Een ander hoogtepunt in Zuid-Moravië is het kleine plaatsje Mikulov in het hart van de wijnstreek, bekend om zijn kasteel, prachtige zonsondergang en witte wijn. Het is een sprookjesachtig dorp met een kasteel hoog op de witte rotsen, pastelkleurige panden, knusse terrasjes en smalle straatjes. Niet ver hier vandaan vind je het Lednice-Valtice Cultuurlandschap, een van de grootste landschapsparken ter wereld en beschermd op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In het enorme landschapspark werden twee indrukwekkende paleizen gebouwd, een in Valtice en een in Lednice. Daaromheen en daartussen werd een enorm landschap aangelegd met een kasteelruïne, Romeins aquaduct, eeuwenoude plantenkas, tempels, jachthuizen, bossen, kapellen, een Moorse minaret, vijvers, beekjes en ga zo maar door. 

Mikulov

Bewaar deze blog op Pinterest om later te herlezen: